Annonse

Nyhetsstudio

Funnet livløs i sjøen - omkom

En livløs mann ble fraktet til sykehus etter å ha blitt funnet i sjøen i Kristiansand. Nå er mannen bekreftet omkommet, melder NRK.

Den omkomne er en mann i 50-årene, bosatt i Kristiansand. Ifølge politiet er pårørende varslet.

Det er ikke noe som tyder på at mannen er utsatt for noe straffbart, forteller politiet til NRK.

- Han ble fraktet til sykehus og behandlet med hjerte-lunge-redning på vei dit. Han er overtatt av helse, fortalte operasjonsleder John Repstad i Agder politidistrikt til NTB tidligere lørdag ettermiddag, mens helsetilstanden ennå var ukjent.

Mannen ble funnet av turgåere på sørøstsiden av øya. Han ble fraktet i brannbåt til Gjestehavna og deretter i ambulanse til sykehus.

(NTB)

Annonse
Byen forbløffer
Palazzo Adriano befinner seg i Sosio-dalen, nord for fjellet Monti Sicani på Sicilia. Foto: NTB

Byen forbløffer

Den knøttlille og eldgamle italienske landsbyen Palazzo Adriano på Sicilia har noe myndigheter over hele verden misunner dem:

En skyhøy andel fullvaksinerte.

Tallet virker for godt til å være sant: Vaksinedekningen er på tilsynelatende matematiske umulige 104 prosent.

Ordfører Nicolo Grana erkjenner at tallet virker som oppspinn, men bedyrer overfor The Guardian at det forbløffende tallet har helt naturlige forklaringer.

- Det virker som en statistisk umulighet, men i realiteten er også folk i landsbyen, som ikke er bostedsregistrerte her, også blitt vaksinert.

I alt bor det 2100 personer i Palazzo Adriano, og alle er vaksinerte.

Nøkkelen?

- Minst en person fra hver familie går gjennom torget hver dag. Vi utnyttet de sterke forholdene mellom venner og familier til å spre vaksinasjonskampanjen. Alt vi behøvde å gjøre var å informere hver person vi møtte, minne dem på å vaksinere seg, og neste dag møtte resten av familien deres opp for vaksinering, sier Salvatore Spata, kommunestyremedlem i Palazzo Adriano.

Australia bekrefter første tilfelle av virusvarianten omicron

Australske myndigheter bekreftet søndag at de har påvist koronavarianten omicron hos to passasjerer som kom fra det sørlige Afrika.

De to ble testet etter å ha ankommet flyplassen i Sydney lørdag.

Virusvarianten er fra før registrert i Sør-Afrika, Botswana, Hongkong, Israel, Belgia, Storbritannia, Tyskland og Italia.

Flere andre land, deriblant Danmark, mistenker smitte blant personer som nylig har ankommet fra Sør-Afrika.

(NTB)

Annonse
Advarer: - Den er overalt
Foto: NTB

Advarer: - Den er overalt

Verden har slått kollektiv alarm etter at en ny, potensielt mer smittsom virusvariant ble påvist i sørlige Afrika.

Mutantviruset, som har fått navnet omicron-varianten, er siden alarmen gikk fredag, blitt oppdaget i en rekke europeiske land allerede.

Den britiske infeksonslegen Neil Stone tror mutantviruset allerede har klart å spre seg ytterligere.

«Som vanlig: Innen vi oppdager at den eksisterer, er den overalt», skriver Stone på Twitter.

Svenske Aftonbladet. har også omtalt Stones meldinger.

Likevel mener han innreiserestriksjoner har nytteverdi, men bare i en begrenset tidsperiode for å bremse spredningen.

- Det virker mer fornuftig å overreagere og deretter trappe ned, enn å ikke gjøre nok og angre skikkelig etterpå, skriver infeksjonslegen videre.

EU og Norge har stanset alle direkteflygninger fra det sørlige i Afrika. I Norge er det innført obligatorisk karantene, også for fullvaksinerte, for reisende fra Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi.

Karanteneplikten gjelder i ti dager, og minst tre av dagene må tilbringes på karantenehotell.

349 smittet i Oslo

Det er registrert 349 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 110 flere enn samme dag forrige uke, men 284 færre enn fredag.

Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 475 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel. Her er det et smittetrykk på 1.855 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Deretter følger Alna og Grorud bydel med henholdsvis 1.249 og 1.162.

Tallene er lavest i bydelene Vestre Aker, Nordre Aker og Ullern.

Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

Til sammen er 67.445 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Annonse

Risikerer skattesmell etter utleie

Kulturminister ­Anette Trettebergstuen (Ap) sjekket med både Stortinget og Skatteetaten før hun leide ut et rom til venninnen. Men nå kan hun få skattekrav.

I 2019 leide Trettebergstuen ut et rom i leiligheten til en venninne mens hun selv vekslet mellom å bo i Oslo og Hamar. Etter leieinntektene hadde hun fortsatt utgifter på 11.000 til leiligheten i måneden, skriver VG.

Ifølge Trettebergstuen sjekket hun både Stortingets boligreglement, skatteregler på nett og ringte Skatteetaten for å finne ut om hun skulle betale inntektsskatt.

Men når man leier ut egen boenhet på hjemstedet, kan det føre til at pendlerboligen likevel ikke blir skattefri.

Dermed risikerer nå både flere stortingsrepresentanter og Stortinget selv krav om skatt og arbeidsgiveravgift på flere hundre tusen kroner.

Trettebergstuen har nå bedt om en ny vurdering på om hun skulle skattet av verdien av pendlerboligen i Oslo mens hun leide ut rommet.

I fjor solgte hun leiligheten og folkeregistrerte seg hos moren på Hamar. Dermed kunne hun be om å få skatte av fordelen med gratis pendlerbolig i Oslo, i tråd med loven. Hun ble da den eneste Stortinget har trukket i skatt for pendlerbolig på ti år.

(NTB)