Annonse

Nyhetsstudio

Covid-smittet barn innlagt på intensivavdeling

Et barn med covid-19 får intensivbehandling på Haukeland sykehus, opplyser sykehuset på sin hjemmeside.

Barnet er mellom 0 og 17 år.

Totalt fire pasienter er innlagt med coronavirus på sykehuset. Barnet er den eneste pasienten som får intensivbehandling.

Annonse

Har oppklart pengefunnet i Mossemarka

To kamerater fant sist sommer en større pengesum i Mossemarka. Nå kommer politiet med en oppdatering etter lang etterforskning.

Etterforskningen og tips fra publikum, førte politiet til en gammel sak om omsetning av en stor mengde narkotika.

- Tipset gikk ut på at en navngitt person hadde gjemt pengene i skogen, og at pengene skulle stamme fra omsetning av en stor mengde narkotika i perioden 2006 til 2009 i Østfold, opplyser politiadvokat Stian Moltke-Hansen Tveten i Øst politidistrikt.

Som følge av etterforskningen ble en person siktet for grov selvvasking ved å ha skjult kontanter som stammet fra narkotikaomsetning i en periode på over ti år. Noe tid etter siktelsen ble tatt ut i saken fikk politiet tilbakemelding fra Norges Bank om at det nøyaktige beløpet på pengene var 1 998 000 kroner.

- Saken er nå avgjort med en påtaleunnlatelse for grov selvvask og inndragning av hele kontantbeløpet på 1 998 000 kroner, avslutter politiadvokat Stian Moltke-Hansen Tveten i Øst politidistrikt.

Politiet er veldig glad for at finnerne av kontantene tok kontakt med politiet straks de ble klar over hva de hadde funnet. Mennene vil få utbetalt finnerlønn.

Assange blir foreløpig ikke utlevert

Julian Assanges anke skal behandles av britisk Høyesterett. Det skriver Reuters.

Dermed blir han foreløpig ikke utlevert til USA. Om han blir utlevert, risikerer han en fengselsstraff på 175 år.

Påtalemyndigheten i USA mener Assange medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden. Forsvarerne hans mener han handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Annonse

NTB: Taliban og USA har egne møter

Under Oslo-samtalene skal Taliban også ha direkte bilaterale møter med USAs representanter, i tillegg til fellesseansene.

Taliban sitter mandag i møter med spesialrepresentanter fra en rekke vestlige land i Oslo. Norge er med på møtene, men det er blitt opplyst at det også blir møter mellom Taliban og enkeltland.

NTB erfarer at Taliban blant annet skal ha bilaterale møter direkte med USA i Oslo.

USA har sendt en delegasjon ledet av spesialutsendingen til Afghanistan, Tom West. Også spesialutsendingen for afghanske kvinner, jenter og menneskerettigheter, Rina Amiri, og representanter fra USAs bistandsorganisasjon USAID er med til Oslo.

– Vi vil sammen med våre europeiske kolleger ta opp en rekke temaer, sier en talsperson for utenriksdepartementet i Washington til NTB.

Det listes opp følgende temaer: Opprettelsen av et representativt politisk system, håndtering av den humanitære og økonomiske krisen, bekymringer knyttet til sikkerhet og antiterror og menneskerettigheter, særlig behovet for kvinners rett til utdanning.

(NTB)

WHO: Avgjørende veiskille i pandemien
Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

WHO: Avgjørende veiskille i pandemien

Verden befinner seg ved et avgjørende veiskille i coronapandemien, ifølge lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Vi må samarbeide for å få en slutt på den akutte fasen av denne pandemien, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferansen mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han advarte mot å la pandemien dra ut i tid og å «hoppe fram og tilbake mellom panikk og mangel på handling», og mot å tro at pandemien er over og at omikron er den siste varianten vi ser av coronaviruset.

- Tvert imot. Globalt er forholdene ideelle for at det skal kunne komme nye varianter. For å endre kursen til pandemien, må vi endre forholdene som driver den, sa han.

Tedros opplyste også at Tyskland er blitt WHOs største økonomiske bidragsyter. Tidligere var det USA som hadde denne posisjonen.

WHOs Europa-sjef Hans Kluge sa søndag at omikronvarianten kan lede til slutten på pandemien i Europa. Han anslo at 60 prosent av befolkningen kan bli smittet innen mars, og at vi deretter får en periode med stor grad av immunitet i den europeiske befolkningen. (NTB)

Annonse

Nato sender fly og skip til Øst-Europa

En rekke Nato-land har sendt ytterligere styrker til Øst-Europa de siste dagene, særlig i form av krigsskip og ekstra jagerfly.

Det dreier seg blant annet om skip og fly fra Danmark, Spania og Nederland, skriver Nato i en pressemelding.

I tillegg setter Nederland soldater og skip i beredskap for å slutte seg til Nato-styrker, mens Frankrike har uttrykt at de er klare for å sende soldater til Romania, og USA vurderer å sende ekstra styrker til Øst-Europa. De ekstra Nato-styrkene utplasseres i Litauen, Østersjøen, Svartehavet, Romania og Bulgaria.

- Jeg ønsker velkommen at allierte bidrar med ekstra styrker i Nato. Nato vil fortsette å ta alle nødvendige grep for å beskytte og forsvare alle våre allierte, deriblant ved å styrke den østlige delen av alliansen. Vi vil alltid svare på alt som svekker vår sikkerhet, blant annet ved å styrke vårt kollektive forsvar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Situasjonen i Øst-Europa er for øyeblikket svært spent i forbindelse med at Russland bygger opp sine styrker rundt Ukraina.

(©NTB)