Nyhetsstudio

Audun Hageskal

Eksperter: Kunne hatt 40 prosent færre døde:

En fersk studie fra Tyskland tar for seg Sveriges håndering av corona-pandemien. Ifølge Expressen konkluderer de tre forskerne som står bak med at dødstallene i landet kunne vært drastisk lavere ved en nedstenging.

Rapporten slår fast at dødstallet kunne vært redusert med 40 prosent dersom landet hadde stengt ned. Konklusjonen er slått fast etter at håndteringen til Sverige er sammenliknet med de andre europeiske landene, som samtlige valgte en annen strategi enn svenskene.

En av Tysklands største aviser, Süddeutsche Zeitung, omtaler detaljer fra studien. Der kommer det fram at Sverige kunne hatt 3500 dødsfall, i stedet for 5800, dersom man hadde valgt å stenge ned. Samtidig ville antallet smittede i første bølge ha vært redusert med 75 prosent, fra 80 000 til 20 000.

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell. Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

5000 har tatt seg over grensa fra Marokko:

Spanske myndigheter opplyser at tallet på personer som har tatt seg over grensa fra Marokko mandag, har steget til 5000.

Ifølge myndighetene tok noen migranter seg inn i den spanske enklaven Ceuta nord i Afrika ved hjelp av oppblåsbare båter. Andre svømte forbi moloen, som strekker seg flere meter ut i Middelhavet, for å komme seg over grensa.

Da tidevannet trakk seg tilbake tok flere beina fatt og vasset over grensa. Myndighetene meldte først at over 1.000 hadde ankommet, et rekordhøyt tall som vekket oppsikt.

Senere mandag opplyser myndighetene i enklaven at minst 2.700 migranter hadde krysset grensen mandag, og at rundt 1.000 av dem er mindreårige.

Natt til tirsdag var tallet steget til hele 5.000. En talsmann for spanske myndigheter i Ceuta sier at antallet som ankom mandag er uten sidestykke. Spenningen øker nå mellom Spania og Marokko, melder AFP.

Ceuta og Melilla, to spanske territorier i Nord-Afrika, blir brukt som et springbrett til Europa av flere hundre migranter som hvert år risikerer livet for å ta seg forbi sperringene som utgjør grensen.

(NTB)

Åpner opp i Danmark:

Partiene på Folketinget er enige om en ytterligere gjenåpning av Danmark fra fredag 21. mai.

Da er det kun nattklubber og diskoteker som fortsatt må holde stengt, ifølge avtalen mellom de danske partiene.

Elever på ungdomsskolen og videregående kan vende tilbake for fullt, mens det blir gradvis åpnet for frammøte på arbeidsplassene.

Det skjer i tre faser. I første omgang tillates 20 prosent frammøte. Deretter 50 prosent i midten av juni og til slutt fullt frammøte fra 1. august.

Fra før har partiene blitt enige om at grensen for hvor mange som kan samles innendørs, heves fra 25 til 50 på fredag. Utendørs heves grensen fra 75 til 100 personer.

Partiene er også enige om å fase ut bruken av munnbind og coronapass når alle over 16 år har fått tilbud om coronavaksine.

(NTB)

Foto: NTB

- Bekymret over situasjonen:

17. mai ble det meldt om festbråk flere steder i landet.

Politiet i flere norske byer gikk ut og ba foreldre ta hånd om ungdommene sine etter flere store ansamlinger med fyll og bråk.

Blant annet i Fredrikstad ble flere innbrakt i arresten etter at politiet meldte at flere ungdommer «gikk mot politiet og utøvde vold».

- Alle som står rundt og ser på må komme seg vekk. Det kastes flasker og stein, skrev politiet i Øst på nasjonaldagen.

Også i Bergen kom det mandag kveld inn flere meldinger til politiet om rusa, bevisstløse og hyperventilerende ungdommer i byen.

Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Terje Magnussen, opplyste til Dagbladet mandag kveld at det spesielt har vært mange samlinger i parkene.

På Twitter informerte de også om at politiet og helse ikke hadde kapasitet eller mulighet til å bistå alle.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at han er bekymret for mai-måned, med mange fridager og inneklemte dager.

- Vi er nok litt bekymret over situasjonen i mai, med så mange fridager, helligdager og inneklemte dager, hvor veldig mange mennesker åpenbart samles, særlig de som er i yngre aldersgrupper, sier Nakstad til TV 2 på 17. mai.

- Det gjenstår å se om dette medfører noe mer smittespredning eller ikke. I fjor gikk dette fint på 17. mai, men da hadde vi også lavere smittenivåer enn nå og vi hadde ikke nye, muterte virusvarianter, legger han til overfor kanalen.

Han oppfordrer folk til å fortsette å huske på smittevernsrådene.

Foto: NTB
Ungdommer kaster flasker og stein mot politiet

Ungdommer kaster flasker og stein mot politiet

dagbladet

201 nye smittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 201 coronasmittede i Norge. Det er 378 mindre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 354 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 438, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til tirsdag var det utført 5,3 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 119.500 personer testet positivt.

Til nå har 1.576.524 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 588.603 personer har fått andre dose.

Mandag var 101 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var seks færre enn dagen før.

Til sammen er 774 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Kjørt ned stolpe:

Politiet i Sør-Øst melder på Twitter at en bil skal ha kjørt ned en stolpe i Skien. De har kontroll på føreren. Det er mistanke om at føreren av bilen er beruset.

Ytterligere to personer skal ha stukket av fra bilen, og politiet melder at det er ukjent om de to personene har kommet til skade.

Politiet ber personene melde seg.

Det hvite hus: Biden støtter våpenhvile i Israel:

Det hvite hus:President Joe Biden snakket i dag med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. I en telefonsmatale sa han til Netanyahu at han støtter våpenhvile mellom Israel og Palestina.

Biden utrykket også at han støttet Israels rett til å forsvare seg mot rakettangrep. Han oppfordret Israel til å gjøre alt for å beskytte uskyldige sivile, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

De to lederne diskuterte fremgang i Israels militære operasjoner mot Hamas og andre terrorgrupper i Gaza. Presidenten uttrykte sin støtte til våpenhvile. De to lederne ble enige om at de
ville være i nær kontakt.

USA har flere ganger den siste uken blokkert en felles uttalelse fra FNs sikkerhetsråd om konflikten mellom Israel og Palestina. Norge har sammen med Tunisia og Kina formulert flere utkast til en felles uttalelse.

(NTB/Dagbladet)

Politiet har ikke kapasitet:

I Bergen har det gjennom kvelden kommet inn flere meldinger om svært rusa, bevisstløse og hyperventilerende ungdommer i byen. Det skriver Vest politidistrikt på Twitter.

Det har vært spesielt mange samlinger i parkene, og spesielt i Nygårdsparken. Det opplyser operasjonsleder i Vest politidistrikt, Terje Magnussen, til Dagbladet.

På Twitter informerer de også om at politiet og helse ikke har kapasitet eller mulighet til å bistå alle.

Likevel forteller operasjonsleder at de prøver å bistå så godt de kan, og at de har sendt folk til legevakta, eller prøvd å finne noen som kan hjelpe.

- Alkoholinntaket tar overhånd, slikt skjer jo når det er 17. mai. Vi har også fått meldinger om slåsskamper, sier Magnussen.

Operasjonslederne kan også informere om at de har hatt to el-sparkesykkelulykker der begge kom til skade. Det ene skadeomfanget innebar knuste tenner, og det andre er ikke kjent.

I begge tilfellene skal personene ha kjørt i beruset tilstand.

I en av ulykkene fikk en parkert bil omfattende skader.

- Det kan derfor ha tydet på at det var et ganske hardt krasj, sier operasjonslederen.

To skadd etter slagsmål i Frognerparken:

To personer er skadd, sannsynligvis med kniv, etter et slagsmål i Frognerparken i Oslo mandag kveld. Politiet leter etter gjerningspersonene.

- Skadene er påført med stikkvåpen eller skarp gjenstand, bekrefter operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt overfor NTB.

Politiet fikk beskjed om hendelsen rett etter klokka 22 og har store styrker på stedet. Også hundepatruljer har vært benyttet.

Voldshendelsen har trolig skjedd i nærheten av Monolitten.

- De to skadde er kjørt til sykehus og får behandling der. Vi ivaretar nå åstedet og søker etter gjerningspersonene. Vi søker også etter mulige videoer, sier Lie.

En av de skadde betegnes som alvorlig skadd.

Han ber mulige vitner til hendelsen om å kontakte politiet på 02800.

Det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet og årsaken til slagsmålet.

Det er mange personer til stede i parkområdet.

(NTB)

Netanyahu sier Israel vil fortsette kamphandlingene:

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier etter en ukes kamphandlinger, at Israel vil fortsette å angripe mål på Gazastripen.

Netanyahu kom med uttalelsen etter et møte med forsvarstopper. Der sa han at Israel vil fortsette å angripe det han omtaler som terrormål på Gazastripen.

- Vi fortsetter operasjonene så lenge det er nødvendig for å få tilbake ro og sikkerhet for alle israelske borgere, sier Netanyahu.

Over 200 er blitt drept i israelske angrep på Gazastripen, mens minst ti er drept i Israel av raketter skutt opp fra Gaza.

Mandag fortsatte luftalarmen å gå i byer sør i Israel, mens det ble gjennomført nye luftangrep mot Gazastripen.

(NTB)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Yuval Chen, Yedioth Ahronoth / AP / NTB

400 ungdommer samlet på badeplass:

Mer enn 400 ungdommer i alderen 12 til 20 år har samlet seg på Vaulen badeplass i Stavanger, melder politiet i Sør-Vest på Twitter.

Mange framstår ifølge politiet som svært beruset, og det foregår flere ordensoppdrag på stedet.

- Det har vært en del slåsskamper, ufin ungdom, berusede personer under 18 år og en neddopet person under 18 år som ble hentet av ambulanse, forteller operasjonsleder Steinar Knudsen til Dagbladet.

Vaulen er en stor badeplass med mange små viker og skogholt. Det er derfor krevende for politiet å få oversikt, men samlingen begynner å løse seg opp, ifølge operasjonslederen.

Det er foreløpig ikke opprettet noen saker eller anmeldelser mot personer på stedet.

- Men jeg ser ikke bort fra at det kan skje, sier Knudsen.


Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.