Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Seilbåt har kantret utenfor Trondheim:

Politiet i Trøndelag har fått melding om at en seilbåt har kantret i Trondheimsfjorden.

- To personer står på kjølen av båten og vinker etter hjelp. Brann og politi kjører båt mot stedet. HRS (Hovedredningssentralen) er varslet, skriver politiet på Twitter.

I en oppdatering noen minutter seinere skriver politiet at personene er i sikkerhet, fordi de deltok i en regatta med følgebåter.

-Regattaen kantra, noe som er relativt vanlig at de gjør av seg selv. De pleier også å ha en følgebåt, som skal være der som sikkerhet. De klarte å få den opp igjen selv, opplyser redningsleder i HRS Eirik Walle til Dagbladet.

Studioet fortsetter under annonsen

Tusenlapp solgt for 1,5 millioner kroner:

En tusenlapp fra 1892 ble lørdag solgt for 1,5 millioner kroner. Det er Norges eldste og dyreste seddel.

Auksjonen til Oslo Myntgalleri, der tusenlappen ble solgt, ble avsluttet lørdag, skriver Haugesunds Avis.

Etter en heftig auksjonsrunde gikk den 129 år gamle tusenlappen for svimlende 1,5 millioner kroner.

- Jeg var ganske sikker på at seddelen ville slå alle rekorder. Men jeg hadde aldri trodd at den skulle gå for så mye som dette, sier Eirik Myge.

Han driver Haugesund-avdelingen til Oslo Myntgalleri og var auksjonarius.

Ifølge Oslo Myntgalleri finnes det kun to tusenlapper i privat eie med bilde av kong Oscar, men eksemplaret som lørdag gikk under hammeren, er den eldste.

(NTB)

Rekordfå nyfødte dør i Norge:

Risikoen for å dø har aldri vært lavere for nyfødte enn den var i fjor. I 2020 døde 66 nyfødte barn i Norge. I 1967 var tallet 740.

Det viser ferske tall fra Medisinsk fødselsregister.

- Den rekordlave dødeligheten er svært gledelig. Det er imidlertid regionale forskjeller som bør gjennomgås. Da kan vi bedre forstå ulikhetene og eventuelt finne svar på om de kan reduseres, sier overlege og barnelege Kristine Stangenes ved Folkehelseinstituttet.

Møre og Romsdal har hatt flest døde per 1.000 de siste syv årene, viser statistikken.

Av de 66 barna som døde i Norge i fjor, var mor bosatt i Møre og Romsdal i tolv tilfeller. Tallet er relativt høyt ut fra norske forhold med 4,9 døde pr. 1000 i fjor. Tallet for hele Norge var 1,2.

- Hovedandelen har hatt en veldig prematur fødsel, sier Stangenes.

De vanligste årsakene til død i nyfødtperioden er følgetilstander etter for tidlig fødsel, skader relatert til fødselskomplikasjoner og infeksjoner.

(NTB)

Enebolig i Namsos overtent:

Politiet i Trøndelag melder natt til søndag at en enebolig står i brann i Namsos.

Politiet opplyser at det er full overtenning.

- Politiet på stedet. Ingen personer inne i boligen. Brann startet slokking, skriver politiet, som opplyser at de vil komme med oppdateringer.

Dagbladet følger saken.

25 anmeldt etter fester:

I alt 25 personer ble natt til søndag anmeldt etter flere fester.

Politiet i Agder meldte først om støy og fest i en leilighet i Kristiansand.

Da politiet ankom stedet var det totalt 19 personer til stede.

Det er brudd på byens smittevernregler, og 17 av disse blir anmeldt for brudd på smittevernbestemmelsene, opplyser politiet.

Seinere meldte samme politidistrikt at de også måtte stanse en fest i en annen leilighet i sentrum av Kristiansand.

- 8 deltakere anmeldes for brudd på smittevernbestemmelsene, skriver politiet.

Tre skadd i skyteepisode på Times Square:

To kvinner og et barn er skadd etter en skyteepisode på Times Square i New York lørdag ettermiddag.

Hendelsen fant sted rett før klokka 17. Politiet sier det er uklart hva som har skjedd, men tre personer er lagt inn på sykehus med skader som ikke er livstruende.

Times Square, som var en av New Yorks fremste turistattraksjoner før coronapandemien, har endret karakter siden alle teatrene stengte i mars i fjor.

Kriminalitet har økt 30 prosent siden i fjor sommer, og butikkeiere ved Times Square sier det er meldt flere hendelser i år enn i fjor.

(NTB)

Italia vil åpne for turister uten karantene:

Italia sikter på å åpne for at turister fra EU, Storbritannia og Israel skal få komme til landet uten å måtte gå i karantene fra midten av mai.

Reiser til Italia skal bli enklere for reisende som er fullvaksinert mot coronaviruset, sier utenriksminister Luigi Di Maio på Facebook.

Planen er å fjerne den fem dager lange karantenen alle må i, for turister fra EU, samt briter og israelere, som er fullvaksinert, har testet negativt eller har hatt covid-19.

Di Maio sier at reglene for reisende fra USA også skal lempes på fra juni.

Smittetrykket i Italia er på vei nedover, og vaksineringen går framover. 27 prosent av befolkningen har hittil fått minst en dose, og det er ikke lenger områder som er røde i landet.

(NTB)

Labours Sadiq Khan gjenvalgt i London:

Labours Sadiq Khan er gjenvalgt til borgermester i London, om enn med mindre margin enn sist.

Khan vant gjenvalget over Shaun Bailey fra de konservative med 55 mot 45 prosent. Han fikk litt over 1,2 millioner stemmer mot nesten 980 000 for Bailey.

Khan ble første gang valgt til borgermester i 2016 med 57 prosent av stemmene etter åtte års konservativ dominans.

Labour-politikere vant også borgermestervalget i byer som Manchester og Liverpool, men ellers er det de konservative som kan være mest fornøyd med valget i England.

De konservative har hatt stor framgang i kommunestyrer og ordførervalg over hele England, og erobret også et nytt mandat i Parlamentet i den tidligere Labour-dominerte kretsen Hartlepool.

(NTB)

Foto: NTB

Bergen: 200 personer i park:

Politiet i Vest melder like før 00.30 natt til søndag at de er i Nygårdsparken i Bergen etter melding om høy musikk.

- Der er ca. 200 personer på stedet. Musikken er avsluttet, skriver de.

316 nye smittede i Norge siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 316 nye coronasmittede personer i Norge. Det er 27 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 410 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 409, så trenden er dermed svakt stigende.

Ved midnatt natt til søndag var det utført 5,2 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 116.134 personer testet positivt.

Til nå har 1.465.851 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 453.518 personer har fått andre dose.

Lørdag var 106 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Til sammen er 767 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Mann tatt i 191 km/t i 60-sone:

En mann i 20-årene fra Stavanger blir fotgjenger i lang tid framover, etter at han lørdag ble tatt i 191 km/t i 60-sonen i Sola kommune.

Det blir en stund til mannen kan sette seg bak rattet igjen, etter at UP målte mannens kjøretøy i over tre ganger lovlig hastighet i 60-sonen, skriver Stavanger Aftenblad.

- Dette er livsfarlig kjøring. Ingen norske veier er dimensjonert for en slik hastighet. Det er jo enda verre at dette skjedde i en 60-sone, der det er gang- og sykkelsti like ved, sier operasjonsleder Toralv Skårland ved Sørvest politidistrikt til avisen.

Føreren ble avhørt av UP-patruljen på stedet og erkjente forholdet.

Operasjonslederen vil ikke forskuttere hva som skjer med den unge mannen, men ser ikke bort fra at saken kan havne i rettssystemet.

Ifølge Aftenbladet er retningslinjene at man mister lappen i tre år, dersom man blir målt til 142 km/t i 60-sone. Over det finnes det ikke offisielle retningslinjer.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.