Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Smitterekord i Maldivene:

En rekke land har innført tiltak for å hindre smitte fra India, som registrerer flere hundre tusen smittetilfeller og over 3000 coronadødsfall daglig.

Danmark har innført forbud mot innreise fra landet, med noen unntak, mens Belgia, Nederland, Italia og Tyskland også har satt strenge innreisekrav.

Men alle har ikke lyktes i å holde smitten borte.

Den yndede feriedestinasjonen Maldivene i Indiske hav sørvest for India og Sri Lanka, registrerte tirsdag rekordmange tilfeller.

601 personer fikk påvist smitte den dagen, viser oversikten til Worldometers.

Ifølge CNN har smittetallene økt i republikken, som består av 1192 små og lave øyer fordelt på 26 atoller i retning nord-sør, siden spredningen tok fart i India, i april.

Økningen kommer også etter at lokale myndigheter kunngjorde planer om å tilby vaksinasjon til turister ved ankomst, i et forsøk på å lokke til seg flere besøkende. Republikkens minister for turisme, Abdulla Mausoom, bekrefter til kanalen at de utvikler en «3V-turisme»-ordning (besøke, vaksinere og feriere).

Ordningen har som mål å øke turismen til øygruppene, som i gjennomsnitt hadde 1,7 millioner besøkende året før pandemien brøt ut.

Maldivene var en av de første statene som åpnet for reisende igjen i fjor.

Foto: Sipa Asia / Rex / Shutterstock / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Klippeformasjonen Darwin's Arch utenfor Galápagos-øyene har kollapset, melder det ecuadorianske miljødepartementet på Facebook.

Kollapsen skal ha skjedd mandag, og er ifølge departementet en konsekvens av naturlig erosjon. På bildene kan man se to klipper stikke opp av vannet, men uten den karakteristiske bueformasjonen.

Området rundt formasjonen regnes som et av de beste dykkerlokasjonene i verden.

Dykkernettstedet Scuba Diver Live melder at besøkende i en dykkerbåt ble vitne til kollapsen mandag formiddag. Ingen skal ha blitt skadd.

Darwin's Arch

IS-kvinne vil hjem - ber UD om hjelp:

Aftenposten skriver at en norsk IS-kvinne, Aisha Shezadi Kausar (29), ber norske myndigheter om hjelp til å komme hjem til Norge med sønnen sin.

- Jeg innrømmer at jeg har gjort feil, og jeg betaler en høy pris for disse feilene og angrer dypt. Det siste jeg ønsker, er at mitt barn ender opp i samme spor. Men det blir vanskelig å unngå hvis han vokser opp her, sier hun til Aftenposten.

Hun reiste til Syria i 2014, og ble islamisten Bastian Vasquez' andre kone. Kausar bor sammen med sønnen i Roj-leiren i Syria.

Tidligere denne måneden ble en annen IS-kvinne, venninnen til Kausar, dømt til tre og et halvt års fengsel i Oslo tingrett. Retten mente at hun var en aktiv deltaker og bidragsyter til terrororganisasjonen IS.

Dommen er anket.

Aisha er intet offer

Aisha er intet offer

dagbladet

Vurderer etterforskning av Siv Jensen:

Oslo-politiet bekrefter overfor NTB at de vurderer om de skal etterforske Siv Jensen.

- Vi har sett det som fremkommer i mediene, og vurderer ut fra dette om det er aktuelt å opprette anmeldelse/etterforske. Vi kommer tilbake til det – regner med i morgen tidlig, skriver pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt i en SMS til NTB.

Tidligere Frp-leder Siv Jensen erkjenner brudd på coronaregler i forbindelse med 17. mai-feiring hjemme hos moren.

- Jeg er så lei meg for at vi i forbindelse med 17. mai har misforstått coronareglene. Vi var samlet flere enn ti personer, hvorav fem var vaksinerte. Vi hadde ikke fått med oss at de nye anbefalingene fra FHI om å ikke regne beskyttede personer i antallet ikke gjaldt for Oslo, skriver Siv Jensen til Dagbladet.

- Jeg er så lei meg

- Jeg er så lei meg

dagbladet

Ålesund, Sula og Giske letter på tiltakene:

Kommunene Ålesund, Sula og Giske letter på coronatiltakene og åpner blant annet treningssentre, badeland og kino.

I tillegg får studenter benytte campus fullt ut, og det åpnes også for arrangementer igjen med visse restriksjoner.

Kommunene viderefører imidlertid påbudet om hjemmekontor, skjenkestoppen og påbudet om munnbind.

- Det har vært en del organiserte samlinger rundt 17. mai, og vi velger derfor å forlenge deler av forskriften. Det er viktig å holde kontrollen nå og se konsekvensene av langhelgen med 17. mai-feiring, sier kommuneoverlege Olav Mestad.

Politiet i Møre og Romsdal har meldt om samlinger av yngre mennesker i helgen, og sier det er grunn til bekymring dersom dette utvikler seg til smitte.

- Politiet forstår at ungdom har behov for å møtes, men det er grunn til bekymring etter helgen. Ungdom i alderen 15–18 år og russen har vært mye samlet, sier politistasjonssjef Oddbjørn Solheim.

(NTB)

LETTER: Her er Brosundet i Ålesund. Foto: Halvard Alvik / NTB

Stange strammer inn etter smitteutbrudd:

Stange kommune strammer inn på coronatiltakene etter et smitteutbrudd i Ottestad.

Det innføres rødt nivå i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler i Ottestad. I tillegg innføres det antallsbegrensning ved arrangementer, og treningssentre, yogastudioer, idrettshaller, svømmehaller og lignende steder i Stange kommune må holde stengt.

- Vi har et pågående smitteutbrudd i Ottestad som innebærer en økning i påviste smittetilfeller, og mange er nå i karantene. Risikonivået er forhøyet, og det er spesielt høyt lokalt i Ottestad. Dette er bakgrunnen for at vi nå ser oss nødt til å innføre lokale tiltak, sier kommunedirektør Kaija Eide Drønen i en pressemelding.

- Siden mange barn og unge møtes til aktiviteter på tvers av kommunen, vil flere av tiltakene også gjelde for hele kommunen, legger hun til.

Fra og med 16. mai er det bekreftet 21 tilfeller i Stange, noe som er en betydelig økning. De fleste av de siste dagers tilfeller er tilknyttet et utbrudd ved Nordstad barnehage i Ottestad, der det er påvist 14 tilfeller blant barn og ansatte.

(NTB)

STRAMMER INN: Stange strammer inn etter et smitteutbrudd i Ottestad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Politiken: Henter hjem 14 barn fra Syria:

Regjeringen i Danmark vil hente tre mødre med dansk statsborgerskap og deres 14 barn hjem fra Syria, ifølge avisa Politikens kilder.

Etter flere måneder i konflikt med støttepartiene om de danske kvinnene og barna deres i fangeleirer i Syria, snur nå regjeringen, skriver Politiken tirsdag.

Planen er å hente hjem de tre mødrene og barna til Danmark, opplyser flere ikke navngitte kilder med kjennskap til saken til avisa.

(NTB)

Dømt til 17 års fengsel for drapet på Kristian (34):

Den 49 år gamle leieboeren som var tiltalt for å ha drept trebarnsfaren Kristian Løvlie (34), er dømt til 17 års fengsel.

Det melder melder Romerikes Blad.

Dommen var i tråd med aktors påstand, som ba om at den 49 år gamle tiltalte, skulle idømmes 17 års fengsel.

Under rettssaken mot 49-åringen omtalte aktor Sturla Henriksbø drapet som en ren henrettelse.

- Jeg er overbevist om at han hadde tenkt at han måtte begå et drap den dagen. Det var grunnen til at han tok med kniv, fikk Kristian med til garasjen og knivstakk ham. Man skal legge til grunn at han begikk drapet med overlegg, sa Henriksbø i sin avsluttende prosedyre i tingretten.

Dagbladet oppdaterer saken.

Foto: Privat

26 nye coronadødsfall i Sverige:

Siden fredag er det registrert 26 coronarelaterte dødsfall i Sverige. Det er ikke registrert nye dødsfall i Danmark.

Så langt har pandemien kostet 14 301 mennesker livet i Sverige. Det er påvist totalt 1 047 143 smittetilfeller, 10 017 av dem siden fredag, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

I Danmark er antall døde oppe i 2503. Det siste døgnet er det registrert 916 smittetilfeller, opplyser Statens Serum Institut. Totalt er det registrert 268 255 smittede siden pandemien nådde landet.

166 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 31 av dem ligger på intensivavdeling, 23 med respirator.

(NTB)

El-sparkesyklist kjørte i bil:

En gutt i midten av tenårene er ført til sykehus i ambulanse etter å ha kjørt inn i en stillestående bil med en el-sparkesykkel.

Det bekrefter Borge Amdam, operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, overfor Dagbladet.

Gutten er kraftig forslått, men skal ikke være alvorlig skadd, ifølge politiet.

- Ifølge vitner skal gutten ha kjørt inn i en stillestående bil, som ventet på at det skulle ble klar vei. Gutten skal ha kjørt inn i sida på bilen, og slått seg da han traff asfalten, sier operasjonsleder Amdam.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 11.50.

Avviser terrorplaner: - Lagde gift av nysgjerrighet:

Aktor mener at den terrortiltalte 16-åringen planla et større angrep i Norge. Gutten nekter straffskyld og sier han lagde en gift av ren nysgjerrighet.

16-åringen fra Syria er tiltalt for terrorforberedelser og deltakelse i terrororganisasjonen IS.

- Han planla terrorangrep ved bruk av gift eller eksplosiver. Det ble også avdekket en mistanke om at han i løpet av kort tid ville teste giften, sa aktor Marit Formo i sitt innledningsforedrag.

Gutten forklarte at han forsøkte å lage en gift etter at han kom i kontakt med en person som ga ham en oppskrift.

- Jeg lagde giften av ren nysgjerrighet. Jeg hadde ikke til hensikt å skade noen. Det var rett og slett av ren nysgjerrighet, sa han via tolken sin.

Han innrømmet å ha søkt på Den islamsk stat siden han var nysgjerrig, men fremhevet at han søkte på forskjellige ting som et tidsfordriv.

Gutten, som snakker dårlig norsk, har ikke villet la seg avhøre av PST.

Saken går for lukkede dører i Oslo tingrett mellom 18. og 31. mai. Pressen får følge saken, men er ilagt delvis referatforbud. Det knytter seg i hovedsak til forhold som kan identifisere tiltalte.

16-åringen ble pågrepet og siktet 4. februar.

(NTB)

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.