Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Oscar-akademiet refser norsk kinobar:

På Odeon Kino i Oslo finner man kinobaren «Oscar's Bar». Navnet faller ikke i god jord hos Oscar-akademiet i USA, som har satt en norsk forsvarer i sving.

Akademiet mener kinokjeden skor seg på varemerket til den berømte filmprisutdelingen, skriver Finansavisen.

Odeon Kino hevder på sin side, via forsvarerhold, at navnet på baren kommer fra kinokjedens britiske grunnlegger, Oscar Deutch.

Saken havnet i Klagenemda, som behandlet saken i slutten av april. Der fikk ikke Oscar-akademiet medhold, og nemnda påpekte at den amerikanske filmprisens offisielle navn er «Academy Award» etterfulgt av «commonly known as the Oscars».

Det er uklart om Akademiet vil ta saken videre til retten.

Odeons kinokjede er Europas største, med 360 kinosentre i 13 land. I Norge er Odeon representert i tolv norske byer, deriblant i hovedstaden.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Seilbåt traff bro: To reddet i land:

Politiet melder at en seilbåt skal ha truffet Porsgrunnsbroa.

- Vi jobber med å berge båten. To personer er berget i land, og vi jobber med å se om det er flere der. Vi må finne årsaken, se på eventuelle konsekvenser og om det er skadde. Det har vi ikke oversikt over nå, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til Dagbladet.

Seilbåten begynte å krenge.

Personene som er brakt i sikkerhet fremstår som uskadd. De opplyser at det ikke skal være flere personer i båten, skriver politiet på Twitter.

Båten er nå brakt i sikkerhet av brannbåten. Trafikken på og under broa går som normalt.

Politiet etterforsker hendelsen og undersøker omstendighetene.

Fem covid-pasienter - går til oransje beredskap:

Sykehuset i Narvik har nå fem innlagte coronapasienter, og går til oransje beredskap, melder NRK.

Det innebærer blant annet at en medisinsk sengepost gjøres om til covid-/avklaringsenhet, og at planlagte operasjoner onsdag avlyses.

Viken-kommuner i nytt møte om tiltak:

De strenge tiltakene i flere Viken-kommuner går ut fredag. Onsdag skal berørte kommuner i møte med Statsforvalteren om mulig videreføring av tiltakene.

Ni Viken-kommuner er underlagt såkalte 5B-tiltak, som innebærer skjenkestopp, stengte treningssentre og strenge begrensninger på arrangementer og breddeidrett.

Regjeringen må innen fredag bestemme seg for om tiltakene skal forlenges, nedjusteres eller om kommunene selv skal få bestemme egne regler.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har innkalt de berørte kommunene til møte onsdag klokken 18, der også Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil være til stede. Etter møtet vil de gi en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet. Det skriver Drammens Tidende.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik har flere ganger ytret et ønske om at kommunen selv skal få bestemme.

- Hvis vi ikke tas ut der, blir det vanskeligere å koordinere med Oslo som har lokal forskrift. Det beste er at vi er i det samme systemet, og det vet de at vi mener. Morgendagens møte blir viktig for å avklare hvordan prosessen blir framover og hvordan vi skal jobbe, sier Vik til Romerikes Blad.

(NTB / Dagbladet)

Har kollapset:

Klippeformasjonen Darwin's Arch utenfor Galápagos-øyene har kollapset, melder det ecuadorianske miljødepartementet på Facebook.

Kollapsen skal ha skjedd mandag, og er ifølge departementet en konsekvens av naturlig erosjon. På bildene kan man se to klipper stikke opp av vannet, men uten den karakteristiske bueformasjonen.

Området rundt formasjonen regnes som et av de beste dykkerlokasjonene i verden.

Dykkernettstedet Scuba Diver Live melder at besøkende i en dykkerbåt ble vitne til kollapsen mandag formiddag. Ingen skal ha blitt skadd.

Darwin's Arch

IS-kvinne vil hjem - ber UD om hjelp:

Aftenposten skriver at en norsk IS-kvinne, Aisha Shezadi Kausar (29), ber norske myndigheter om hjelp til å komme hjem til Norge med sønnen sin.

- Jeg innrømmer at jeg har gjort feil, og jeg betaler en høy pris for disse feilene og angrer dypt. Det siste jeg ønsker, er at mitt barn ender opp i samme spor. Men det blir vanskelig å unngå hvis han vokser opp her, sier hun til Aftenposten.

Hun reiste til Syria i 2014, og ble islamisten Bastian Vasquez' andre kone. Kausar bor sammen med sønnen i Roj-leiren i Syria.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor NTB at de har mottatt en henvendelse, via en tredjepart, fra en norsk borger i Syria om konsulær bistand.

Tidligere denne måneden ble en annen IS-kvinne, venninnen til Kausar, dømt til tre og et halvt års fengsel i Oslo tingrett. Retten mente at hun var en aktiv deltaker og bidragsyter til terrororganisasjonen IS.

Dommen er anket.

Aisha er intet offer

Aisha er intet offer

dagbladet

Vurderer etterforskning av Siv Jensen:

Oslo-politiet bekrefter overfor NTB at de vurderer om de skal etterforske Siv Jensen.

- Vi har sett det som fremkommer i mediene, og vurderer ut fra dette om det er aktuelt å opprette anmeldelse/etterforske. Vi kommer tilbake til det – regner med i morgen tidlig, skriver pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt i en SMS til NTB.

Tidligere Frp-leder Siv Jensen erkjenner brudd på coronaregler i forbindelse med 17. mai-feiring hjemme hos moren.

- Jeg er så lei meg for at vi i forbindelse med 17. mai har misforstått coronareglene. Vi var samlet flere enn ti personer, hvorav fem var vaksinerte. Vi hadde ikke fått med oss at de nye anbefalingene fra FHI om å ikke regne beskyttede personer i antallet ikke gjaldt for Oslo, skriver Siv Jensen til Dagbladet.

- Jeg er så lei meg

- Jeg er så lei meg

dagbladet

Ålesund, Sula og Giske letter på tiltakene:

Kommunene Ålesund, Sula og Giske letter på coronatiltakene og åpner blant annet treningssentre, badeland og kino.

I tillegg får studenter benytte campus fullt ut, og det åpnes også for arrangementer igjen med visse restriksjoner.

Kommunene viderefører imidlertid påbudet om hjemmekontor, skjenkestoppen og påbudet om munnbind.

- Det har vært en del organiserte samlinger rundt 17. mai, og vi velger derfor å forlenge deler av forskriften. Det er viktig å holde kontrollen nå og se konsekvensene av langhelgen med 17. mai-feiring, sier kommuneoverlege Olav Mestad.

Politiet i Møre og Romsdal har meldt om samlinger av yngre mennesker i helgen, og sier det er grunn til bekymring dersom dette utvikler seg til smitte.

- Politiet forstår at ungdom har behov for å møtes, men det er grunn til bekymring etter helgen. Ungdom i alderen 15–18 år og russen har vært mye samlet, sier politistasjonssjef Oddbjørn Solheim.

(NTB)

LETTER: Her er Brosundet i Ålesund. Foto: Halvard Alvik / NTB

Stange strammer inn etter smitteutbrudd:

Stange kommune strammer inn på coronatiltakene etter et smitteutbrudd i Ottestad.

Det innføres rødt nivå i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler i Ottestad. I tillegg innføres det antallsbegrensning ved arrangementer, og treningssentre, yogastudioer, idrettshaller, svømmehaller og lignende steder i Stange kommune må holde stengt.

- Vi har et pågående smitteutbrudd i Ottestad som innebærer en økning i påviste smittetilfeller, og mange er nå i karantene. Risikonivået er forhøyet, og det er spesielt høyt lokalt i Ottestad. Dette er bakgrunnen for at vi nå ser oss nødt til å innføre lokale tiltak, sier kommunedirektør Kaija Eide Drønen i en pressemelding.

- Siden mange barn og unge møtes til aktiviteter på tvers av kommunen, vil flere av tiltakene også gjelde for hele kommunen, legger hun til.

Fra og med 16. mai er det bekreftet 21 tilfeller i Stange, noe som er en betydelig økning. De fleste av de siste dagers tilfeller er tilknyttet et utbrudd ved Nordstad barnehage i Ottestad, der det er påvist 14 tilfeller blant barn og ansatte.

(NTB)

STRAMMER INN: Stange strammer inn etter et smitteutbrudd i Ottestad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Politiken: Henter hjem 14 barn fra Syria:

Regjeringen i Danmark vil hente tre mødre med dansk statsborgerskap og deres 14 barn hjem fra Syria, ifølge avisa Politikens kilder.

Etter flere måneder i konflikt med støttepartiene om de danske kvinnene og barna deres i fangeleirer i Syria, snur nå regjeringen, skriver Politiken tirsdag.

Planen er å hente hjem de tre mødrene og barna til Danmark, opplyser flere ikke navngitte kilder med kjennskap til saken til avisa.

(NTB)

Dømt til 17 års fengsel for drapet på Kristian (34):

Den 49 år gamle leieboeren som var tiltalt for å ha drept trebarnsfaren Kristian Løvlie (34), er dømt til 17 års fengsel.

Det melder melder Romerikes Blad.

Dommen var i tråd med aktors påstand, som ba om at den 49 år gamle tiltalte, skulle idømmes 17 års fengsel.

Under rettssaken mot 49-åringen omtalte aktor Sturla Henriksbø drapet som en ren henrettelse.

- Jeg er overbevist om at han hadde tenkt at han måtte begå et drap den dagen. Det var grunnen til at han tok med kniv, fikk Kristian med til garasjen og knivstakk ham. Man skal legge til grunn at han begikk drapet med overlegg, sa Henriksbø i sin avsluttende prosedyre i tingretten.

Dagbladet oppdaterer saken.

Foto: Privat

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.