Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Strammer inn etter smitterekord:

I Porsgrunn er det registrert 19 nye smittetilfeller siste døgn - det høyeste antallet så langt i pandemien.

På et formannskapsmøte torsdag formiddag besluttet Porsgrunn å følge naboen Skien, som i går innførte tiltak for blant annet breddeidretten.

Ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn vil imidlertid at dette ikke er nok, og vil ha Grenlands-kommunene inn på regjeringsens tiltaksnivå 5B, noe som blant annet innebærer skjenkestopp. De vil nå i dialog med naboen om dette.

- Det er et dilemma at pubene er åpne, men den videregående skolen er stengt. Det er en situasjon som går litt mot de prioriteringene vi ellers snakker om i pandemien. Porsgrunn har vedtatt enstemmig at vi ønsker skjenkestopp i Grenland, men det kan ikke bare være skjenkestopp i Porsgrunn. Da blir det enda verre, for folk kommer til å flokke seg sammen noen minutter unna i Skien, sier Kåss.

- Bildet er at folk blir smittet på et serveringssted eller andre sosiale sammenkomster, og tar med smitten videre til egen husstand etterpå, forklarer Kåss.

Porsgrunn håper derfor å få med seg Skien på dette tiltaket, og vil fortsette dialogen.

- Vi har fortløpende dialog med Skien, og skal ha videre dialog fram mot helga. Vi har et godt samarbeid, selv om vi har litt ulik inngang på tiltakene i Grenland.

Skien strammet i går blant annet inn på antall besøkende i private hjem, og satte grensa til fem. Dette tiltaket var allerede gjeldende i Porsgrunn.

Smitten har vært økende i Grenlands-området den siste tida. I Skien er det registrert 34 nye smittede siste døgn.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Advarer: Kan bli ubeboelig:

Afrikas mest folkerike by, Lagos, er hvert år rammet av flom som følge av den årlige regntida. I midten av juli i år opplevde byens forretningsdistrikt imidlertid en av de verste flommene de siste åra, skriver CNN.

Bilder og videoer fra Lagos, sørvest i Nigeria, viser dusinvis av kjøretøy oversvømt av vann etter et voldsomt regn, skriver kanalen.

Byen, som er hjem for over 21 millioner mennesker, kan bli ubeboelig mot slutten av dette århundre som følge av at havnivået stiger.

Problemet forverres blant annet av «utilstrekkelige og dårlig vedlikeholdte dreneringssystemer og ukontrollert byvekst», ifølge en studie ledet av institutt of Utviklingsstudier ved Universitetet ved Sussex.

Foto: Ogbechie Triumph / Shutterstock / NTB

Brann i vogntog i Oslofjordtunnelen:

Oslofjordtunnelen er stengt i begge retninger på grunn av brann i et vogntog.

Nødetatene er på stedet i begge ender av tunnelen, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til NTB.

- Det brenner i en lastebil cirka femti meter fra utgangen på Drøbak-siden. Det er stor røykutvikling på stedet.

Ifølge Aas skal det ikke være noen personer i tunnelen.

- Heller ingen av tilfluktsrommene inne i tunnelen skal ha blitt tatt i bruk, sier Aas.

Klokka 08.28 melder politiet på Twitter at alle biler skal være ute av tunnelen. Det brenner og ryker kraftig fra lastebilen, og brannvesenet er i innsats.

(NTB)

Enebolig i Trysil overtent:

En enebolig i Elvdalen Trysil står i full fyr. Politiet og brannvesen vet ikke om det befinner seg personer i huset.

- Huset er overtent. Overtent allerede idet brannen ble meldt til nødetatene. Ukjent om det er personer inne i huset. Nødetatene er på stedet, skriver Innlandet politidistrikt på Twitter.

(NTB)

Tolv omkom i trafikken i juli:

Tolv personer omkom i trafikkulykker i Norge i juli. Dermed er juli den måneden hittil i år med flest omkomne i trafikken.

Det er også en økning fra juli i fjor, da ni personer mistet livet i trafikken, viser tall fra Trygg Trafikk.

Så langt i år har 42 personer mistet livet mot 55 personer i samme periode i fjor.

Ni av de omkomne i trafikken i juli var menn, mens tre var kvinner. Av disse var fire bilførere, tre syklister, to MC-førere, en fotgjenger, en mopedist og en traktorfører.

(NTB)

Fauci: Varsler mer «smerte og lidelse»:

Deltasmitten stiger i flere amerikanske byer og stater, men USAs smitteverntopp Anthony Fauci tror ikke en eventuell ny smittebølge med deltavarianten vil føre til nye nedstenginger i høst.

Han ber likevel amerikanere om å stålsette seg for noe «smerte og lidelse» i tida framover, skriver nyhetsbyrået AP.

- Jeg tror ikke vi kommer til å se nedstenginger, men vi ser nok noe smerte og lidelse i framtida fordi smittetilfellene går opp, noe som er grunnen til at vi fortsetter å si om og om igjen, at løsningen på dette er å bli vaksinert, sier han ifølge nyhetsbyrået.

President Joe Biden har varslet at deltasmitten trolig må møtes med nye tiltak, men Fauci mener at vaksinasjonsgraden gjør at det ikke vil bli en smittebølge som i vinter.

USAs smittevernetat CDC snudde denne uka og anbefalte også fullvaksinerte amerikanere å bruke munnbind innendørs i deler av landet der smitten er høy.

CDC mener at deltavarianten er like smittsom som vannkopper, og at fullvaksinerte som blir smittet, kan ha utgjøre en like stor smittefare som uvaksinerte. Slike tilfeller forekommer imidlertid sjeldent.

Endringen i anbefalingen, som kommer etter at Biden spådde en «fri sommer» om nok amerikanere lot seg vaksinere, har ført med seg bekymring for at tilliten til vaksinene kan bli enda lavere.

(Dagbladet / NTB)

Foto: AP Photo / Patrick Semansky / NTB

Kina: Verste smitteutbrudd på flere måneder:

Flere kinesiske byer har iverksatt massetesting og innført reiserestriksjoner for å få bukt med det største coronautbruddet på flere måneder, skriver The Guardian.

Søndag ble det registert 75 nye coronatilfeller i Kina. Utbruddet er angivelig knyttet til flyplassen i byen Nanjing, hovedstad i provinsen Jiangsu, og skal ha spredt seg til 20 kinesiske byer.

Utbruddet er ifølge avisa det geografisk største som har rammet Kina på flere måneder etter at Wuhan opplevde et coronautbrudd i desember 2019.

Helsemyndighetene i Nanjing har iverksatt massetesting av byens om lag 9 millioner innbyggere samt satt flere i isolasjon, skriver avisa.

Testpersonell ved en teststasjon i byen Nanjing, hovedstad i provinsen Jiangsu. Foto: STR / AFP / NTB

Båt på land i Nordhordland:

En båt med fire personer har kjørt på land i Romarheimsfjorden i Alver kommune i Vestland fylke.

Vest politidistrikt fikk melding om hendelsen klokka 4.20 natt til mandag.

- Alle våkne og prater. En eller to personer har trolig vært i sjøen, melder operasjonssentralen.

Alle de involverte er kalde og fryser, ifølge politiet. Båten lå natt til mandag fortsatt på holmen de kjørte på.

(NTB)

Savnet mann funnet død:

En mann i 70-åra ble søndag kveld meldt savnet etter at han dro alene på båttur i Storsjøen.

Natt til mandag ble han funnet død etter søk med Sea King-helikopter.

- Mannen hadde på seg redningsfest, som ble observert fra helikopteret. Han ble funnet omtrent midt i Storsjøen, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Haagen Løvseth, til Dagbladet.

Pårørende er varslet om dødsfallet.

Det ble søkt etter mannen med helikopter og politi langs land, og en sivil båt ute på Storsjøen. Politiet har foreløpig ikke funnet båten.

Hyttebrann i Hjartdal:

Politiet i Sør-Øst rykker natt til mandag ut etter melding om en hyttebrann i Hjartdal.

- Alle skal ha kommet seg ut, skriver politiet på Twitter.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.