Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Kan utsette 50 000 andredoser:

De tre neste ukene skal etter planen over 367 000 fullvaksineres. Men i Oslo kan opp mot 50 000 måtte vente fordi kommunen vil sette flere førstedoser, slik Dagbladet skrev i går.

Regjeringen besluttet forrige uke å utvide intervallet mellom første og andre vaksinedose fra 6 til 12 uker.

Dette gjelder imidlertid bare for personer under 65 år uten medisinske risikotilstander.

Helsebyråd Robert Steen åpner nå for å utsette disse timene i ytterligere seks uker. Da vil inntil 50 000 personer kunne få sin første dose raskere enn forespeilet, melder Aftenposten.

- Hvis Oslo kommune ønsker å endre avtalt tidspunkt for dose to, kan de selvfølgelig gjøre det, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til avisa.

(NTB/Dagbladet)

VIL HA RASKERE FRAMDRIFT: Helsebyråd Robert Steen (Ap) vil utsette andredoser til fordel for førstedoser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Oslo ønsker å utsette alle «andredoser»

Oslo ønsker å utsette alle «andredoser»

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Valgseier for Raisi i Iran:

Den ultrakonservative kandidaten Ebrahim Raisi har vunnet presidentvalget i Iran. Flere av motkandidatene har allerede gratulert ham med seieren.

Flere iranske medier meldte lørdag at Raisi ledet i opptellingen av stemmene, og at den mer reformorienterte kandidaten Abdolnasser Hemmati lå på andre plass.

Hemmati har imidlertid allerede erkjent nederlag og gratulert Raisi med valgseieren. På Instagram skriver han at han håper Raisis nye regjering vil bedre den iranske økonomien.

Foto: AP / NTB

Uganda med «total nedstenging» i 42 dager:

President Yoweri Museveni har erklært en 42 dager lang «total nedstenging» for Ugandas 45 millioner innbyggere for å dempe spredningen av covid-19.

Innbyggerne er beordret til å holde seg hjemme, og kun kjøretøy med viktige varer eller syke personer får lov til å benytte veiene.

Landet registrerte fredag 11.704 nye smittetilfeller i uken som gikk. Det er den største økningen i uketallet som er registrert og bringer det samlede smittetallet opp i 67.215, ifølge Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC.

Uganda har forsøkt å skaffe ekstra oksygen på grunn av den nye smittebølgen. Helseminister Monica Musenero sier til nyhetsbyrået DPA at det trengs minst 15.000 oksygentanker.

– Vi har bedt våre naboland om hjelp. Naboer bør hjelpe oss dersom de kan, fordi vi har en reell mangel, sier Musenero.

Den svært smittsomme deltavarianten, som først ble oppdaget i India, sprer seg for tiden i Uganda og i 13 andre afrikanske land.

Ifølge CDC er det registrert om lag 5,1 millioner smittetilfeller og 136.000 dødsfall knyttet til koronapandemien i Afrika. Det reelle tallet er trolig langt høyere.

(NTB)

Festbråk: - Politiet har ikke hatt kapasitet:

Politiet i Agder skriver på Twitter at de har registrert 28 oppdrag på musikkstøy, forstyrrelse av natteroen og ordensforstyrrelse på på privat sted.

- Meldingene er fordelt over hele politidistriktet, men mest i det største byene. Politiet har ikke hatt kapasitet til å følge opp alle, melder politiet i Agder.

44 nye coronasmittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 44 nye coronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er 26 flere enn samme dag i forrige uke, da det bare ble registrert 18 nye tilfeller.

Den siste uken er det i snitt registrert 26 smittede per dag i hovedstaden.

Bare fire bydeler har nå et smittetrykk på mer enn 100 smittede per 100.000 innbyggere. Det er Nordstrand med 225, Vestre Aker med 136, Frogner med 115 og Ullern der tallet er 113.

Elleve av de 44 nye smittede det siste døgnet hører hjemme i Nordstrand bydel. Bydelene Stovner, Alna og Sagene hadde ingen nye smittede siste døgn.

Totalt er 37.128 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Nekter festforelegg - tar saken til retten:

Smitteforskriften i Bergen blir nå prøvd i retten av to kvinner som nekter å godta foreleggene de fikk etter fest i november i fjor.

I november i fjor ble politiet varslet om en fest hjemme hos en 34-årig kvinne i Sandviken. Til sammen skal det ha vært 14 gjester til stede på festen, skriver Bergensavisen.

På dette tidspunktet var det en lokal smittevernforskrift i Bergen som forbød å samle mer enn fem personer i private hjem. Samtlige som var på festen fikk derfor forelegg av politiet, men den 34 år gamle verten og en 27 år gammel gjest vil ikke godta foreleggene på henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner.

Derfor kommer straffesaken opp for retten, der det skal avgjøres om byrådets forskrift med besøksforbudet var gyldig. Didrik Rodarte fra Elden Advokatfirma AS forsvarer de to kvinnene.

– Grunnen til at vi tar dette til retten er at vi mener det en prinsipiell sak om hvilke minstekrav vi kan stille til byrådets forarbeid når de vedtar de strengeste inngrepene i personlig frihet siden krigen. Mine klienter skal ikke straffes for en ugyldig forskrift og ønsker en prøving av gyldigheten, sier han til BA.

Helsebyråd Beate Husa (KrF), medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen, avgått smittevernoverlege Karina Koller Løland og jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen fra UiB skal alle etter planen vitne i rettssaken som kommer opp i Hordaland tingrett tirsdag. Retten har satt av to dager til saken.

(NTB)

Mann til sykehus etter slagsmål:

En mann i 40-årene er innlagt på sykehus i Hammerfest etter å ha blitt påført alvorlige skader i et slagsmål i Havøysund i Vest-Finnmark natt til lørdag.

Politiet fikk melding om voldsepisoden klokken 1.12.

– Det viste seg at han var påført så alvorlige skader at han måtte flys med ambulansehelikopter til Hammerfest, forteller operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Litt senere på natten ble en mann i 30-årene pågrepet i saken.

– Det var flere vitner til slagsmålet som skjedde utendørs, forteller operasjonslederen.

(NTB)

Mann til sykehus etter mulig voldshendelse:

En mann er innlagt på sykehus med uavklarte skader etter det politiet mener kan være en voldshendelse på Grünerløkka natt til lørdag.
Mannen var bevisstløs da helsepersonell tok seg av ham i Fossveien klokken 1.30. Politiet fikk melding om saken via AMK etter at forbipasserende fant mannen liggende på gaten i nærheten av Kubaparken.

– Han har relativt alvorlige skader, men vi er ikke sikre på hva som er skjedd her. Det kan være et fall eller en voldshendelse, eller begge deler. Mannen har ikke vært i stand til å forklare seg, sier operasjonsleder Thor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Han sier politiet vil opprette sak, og så snakke med mannen når han er i stand til å avgi en forklaring. Politiet har ikke indikasjoner på at mannen har vært utsatt for et ran. Politiet vet ikke hvem mannen er eller hvor gammel han er.

(NTB)

Tenåring dømt for voldtekt av 14-åring:

Sogn og Fjordane tingrett har dømt en 19 år gammel mann til fengsel i to år og ti måneder. Han var 17 år da han voldtok en 14 år gammel jente, ifølge dommen.

19-åringen nektet straffskyld da saken ble behandlet i retten i begynnelsen av juni.

– Han kjenner seg ikke igjen i anklagen og vil anke dommen, sier mannens forsvarer advokat Paul-Inge Angelshaug til Bergens Tidende.

Voldtekten mannen er dømt for skjedde sommeren 2019, et par måneder før 17-åringen fylte 18. Jenta hadde nylig fylt 14.

Året etter, i mars 2020, snakket jentas lærer med klassen om risikoen for at jenter kunne bli utsatt for overgrep. Jenta fortalte da om saken til kontaktlæreren, og saken ble politianmeldt.

Senere fortalte hun at 17-åringen hadde brent henne med lighter mens han forgrep seg. 17-åringen nektet for at han hadde vært på rommet til 14-åringen den aktuelle natten, men ble ikke trodd. Retten la «avgjørende vekt» på hennes forklaring, som ble beskrevet som konsistent og nyansert.

Den unge mannen er også dømt til å betale 175.000 kroner i oppreisningserstatning. Fengselsstraffen var i samsvar med aktor, statsadvokat Rudolf Christoffersens påstand.

(NTB)

197 nye coronasmittede siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 197 coronasmittede i Norge. Det er én mindre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 174 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 193, og dermed er den nasjonale smittetrenden fallende.

I alt har 129.095 personer testet positivt for covid-19 i Norge siden februar i fjor.

Til nå har 2.122.782 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.438.004 personer har fått andre dose.

Fredag var 39 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

Til sammen er 790 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Person fraktet med luftambulanse etter ulykke:

Fredag kveld opplyser Troms politidistrikt at en person har blitt fraktet til Tromsø med luftambulanse etter en trafikkulykke i Dyrøy kommune i Troms og Finnmark fylke.

Politiet opplyser at det var bare én person og én bil som var involvert i ulykken. Skadeomfanget er på nåværende tidspunkt ukjent.

Videre opplyser politiet at de har iverksatt etterforskning, samt at bilen har blitt fraktet av bilberger.

- Bilfører har kommet kjørende over Dyrøybrua. Fører har mistet kontroll på kjøretøyet, kjørt gjennom en lyktestolpe, over en bergknaus og havnet ved en fjellvegg, sier operasjonsleder Karl-Erik Thomassen i Troms politidistrikt til Dagbladet.

Ulykken skjedde i 80-sone.

- Vi har vitneobservasjoner på at det har vært høy fart. Vedkommende ble berget ut av bilen.

Skadeomfanget er fremdeles ukjent, men sjåføren var våken da vedkommende ble fraktet til Tromsø.

- Det er store materielle skader på kjøretøyet. Den ble berget fra stedet med bilberging. Lyktestolpen er kappet av.

Politiet vil sikre seg blodprøve fra sjåfør på bakgrunn av opplysninger av i saken, opplyser Thomassenn.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.