Nyhetsstudio

Jesper Nordahl Finsveen

13 nye smittetilfeller i Porsgrunn:

Det er registrert 13 nye smittetilfeller i Porsgrunn kommune. Det er seks færre enn dagen før.

Mandag ble det registret 13 nye smittede i Porsgrunn. Det var første gang siden 12. januar at det var registrert tosifret antall på et døgn i kommunen.

Dagen etter ble det registrert elleve nye tilfeller, før tallet onsdag og torsdag lå på 19 begge dagene.

Fredag melder kommunen om 13 nye registrerte smittede.

På grunn av høy smitte i Grenland vedtok kommunen fredag å innføre rødt nivå i barne- og ungdomsskolene.

Kommunen opplyser at utviklingen i smitte de kommende dagene vil avgjøre om tiltaket forlenges.

Torsdag strammet kommunen inn på tiltakene. Da ble det blant annet vedtatt at man maksimalt kan ha fem gjester i private hjem.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Sandnes: Mann omkom i arbeidsulykke:

Operasjonsleder Toralv Skårland i Sør-Vest politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at en mann i 60-åra er omkommet i en arbeidsulykke i Sandnes. De pårørende er varslet.

- Dette har skjedd i forbindelse med hans arbeid på bedriften, sier Skårland til Dagbladet.

Øvrige årsaksforhold i saken er foreløpig uklart, opplyser Skårland.

- Politiet på stedet driver etterforskning i form av avhør av vitner og innhenting av dokumentasjon. Krimteknisk avdeling fra politi er på vei til stedet for å bistå i dette.

Arbeidstilsynet er varslet om hendelsen, og er på vei til stedet.

Stavanger Aftenblade omtalte saken først.

Støtter mistillit mot Lan Marie Berg:

Oslo Venstre har i ettermiddag konkludert med at partiet støtter mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).

- Vår konklusjon er at det er klart grunnlag for mistillit i saken om Ny reservevannforsyning til Oslo, heter det i en uttalelse fra Venstre.

Berg er i hardt vær etter budsjettsmell på over 5 milliarder ved bygging av ny reservevannforsyning til Oslo.

Mistillitsforlaget et fremmet av Frp, og støttes nå av FNB og Venstre. Høyre tar stilling seinere i dag. KrF venter trolig til i morgen. Rødt er på vippen i saken, og vurderer fortløpende.

Som Dagbladet erfarte allerede fredag kveld, er det økende fare for mistillit mot Berg. Mistilliten var tilstede i Rødt, som er byrådets støtteparti, allerede for ei uke siden. Tilliten er ikke blitt bedre i dagene etterpå, blir Dagbladet fortalt.

Stor fare for mistillit

Stor fare for mistillit

dagbladet

Norge vil forlenge drift av feltsykehus i Kabul:

Norge har sagt seg villig til å drive feltsykehuset i Kabul ut året, selv om Nato trekker styrkene sine ut.

Statsminister Erna Solberg (H) kom med nyheten på Natos toppmøte i Brussel.

– Akkurat nå er det en skjør og ustabil situasjon i Afghanistan. I en overgangsperiode har Norge sagt seg villig til å sikre fortsatt drift av feltsykehuset, fram til et ordinært sivilt sykehus er på plass, sier Solberg.

Hun tar forbehold om at sikkerheten må ivaretas for dem som jobber på sykehuset. Det må også foreligge en invitasjon fra Afghanistan, slik at det folkerettslige grunnlaget for sykehuset er på plass.

(NTB)

Siste nytt om coronapass:

Helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen holder pressekonferanse om coronasituasjonen.

De skal også prate om innenriks bruk av coronapasset, eller det såkalte coronasertifikatet.

- Nå kommer tiden vi kan ha det gøy på andre måter igjen, sier Høie.

Han sier at tiden snart er inne for å gå på konserter og store idrettsarrangementet.

- Nå innfører vi coronasertifikatet på store arrangementer fra trinn tre, sier Høie.

Coronapasset kan ikke brukes i kommuner med høyt smittetrykk, men det kan brukes i kommuner med tiltaksnivå B, C eller D.

Man vil også kunne få grønt i vaksinepasset etter å ha fått negativ coronatest. Dette vil da gjelde i 24 timer fra negativt prøvesvar.

- Vi innfører et krav om at deltakerne skal få vite hvor de kan testes, sier Høie.

Med coronapass vil det på trinn tre i gjenåpningsplanen være anledning til å ha 1000 gjester innendørs uten faste plasser, og 2500 personer innendørs med faste plasser. Utendørs vil man kunne ha 5000 personer med faste plasser. Uten faste plasser vil man kunne ha 2000 personer utendørs, skriver regjeringen i en pressemelding.

Forutsetningen er at man kun bruker 50 prosent av kapasiteten på arrangementslokalet, og at man kan dele inn publikum i kohorter på maksimalt 500 personer. Uten coronapass kan man ha maksimalt 400 personer på arrangement utendørs uten faste plasser, sier Høie.

- Som dere vet kommer det både gode og dårlige vaksinenyheter, sier Høie. Nå presenterer han en dårlig nyhet.

Høie sier at Pfizer leverer færre vaksiner enn det FHI hadde regnet med.

- Totalt er dette 900 000 færre doser enn vi hadde håpet på, sier Høie.

FHI anbefaler nå å øke intervallet mellom første og andre dose til 12 uker igjen. De åpner også for å kombinere doser av Pfizer- og Moderna-vaksiner. Den lavere leveransen vil trolig føre til én ukes forsinkelse på de som foreløpig ikke har fått første dose.

- Leveransene er ikke hugget i stein, og det jobbes i EU med å sikre flere vaksinedoser, sier Høie.

Assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen sier at de nå jobber med å rette de feilene som finnes i coronasertifikatet nå, og at de jobber med en løsning for de som ikke bruker mobil eller internett for at de også skal kunne vise coronapasset.

Aftenposten: Kan få en million færre vaksinedoser:

På grunn av lavere levering enn man har regnet med fra Pfizer, kan Norge få en million færre vaksinedoser de neste tre månedene, enn man regnet med. Det skriver Aftenposten.

– EU skal få 210 millioner doser i tredje kvartal fra Pfizer, skriver den svenske vaksinekoordinatoren Richard Bergström i en SMS til Aftenposten. Han forhandler også om norske vaksiner.

Norge skal få 1,19 prosent av disse dosene, der vil i så fall tilsvare ca 2,5 millioner doser. Det er ifølge avisa rundt en million doser under det FHI har regnet med i vaksinasjonsscenarioene.

Det er ventet at helseminister Bent Høie vil gi mer innformasjon om de lavere vaksineleveransene på pressekonferansen klokka 15.

Person bevisstløs etter sykkelulykke:

En person er funnet bevisstløs på bakken i Grenland i Telemark, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Det skal ifølge politiet dreie seg om en sykkelulykke.

- En person er kjørt sykehus, ukjent skadeomfang, skriver politiet.

- Ingen oversikt over hendelsesforløp, men vitneavhør er igangsatt på stedet for om mulig få mer oversikt, skriver politiet.

Varsler pressekonferanse om Oslo-tiltak:

Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal vil orientere om coronasituasjonen i Oslo tirsdag klokka 17.

Det er bare registrert 12 nye smittede i Oslo det siste døgnet. Det er det laveste døgntallet siden starten av september.

Nyheten gleder byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Han har tidligere sagt til Dagbladet at han vurderer ytterligere gjenåpning av Oslo innen kort tid.

- Vi har klart å slå ned russe-utbruddet gjennom utrettelig innsats fra smittesporere og helsepersonell, og vaksineringstakten er nå rekordhøy. Byrådet vil i løpet av de nærmeste dagene gjøre en vurdering av videre gjenåpning, sa Johansen til Dagbladet.

Foto: Jil Yngland / NTB
- Jeg er veldig glad

- Jeg er veldig glad

dagbladet

Trondheim: Siktede har knyttet seg til drapet:

Mannen som er siktet for forsettlig drap på Stig Ola Westgård (56) i Trondheim den 15. mai, har knyttet seg til drapet.

Påtalemyndigheten begjærer fire nye uker i varetekt, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

- Påtalemyndigheten begjærer siktede fengslet i fire nye uker på grunn av gjentakelsesfare, sier Aleksander Tokle, påtaleansvarlig i saken, i pressemeldingen.

- Siktede har blitt avhørt to ganger av politiet og han knytter seg til drapet. Politiet har gjort beslag av kniver i leiligheten, og vi undersøker om en eller flere av knivene er drapsvåpenet, sier Tokle.

Stig Ola Westgård (56) funnet død

Stig Ola Westgård (56) funnet død

dagbladet

Flertallet på Stortinget sier ja til tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken:

Et flertall på Stortinget støtter regjeringens proposisjon om bruk av tvungen lønnsnemnd i Unios kommunestreik og streiken i Oslo.

Det er klart etter at innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen ble klar mandag ettermiddag.

I komiteen var det kun SV som var imot bruken av tvungen lønnsnemnd. Også Rødt og MDG har varslet at de vil stemme imot når saken behandles i Stortinget.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) valgte å avslutte Unios kommunestreik fredag 4. juni etter å ha fått varsel om brannfare ved gjenvinningsanlegget Frevar i Fredrikstad. Streiken hadde da vart i to uker.

I Oslo ble streiken avsluttet tre dager senere på grunn av mangel på sykepleiere i hjemmetjenesten i bydel Nordre Aker.

Grunnlaget for å avslutte streiken var reelt, mener Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet.

– Det er ikke tvil om at det var fare for liv og helse. Grunnlaget for bruk av tvungen lønnsnemnd var derfor riktig, sier han til NTB.

(NTB)

Redningsaksjon ved Hvaler: - Røffe forhold:

Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) har iverksatt et søk etter en savnet båt i området ved Hvaler.

Kort tid senere skriver Redningsselskapet på Twitter at mannen har kommet seg til land, og at søket er avsluttet.

Søket startet etter en bekymringsmelding fra en som hadde vært i kontakt med den savnede, opplyser Cecilie Øversveen ved HRS til Dagbladet.

- Da hadde han vært i kontakt med noen og visste ikke at hvor han var, sier hun.

Øversveen opplyser at det er røffe leteforhold i området.

- Det blåser ganske mye i området, og det er bølgehøyde på to meter. Det er røffe forhold, sier hun og opplyser at de jobber ut ifra siste mobilsignal.

- Vi leter med sjøressurser fra svensk og norsk redningstjeneste, og vi har et redningshelikopter i området.

Foto: Redningsselskapet (NSSR)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.