Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Ber folk holde seg unna Sian-demonstrasjon i Oslo:

Antirasistisk Senter (ARS) oppfordrer folk til å holde seg unna demonstrasjonene mot Sian Oslo lørddag.

- Mobilisering trengs, men nå trengs også smittevern, sier leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter til Klassekampen.

På frigjøringsdagen 8. mai, holder den islamfiendtlige gruppa Stopp islamiseringen av Norge (Sian) markering foran Stortinget mot det de kaller «Islams krig mot Norge».

Det er varslet to motdemonstrasjoner. En fra gruppen «Oslo mot rasisme» og en annen organisert av Antirasistisk Senter og 14 ulike organisasjoner, fagforeninger og partier.

Steen kommer med en generell oppfordring til demonstranter om å ikke la seg provosere av Sian.

- Vi står sammen i tydelig motstand mot hatet, men vi skal ikke la oss trekke inn i spillet til Sian, sier ARS-lederen.

Da Sian sist demonstrerte foran Stortinget i august i fjor, endte det med vold, hærverk og arrestasjoner. Stabssjef Harald Nilssen i Oslopolitiet sier de har god dialog med Antirasistisk Senter, men at de ikke har oppnådd dialog med den andre arrangøren. De er forberedt på uro.

- Sian-markeringer har en historie med opphetet stemning. Vi er ikke uforberedt dersom det skulle bli uroligheter, sier Nilssen.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Skogbrann på Romsås:

Det brenner i et skogsområde på 100–200 kvadratmeter ved Romsås i Oslo.

Nødetatene er på vei til Romsås, i området mellom Odvar Solbergsvei og Bånkall.

Brannen har oppstått i en kraftledningsgate. Brannvesenet er på vei med mannskap.

- Vi har mange ressurser på området, og vi har lokalisert hvor brannen befinner seg. Vi har sendt inn mannskap i området, men det er litt vanskelig adkomst, sier vaktmann i 110-sentralen, Tor Audunhus, til Dagbladet.

Han legger til at det nå brenner i en lav vegetasjon, men at brannen kan spre seg videre på grunn av vinden og fordi det er tørt i området


(NTB/ Dagbladet)

Foto: Paul Kleiven / NTB

Politiet: - Folk må ta seg sammen:

Øst poltidistrikt kommer lørdag ettermiddag med skjennepreken til folk som ringer inn til politiet om funn av livløse mennesker, men som "ikke tør å gjøre noe for å hjelpe".

- Det anmodes om at folk må ta seg sammen og sjekke pust og puls i slike situasjoner, i verste fall kan liv gå tapt, skriver politiet på Twitter.

Politidistriktet har opplevd to slike hendelser bare i dag, forteller operasjonsleder Stein Walle til Dagbladet: I Halden ble en kvinne funnet livløs under ei bru. Politiet fikk etter hvert liv i en "meget beruset dame". En mann ble også funnet sovende i en park i Fredrikstad. Innringer ønsket ikke å gå bort for å sjekke om han var i live.

- Etter våre begreper er dette ikke greit. Man har en plikt til å hjelpe mennesker i nød. Det holder ikke bare å ringe nødnummeret og gå videre, sier operasjonslederen.

Denne plikten reguleres i straffeloven. Forsømmelse kan straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder.

Walle forteller at de på nødsentralen kommer med kyndig veiledning til innringer, slik at vedkommende kan hjelpe etter beste evne fram til kvalifisert personell eventuelt er framme. Han opplever at de ikke alltid når fram.

- Noe skyldes nok at folk er redde for å involvere seg, for at det skal skje noe. Og noe skyldes nok dessverre at folk ikke bryr seg så veldig. Det er litt trist, sier han, og fortsetter:

- Vi skjønner at folk kan oppleve det som skremmende eller ubehagelig i enkelte situasjoner, og det er bra at de ringer oss. Samtidig skulle vi ønske at folk tok mer ansvar.

Brann i fritidsbåt slokket:

Sør-Øst politidistrikt melder klokka 12:49 om en fritidsbåt som brenner i Svelviksundet.

Brannen ble meldt inn fra en beboer i Svelvik, opplyser operasjonsleder Trond Egil Groth i Sør-Øst politidistrikt. Båten som brenner er en stor fritidsbåt.

- Det er personer i båten, men hvor mange vet vi ikke, sier operasjonslederen til Dagbladet.

Politiet har sendt ressurser fra begge sider av sundet. En redningsskøyte er også på vei.

Like etter klokka ett meldes et om avtagende røyk, og at andre båter har kommet til for å taue båten inn mot land. Fem minutter seinere skal brannen være slokket ved bistand fra disse.

- Vi vet foreløpig ikke omfanget - ei heller om noen er skade, skriver politiet.

Oter på bibliotek: - Ville ikke flytte seg:

Vest politidistrikt meldte like etter klokka 12 lørdag at en oter hadde rusla inn på biblioteket i Måløy, og lagt seg godt til rette mellom hyllene.

- De ansatte ønsker ikke oteren der, men han har ikke villet flytte på seg og er dessuten litt hissig, skriver politiet.

Et kvarter seinere forteller operasjonsleder Eivind Hellesund at saken er løst.

Oteren skal ha oppholdt seg på biblioteket en stund da politiet ble kontaktet rundt 11:50. To politibetjenter ble sendt til stedet, og lykkes med å få den ut rundt 12:10.

- Han etterkom politiets pålegg og løp fra stedet, sier Hellesund til Dagbladet.

Knivsiktet kvinne i Kragerø framstilles for fengsling:

En kvinne i 20-årene er siktet og framstilles lørdag for varetektsfengsling etter knivangrepet på en kvinne i 60-årene i Kragerø dagen før.

Kvinnen er foreløpig siktet for grov kroppsskade. Hun blir framstilt for varetektsfengsling lørdag, bekrefter politiet overfor NRK.

Offeret, en kvinne i 60-årene som er bosatt i Kragerø, ble påført kritiske skader da hun ble stukket med kniv i halsen fredag ettermiddag. Hun var lørdag utenfor livsfare.

Politiet opplyste først at det er en relasjon mellom de to kvinnene, men det stemte ikke.

(NTB)

Fant fremmed mann på sofaen:

Like før klokka 10 lørdag morgen ble politiet kontaktet av et ektepar i Tønsberg, som skal ha blitt svært overrasket da de oppdaget at en fremmed mann sov på sofaen deres i stua.

Mannen hadde blod på klærne, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Han spurte dem om de kunne ringe en taxi for ham, og det gjorde de. Så tok han taxi vekk fra stedet, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til TV 2.

I en oppdatering skriver politiet at de har snakket med mannen - en vestlending i 20-åra.

- Hadde ingen formening om hvordan han hadde endt i stua i aktuelt hus. Sier han ikke husker noe fra gårsdagen. Ikke alvorlig skadd.

Ifølge TV 2 fant ekteparet mannens telefon etter at han hadde dratt, samt noen knuste flasker i kjelleren. Mannen har nå fått tilbake telefonen sin.

Oslo meldte feil smittetall:

Det bekrefter Oslo kommune til Dagbladet.

I statistikken over smittede i Oslo og bydelene, står det oppført at Oslo kun har hatt ett smittetilfelle av coronaviruset det siste døgnet.

Det stemmer altså ikke.

Foto: Skjermdump/ Oslo kommune.

Tiltale: Prøvde å ta politivåpen:

En 22-årig mann er tiltalt for å gripe fatt i en ladd pistol i beltet til en politimann i Oslo. I en annen sak er en 42-åring tiltalt for å true med det samme.

Ifølge Avisa Oslo skjedde den første og mest alvorlige episoden i Storgata 11. mars i år.

På grunn av den midlertidige bevæpningen er politiets våpen alltid ladd – og de er sikret med lås. 22-åringen lyktes ikke med å få pistolen ut av hylsteret, men utstyrsbeltet til politibetjenten ble vridd, skriver avisa.

Mannen er tiltalt for vold mot politiet og for forsøk på å skaffe seg besittelse av et tjenestevåpen eller på annen måte forårsake at en offentlig tjenesteperson mister kontroll over tjenestevåpenet sitt, som det heter i loven.

Den andre hendelsen der det er tatt ut tiltale, fant sted på Grønland 7. februar, da en mann skal ha truet med å ta fra en politimann pistolen og skyte vedkommende.

Politidirektoratet fikk så sent som i midten av mai samtykke fra Justisdepartementet til å forlenge midlertidig bevæpning i inntil åtte uker. Bakgrunnen er PSTs vurdering om at terrortrusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet.

(NTB)

Håper Biden er mindre impulsiv:

I forkant av sitt første møte med USAs president Joe Biden håper Russlands president Vladimir Putin at Biden er mindre impulsiv enn det Donald Trump var.

– Mitt største håp er at, ja, det finnes noen fordeler og noen ulemper ved Biden, men at det ikke vil finne sted noen impulsbaserte handlinger på vegne av USAs sittende president, sier Putin i et intervju med NBC News i forkant av møtet i Genève onsdag.

I intervjuet beskriver han Biden som en «karrieremann», som har vært i politikken hele livet, mens Trump får betegnelsen «fargerik».

– Du kan like ham og du kan mislike ham, men han kom ikke fra det etablissementet i USA, han hadde ikke vært del av storpolitikken før, sier Putin, som kaller Trump «usedvanlig» og «talentfull».

Biden har varslet et ærlig og åpent møte der han blant annet vil ta opp angivelig russisk valginnblanding og hacking med Putin.

Biden har ved en anledning kalt Putin «en drapsmann», en uttalelse som falt i lys av en rekke høyt profilerte dødsfall som blant annet rammet Putin-kritiker Boris Nemtsov.

På spørsmål om Putin ser på seg selv som en «drapsmann», svarer Putin at begrepet er del av «macho-oppførsel» fra Hollywood.

– Den type uttrykksmåte er del av amerikansk politisk kultur der det blir sett på som normalt. Men slik er det ikke her. Her blir det ikke sett på som normalt, svarer Putin.

Putin sier også i intervjuet at forholdet mellom USA og Russland er på det laveste nivået på flere år. Biden har sagt at USA ønsker et stabilt og forutsigbart forhold til Russland og at USA ikke vil ha noen konflikt.

(NTB)

Musesæd tåler opphold i verdensrommet:

Japanske forskere gir ikke tegneserieverdenen rett og kan slå fast at sæd utsatt for høyt kosmisk strålenivå over seks år i verdensrommet, gir normale avkom.

Det er ingen tegn på verken musezillaer eller gnagere med Hulk-egenskaper etter at frysetørket musesæd oppbevart i nesten seks år på Den internasjonale romstasjonen (ISS), er blitt brukt til å avle fram museunger.

Etter å ha blitt fraktet tilbake til jorda og rehydrert, har sæden resultert i 168 unge og friske mus, uten genetiske defekter, opplyser studiens hovedforfatter Teruhiko Wakayama. Studien ble publisert i fredagsutgaven av Science Advances.

Det var i 2013 at Wakayama og kolleger ved Yamanashi-universitetet i Japan sendte tre bokser, hver av dem med 48 ampuller med frysetørket musesæd, til ISS. En boks ble sendt tilbake til jorda for befruktning etter ni måneder, den andre etter to år, og den siste etter seks år.

Frysetørket sæd ble brukt fordi den kan oppbevares i romtemperatur. Ampullene var små og lette, på størrelse med en liten penn, noe som gjorde at utgiftene ved studien ikke ble astronomiske.

Da rom-musene ble voksne, ble de paret med tilfeldig utvalgte partnere. Den neste generasjonen som nå er født, ser også ut til å bli normal, slår forskerne fast.

Forskerne ønsket med studien å slå fast om langvarig eksponering for stråling i verdensrommet kunne ødelegge DNA i kjønnscellene eller føre til mutasjoner som bringes videre til avkom. Studien er derfor av betydning for menneskenes framtidige utforskning i verdensrommet og kolonisering av andre planeter.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.