Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Økende smitte i feriefavoritt:

Myndighetene i Bangkok er bekymret for økende coronasmitte i byen. Fredag ble det registrert 869 nye smittede, som er ny rekord.

En talsmann for helsemyndighetene, Taweesilp Visanuyothin, sier at det er registrert over 500 nye tilfeller i byen hver dag i mai, og at ingenting tyder på at smitten går ned.

Tiltakene som er iverksatt for å bremse viruset, skal fortsette til 17. mai. De innebærer blant annet stengte restauranter, begrenset åpningstid for butikker og stengte barer, treningssentre, stadioner og andre aktiviteter.

For tida ligger 496 kritisk syke pasienter på sykehus med covid-19. Med de fleste intensivsengene opptatt er sykehusene nær full kapasitet. Siden alle som tester positivt, må innlegges, er det til sammen 30.000 coronapasienter på landets sykehus.

Thailand hadde lenge god kontroll på pandemien. Men et utbrudd blant migranter mot slutten av fjoråret og et utbrudd i fornøyelsessektoren i mars har utløst nye utbrudd.

Til sammen er det registrert 78.855 smittetilfeller og 363 dødsfall fra corona hittil i pandemien.

(NTB)

Økende smitte i ferieparadis

Økende smitte i ferieparadis

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Oter på bibliotek: - Ville ikke flytte seg:

Vest politidistrikt meldte like etter klokka 12 lørdag at en oter hadde rusla inn på biblioteket i Måløy, og lagt seg godt til rette mellom hyllene.

- De ansatte ønsker ikke oteren der, men han har ikke villet flytte på seg og er dessuten litt hissig, skriver politiet.

Et kvarter seinere forteller operasjonsleder Eivind Hellesund at saken er løst.

Oteren skal ha oppholdt seg på biblioteket en stund da politiet ble kontaktet rundt 11:50. To politibetjenter ble sendt til stedet, og lykkes med å få den ut rundt 12:10.

- Han etterkom politiets pålegg og løp fra stedet, sier Hellesund til Dagbladet.

Knivsiktet kvinne i Kragerø framstilles for fengsling:

En kvinne i 20-årene er siktet og framstilles lørdag for varetektsfengsling etter knivangrepet på en kvinne i 60-årene i Kragerø dagen før.

Kvinnen er foreløpig siktet for grov kroppsskade. Hun blir framstilt for varetektsfengsling lørdag, bekrefter politiet overfor NRK.

Offeret, en kvinne i 60-årene som er bosatt i Kragerø, ble påført kritiske skader da hun ble stukket med kniv i halsen fredag ettermiddag. Hun var lørdag utenfor livsfare.

Politiet opplyste først at det er en relasjon mellom de to kvinnene, men det stemte ikke.

(NTB)

Fant fremmed mann på sofaen:

Like før klokka 10 lørdag morgen ble politiet kontaktet av et ektepar i Tønsberg, som skal ha blitt svært overrasket da de oppdaget at en fremmed mann sov på sofaen deres i stua.

Mannen hadde blod på klærne, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Han spurte dem om de kunne ringe en taxi for ham, og det gjorde de. Så tok han taxi vekk fra stedet, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til TV 2.

I en oppdatering skriver politiet at de har snakket med mannen - en vestlending i 20-åra.

- Hadde ingen formening om hvordan han hadde endt i stua i aktuelt hus. Sier han ikke husker noe fra gårsdagen. Ikke alvorlig skadd.

Ifølge TV 2 fant ekteparet mannens telefon etter at han hadde dratt, samt noen knuste flasker i kjelleren. Mannen har nå fått tilbake telefonen sin.

Oslo meldte feil smittetall:

Det bekrefter Oslo kommune til Dagbladet.

I statistikken over smittede i Oslo og bydelene, står det oppført at Oslo kun har hatt ett smittetilfelle av coronaviruset det siste døgnet.

Det stemmer altså ikke.

Foto: Skjermdump/ Oslo kommune.

Tiltale: Prøvde å ta politivåpen:

En 22-årig mann er tiltalt for å gripe fatt i en ladd pistol i beltet til en politimann i Oslo. I en annen sak er en 42-åring tiltalt for å true med det samme.

Ifølge Avisa Oslo skjedde den første og mest alvorlige episoden i Storgata 11. mars i år.

På grunn av den midlertidige bevæpningen er politiets våpen alltid ladd – og de er sikret med lås. 22-åringen lyktes ikke med å få pistolen ut av hylsteret, men utstyrsbeltet til politibetjenten ble vridd, skriver avisa.

Mannen er tiltalt for vold mot politiet og for forsøk på å skaffe seg besittelse av et tjenestevåpen eller på annen måte forårsake at en offentlig tjenesteperson mister kontroll over tjenestevåpenet sitt, som det heter i loven.

Den andre hendelsen der det er tatt ut tiltale, fant sted på Grønland 7. februar, da en mann skal ha truet med å ta fra en politimann pistolen og skyte vedkommende.

Politidirektoratet fikk så sent som i midten av mai samtykke fra Justisdepartementet til å forlenge midlertidig bevæpning i inntil åtte uker. Bakgrunnen er PSTs vurdering om at terrortrusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet.

(NTB)

Håper Biden er mindre impulsiv:

I forkant av sitt første møte med USAs president Joe Biden håper Russlands president Vladimir Putin at Biden er mindre impulsiv enn det Donald Trump var.

– Mitt største håp er at, ja, det finnes noen fordeler og noen ulemper ved Biden, men at det ikke vil finne sted noen impulsbaserte handlinger på vegne av USAs sittende president, sier Putin i et intervju med NBC News i forkant av møtet i Genève onsdag.

I intervjuet beskriver han Biden som en «karrieremann», som har vært i politikken hele livet, mens Trump får betegnelsen «fargerik».

– Du kan like ham og du kan mislike ham, men han kom ikke fra det etablissementet i USA, han hadde ikke vært del av storpolitikken før, sier Putin, som kaller Trump «usedvanlig» og «talentfull».

Biden har varslet et ærlig og åpent møte der han blant annet vil ta opp angivelig russisk valginnblanding og hacking med Putin.

Biden har ved en anledning kalt Putin «en drapsmann», en uttalelse som falt i lys av en rekke høyt profilerte dødsfall som blant annet rammet Putin-kritiker Boris Nemtsov.

På spørsmål om Putin ser på seg selv som en «drapsmann», svarer Putin at begrepet er del av «macho-oppførsel» fra Hollywood.

– Den type uttrykksmåte er del av amerikansk politisk kultur der det blir sett på som normalt. Men slik er det ikke her. Her blir det ikke sett på som normalt, svarer Putin.

Putin sier også i intervjuet at forholdet mellom USA og Russland er på det laveste nivået på flere år. Biden har sagt at USA ønsker et stabilt og forutsigbart forhold til Russland og at USA ikke vil ha noen konflikt.

(NTB)

Musesæd tåler opphold i verdensrommet:

Japanske forskere gir ikke tegneserieverdenen rett og kan slå fast at sæd utsatt for høyt kosmisk strålenivå over seks år i verdensrommet, gir normale avkom.

Det er ingen tegn på verken musezillaer eller gnagere med Hulk-egenskaper etter at frysetørket musesæd oppbevart i nesten seks år på Den internasjonale romstasjonen (ISS), er blitt brukt til å avle fram museunger.

Etter å ha blitt fraktet tilbake til jorda og rehydrert, har sæden resultert i 168 unge og friske mus, uten genetiske defekter, opplyser studiens hovedforfatter Teruhiko Wakayama. Studien ble publisert i fredagsutgaven av Science Advances.

Det var i 2013 at Wakayama og kolleger ved Yamanashi-universitetet i Japan sendte tre bokser, hver av dem med 48 ampuller med frysetørket musesæd, til ISS. En boks ble sendt tilbake til jorda for befruktning etter ni måneder, den andre etter to år, og den siste etter seks år.

Frysetørket sæd ble brukt fordi den kan oppbevares i romtemperatur. Ampullene var små og lette, på størrelse med en liten penn, noe som gjorde at utgiftene ved studien ikke ble astronomiske.

Da rom-musene ble voksne, ble de paret med tilfeldig utvalgte partnere. Den neste generasjonen som nå er født, ser også ut til å bli normal, slår forskerne fast.

Forskerne ønsket med studien å slå fast om langvarig eksponering for stråling i verdensrommet kunne ødelegge DNA i kjønnscellene eller føre til mutasjoner som bringes videre til avkom. Studien er derfor av betydning for menneskenes framtidige utforskning i verdensrommet og kolonisering av andre planeter.

(NTB)

Ku stengte E18:

E18 måtte stenges i begge retninger mellom Sande og Holmestrand da ei ku forvillet seg ut i veien. Dette førte til mye kø.

Sørøst politidistrikt fikk melding om saken klokka 22.55 fredag kveld.

Kua sperret først veien i sørgående retning, for den kom seg over i nordgående løp. Dermed måtte hele veien stenges.

Etter hvert kom eieren til stedet.

– Kua er nå på henger og blir kjørt hjem. E18 åpnes for normal trafikk, meldte politiet rett etter midnatt.

(NTB)

198 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 198 coronasmittede i Norge. Det er 105 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 193 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 301, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til lørdag var det utført 5,8 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 127.874 personer testet positivt.

Til nå har 1.929.544 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.325.043 personer har fått andre dose.

Fredag var 47 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var åtte færre enn dagen før.

Til sammen er 789 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(©NTB)

Bil i fjellvegg - luftambulanse på stedet:

En person er ført til sykehus i luftambulanse i en bilulykke i Sunnfjord kommune i Vestland fylke.

Det bekrefter Vest politidistrikt overfor Dagbladet.

Ulykken skjedde i Naustdal like utenfor Naustdaltunnelen på riksvei 5. Ulykkesbilen kjørte i en fjellvegg, og det skal være store materielle skader.

- Tilstanden til den skadde er ukjent, sier operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Det er foreløpig uklart om den skadde personen var alene i bilen, og politiet gjør nå omfattende undersøkelser og sporsikring på stedet.

Det var brannvesenet som var først på stedet.

- Vedkommende satt i bilen en stund før vedkommende ble tatt ut av bilen. Vedkommende skal ha vært bevisstløs en stund, sier Knappen til Dagbladet.

Dagbladet følger saken.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.