Nyhetsstudio

Stian Drake

Storbrann i iransk oljehavn:

En storbrann herjer akkurat nå i den iranske havnebyen Bushehr. Det melder NRK.

Busher er en av Irans største eksporthavner for olje og brannen skal ha oppståttt nær et av landets siste kjernekraftverk, skriver The Jerusalem Post, som siterer et iransk nyhetsbyrå.

Flere personer har allerede lastet opp videoer av brannen på Twitter. Ifølge iranske medier er brannårsaken foreløpig ukjent.

Foto: @girl_inteli
Studioet fortsetter under annonsen

Falske eposter fra Tromsø kommune i omløp:

Tromsø kommune jobber med å stanse utsending av falske eposter og undersøker om de kan ha vært utsatt for et sikkerhetsbrudd.

Overfor Nordlys vil ikke IT-sjef Marita Tiller kommentere hvor stort omfanget er, men ifølge avisa skal det være snakk om flere tusen eposter.

– Det viktigste arbeidet vi gjør nå, er å sikre at utsendingen stoppes, sier hun.

Ifølge Nordlys undersøker kommunen blant annet om de kan ha blitt utsatt for et hackerangrep.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB

Russebuss-forbud i Oslo og Bærum - samles i Asker:

Politiet ser en tydelig økning i antallet russebusser som har samlet seg i Asker etter at Oslo og Bærum kommune la ned forbud.

De siste to nettene har det vært samlet opptil 15 busser på Erteløkka i Asker, melder Budstikka.

– Vi har ingen konkrete tall, men vi ser tydelig at forbudet mot rulling i Oslo og Bærum har ført til en økning i Asker, sier etterforskningsleder Marianne Langdal hos enhet vest i Oslo politidistrikt til avisa.

Den siste uka har russebusser samlet seg blant annet i Asker, Drammen og i Hønefoss. Tirsdag ble det klart at russebussforbudet i Oslo blir forlenget til 4. juli.

(NTB)

Politiet ber om tips etter Sandefjord-drapet:

Politiet i Sandefjord ber om tips etter at en 19-åring ble knivstukket og døde av skadene. To menn på 26 og 18 år er siktet i saken.

Politiet har ikke fått inn mange tips i saken, sier politiadvokat Pernille Nordendal i Sørøst politidistrikt til Sandefjords Blad.

– Har man sett eller hørt noe denne natten som kan være interessant for oss, så ta kontakt med oss, sier hun.

Hun ber folk om å heller tipse én gang for mye enn én gang for lite.

– Tips oss, så kan heller vi avgjøre om informasjonen er nyttig eller ikke.

(NTB)

Foto: Geir Eriksen / NTB

Krever endring etter køkaos på Svinesund:

Mandag var det opptil fem timer lange køer for lastebiler og vogntog på Svinesund. Nå vil Norges Lastebileier-Forbund ha bort personbilene.

Mye godstrafikk, en voksende kø av personbiler, og full parkeringsplass på tollstasjonen forårsaket problemene, skriver Aftenposten.

- Vi har fryktet dette siden åpningen ble varslet. Vi har vært i kontakt med både departementet og Statens vegvesen for å få satt inn tiltak for å forhindre dette, skriver administrerende direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund.

Han forklarer at køene skaper problemer fordi lastebilene blir forsinket, sjåførene går tomme for kjøretid, og stramme marginer gjør at forsinkelser får negative konsekvenser lenger ut i kjeden.

Nå vurderer flere medlemsbedrifter å plassere lastebilsjåfører på grensa.

For å løse problemet foreslår Mo at man flytter persontransporten over på den gamle Svinesundbroen. I dag kan den kun trafikkeres av grensependlere, ettersom det ikke er kontroll- og teststasjon der. Mo foreslår også en tydelig inndeling av filene over den nye broen, slik at noen er reservert for person- og noen for godstrafikk.

(NTB)

Støre vil fjerne kompetansekravet for lærere:

Arbeiderpartiet sa ja da de nye kompetansekravene for lærere ble innført, men leder Jonas Gahr Støre har nå endret mening og vil fjerne kravet.

Ved et regjeringsskifte i høst vil Arbeiderpartiet fjerne kravet før jul, skriver VG.

– Vi vil i løpet av de første hundre dagene gå inn for å avlyse denne avskiltingen av lærere utdannet før 2014 som ikke fyller på med påkrevd fagkompetanse innen 2025, sier Støre.

Han sier at han har endrer mening etter å ha sett konsekvensene av kravet. Også karakterkravet kan ryke.

– Ap vil fjerne firer-kravet, og erstatte det med mer tilpassede opptakskrav, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg.

(NTB)

Foto: NTB

Reagerer på munnbind-nytt: - Viktigste virkemiddelet:

Tirsdag kom nyheten om at Oslo kommune fjerner påbudet om bruk av munnbind flere steder, inkludert i butikker, kjøpesentre, treningssentre, cafeer og restauranter.

Det får professor i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein, til å reagere.

- Bruk av munnbind er et av de viktigste virkemidlene for å kontrollere spredningen av viruset. Det er et rimelig tiltak, selv om det ikke er spesielt hyggelig om sommeren. Vaksinerte mennesker er beskyttet mot alvorlig sykdomsprogresjon, men ikke mennesker uten immunitet eller uten fullstendig vaksinasjon. Dette handler først og fremst om tredjepartsbeskyttelse, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Munnbind reduserer risikoen for infeksjon, selv om det ikke helt kan forhindre smitte. Generelt er infeksjonsfaren naturlig høyere i dårlig ventilert rom enn utenfor, så munnbind kan fremdeles være nyttige der, selv om de ikke lenger trenger å brukes utenfor. Hvor høy beskyttelseseffekten er, avhenger imidlertid av mange faktorer.

Ny DNA-prøve av Jan Helge Andersen:

Politiet har tatt nye DNA-prøver av Baneheia-dømte Jan Helge Andersen. Det bekrefter Andersens advokat, Svein Holden, til Nettavisen.

- Det ble gjort forrige fredag og det frivillig. Det var aldri tvil om at han ønsket å gjøre dette fordi han ønsker å bidra med det han kan i den pågående etterforskningen, sier Holden til avisa.

Holden sier også at Andersen skal i nye avhør i forbindelse med Baneheia-saken.

- Vi er blitt kontaktet av politiet og er i dialog for å finne et egnet tidspunkt. Dette var forventet og han er innstilt på å forklare seg om det politiet ønsker å spørre ham om.

DNA-prøven og de nye avhørene skjer i kjølvannet av løslatelsen av Viggo Kristiansen. Kristiansen ble dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid. Dommen bygger for en stor del på Andersens forklaring om at kameraten var den mest aktive da Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i mai 2000.

Andersen erkjente straffskyld og ble dømt for voldtekt og drap og fikk 19 års fengsel. Han ble løslatt i 2019 og lever i dag med ny identitet.

Foto: Dagbladet

Person fastklemt etter traktorvelt:

En person er fastklemt etter en velt med en gressklipper-traktor i Valdres, opplyser politiet i Innlandet på Twitter.

Personen skal ha kommet seg løs, men skadeomfanget er ukjent. Luftambulanse er på vei.

Dagbladet følger saken.

Raymond Johansen: - Full tillit til Berg:

Dagbladet fikk tidligere tirsdag bekreftet at dersom det skulle bli mistillitsforslag mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), som flertallet i bystyret i dag har varslet, vil Raymond Johansen (Ap) stille kabinettsspørsmål.

Johansen stiller seg dermed helt bak sin nå utskjelte miljøbyråd.

- Vil du stille kabinettsspørsmål i morgen?, spør pressen under tirsdagens pressekonferanse

- Jeg har full tillit til byråd Lan Marie Berg. Det er jeg som utnevner byråder. I morgen er det møte i bystyret om denne saken, og da er det veldig naturlig for meg at den videre debatten hører hjemme der. Jeg vil delta i den debatten, svarer byrådsleder Johansen og understreker at han ikke vil kommentere saken ytterligere.

- Dette er et stort drama som mange følger spent med på. Er det ikke litt arrogant at du ikke vil svare på spørsmål om det?

- Nei, det er snarere tvert imot svært respektfullt å svare direkte til bystyret. Det er det helt riktige stedet å svare. Det er det motsatte av arrogant, det er skikkelig, sier byrådslederen med en streng tone.

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto:Torstein Bøe / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.