Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

200 soldater sendt hjem:

Rundt 200 soldater er sendt hjem fra en svensk militærøvelse på grunn av at mange har coronasymptomer, skriver svenske TV 4.

Militærøvelsen er den største som har blitt avholdt i Sverige siden pandemien brøt ut. Rundt 3500 soldater deltar i øvelsen, som avholdes i Sør- og Midt-Sverige.

Studioet fortsetter under annonsen

Krever endring etter køkaos på Svinesund:

Mandag var det opptil fem timer lange køer for lastebiler og vogntog på Svinesund. Nå vil Norges Lastebileier-Forbund ha bort personbilene.

Mye godstrafikk, en voksende kø av personbiler, og full parkeringsplass på tollstasjonen forårsaket problemene, skriver Aftenposten.

- Vi har fryktet dette siden åpningen ble varslet. Vi har vært i kontakt med både departementet og Statens vegvesen for å få satt inn tiltak for å forhindre dette, skriver administrerende direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund.

Han forklarer at køene skaper problemer fordi lastebilene blir forsinket, sjåførene går tomme for kjøretid, og stramme marginer gjør at forsinkelser får negative konsekvenser lenger ut i kjeden.

Nå vurderer flere medlemsbedrifter å plassere lastebilsjåfører på grensa.

For å løse problemet foreslår Mo at man flytter persontransporten over på den gamle Svinesundbroen. I dag kan den kun trafikkeres av grensependlere, ettersom det ikke er kontroll- og teststasjon der. Mo foreslår også en tydelig inndeling av filene over den nye broen, slik at noen er reservert for person- og noen for godstrafikk.

(NTB)

Det var lange køer ved Svinesund mandag kveld. Foto: Kjell-Inge Johansen

Støre vil fjerne kompetansekravet for lærere:

Arbeiderpartiet sa ja da de nye kompetansekravene for lærere ble innført, men leder Jonas Gahr Støre har nå endret mening og vil fjerne kravet.

Ved et regjeringsskifte i høst vil Arbeiderpartiet fjerne kravet før jul, skriver VG.

– Vi vil i løpet av de første hundre dagene gå inn for å avlyse denne avskiltingen av lærere utdannet før 2014 som ikke fyller på med påkrevd fagkompetanse innen 2025, sier Støre.

Han sier at han har endrer mening etter å ha sett konsekvensene av kravet. Også karakterkravet kan ryke.

– Ap vil fjerne firer-kravet, og erstatte det med mer tilpassede opptakskrav, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg.

(NTB)

Foto: NTB

Reagerer på munnbind-nytt: - Viktigste virkemiddelet:

Tirsdag kom nyheten om at Oslo kommune fjerner påbudet om bruk av munnbind flere steder, inkludert i butikker, kjøpesentre, treningssentre, cafeer og restauranter.

Det får professor i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein, til å reagere.

- Bruk av munnbind er et av de viktigste virkemidlene for å kontrollere spredningen av viruset. Det er et rimelig tiltak, selv om det ikke er spesielt hyggelig om sommeren. Vaksinerte mennesker er beskyttet mot alvorlig sykdomsprogresjon, men ikke mennesker uten immunitet eller uten fullstendig vaksinasjon. Dette handler først og fremst om tredjepartsbeskyttelse, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Munnbind reduserer risikoen for infeksjon, selv om det ikke helt kan forhindre smitte. Generelt er infeksjonsfaren naturlig høyere i dårlig ventilert rom enn utenfor, så munnbind kan fremdeles være nyttige der, selv om de ikke lenger trenger å brukes utenfor. Hvor høy beskyttelseseffekten er, avhenger imidlertid av mange faktorer.

Ny DNA-prøve av Jan Helge Andersen:

Politiet har tatt nye DNA-prøver av Baneheia-dømte Jan Helge Andersen. Det bekrefter Andersens advokat, Svein Holden, til Nettavisen.

- Det ble gjort forrige fredag og det frivillig. Det var aldri tvil om at han ønsket å gjøre dette fordi han ønsker å bidra med det han kan i den pågående etterforskningen, sier Holden til avisa.

Holden sier også at Andersen skal i nye avhør i forbindelse med Baneheia-saken.

- Vi er blitt kontaktet av politiet og er i dialog for å finne et egnet tidspunkt. Dette var forventet og han er innstilt på å forklare seg om det politiet ønsker å spørre ham om.

DNA-prøven og de nye avhørene skjer i kjølvannet av løslatelsen av Viggo Kristiansen. Kristiansen ble dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid. Dommen bygger for en stor del på Andersens forklaring om at kameraten var den mest aktive da Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i mai 2000.

Andersen erkjente straffskyld og ble dømt for voldtekt og drap og fikk 19 års fengsel. Han ble løslatt i 2019 og lever i dag med ny identitet.

Foto: Dagbladet

Person fastklemt etter traktorvelt:

En person er fastklemt etter en velt med en gressklipper-traktor i Valdres, opplyser politiet i Innlandet på Twitter.

Personen skal ha kommet seg løs, men skadeomfanget er ukjent. Luftambulanse er på vei.

Dagbladet følger saken.

Raymond Johansen: - Full tillit til Berg:

Dagbladet fikk tidligere tirsdag bekreftet at dersom det skulle bli mistillitsforslag mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), som flertallet i bystyret i dag har varslet, vil Raymond Johansen (Ap) stille kabinettsspørsmål.

Johansen stiller seg dermed helt bak sin nå utskjelte miljøbyråd.

- Vil du stille kabinettsspørsmål i morgen?, spør pressen under tirsdagens pressekonferanse

- Jeg har full tillit til byråd Lan Marie Berg. Det er jeg som utnevner byråder. I morgen er det møte i bystyret om denne saken, og da er det veldig naturlig for meg at den videre debatten hører hjemme der. Jeg vil delta i den debatten, svarer byrådsleder Johansen og understreker at han ikke vil kommentere saken ytterligere.

- Dette er et stort drama som mange følger spent med på. Er det ikke litt arrogant at du ikke vil svare på spørsmål om det?

- Nei, det er snarere tvert imot svært respektfullt å svare direkte til bystyret. Det er det helt riktige stedet å svare. Det er det motsatte av arrogant, det er skikkelig, sier byrådslederen med en streng tone.

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto:Torstein Bøe / NTB

Åpner for skjenking til midnatt:

Byrådsleder Raymond Johansen informerer om Oslo-lettelser tirsdag ettermiddag. I tillegg til å fjerne flere munnbind-krav, åpner Oslo kommune nå for skjenking til midnatt.

Tidligere har Oslo har særskilte regler som åpnet for skjenking til klokka 22.00.

Tiltakene settes i kraft fra onsdag.

Byrådslederen minner Oslo-folket om viktigheten om å overholde de tiltakene som gjelder, slik at man kan forhindre en ny nedstengning.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SE LIVE: Varsler lettelser i Oslo:

Byrådet i Oslo holder pressekonferanse om coronasituasjonen tirsdag klokka 17.

Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal vil være til stede.

De siste dagene har flere medier erfart at det vil innføres flere lettelser i tiltakene i hovedstaden.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

- Oslofolk har tatt ansvar, har tatt vare på hverandre og har spilt en stor rolle i at vi har beholdt kontrollen på nasjonalt nivå. Pandemien er ikke over enda. Vi må fortsette med nødvendig smittevern, hvis ikke vil vi helt sikkert se at smitten stiger mye blant dem som ikke er vaksinert. Vask hender, hold deg hjemme hvis du er syk og følg reglene som fortsatt gjelder. Jeg har stor tro på at byens innbyggere, og alle som er ansvarlig for virksomheter som kan åpne mer opp, vil fortsette å ta stort ansvar, innleder Johansen.

Han fortsetter:

- Nå tar vi et jafs. Det betyr ikke at alle begrensingene fjernes over natta, men at det i hovedsak vil være de samme reglene i Oslo som i resten av landet. Vi tar sikte på, i hovedsak, å følge følge den nasjonale gjenåpningen.

Fra og med onsdag 16. juni fjernes store deler av tiltakene i Oslo, og innfører trinn tre og deler av trinn fire i gjenåpningsplanen.

Fra onsdag klokka 12 gjelder følgende regler:

* Forbudet mot å være flere enn 10 personer samlet i private hjem oppheves.

* Lokale begrensninger for idretts-, fritidsaktiviteter og fritidsklubber, innendørs og utendørs fjernes.

* Bingohaller, bowlinghaller, spillehaller, lekeland og tilsvarende steder kan åpne.

* De spesielle smitteverntiltakene og antallsbegrensningene for butikker, kjøpesentre, treningssentre, museer og gallerier, innendørs svømmehaller, spaanlegg og hotellbasseng fjernes.

* Det lokale kravet om å holde to meters avstand fjernes.

* Krav om munnbind i butikker, treningssentre, restauranter, kafeer og så videre fjernes, men munnbind må fortsatt brukes i kollektivtrafikken og i taxi.

* Det vil tillates skjenking til kl. 24.00.

Også de lokale reglene for arrangementer innendørs og utendørs fjernes, og de nasjonale reglene gjelder i Oslo. Det betyr blant annet at det:

* Innendørs tillates 50 personer på arrangementer uten faste, tilviste sitteplasser og 200 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser.

* For private sammenkomster på offentlig sted gjelder en begrensing på 20 personer innendørs og 30 personer utendørs.

* Utendørs tillates 200 personer på offentlig sted, uten faste, tilviste sitteplasser.

* Utendørs tillates 600 personer på offentlig sted, med faste, tilviste sitteplasser, fordelt på tre grupper. Det betyr at det nå kan være 600 personer, fordelt på tre grupper, på for eksempel Intility eller Bislett.

Oslo vil i stor grad ha de samme reglene som resten av landet, men med noen unntak:

* Forbudet mot russefeiring i russebuss videreføres til og med 4. juli.

* Påbud om hjemmekontor videreføres til og med 4.juli.

* Skjenkestopp kl. 24.00 vil gjelde i Oslo til og med 4. juli, selv hvis denne regelen fjernes nasjonalt. Fra og med 5. juli oppheves skjenketidsbegrensningen i Oslo, og nasjonale regler vil da gjelde.

* Krav om bruk av munnbind i kollektivtransporten og i taxi videreføres.

* Anbefalingen om å unngå unødvendige reiser med kollektivtransport videreføres.

Hvis de nasjonale reglene endres, tilpasser Oslo seg de nye nasjonale reglene, opplyser byrådet.

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Berit Roald / NTB

Rullestadtunnelen stengt etter røykutvikling:

Rullestadtunnelen på E134 i Vestland er stengt etter kragtig røykutvikling i en bil.

- Vi fikk først melding om at det brant i en bil inne i tunnelen. Det viste seg å være snakk om en kraftig røykutvikling, men personene i bilen skal ha slukket dette med et brannslukningsapparat, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Olaug Bjørnsen, til Dagbladet.

- Det er store trafikale problemer i området, og kø må påberegnes, sier operasjonslederen.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.