Nyhetsstudio

Line Brustad

India: Minst 40 lik dukket opp i elv:

På grensa mellom statene Bihar og Uttar Pradesh i India har det de siste dagene blitt funnet minst 40 lik i elva Ganges River, melder BBC.

Lokale medier melder også om at de skal ha blitt funnet opp mot 100 lik, og at tilstanden på de døde kroppene tyder på at de har vært i elva i flere dager.

Ifølge myndighetene er likene "delvis forbrente", og de antar at de kan ha havnet i elva som en følge av at man har kremert ofre for covid-19 langs Ganges i Uttar Pradesh - ettersom kapasiteten på mange krematorier i landet er sprengt, eller fordi de pårørende ikke har råd til å betale for ved som brukes til likbrenning.

- Vi har bedt relevante myndigheter om at ta seg av likene og enten begrave eller kremere dem, sier en lokal embedsmann, Ashok Kumar til BBC, som legger til at det er mulig at kroppene kommer fra Uttar Pradesh.

Ifølge offisielle tall dør det i snitt 4000 mennesker i India hver dag som følge av coronasmitte, skriver NTB. Så langt er det registrert over 250 000 døde siden pandemien brøt ut. Men mørketallene antas å være store.

Foto: Archana Thiygarajan / AFP/ NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Målt til 170 i 110-sone:

En kvinnelig bilfører i 30-åra er blitt anmeldt og fratatt førerkortet etter å ha blitt målt til 170 km/t i 110-sona på E6 ved Halden.

Det melder Øst politidistrikt.

Det var en grensepatrulje som målte bilen til 170 km/t like før klokka 08.00 søndag morgen, ifølge politiet.

Minister: Spilte med åpne kort overfor Frankrike:

Australia var åpne og ærlige med Frankrike om bekymringer om ubåtkontrakten som aldri ble noe av, sier den australske forsvarsministeren.

Australias forsvarsavtale med USA førte til at det aldri ble noe av ubåtkjøpet fra Frankrike. Det har utløst en diplomatisk krise. Frankrike har kalt hjem landets ambassadører til både Australia og USA.

Frankrike er rasende på Australias håndtering av saken, og har anklaget sine allierte for å lyve om planene.

Det avviser Australias forsvarsminister Peter Dutton, som sier til Sky News Australia at landet var åpne og ærlige med Frankrike om bekymringer for avtalen, som hadde overskredet budsjettene og var forsinket.

Dutton sier han forstår at Frankrike er opprørt, men understreker at landet også offentlig ga uttrykk for bekymringer om ubåtavtalen med Frankrike.

- Myndighetene hadde bekymringer, vi uttrykte dem. Vi vil jobbe veldig tett med franskmennene, og fortsette med det i framtiden, sier Dutton.

Han sier at han personlig tok opp bekymringene med sin franske motpart, Florence Parly.

(NTB)

Frankrikes president Emmanuel Macron avbildet sammen med daværende statsminister i Australia, Malcolm Turnbull i 2018. Foto: AFP

Kommunistleder slår alarm om valget i Russland:

Lederen for Russlands kommunistparti, landets nest største parti, varsler om omfattende uregelmessigheter i det russiske valget.

Sent lørdag ble blant annet en video på YouTube blokkert i Russland. I videoen går støttespillere til opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ut med oppfordringer om å stemme på Putin-motstandere.

Gennadij Ziuganov, leder for Kommunistpartiet, sier at politiet og valgkommisjonen må undersøke de mange påstandene om uregelmessigheter i valget.

Ifølge Zjuganov er det blant annet påstander om at folk har fått stemme flere ganger i flere regioner.

Den sentrale valgkommisjonens leder, Ella Pamfilova, sier at mer enn 6.200 stemmer er blitt annullert.

Den uavhengige velgerrettighetsorganisasjonen Golos har delt en rekke videoer som viser hundrevis av uniformerte arbeidere og det som ser ut til å være ansatte i forskjellige statlig eide virksomheter som samlet ankommer valglokaler forskjellige steder i landet.

De har også lagt ut film og bilder av det som skal være valgurner som blir fylt med hele pakker med stemmesedler. En rekke klager på at overvåkingskameraer i valglokalene ikke fungerer er også registrert. Slike kameraer skal være på plass overalt for å hindre valgfusk.

Lørdag var den andre av tre valgdager. Regjeringspartiet Forente Russland antas å vinne, tross svake målinger.

(NTB)

Minister: Australia spilte med åpne kort overfor Frankrike:

Australia var åpne og ærlige med Frankrike om bekymringer om ubåtkontrakten som aldri ble noe av, sier den australske forsvarsministeren.

Australias forsvarsavtale med USA førte til at det aldri ble noe av ubåtkjøpet fra Frankrike. Det har utløst en diplomatisk krise. Frankrike har kalt hjem landets ambassadører til både Australia og USA.

Frankrike er rasende på Australias håndtering av saken, og har anklaget sine allierte for å lyve om planene.

Det avviser Australias forsvarsminister Peter Dutton, som sier til Sky News Australia at landet var åpne og ærlige med Frankrike om bekymringer for avtalen, som hadde overskredet budsjettene og var forsinket.

Dutton sier han forstår at Frankrike er opprørt, men understreker at landet også offentlig ga uttrykk for bekymringer om ubåtavtalen med Frankrike.

– Myndighetene hadde bekymringer, vi uttrykte dem. Vi vil jobbe veldig tett med franskmennene, og fortsette med det i framtiden, sier Dutton.

Han sier at han personlig tok opp bekymringene med sin franske motpart, Florence Parly.

(NTB)

Australias forsvarsminister Peter Dutton til venstre. Foto: AP / NTB

Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler:

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at han ser for seg at det blir innreiseregler i flere år framover.

– Jeg tror man kommer til å se vaksinebevis ved reiser lenge. Det kravet kan vare i flere år, sier Tegnell til Dagens Nyheter.

Sverige har avviklet de aller fleste coronarestriksjoner, men har fortsatt innreiseregler. Ikke-svensker fra land utenfor EU og EØS, samt Sveits, nektes innreise. Det finnes en rekke unntak fra reglene.

(NTB)

Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB

Israel: Alle de palestinske rømlingene pågrepet:

De to siste av de seks palestinske fangene som rømte fra et høysikkerhetsfengsel i Israel for to uker siden, ble pågrepet lørdag.

Det opplyser Israels hær. De to rømlingene ble pågrepet under et raid i byen Jenin på den okkuperte Vestbredden.

Fangerømlingen ble ansett som pinlig for Israel, og det er satt inn store ressurser i jakten på de seks rømlingene. Fire av dem er tidligere pågrepet nord i Israel.

Fem av de seks tilhørte den militante gruppa Islamsk jihad, mens den sjette er et medlem av Fatah-bevegelsen til palestinernes president Mahmoud Abbas.

(NTB)

Alvorlig skadd i ATV-ulykke:

Finnmark politidistrikt meldte klokken 00.32 at en ATV har kjørt ut av veien i Store Kvalfjord på Stjernøya i Alta.

Både politi og brannvesen har rykket ut og to luftambulanser er sendt til stedet. I tillegg er to ambulansehelikoptre og et Sea King redningshelikopter er sendt til Stjernøya.

Tre personer er involvert.

Vaktleder Kjartan Lumøe ved 110-sentralen opplyser til avisen at lokalt frivillig brannmannskap er på stedet og bistår de skadde.

Alle de tre involverte fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge med ambulansehelikopter.

- En av dem er alvorlig skadd og bevisstløs. De to andre er lettere skadd, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til Dagbladet.


(NTB / Dagbladet)

Historiske romturister har landet på jorda:

De fire sivile romturistene som har vært med på SpaceX-ferden ut i verdensrommet, landet natt til søndag i havet utenfor Florida, tilsynelatende uten problemer.

– Takk så mye, det var en helsikes tur, lød det fra en av de fire om bord etter at de ble ønsket velkommen hjem til jorda på kommunikasjonsanlegget.

De skal nå hentes av en båt som kort tid etter landingen var på vei bort mot romkapselen.

De fire historiske turistene har vært med på verdens første romtur uten astronauter om bord. De har gått i bane rundt jorda de siste tre dagene.

På det meste nådde Dragon-kapselen en høyde på rundt 575 kilometer, langt over høyden Den internasjonale romstasjonen (ISS) går i bane rundt jorda på.

Dette er tredje gang SpaceX har tatt med seg mennesker ut i rommet og tilbake igjen til jorda. De to andre bemannede romferdene har vært til ISS med astronauter.

Milliardæren Jared Isaacman finansierte turen, og hadde med seg sykepleieren Hayle Arceneaux samt Sian Proctor og Chris Sembroski, som vant billetter til turen.


(NTB)

Foto: AP / NTB

570 nye smittetilfeller:

Det siste døgnet er det registrert 570 coronasmittede i Norge. Det er 270 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 896 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 1327, så trenden er synkende.

Fredag var 107 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var ti flere enn dagen før.

33 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 19 på respirator. Det er like mange på intensiv og én færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

(NTB)

Person skal ha blitt ranet i Oslo:

En person skal ha blitt ranet ved Borgen T-banestasjon i Oslo.

- Fornærmede skal ha blitt truet med en teleskopbatong, skrev Oslo politidistrikt på Twitter like etter klokka 23.30 lørdag kveld.

Flere personer har løpt fra stedet og flere politipatruljer søker i området.

- Patruljene har kontroll på ni personer. Det er ikke avklart og dette er gjerningspersonene per nå. Vi er også i kontakt med to fornærmede på Borgen t-bane stasjon. Disse skal ha blitt utsatt for slag og spark, skriver politiet i en oppdatering kort tid seinere.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.