Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Redningsarbeidere: Israelsk seksåring drept:

En seks år gammel gutt ble drept da en rakett avfyrt fra Gazastripen rammet et bolighus i Sderot sør i Israel onsdag, opplyser redningsarbeidere.

Redningsarbeidere opplyser at den seks år gamle gutten døde av skadene han pådro seg da raketten slo ned. Israelske medier skriver at fem andre ble såret i angrepet, og at tilstanden for en av dem er alvorlig.

En video fra stedet, publisert i Times of Israel , viser at det brenner i sjette etasje i det som ser ut til å være en boligblokk i den israelske byen, som ligger nær grensen til Gazastripen.

Avisa skriver at en granatsplint kom seg gjennom veggen til et tilfluktsrom og traff familien.

Også et bolighus i byen Ashkelon er blitt truffet av en rakett fra Gaza.

Luftalarmen går i flere israelske byer, både sør i Israel og sentralt i landet, onsdag ettermiddag. Hamas har opplyst at det er avfyrt minst 130 raketter som svar på et israelsk angrep mot Gaza by.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Lang ventetid på grensa:

Øst politidistrikt melder om lange køer ved Svinesund mandag ettermiddag.

- Det kan ta mellom 4 og 5 timer å krysse grensa. Politiet på stedet sier at den største utfordringen er at de som kommer ikke har registrert innreisen sin. Politiet bruker derfor veldig mye tid på råd og veiledning, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til Dagbladet.

Reisende bes om å registrere innreisen sin til Norge før de kommer til grensa. Det kan du gjøre her.

- Vi har inntrykk av at flere ikke vet at det er nødvendig å registrere innreisen. Derfor går vi ut med informasjon om dette. Det vil spare de reisende for ventetid dersom de gjør dette på forhånd, sier operasjonslederen.

Samuelsen har også en klar oppfordring til bilister i området:

- Vær tålmodig - politiet jobber så fort de kan! Ikke bryt trafikkreglene ved å forsøke å snu eller sånne ting, sier han.

Høyre støtter mistillit mot Berg:

Oslo Høyre har i ettermiddag konkludert med at partiet støtter mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).

- Det handler om at vi mener informasjonsplikten er brutt, sier gruppeleder Anne Haabeth Rygg (H) til Dagbladet.

Rygg mener bystyret i Oslo er blitt fratatt muligheten for å handle i en alvorlig sak fordi Berg har holdt dem i mørket.

- Vi skal alltid lytte til eventuell ny informasjon Berg måtte komme med, men ingenting i dokumentene vi har fått se tyder på at det finnes. Dette er den største budsjettsprekken i noen kommune i Norge noengang, tross alt, legger hun til.

Også Oslo Venstre har i dag kunngjort at de støtter mistillitsforslaget fra Frp.

Bakgrunnen er milliardsmellen på bygging av ny reservevannforsyning til Oslo. Foreløpig er budsjettsprekken på 5,2 milliarder kroner, og Berg er politisk ansvarlig for prosjektet. MDG-toppen, og ansvarlig etat, peker på økte byggekostnader som årsak til budsjettsmellen.

Verdal: Rykker ut til garasjebrann:

Nødetatene har rykket ut til brann i en garasje i Verdal, melder Politiet i Trøndelag på Twitter.

- Det skal være en gassflaske i garasjen, sikkerhetsavstand settes etter brannvesenets anbefalinger, skriver politiet på Twitter.

Gassflasken er tatt hånd om av brannvesenet, det er ikke lenger eksplosjonsfare og slukningsarbeid pågår, melder politiet i en oppdatering.

Sandnes: Mann omkom i arbeidsulykke:

Operasjonsleder Toralv Skårland i Sør-Vest politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at en mann i 60-åra er omkommet i en arbeidsulykke i Sandnes. De pårørende er varslet.

- Dette har skjedd i forbindelse med hans arbeid på bedriften, sier Skårland til Dagbladet.

Øvrige årsaksforhold i saken er foreløpig uklart, opplyser Skårland.

- Politiet på stedet driver etterforskning i form av avhør av vitner og innhenting av dokumentasjon. Krimteknisk avdeling fra politi er på vei til stedet for å bistå i dette.

Arbeidstilsynet er varslet om hendelsen, og er på vei til stedet.

Stavanger Aftenblad omtalte saken først.

Støtter mistillit mot Lan Marie Berg:

Oslo Venstre har i ettermiddag konkludert med at partiet støtter mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG).

- Vår konklusjon er at det er klart grunnlag for mistillit i saken om Ny reservevannforsyning til Oslo, heter det i en uttalelse fra Venstre.

Berg er i hardt vær etter budsjettsmell på over 5 milliarder ved bygging av ny reservevannforsyning til Oslo.

Mistillitsforlaget et fremmet av Frp, og støttes nå av FNB og Venstre. Høyre tar stilling seinere i dag. KrF venter trolig til i morgen. Rødt er på vippen i saken, og vurderer fortløpende.

Som Dagbladet erfarte allerede fredag kveld, er det økende fare for mistillit mot Berg. Mistilliten var tilstede i Rødt, som er byrådets støtteparti, allerede for ei uke siden. Tilliten er ikke blitt bedre i dagene etterpå, blir Dagbladet fortalt.

Stor fare for mistillit

Stor fare for mistillit

dagbladet

Norge vil forlenge drift av feltsykehus i Kabul:

Norge har sagt seg villig til å drive feltsykehuset i Kabul ut året, selv om Nato trekker styrkene sine ut.

Statsminister Erna Solberg (H) kom med nyheten på Natos toppmøte i Brussel.

– Akkurat nå er det en skjør og ustabil situasjon i Afghanistan. I en overgangsperiode har Norge sagt seg villig til å sikre fortsatt drift av feltsykehuset, fram til et ordinært sivilt sykehus er på plass, sier Solberg.

Hun tar forbehold om at sikkerheten må ivaretas for dem som jobber på sykehuset. Det må også foreligge en invitasjon fra Afghanistan, slik at det folkerettslige grunnlaget for sykehuset er på plass.

(NTB)

Siste nytt om coronapass:

Helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen holder pressekonferanse om coronasituasjonen.

De skal også prate om innenriks bruk av coronapasset, eller det såkalte coronasertifikatet.

- Nå kommer tiden vi kan ha det gøy på andre måter igjen, sier Høie.

Han sier at tiden snart er inne for å gå på konserter og store idrettsarrangementet.

- Nå innfører vi coronasertifikatet på store arrangementer fra trinn tre, sier Høie.

Coronapasset kan ikke brukes i kommuner med høyt smittetrykk, men det kan brukes i kommuner med tiltaksnivå B, C eller D.

Man vil også kunne få grønt i vaksinepasset etter å ha fått negativ coronatest. Dette vil da gjelde i 24 timer fra negativt prøvesvar.

- Vi innfører et krav om at deltakerne skal få vite hvor de kan testes, sier Høie.

Med coronapass vil det på trinn tre i gjenåpningsplanen være anledning til å ha 1000 gjester innendørs uten faste plasser, og 2500 personer innendørs med faste plasser. Utendørs vil man kunne ha 5000 personer med faste plasser. Uten faste plasser vil man kunne ha 2000 personer utendørs, skriver regjeringen i en pressemelding.

Forutsetningen er at man kun bruker 50 prosent av kapasiteten på arrangementslokalet, og at man kan dele inn publikum i kohorter på maksimalt 500 personer. Uten coronapass kan man ha maksimalt 400 personer på arrangement utendørs uten faste plasser, sier Høie.

- Som dere vet kommer det både gode og dårlige vaksinenyheter, sier Høie. Nå presenterer han en dårlig nyhet.

Høie sier at Pfizer leverer færre vaksiner enn det FHI hadde regnet med.

- Totalt er dette 900 000 færre doser enn vi hadde håpet på, sier Høie.

FHI anbefaler nå å øke intervallet mellom første og andre dose til 12 uker igjen. De åpner også for å kombinere doser av Pfizer- og Moderna-vaksiner. Den lavere leveransen vil trolig føre til én ukes forsinkelse på de som foreløpig ikke har fått første dose.

- Leveransene er ikke hugget i stein, og det jobbes i EU med å sikre flere vaksinedoser, sier Høie.

Assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen sier at de nå jobber med å rette de feilene som finnes i coronasertifikatet nå, og at de jobber med en løsning for de som ikke bruker mobil eller internett for at de også skal kunne vise coronapasset.

Aftenposten: Kan få en million færre vaksinedoser:

På grunn av lavere levering enn man har regnet med fra Pfizer, kan Norge få en million færre vaksinedoser de neste tre månedene, enn man regnet med. Det skriver Aftenposten.

– EU skal få 210 millioner doser i tredje kvartal fra Pfizer, skriver den svenske vaksinekoordinatoren Richard Bergström i en SMS til Aftenposten. Han forhandler også om norske vaksiner.

Norge skal få 1,19 prosent av disse dosene, der vil i så fall tilsvare ca 2,5 millioner doser. Det er ifølge avisa rundt en million doser under det FHI har regnet med i vaksinasjonsscenarioene.

Det er ventet at helseminister Bent Høie vil gi mer innformasjon om de lavere vaksineleveransene på pressekonferansen klokka 15.

Person bevisstløs etter sykkelulykke:

En person er funnet bevisstløs på bakken i Grenland i Telemark, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Det skal ifølge politiet dreie seg om en sykkelulykke.

- En person er kjørt sykehus, ukjent skadeomfang, skriver politiet.

- Ingen oversikt over hendelsesforløp, men vitneavhør er igangsatt på stedet for om mulig få mer oversikt, skriver politiet.

Varsler pressekonferanse om Oslo-tiltak:

Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal vil orientere om coronasituasjonen i Oslo tirsdag klokka 17.

Det er bare registrert 12 nye smittede i Oslo det siste døgnet. Det er det laveste døgntallet siden starten av september.

Nyheten gleder byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Han har tidligere sagt til Dagbladet at han vurderer ytterligere gjenåpning av Oslo innen kort tid.

- Vi har klart å slå ned russe-utbruddet gjennom utrettelig innsats fra smittesporere og helsepersonell, og vaksineringstakten er nå rekordhøy. Byrådet vil i løpet av de nærmeste dagene gjøre en vurdering av videre gjenåpning, sa Johansen til Dagbladet.

Foto: Jil Yngland / NTB
- Jeg er veldig glad

- Jeg er veldig glad

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.