Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Russisk byrå: Russland bekymret for USAs ubåt i Tromsø:

Den amerikanske atomdrevne ubåten USS New Mexico la tidligere denne uka til kai i Tønsvik havn utenfor Tromsø, etter tillatelse fra Forsvaret.

Ifølge det russiske og statlig eide nyhetsbyrået Sputnik, har dette ført til bekymring hos det russiske utenriksdepartementet.

Talsperson Maria Zakharova skal på en pressekonferanse ha begrunnet bekymringen med at Tromsø ikke er langt fra den russiske grensen.

Hun skal også ha rettet kritikk mot norske myndigheter for å «militarisere Arktis», en utvikling hun omtaler som beklagelig.

Videre skal Zakharova ha sagt at russiske myndigheter er overrasket over at norske myndigheter mener at atomubåter kan bidra til stabilitet.

Tromsø kommune ønsket ikke å ta imot allierte ubåter fra Nato, men er en av byene i landet som plikter å ta i mot dette. Kommunen pekte blant annet på at de ønsker at det skal være en beredskapsplan på plass, dersom det skulle skje en ulykke, og vedtok i april å nekte å ta imot atomutbåter fra USA.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) kalte grepet «litt merkelig».

Foto: Helene Sofie Thorkildsen / Forsvaret / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Colombia: Over 20 skadd av bilbombe :

23 mennesker er skadd etter at det gikk av en bilbombe ved en militærbase i den colombianske grensebyen Cucuta tirsdag, ifølge militærkilder.

Byen ligger på landets østre grense mot Venezuela. Innenriksminister Daniel Palacios kaller bilbomben for et «feigt terrorangrep», skriver Reuters.

Regjeringen har ikke offisielt bekreftet antall skadde, men nyhetsbyrået får opplyst at det er snakk om både militære og sivile.

(NTB)

Nye luftangrep mot Gaza:

Israel har rettet nye luftangrep mot Gaza, etter at det ble sendt brannballonger fra palestinsk side. Angrepene er de første på en knapp måned.

Angrepene fant sted tidlig onsdag lokal tid, etter at militante på palestinsk side sendte brannballonger inn i Sør-Israel, opplyser sikkerhetskilder og vitner til nyhetsbyrået AFP. Ballongene skal ha blitt sendt mens mer enn tusen jødiske høyrenasjonalister marsjerte gjennom den okkuperte gamlebyen i Jerusalem.

De israelske angrepene rammet minst ett område øst for Khan Younes, sør på Gazastripen, får AFP opplyst.

Det israelske forsvaret IDF sier de har rammet «militæranlegg tilhørende terrororganisasjonen Hamas», og legger til at «fasiliteter og møtesteder for terrorister» i Khan Younes var målet.

Talsmann Avichay Adraee bekrefter på Twitter at det israelske forsvaret har gjennomført angrep, og skriver videre at IDF er forberedt på «alle scenarioer, inkludert nye kamper i møte med fortsettelsen av terrorhandlinger som springer ut fra Gaza».

Luftangrepene og brannballongene er den første store oppblussingen av konflikten siden en våpenhvile 21. mai gjorde slutt på elleve dager med kamper der 260 palestinere og 13 israelere ble drept.

Det er også de første angrepene siden en ny koalisjonsregjering søndag vippet statsminister Benjamin Netanyahu fra makten etter tolv år.

(NTB)

222 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 222 coronasmittede i Norge. Det er 34 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 177 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 239, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 5,9 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 128.499 personer testet positivt.

Til nå har 1.975.770 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.353.614 personer har fått andre dose.

(NTB)

Harvey Weinstein utleveres til California:

Harvey Weinstein skal utleveres til California, der han vil bli stilt for retten for å ha seksuelt misbrukt fem kvinner i Los Angeles og Beverly Hills.

Det bestemte dommer Kenneth Case i Erie County Court i New York tirsdag, skriver Los Angeles Times.

Dermed kan Weinstein utleveres til Los Angeles. Voldtektene og overgrepene han er beskyldt for i delstaten, skal ha skjedd mellom 2004 og 2013. Blir han dømt, kan han få fengselsstraff på til sammen 140 år.

69 år gamle Weinstein ble dømt til 23 års fengsel i fjor for flere voldtekter og seksuelle overgrep. Flere titalls kvinner har fremmet anklager mot den tidligere Hollywood-mogulen, blant dem kjente skuespillere som Angelina Jolie og Salma Hayek.

Han avviser alle anklagene, og har hele tiden framholdt at det som skjedde mellom ham og kvinnene som anklager ham, skjedde etter samtykke.

Til sammen har nesten 90 kvinner fremmet anklager mot Weinstein.

(NTB)

Falske eposter fra Tromsø kommune i omløp:

Tromsø kommune jobber med å stanse utsending av falske eposter og undersøker om de kan ha vært utsatt for et sikkerhetsbrudd.

Overfor Nordlys vil ikke IT-sjef Marita Tiller kommentere hvor stort omfanget er, men ifølge avisa skal det være snakk om flere tusen eposter.

– Det viktigste arbeidet vi gjør nå, er å sikre at utsendingen stoppes, sier hun.

Ifølge Nordlys undersøker kommunen blant annet om de kan ha blitt utsatt for et hackerangrep.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB

Russebuss-forbud i Oslo og Bærum - samles i Asker:

Politiet ser en tydelig økning i antallet russebusser som har samlet seg i Asker etter at Oslo og Bærum kommune la ned forbud.

De siste to nettene har det vært samlet opptil 15 busser på Erteløkka i Asker, melder Budstikka.

– Vi har ingen konkrete tall, men vi ser tydelig at forbudet mot rulling i Oslo og Bærum har ført til en økning i Asker, sier etterforskningsleder Marianne Langdal hos enhet vest i Oslo politidistrikt til avisa.

Den siste uka har russebusser samlet seg blant annet i Asker, Drammen og i Hønefoss. Tirsdag ble det klart at russebussforbudet i Oslo blir forlenget til 4. juli.

(NTB)

Politiet ber om tips etter Sandefjord-drapet:

Politiet i Sandefjord ber om tips etter at en 19-åring ble knivstukket og døde av skadene. To menn på 26 og 18 år er siktet i saken.

Politiet har ikke fått inn mange tips i saken, sier politiadvokat Pernille Nordendal i Sørøst politidistrikt til Sandefjords Blad.

– Har man sett eller hørt noe denne natten som kan være interessant for oss, så ta kontakt med oss, sier hun.

Hun ber folk om å heller tipse én gang for mye enn én gang for lite.

– Tips oss, så kan heller vi avgjøre om informasjonen er nyttig eller ikke.

(NTB)

Foto: Geir Eriksen / NTB

Krever endring etter køkaos på Svinesund:

Mandag var det opptil fem timer lange køer for lastebiler og vogntog på Svinesund. Nå vil Norges Lastebileier-Forbund ha bort personbilene.

Mye godstrafikk, en voksende kø av personbiler, og full parkeringsplass på tollstasjonen forårsaket problemene, skriver Aftenposten.

- Vi har fryktet dette siden åpningen ble varslet. Vi har vært i kontakt med både departementet og Statens vegvesen for å få satt inn tiltak for å forhindre dette, skriver administrerende direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund.

Han forklarer at køene skaper problemer fordi lastebilene blir forsinket, sjåførene går tomme for kjøretid, og stramme marginer gjør at forsinkelser får negative konsekvenser lenger ut i kjeden.

Nå vurderer flere medlemsbedrifter å plassere lastebilsjåfører på grensa.

For å løse problemet foreslår Mo at man flytter persontransporten over på den gamle Svinesundbroen. I dag kan den kun trafikkeres av grensependlere, ettersom det ikke er kontroll- og teststasjon der. Mo foreslår også en tydelig inndeling av filene over den nye broen, slik at noen er reservert for person- og noen for godstrafikk.

(NTB)

Støre vil fjerne kompetansekravet for lærere:

Arbeiderpartiet sa ja da de nye kompetansekravene for lærere ble innført, men leder Jonas Gahr Støre har nå endret mening og vil fjerne kravet.

Ved et regjeringsskifte i høst vil Arbeiderpartiet fjerne kravet før jul, skriver VG.

– Vi vil i løpet av de første hundre dagene gå inn for å avlyse denne avskiltingen av lærere utdannet før 2014 som ikke fyller på med påkrevd fagkompetanse innen 2025, sier Støre.

Han sier at han har endrer mening etter å ha sett konsekvensene av kravet. Også karakterkravet kan ryke.

– Ap vil fjerne firer-kravet, og erstatte det med mer tilpassede opptakskrav, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg.

(NTB)

Foto: NTB

Reagerer på munnbind-nytt: - Viktigste virkemiddelet:

Tirsdag kom nyheten om at Oslo kommune fjerner påbudet om bruk av munnbind flere steder, inkludert i butikker, kjøpesentre, treningssentre, cafeer og restauranter.

Det får professor i mikrobiologi og smittevern, Jörn Klein, til å reagere.

- Bruk av munnbind er et av de viktigste virkemidlene for å kontrollere spredningen av viruset. Det er et rimelig tiltak, selv om det ikke er spesielt hyggelig om sommeren. Vaksinerte mennesker er beskyttet mot alvorlig sykdomsprogresjon, men ikke mennesker uten immunitet eller uten fullstendig vaksinasjon. Dette handler først og fremst om tredjepartsbeskyttelse, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Munnbind reduserer risikoen for infeksjon, selv om det ikke helt kan forhindre smitte. Generelt er infeksjonsfaren naturlig høyere i dårlig ventilert rom enn utenfor, så munnbind kan fremdeles være nyttige der, selv om de ikke lenger trenger å brukes utenfor. Hvor høy beskyttelseseffekten er, avhenger imidlertid av mange faktorer.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.