Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Storbyer på Taiwan i lockdown: - Folk panikkhandler :

Taiwan har lenge holdt coronaviruset i sjakk ved hjelp av effektive tiltak. Nå står landet overfor et større smitteutbrudd.

Fredag ble det rapportert om 29 nye smittetilfeller på Taiwan. Søndag hadde antall smittetilfeller økt til 206. Det er ny smitterekord.

Den økende smittetrenden presser landets helsevesen, og sykehusene har blitt beordret til å prioritere coronapasienter, skriver The Guardian.

Smittesituasjonen har ført til en nedstengning i flere byer, inkludert hovedstaden Taipei og Wanhua-distriktet. Enkelte butikker og virksomheter må stenge, og det er innført strengere krav til avstand og bruk av munnbind.

De nye reglene, som rammer nærmere seks millioner mennesker, skapte full forvirring blant befolkningen.

- Mange var usikre på hvilke virksomheter og butikker som måtte stenge, og folk strømmet derfor til overfylte supermarkeder og panikkhandlet lørdag ettermiddag, skriver avisa.

Det pågående utbruddet ble oppdaget for tre uker siden og knyttes til et karantenehotell for ansatte i flyselskapet China Airlines. Utbruddet har stått for 85 prosent av alle smittetilfellene registrert på Taiwan hittil i pandemien.

Wanhua-distriktet er blant de hardt rammede områdene på Taiwan. Foto: Ann Wang / Reuters / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Lan Marie Berg møter pressen etter mistillit:

Onsdag er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

Det betyr at byrådet går av, som følge av at Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål.

Klokka 13.45 møter Berg pressen.

Se pressemøtet direkte på Dagbladet TV.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Raymond Johansen: Ønsker å danne byråd igjen:

Onsdag er det klart at det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

Det betyr at byrådet går av, som følge av at Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål.

I 13-30-tida møter avtroppende byrådsleder pressen.

- Jeg er uenig i mistillitsforslaget, og trakk konklusjonen om at byrådet går av hvis forslaget får flertall - og det fikk det, sier han.

Han mener at det ikke er grunnlag for at informasjonsplikten er brutt.

Raymond Johansen sier at han ønsker å fortsette parlamentarisk samarbeid med partiet Rødt, og opplyser at han har som ambisjon å danne byråd igjen med SV og MDG.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Siden prosjektet ble vedtatt, har kostnadene økt med over 5 milliarder kroner.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rødt ber Raymond Johansen danne nytt byråd:

- Jeg kommer til å be ordføreren peke på Raymond Johansen for å danne nytt byråd i morgen. Det sier Eivor Evenrud til Dagbladet.

Senest i går varslet Rødt at de ville stille mistillitsforslag mot Lan Marie Berg.

Dette førte til et flertall for mistillitsforslaget i bystyret, som igjen gjorde at byrådet måtte gå av etter å ha stilt kabinettsspørsmål.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

FHI om delta: Én dose beskytter mot alvorlig sykdom:

I en fersk risikovurdering av delta-varianten av coronaviruset, også kalt den indiske mutasjonen, skriver FHI at det ser ut til at vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom også etter én dose.

- Delta-varianten gir mer alvorlig sykdom enn alfa-varianten, smitter lettere og beskytter litt dårligere mot sykdom for de som kun har fått én vaksinedose. Heldigvis ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom, også med bare én vaksinedose, er veldig god, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

FHI vurderer derfor at det inntil videre er fornuftig å fortsette dagens vaksinasjonsstrategi med et intervall på 12 uker mellom dose én og to.

De ser det heller ikke nødvendig å endre definisjonen av «beskyttet», som man oppnår både som fullvaksinert, vaksinert med bare én dose, og etter gjennomgått coronasykdom.

FHI har tidligere sagt at delta-varianten trolig vil fortsette å spre seg i Norge, og etter hvert overta etter alfa-varianten og bli den dominerende varianten her til lands.

- Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, sier Line Vold.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Oslo-ordfører: - Alvorlig situasjon:

Onsdag er det klart at det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

Det betyr at byrådet i Oslo går av. Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) betegner det som «en alvorlig situasjon» for Oslo.

- Det er derfor jeg tror at gruppelederne i bystyret vil ha ganske stor interesse av at man snart finner en løsning til å få et byråd som er styringsdyktig med parlamentarisk grunnlag i bunnen, sier Borgen.

Ordføreren sier imidlertid at hun har respekt for bystyrets flertallsvedtak.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Siden prosjektet ble vedtatt, har kostnadene økt med over 5 milliarder kroner.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Byrådet i Oslo går av:

Det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

- Jeg konstanterer at det er et flertall for mistillit mot byråd Lan Marie Berg. Jeg trekker da den konklusjonen at byrådet går av, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på bystyremøtet.

Han opplyser at byrådet vil bli sittende inntil et nytt byråd er satt sammen - i samsvar med kommuneloven og reglementet for byrådet

- I mellomtiden vil byrådet opptre som et forretningsministerium. Det betyr at byrådet i all hovedsak kun skal gjøre det som trengs for en trygg styring av byen, og vise stor tilbakeholdenhet med å fremme saker det er uenighet om, eller fatte enkeltbeslutninger som et senere byråd ikke kan eller bør omgjøre, sier han.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Siden prosjektet ble vedtatt, har kostnadene økt med over 5 milliarder kroner.

Rødt: Vil stemme for å kaste Oslo-byrådet:

Gruppeleder for Rødt i Oslo, Eivor Evenrud, sier på bystyremøtet at de står fast på å stemme for mistillit mot Lan Marie Berg (MDG).

Byrådets støtteparti Rødt kunngjorde allerede i går at de ikke har tillit til Lan Marie Berg (MDG). Dermed har flertallet av bystyret ikke tillit til henne etter budsjettsprekken på fem milliarder kroner.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kunngjorde på bystyremøtet at han stiller kabinettsspørsmål. Det vil si at dersom Berg må gå, så vil hele byrådet gå av.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Raymond Johansen stiller kabinettsspørsmål:

Klokka 12 startet Oslo bystyre behandlingen av mistillitsforslaget. Følg bystyremøtet direkte på Dagbladet TV.

Byrådets støtteparti Rødt kunngjorde i går at de ikke har tillit til Lan Marie Berg (MDG). Dermed har flertallet av bystyret ikke tillit til henne etter budsjettsprekken på fem milliarder kroner.

- Bystyret kontrollfunksjon overfor byrådet er helt sentralt i det demokratiske systemet i Oslo, sier Raymond Johansen (Ap) og opplyser han vil gjøre grundige vurderinger om grunnlaget for mistilliten.

Han mener imidlertid at argumentasjonen om brudd på informasjonsplikten ikke holder mål.

- Mistillitsforslaget begrunnes særlig med brudd på informasjonsplikten, men det stilles også spørsmål ved kontrollen og styringen av dette prosjektet fra byrådens side har vært god nok. Det mener jeg at den har vært, sier Johansen.

Byrådslederen sier at den store endringen i kostnadsestimatet skyldes forhold som også er utenfor kommunens kontroll.

- Basert på det jeg nå har orientert bystyret om, er det etter min oppfatning ikke grunnlag for å konstatere at byråden har brutt opplysningsplikten. Om det er informert tilstrekkelig og tidlig nok til å tilfredsstille bystyrets forventinger, er selvsagt opp til bystyret selv å vurdere.

Johansen sier at han stiller kabinettsspørsmål. Det vil si at dersom Lan Marie Berg må gå, så vil hele byrådet gå av.

Bakgrunnen for saken er Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

Biden og Putin møtes i Genève:

USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin skal møtes i Genève, der de for første gang møtes ansikt til ansikt som presidenter.

Samtalene skal starte rundt klokka 13 og vil vare i opptil fem timer - uten matpause. Møtet, som finner sted i det historiske bygget Villa La Grange ved Genèvesjøen, kan bli forlenget om nødvendig, ifølge russerne.

- Dagsordenen er så omfattende at det absolutt vil være utfordrende å begrense den til samtaler i fire eller fem timer, sa talsmann Dmitri Peskov tidligere i dag.

- Putin uttrykker seg alltid tydelig i å skissere «grensene» for Russland, spesielt i en så vanskelig samtale som ligger foran oss i dag, uttalte han ifølge nyhetsbyrået TASS.

Putins fly landet i Genève rett før klokka 12.30. Rundt ti minutter senere kom han ned flytrappa, hvor en stor bilkortesje ventet. Klokka 13.05 ankommer han villaen. Biden ankommer villaen klokka 13.19.

Eksperter Dagbladet har snakket med mener dette møtet vil bli svært annerledes fra møtet mellom Putin og Trump. Det forventes heller ikke store framskritt.

I forkant av møtet har begge presidentene erkjent at forholdet mellom de to landene er på et bunnivå.

- Jeg tror det vil være et nederlag for begge parter om forholdet blir verre. De trenger hverandre på grunn av Kina. Men at man skal komme langt under møtet, det tror jeg ikke, sier Iver B. Neumann, Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.

Foto: Angela WEISS and Alexey DRUZHININ / AFP / NTB
- Den verste fyren som finnes

- Den verste fyren som finnes

dagbladet

Unio ber om frivillig lønnsnemnd - sykehusstreiken er over:

Sykehusstreiken blir avsluttet etter at Unio og Spekter har blitt enige om frivillig lønnsnemnd.

Forhandlingsleder for Unio, Lill Sverresdatter Larsen, sier de kom til avgjørelsen etter trusler om ny tvungen lønnsnemnd.

- Da bestemte vi oss for heller å be om en frivillig nemnd. Det gir oss flere muligheter, sier Larsen.

Unios medlemmer som har vært i streik, går nå tilbake på jobb så snart det er praktisk mulig, melder Spekter.

- Jeg er fornøyd med at Unio og Spekter etter åpne og tillitsfulle forhandlinger ble enige om denne løsningen. Unios medlemmer representerer svært viktig kompetanse både nå og i årene framover, sier administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.