Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Dagens nyheter:

* Stig Ola Westgård (56) funnet død
Det var Stig Ola Westgård (56) som ble funnet død i en leilighet på Lademoen i Trondheim sentrum lørdag, opplyser politiet. En mann i 50-åra ble pågrepet i leiligheten til avdøde og er siktet for drap.

* Skuffet Ropstad ut mot Høyre
I KrF-leiren er man både overrasket og skuffet etter at Høyre i dag vedtok å avskaffe kontantstøtta.

* Coronadrama i Eurovision
De siste to dagene har det dukket opp coronasmitte hos to av delegasjonene i årets Eurovision Song Contest, og delegasjonene fra Polen og Island sitter nå i karantene.

Studioet fortsetter under annonsen

Rødt: Vil stemme for å kaste Oslo-byrådet:

Gruppeleder for Rødt i Oslo, Eivor Evenrud, sier på bystyremøtet at de står fast på å stemme for mistillit for Lan Marie Berg (MDG).

Byrådets støtteparti Rødt kunngjorde allerede i går at de ikke har tillit til Lan Marie Berg (MDG). Dermed har flertallet av bystyret ikke tillit til henne etter budsjettsprekken på fem milliarder kroner.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kunngjorde på bystyremøtet at han stiller kabinettsspørsmål. Det vil si at dersom Berg må gå, så vil hele byrådet gå av.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Raymond Johansen stiller kabinettsspørsmål:

Klokka 12 startet Oslo bystyre behandlingen av mistillitsforslaget. Følg bystyremøtet direkte på Dagbladet TV.

Byrådets støtteparti Rødt kunngjorde i går at de ikke har tillit til Lan Marie Berg (MDG). Dermed har flertallet av bystyret ikke tillit til henne etter budsjettsprekken på fem milliarder kroner.

- Bystyret kontrollfunksjon overfor byrådet er helt sentralt i det demokratiske systemet i Oslo, sier Raymond Johansen (Ap) og opplyser han vil gjøre grundige vurderinger om grunnlaget for mistilliten.

Han mener imidlertid at argumentasjonen om brudd på informasjonsplikten ikke holder mål.

- Mistillitsforslaget begrunnes særlig med brudd på informasjonsplikten, men det stilles også spørsmål ved kontrollen og styringen av dette prosjektet fra byrådens side har vært god nok. Det mener jeg at den har vært, sier Johansen.

Byrådslederen sier at den store endringen i kostnadsestimatet skyldes forhold som også er utenfor kommunens kontroll.

- Basert på det jeg nå har orientert bystyret om, er det etter min oppfatning ikke grunnlag for å konstatere at byråden har brutt opplysningsplikten. Om det er informert tilstrekkelig og tidlig nok til å tilfredsstille bystyrets forventinger, er selvsagt opp til bystyret selv å vurdere.

Johansen sier at han stiller kabinettsspørsmål. Det vil si at dersom Lan Marie Berg må gå, så vil hele byrådet gå av.

Bakgrunnen for saken er Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

Biden og Putin møtes i Genève:

USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin skal møtes i Genève, der de for første gang møtes ansikt til ansikt som presidenter.

Samtalene skal starte rundt klokka 13 og vil vare i opptil fem timer - uten matpause. Møtet, som finner sted i det historiske bygget Villa La Grange ved Genèvesjøen, kan bli forlenget om nødvendig, ifølge russerne.

Putins fly landet i Genève rett før klokka 12.30. Rundt ti minutter senere kommer han ned flytrappa og blir tatt imot av en stor bilkortesje.

Eksperter Dagbladet har snakket med mener dette møtet vil bli svært annerledes fra møtet mellom Putin og Trump. Det forventes heller ikke store framskritt.

I forkant av møtet har begge presidentene erkjent at forholdet mellom de to landene er på et bunnivå.

- Jeg tror det vil være et nederlag for begge parter om forholdet blir verre. De trenger hverandre på grunn av Kina. Men at man skal komme langt under møtet, det tror jeg ikke, sier Iver B. Neumann, Russland-ekspert og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt.

Foto: Angela WEISS and Alexey DRUZHININ / AFP / NTB
- Den verste fyren som finnes

- Den verste fyren som finnes

dagbladet

Unio ber om frivillig lønnsnemnd - sykehusstreiken er over:

Sykehusstreiken blir avsluttet etter at Unio og Spekter har blitt enige om frivillig lønnsnemnd.

Forhandlingsleder for Unio, Lill Sverresdatter Larsen, sier de kom til avgjørelsen etter trusler om ny tvungen lønnsnemnd.

- Da bestemte vi oss for heller å be om en frivillig nemnd. Det gir oss flere muligheter, sier Larsen.

Unios medlemmer som har vært i streik, går nå tilbake på jobb så snart det er praktisk mulig, melder Spekter.

- Jeg er fornøyd med at Unio og Spekter etter åpne og tillitsfulle forhandlinger ble enige om denne løsningen. Unios medlemmer representerer svært viktig kompetanse både nå og i årene framover, sier administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.

(NTB)

- Raymond, vi ser deg ikke:

Klokka 12 startet Oslo bystyre behandlingen av mistillitsforslaget. Følg bystyremøtet direkte på Dagbladet TV.

Da byrådsleder Raymond Johansen skulle svare, fikk han tekninske problemer.

- Raymond, vi ser deg ikke, sier ordfører Marianne Borgen.

Kort tid etterpå var de tekniske problemene løst.

- Bystyret kontrollfunksjon overfor byrådet er helt sentralt i det demokratiske systemet i Oslo, sier Raymond Johansen og sier han vil gjøre grundige vurderinger om grunnlaget for mistilliten.

Byrådets støtteparti Rødt kunngjorde i går at de ikke har tillit til Berg. Dermed har flertallet av bystyret ikke tillit til henne etter budsjettsprekken på fem milliarder kroner.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har tidligere sagt at han har full tillit til henne. Som Dagbladet erfarte allerede i går, kommer Johansen til å stå last og brast med Berg - i alle fall uttad.

Bakgrunnen for saken er Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

Foto: Torstein Bøe / NTB
Dagbladet erfarer: MDG-Lan felles

Dagbladet erfarer: MDG-Lan felles

dagbladet

Internt møte: - Jeg stiller kabinettsspørsmål:

På et internt møte i Arbeiderpartiets bystyregruppe klokka 11 i dag fortalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at han kommer til å stille kabinettsspørsmål.

Mistillitsforslaget mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) skal behandles i bystyret, og som Dagbladet erfarte allerede i går, kommer Johansen til å stå last og brast med Berg - i alle fall uttad.

Under det hasteinnkalte møtet klokka 11 fortalte Johansen at han kommer til å varsle bystyret at en mistillit mot Berg er en mistillit mot hele byrådet.

Dagbladet snakket med flere på borgerlig side i Oslo i går, som alle sa at de var klar for å gå i byråd dersom Johansens byråd faller.

Likevel, som Dagbladet også skrev, vil Johansen umiddelbart lede et forretningsministerium dersom han i dag går av. Flertallet i Oslo er forsatt rødgrønt, selv om Berg presses ut av byrådet og Johansens nåværende byråd går av.

Dagbladet erfarer: MDG-Lan felles

Dagbladet erfarer: MDG-Lan felles

dagbladet

MC-fører hardt skadd:

En mc-fører er kjørt til Ullevål sykehus, etter å ha kollidert med en bil på fylkesvei 120 i Rælingen onsdag formiddag.

Føreren betegnes som hardt skadd, opplyser politiet på Twitter.

Politiet opplyser om at det totalt har vært tre personer som var involvert i hendelsen.

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Atle Vesttorp, sier til Dagbladet at ulykka skal ha skjedd i forbindelse med en forbikjøring.

- Motorsykkelen skal ha truffet bilen som kom i motgående kjørefelt, sier Vesttorp.

De to personene i bilen er sjekket ut av en ambulanse på stedet. Det er foreløpig ikke tatt noe førerkortbeslag i forbindelse med ulykka.

EU åpner for reisende fra USA:

EUs medlemsland tillater reisende fra åtte land og områder, deriblant USA. Men innreisekrav kan fortsatt gjelde.

I tillegg blir Albania, Nord-Makedonia, Serbia, Libanon, Taiwan, Macau og Hongkong unntatt innreiseforbudet.

Men hvert enkelt EU-land avgjør fortsatt hvilke krav de vil stille ved innreise fra land som er unntatt forbudet. Reisende kan eksempelvis risikere karantene.

Det er uklart nøyaktig når de nye reisereglene innføres. Avgjørelsen skal formelt vedtas i løpet av uka, ifølge en talsperson for den portugisiske EU-delegasjonen.

Fra før av er Australia, Israel, Japan, New Zealand, Rwanda, Singapore, Sør-Korea og Thailand på unntakslista.

Norge må ikke følge EUs avgjørelse. Strenge innreiseregler gjør at de fleste reisende fra USA ikke kommer inn i landet. Det er visse unntak, og norske statsborgere bosatt i USA har rett til å reise inn i Norge.

(NTB)

SLIPPER INNREISEFORBUD: USAs president Joe Biden kan glede seg over at amerikanere har blitt unntatt EUs innreiseforbud. Foto: Francisco Seco / AP / NTB

Toppmøtet i Genève: - Vanskelig samtale:

USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin kan forlenge samtalene hvis det blir nødvendig, opplyser Kreml før onsdagens møte i Genève.

- Dagsordenen er så omfattende at det absolutt vil være utfordrende å begrense den til samtaler i fire eller fem timer, sier talsmann Dmitri Peskov.

Putin og Biden forventes å snakke med andre tjenestepersoner til stede selv om de også kan holde én-til-én-samtaler, opplyser Peskov.

- Putin uttrykker seg alltid tydelig i å skissere «grensene» for Russland, spesielt i en så vanskelig samtale som ligger foran oss i dag, uttaler han ifølge nyhetsbyrået TASS.

Det er kun politikk som står på agendaen når presidentene i USA og Russland møtes klokka 13.

(NTB)

Joe Biden og Vladimir Putin avbildet da de møttes i 2011. Foto: AP / NTB

Åpnes for etterregistrering av coronavaksiner tatt i utlandet:

Det åpnes nå for å etterregistrere coronavaksiner som er tatt i utlandet i vaksineregisteret SYSVAK, skriver regjeringen i en pressemelding.

Det er en forutsetning at vaksinene er godkjente av det europeiske legemiddelbyrået, og at personen som har blitt vaksinert har norsk fødselsnummer eller d-nummer, opplyser regjeringen.

- Mange som har tatt coronavaksine i utlandet, vil nå kunne få etterregistrert vaksinen, få grønt coronasertifikat og dermed få unntak fra eller forkortet innreisekarantene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i pressemeldingen.

Er man fullvaksinert med en vaksine som er godkjent av det europeiske legemiddelbyrået (EMA) vil man dermed slippe innreisekarantene.

Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.