Nyhetsstudio

Emma Victoria Hegnar

Det hvite hus: Biden støtter våpenhvile i Israel:

Det hvite hus:President Joe Biden snakket i dag med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. I en telefonsmatale sa han til Netanyahu at han støtter våpenhvile mellom Israel og Palestina.

Biden utrykket også at han støttet Israels rett til å forsvare seg mot rakettangrep. Han oppfordret Israel til å gjøre alt for å beskytte uskyldige sivile, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

De to lederne diskuterte fremgang i Israels militære operasjoner mot Hamas og andre terrorgrupper i Gaza. Presidenten uttrykte sin støtte til våpenhvile. De to lederne ble enige om at de
ville være i nær kontakt.

USA har flere ganger den siste uken blokkert en felles uttalelse fra FNs sikkerhetsråd om konflikten mellom Israel og Palestina. Norge har sammen med Tunisia og Kina formulert flere utkast til en felles uttalelse.

(NTB/Dagbladet)

Studioet fortsetter under annonsen

Coronabøter i retten i dag:

To kvinner som ikke godtok coronabøtene de ble ilagt, møter tirsdag i retten i Bergen.

Kvinnene blir de første som prøver en sak om coronabøter i Hordaland tingrett, melder NRK.

Natt til 15. november i fjor ga politiet bøter for i alt 70 000 kroner etter en fest med 15 personer i Sandviken i Bergen. De to kvinnene nektet å godta bøtene på henholdsvis 10 000 kroner og 5000 kroner.

Vest politidistrikt har i alt skrevet ut 30 bøter etter festing under pandemien.

Kvinnenes forsvarer, advokat Didrik Beck Rodarte sier de tar saken til retten på prinsipielt grunnlag.

– Det er ikke fordi de er motstandere av coronarestriksjonene generelt. Det er fordi de mener prosessen var for dårlig de to første ukene da forbudet gjaldt, sier han.

To dager før festen hadde Bergen sitt høyeste smittetall under pandemien. Da ble den mye omdiskuterte fempersonersregelen innført.

(NTB)

Pågrepet etter bilbrann:

Like etter klokken seks i dag tidlig meldte politiet i Agder at det hadde oppstått en brann i en bil hos bilbergingsfirma. Det meldte politiet på Twitter.

Nå melder de at det er mistanke om at brannen kan være påsatt, og en person er nå pågrepet i nærheten av åstedet.

Saksøker etter golf-kansellering:

I kjølvannet av angrepet på Kongressen i USA, kansellerte New York City en avtale om at et av Donald Trumps selskaper skulle drive en golfbane i millionbyen.

Nå har Trump-organisasjonen saksøkt ledelsen i byen, fordi de mener at avtalen ble sagt opp på ugyldig grunnlag. Det skriver CNN.

I søksmålet hevdes det at New York-ordfører Bill de Blasio hadde en «forhåndsbestemt, politisk motivert mål som gikk ut på å avslutte Trump-relaterte kontrakter», og at byen brukte angrepet på Kongressen 6. januar som en unnskyldning for å gjøre nettopp dette.

En talsperson for byen forsvarer avgjørelsen overfor kanalen.

- Trumps handlinger oppildnet til et dødelig opprør ved Kongressen 6. januar. Det var et brudd på kontrakten om drift av golfbanen ved Ferry Point, siden det fjernet mulighetene for å være vertskap for mesterskap. Vi kommer til å intenst forsvare byens avgjørelse om å kansellere kontrakten, sier talspersonen.

- Trump oppildnet direkte til et dødelig opprør ved Kongressen. Gjør man det, så mister man privilegiet det er å gjøre forretninger med New York City. Så enkelt er det, skriver ordfører de Blasios' talsperson Bill Neidhardt på Twitter.

Eks-president Donald Trump. Foto: Jonathan Drake / Reuters / NTB

Morgennytt:

- Hvor foraktelig er Donald Trump?
Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, fordømmer USAs forrige president, Donald Trump, og det republikanske partiet.

Første åpent homofile i NFL
Carl Nassib (28) ble mandag den første spilleren i NFL til å stå fram som homofil.

212 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 212 coronasmittede i Norge. Det er 17 flere enn samme dag i forrige uke.

Oslofjordtunnelen stengt:

Oslofjordtunnelen er stengt tirsdag morgen etter at et vogntog kjørte av veien i Sætre mandag.

- Oslofjordtunnelen vil være stengt i begge retninger fram til vogntoget er berget. Ledebil med begrenset kapasitet på E134 sør for Sætre fram til vogntoget er berget, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Vegtrafikksentralen opplyser at bilister enten må kjøre via Oslo eller fergesambandet Moss-Horten.

- Det er uvisst hvor lenge dette vil vare, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.

Cuba: Vaksine 92 prosent effektiv:

Den cubanskutviklede vaksinen Abdala er 92 prosent effektiv mot coronavirus, ifølge landets myndigheter.

Regjeringen i Havanna oppgir ingen detaljer om den kliniske testfasen, der Abdala er en av flere vaksiner som Cuba prøver ut. Nylig opplyste myndighetene at vaksinen Soberana 2, som skal gis i tre doser, har vist seg å være 62 prosent effektiv etter to doser.

Kunngjøringen mandag kom idet landet står overfor det største smitteutbruddet siden pandemien startet. Helsemyndighetene melder om 1.561 nye smittetilfeller siste døgn.

Til sammen har Cuba 169.365 bekreftede smittetilfeller og 1.170 coronarelaterte dødsfall siden pandemien startet.

(NTB)

52 smittede i Oslo:

Det er registrert 52 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 18 over snittet de sju foregående dagene og 26 flere enn på søndag.

Det er også 25 flere enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 40 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Nordstrand. Der ligger smittetrykket på 219 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Her ble det registrert ti nye smittede siste døgn.

Etter det følger bydelene Ullern (110) og Vestre Aker (106).

Bydelen Alna har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 18 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble kun registrert ett nytt smittetilfelle i bydelen siste døgn.

Totalt er 37.238 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Colombia: Over 100000 coronadødsfall:

Med nesten 650 nye coronarelaterte dødsfall det siste døgnet, har Colombia nå passert 100.000 døde siden pandemien startet, viser tall fra helsedepartementet.

100.582 coronarelaterte dødsfall, medregnet 648 siste døgn, var status mandag.

I forhold til befolkningstallet, har Colombia det fjerde høyeste dødstallet i Latin-Amerika og Karibia, og det sjette høyeste smittetallet, ifølge en opptelling som nyhetsbyrået AFP har gjort.

– Over 10.000 dødsfall kunne ha vært unngått hvis vi ikke hadde hatt disse samlingene de siste seks-sju ukene, sier president Ivan Duque.

Siden 28. april har tusener av mennesker deltatt i demonstrasjoner i flere byer i landet for å protestere mot Duques regjering. Demonstrasjonene ble utløst av et kontroversielt forslag om skatteøkning fra den konservative regjeringen, men protestene har fortsatt selv etter at regjeringen har forkastet forslaget.

(NTB)

Vestby: Bilbrann på kirkegård trolig påsatt:

Brannen i en bil ved Såner kirke utenfor Hølen i Vestby kommune var trolig påsatt, opplyser politiet.

Politiet meldte om brannen i den parkerte bilen kort tid etter klokken 23 mandag kveld. Det var ikke fare for at brannen skulle spre seg til kirkebygget.

Ifølge NRK var bilen kjørt inn i et hjørne av kirkegården før den tok fyr.

– Brann er trolig påsatt. Vi har ikke lyktes å komme i kontakt med personer knyttet til bilen, men vi har snakket med vitner, opplyser politiet i Øst i 1-tiden natt til tirsdag.

Vitner har blant annet fortalt om en bil som kjørte fra stedet kort tid etter brannen startet. Den utbrente bilen blir tauet inn for teknisk undersøkelse og for sporsikring.

Politiet sier til VG at området er et kjent sted for dumping av stjålne biler.

(NTB)

Opphever påbud om munnbind:

Det vil fra og med 28. juni ikke lenger være obligatorisk å ha på seg munnbind utendørs i Italia, opplyser regjeringen.

Opphevelsen av påbudet gjelder i regioner som er erklært hvite i henhold til Italias system for å rangere smittetrykk, skriver helseminister Roberto Speranza på Facebook.

Det gjelder alle regionene med unntak av lille Valle d’Aosta i nordvest, som er eneste region i landet kategorisert som gul sone.

Folk bør fortsatt ha munnbind tilgjengelig hvis de skal delta på arrangementer der det er høyere risiko for smittespredning, som for eksempel store samlinger av folk.

30 prosent av befolkningen over 12 år er fullvaksinert mot coronavirus.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.