Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

- Bekymret over situasjonen:

17. mai ble det meldt om festbråk flere steder i landet.

Politiet i flere norske byer gikk ut og ba foreldre ta hånd om ungdommene sine etter flere store ansamlinger med fyll og bråk.

Blant annet i Fredrikstad ble flere innbrakt i arresten etter at politiet meldte at flere ungdommer «gikk mot politiet og utøvde vold».

- Alle som står rundt og ser på må komme seg vekk. Det kastes flasker og stein, skrev politiet i Øst på nasjonaldagen.

Også i Bergen kom det mandag kveld inn flere meldinger til politiet om rusa, bevisstløse og hyperventilerende ungdommer i byen.

Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Terje Magnussen, opplyste til Dagbladet mandag kveld at det spesielt har vært mange samlinger i parkene.

På Twitter informerte de også om at politiet og helse ikke hadde kapasitet eller mulighet til å bistå alle.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at han er bekymret for mai-måned, med mange fridager og inneklemte dager.

- Vi er nok litt bekymret over situasjonen i mai, med så mange fridager, helligdager og inneklemte dager, hvor veldig mange mennesker åpenbart samles, særlig de som er i yngre aldersgrupper, sier Nakstad til TV 2 på 17. mai.

- Det gjenstår å se om dette medfører noe mer smittespredning eller ikke. I fjor gikk dette fint på 17. mai, men da hadde vi også lavere smittenivåer enn nå og vi hadde ikke nye, muterte virusvarianter, legger han til overfor kanalen.

Han oppfordrer folk til å fortsette å huske på smittevernsrådene.

Foto: NTB
Ungdommer kaster flasker og stein mot politiet

Ungdommer kaster flasker og stein mot politiet

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Oppretter ny sikkerhetssone på Sotra:

Det brenner i flere acetylenflasker i Ågotnes på Sotra.

Det er eksplosjonsfare og det er opprettet en sikkerhetssone på 300 meter, skriver 110-sentralen Vest på Twitter.

Israel: Kvinne drept av grensepolitiet:

En kvinne skal ha blitt drept med kniv av grensepolitiet i Israel, melder nyhetsbyrået AFP.

Ti års fengsel for brannen i Moria-leiren:

Fire afghanske asylsøkere er hver dømt til ti års fengsel i Hellas for å ha stiftet brannene som raserte Moria-leiren på Lesvos i september i fjor.

Leiren, som huset over 10 000 mennesker, brant ned til grunnen i de to brannene.

Dommen falt i en gresk domstol lørdag dagen etter at rettssaken startet. De fire var tiltalt for brannstiftelse med fare for tap av menneskeliv, samt medlemskap i en kriminell gruppe.

Forsvarerne mener at de tiltalte ikke vill få en rettferdig rettssak og viste til at tre av dem var under 18 år da de ble pågrepet. De ble likevel ikke behandlet som mindreårige av påtalemyndigheten.

Anklagene mot dem bygget i hovedsak på vitneutsagn fra andre afghanske asylsøkere, som utpekte seks unge landsmenn som skyldige i brannene.

To afghanske asylsøkere er fra før funnet skyldige i ildspåsettelse i Moria-leiren. De ble dømt til fem års fengsel i mars.

(NTB)

Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB

Turgåer satt fast i leire - reddet ut:

Nødetatene har iverksatt en redningsaksjon ved Øvre Djuptjønn i Nore og Uvdal, etter melding om at en turgåer har satt seg fast i leire, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Vedkommende, en mann i 70-åra, og står i et vann med leirbunn. Han synker nedover og trenger hjelp til å komme seg opp, opplyser operasjonsleder Øystein Eikdealen til Dagbladet.

- Han står omtrent tre meter fra land og holder seg fast i en båt. Luftambulansen er på stedet og vil hjelpe han ut av leira, sier Eikedalen.

I en oppdatering like etter klokka 16 melder politiet at mannen er løs fra leirmassene i vannet.

Skogbrann på Romsås: - Under kontroll:

Det brenner i et skogsområde ved Romsås i Oslo. Den siste meldingen i saken er at brannvesenet har kontroll, og nå har stoppet spredningen. Likevel er det fremdeles mye arbeid på stedet.

Tidligere meldte 110-sentralen på Twitter at brannen hadde spredd seg fra 100-200 kvadratmeter til et område på 300-400 kvadratkilometer.

- Nå brenner det i ca 400-500 kvm, vi er på stedet nå og begynt slokking, blåser en del som slukking litt utfordrerne, skriver de på Twitter.

Nødetatene er nå i Romsås, i området mellom Odvar Solbergsvei og Bånkall.

Brannen har oppstått i en kraftledningsgate. Brannvesenet er på stedet med mannskap.

- Vi har mange ressurser på området, og vi har lokalisert hvor brannen befinner seg. Vi har sendt inn mannskap i området, men det er litt vanskelig adkomst, sier vaktkommandør i 110-sentralen, Tor Audunhus, til Dagbladet.

Han legger til at det nå brenner i en lav vegetasjon, men at brannen kan spre seg videre på grunn av vinden og fordi det er tørt i området.


(NTB/ Dagbladet)

Foto: Paul Kleiven / NTB

Politiet: - Folk må ta seg sammen:

Øst poltidistrikt kommer lørdag ettermiddag med skjennepreken til folk som ringer inn til politiet om funn av livløse mennesker, men som "ikke tør å gjøre noe for å hjelpe".

- Det anmodes om at folk må ta seg sammen og sjekke pust og puls i slike situasjoner, i verste fall kan liv gå tapt, skriver politiet på Twitter.

Politidistriktet har opplevd to slike hendelser bare i dag, forteller operasjonsleder Stein Walle til Dagbladet: I Halden ble en kvinne funnet livløs under ei bru. Politiet fikk etter hvert liv i en "meget beruset dame". En mann ble også funnet sovende i en park i Fredrikstad. Innringer ønsket ikke å gå bort for å sjekke om han var i live.

- Etter våre begreper er dette ikke greit. Man har en plikt til å hjelpe mennesker i nød. Det holder ikke bare å ringe nødnummeret og gå videre, sier operasjonslederen.

Denne plikten reguleres i straffeloven. Forsømmelse kan straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder.

Walle forteller at de på nødsentralen kommer med kyndig veiledning til innringer, slik at vedkommende kan hjelpe etter beste evne fram til kvalifisert personell eventuelt er framme. Han opplever at de ikke alltid når fram.

- Noe skyldes nok at folk er redde for å involvere seg, for at det skal skje noe. Og noe skyldes nok dessverre at folk ikke bryr seg så veldig. Det er litt trist, sier han, og fortsetter:

- Vi skjønner at folk kan oppleve det som skremmende eller ubehagelig i enkelte situasjoner, og det er bra at de ringer oss. Samtidig skulle vi ønske at folk tok mer ansvar.

Brann i fritidsbåt slokket:

Sør-Øst politidistrikt melder klokka 12:49 om en fritidsbåt som brenner i Svelviksundet.

Brannen ble meldt inn fra en beboer i Svelvik, opplyser operasjonsleder Trond Egil Groth i Sør-Øst politidistrikt. Båten som brenner er en stor fritidsbåt.

- Det er personer i båten, men hvor mange vet vi ikke, sier operasjonslederen til Dagbladet.

Politiet har sendt ressurser fra begge sider av sundet. En redningsskøyte er også på vei.

Like etter klokka ett meldes et om avtagende røyk, og at andre båter har kommet til for å taue båten inn mot land. Fem minutter seinere skal brannen være slokket ved bistand fra disse.

- Vi vet foreløpig ikke omfanget - ei heller om noen er skade, skriver politiet.

Oter på bibliotek: - Ville ikke flytte seg:

Vest politidistrikt meldte like etter klokka 12 lørdag at en oter hadde rusla inn på biblioteket i Måløy, og lagt seg godt til rette mellom hyllene.

- De ansatte ønsker ikke oteren der, men han har ikke villet flytte på seg og er dessuten litt hissig, skriver politiet.

Et kvarter seinere forteller operasjonsleder Eivind Hellesund at saken er løst.

Oteren skal ha oppholdt seg på biblioteket en stund da politiet ble kontaktet rundt 11:50. To politibetjenter ble sendt til stedet, og lykkes med å få den ut rundt 12:10.

- Han etterkom politiets pålegg og løp fra stedet, sier Hellesund til Dagbladet.

Knivsiktet kvinne i Kragerø framstilles for fengsling:

En kvinne i 20-årene er siktet og framstilles lørdag for varetektsfengsling etter knivangrepet på en kvinne i 60-årene i Kragerø dagen før.

Kvinnen er foreløpig siktet for grov kroppsskade. Hun blir framstilt for varetektsfengsling lørdag, bekrefter politiet overfor NRK.

Offeret, en kvinne i 60-årene som er bosatt i Kragerø, ble påført kritiske skader da hun ble stukket med kniv i halsen fredag ettermiddag. Hun var lørdag utenfor livsfare.

Politiet opplyste først at det er en relasjon mellom de to kvinnene, men det stemte ikke.

(NTB)

Fant fremmed mann på sofaen:

Like før klokka 10 lørdag morgen ble politiet kontaktet av et ektepar i Tønsberg, som skal ha blitt svært overrasket da de oppdaget at en fremmed mann sov på sofaen deres i stua.

Mannen hadde blod på klærne, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Han spurte dem om de kunne ringe en taxi for ham, og det gjorde de. Så tok han taxi vekk fra stedet, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til TV 2.

I en oppdatering skriver politiet at de har snakket med mannen - en vestlending i 20-åra.

- Hadde ingen formening om hvordan han hadde endt i stua i aktuelt hus. Sier han ikke husker noe fra gårsdagen. Ikke alvorlig skadd.

Ifølge TV 2 fant ekteparet mannens telefon etter at han hadde dratt, samt noen knuste flasker i kjelleren. Mannen har nå fått tilbake telefonen sin.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.