Nyhetsstudio

Line Brustad

Mæland vil hemmeligholde grunnlag for vaksinering av politikere:

Det faglige grunnlaget for å prioritere politikere i vaksinekøen kommer ikke til å bli offentliggjort.

Det opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til NTB.

- Dette er interne vurderinger som er gjort i departementet, og som ikke kommer til å bli offentliggjort, sier hun.

Mæland forklarer hemmeligholdet med at dokumentene som ligger til grunn for saken, kan framvise mulige sårbarheter i beredskapen. Dette kan noen ha interesse av å utnytte, advarer hun.

- Så de listene kommer man ikke til å se, sier Mæland.

Regjeringen har høstet storm for beslutningen om å la regjering og Storting gå foran i vaksinekøen.

En rekke sentrale politikere – deriblant partilederne Sylvi Listhaug (Frp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt) – har takket nei til vaksinetilbudet. Det har også regjeringens egen helseminister Bent Høie.

Mæland sier hun ikke er overrasket over reaksjonene.

- Vi har nå vært over et år i pandemi. Folk er slitne. Folk står i kø. Og dette kan jo oppfattes som vaksinesniking. Da skjønner jeg at det opprører, sier hun.

- Men dette handler om å ivareta viktige funksjoner for Norge, sier hun.

Det regjeringen har besluttet, er å prioritere vaksinering av Stortinget, Høyesterett og departementer samt nøkkelpersonell i sentrale underliggende etater som Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Nav.

Alt i alt går tilbudet til rundt 500 personer.

- Dette er funksjoner som er viktige for at AS Norge skal styres under pandemien, sier Mæland.

- Da er det vår vurdering at når 1,6 millioner nordmenn har fått vaksine, og når det bare denne uka skal settes 222 000 doser, så er det riktig å trekke ut 2 promille av de dosene og gi dem til utvalgte funksjoner. Rett og slett for å sikre styring og ledelse, forklarer hun.

For to uker siden ble det faglige grunnlaget for prioriteringene i fase to av vaksineringsprogrammet, det vil si vaksineringen av voksne under 45 år, lagt fram.

Der ble prioritering av kritiske samfunnsfunksjoner i vaksinekøen frarådet av Folkehelseinstituttet (FHI) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Men det er Justis- og beredskapsdepartementet som til sjuende og sist sitter med ansvaret for helhetlige beredskapsfaglige vurderinger, understreker Mæland.

- Departementet har gjort vurderinger av dette og fremmet sak for regjeringen i henhold til pandemiplanen og vår samfunnssikkerhetsinstruks, sier hun.

- Vi har en samfunnssikkerhetsavdeling som har ansvar for å koordinere og legge fram saker knyttet til dette. Og det har vi gjort i denne saken.

(NTB)

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland forsvarer beslutningen om å la toppolitikere gå foran i vaksinekøen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Forsvarer omstridt vaksineprioritering

Forsvarer omstridt vaksineprioritering

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

SPD får 26 prosent og er største parti i Tyskland:

Valglokalene har stengt i Tyskland. En valgdagsmåling viser at sosialdemokratene i SPD går fram og blir det største partiet.

Dermed er det Olaf Scholz som ligger best an til å bli Tysklands neste statsminister. Kristendemokratene i CDU/CSU går tilbake og blir nest største parti. Det viser en valgdagsmåling for statskringkasteren ZDF.

(NTB)

Dobbeldrapsdømt fra Kristiansand døde i fengsel:

Mannen som drepte Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) 5. desember i 2016 er funnet død i fengsel.

Det melder Fædrelandsvennen.

Drapet, som ble begått da den dømte gutten bare var 15 år, framstår som svært brutalt.

Først knivstakk han Hassan, som han kjente. Tone Ilebekk kom tilfeldigvis forbi da hun gikk tur med hunden Oscar.

Hun skulle bort for å hjelpe den knivstikkede gutten, men ble i stedet knivstukket rundt 30 ganger.

Den unge gutten skal i avhør ha forklart at han knivstakk de to 60 ganger i skolegården.

- Jeg gikk på autopilot

- Jeg gikk på autopilot

dagbladet

Propantank løsnet - sperrer av område:

Politiet i Bergen melder om at en propantank har løsnet på Zachariasbryggen og at de derfor har sperret av et større område.

Politiet ønsker ikke at personer beveger seg i området Torgallmenningen, Strangaten, Torget og Bryggen.

Vaktkommandør ved Vest 110-sentralen, Ole Jacob Hartvigsen, sier til Dagbladet at de har flere enheter på vei til stedet, men at de akkurat nå skal ha kontroll.

- Utfordringen er hvis vi skulle få en lekkasje på tanken. Vi jobber med å fakle av propantanken, og har også en tankbil på vei, slik at man skal få tømt tanken raskere.

Hartvigsen opplyser at det skal være rundt 1,5 tonn med propan på tanken.

Klokka 17.15 melder brannvesenet at deler av bygningsmassen på Torget er evakuert. Samtidig er det oppdaget en liten lekkasje i tanken.

Politiet opplyser klokka 18 at de fremdeles jobber med å sikre gasstanken utenfor Zachariasbryggen.

- Situasjonen er ikke avklart enda, sperringene beholdes. Beboere i området trenger ikke å forlate husene sine, men de må beholde vinduene lukket om de er vendt mot Zachen, skriver de.

Er du i Bergen? Tips oss!

Foto: Richard Halland / NTB

Drapssiktede samtykker til varetektsfengsling:

Mannen som er siktet for drapet i Åros i Asker fredag, samtykker til varetektsfengsling.

Det sier politiadvokat Kari Kirkhorn til Drammens Tidende.

Til Dagbladet sier Kirkhorn at den siktede til det som skjedde.

- Vi har allerede bedt om fengslingsmøte mandag, og i dag har han samtykket til dette, sier hun til avisa.

Det var fredag tidlig ettermiddag at en mann ble knivstukket utenfor en pizzarestaurant i Åros. En mann ble observert løpende fra stedet.

Søndag opplyser politiet til Budstikka at de har formelt identifisert den drepte mannen. Mannen var en litauisk statsborger i 30-årene.

Over et døgn senere ble en mann i 40-årene pågrepet. Han er også fra Litauen, og politiet har tidligere sagt at de mener det er en relasjon mellom de to mennene.

- Relasjonen mellom de to er et tema som vi jobber med, men vi har ikke noe mer konkret å si om det nå, sier Kirkhorn til NTB.

Den siktede har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet, men har knyttet seg til hendelsen, ifølge politiet.

Ulykke mellom bil og MC i Sarpsborg:

Politiet i øst skriver på Twitter søndag ettermiddag at de har rykket ut til en trafikkulykke mellom motorsykkel og bil.

- Nødetatene er på stedet. Personskade, skriver de.

Fører av motorsykkel er fraktet til Kalnes sykehus, ifølge operasjonsleder i øst politidistrikt, Finn Håvard Aas.

- Skadegrad er ukjent. Ulykken har skjedd i en rundkjøring, og foreløpig ser det ut til at det har vært et vikepliktsbrudd fra bilist, forteller Aas til Dagbladet.

Fornærmede og siktede avhørt etter knivstikkingen i Elverum:

Avhørene fortsetter etter at en mann i 40-årene ble knivstukket i Elverum fredag kveld. Politiet har pågrepet én person.

- Både fornærmede og siktede er avhørt. Siden det fortsatt er vitner som skal avhøres, går vi ikke ut med hva som er sagt i avhør, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til Østlendingen søndag.

Politiet fikk melding om knivstikkingen på Amfi Elverum fredag klokka 18.43. Dette var kort tid etter voldshendelsen. Den mistenkte gjerningspersonen, en gutt i tenårene, ble pågrepet i sentrum senere samme kveld.

Søndag formiddag er det ikke avklart om siktede skal framstilles for varetektsfengsling.

Den fornærmede, en mann i 40-åra, ble kjørt til Hamar sykehus. Politiet opplyser at mannens tilstand er stabil, men kan ikke si noe mer om skadeomfanget.

(NTB)

Her havnet seilbåten:

Politiet i Møre og Romsdal etterlyser søndag ettermiddag eieren av en seilbåt som har drevet opp på land i Kristiansund.

Det melder politidistriktet på Twitter.

Hvordan båten har havnet på land, er foreløpig ukjent, men politiet skriver at den trolig har slitt seg fra en fortøyning et annet sted i den samme havna.

Eieren kan kontakte politiet på 02800.

Foto: Politiet

Island først med kvinneflertall:

Etter opptellingen av lørdagens valg til nytt Allting, er Island det første landet i Europa med kvinneflertall i nasjonalforsamlingen: 33 kvinner og 30 menn.

Sverige hadde den gamle Europa-rekorden med 47 prosent kvinner i Riksdagen.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er det fem land utenfor Europa med kvinneflertall i parlamentene: Rwanda, Cuba, Nicaragua, Mexico og De forente arabiske emirater.

Åtte partier deler nå de 63 plassene i det nye Alltinget. Tross tilbakegang for sitt eget parti De venstregrønne, viser opptellingen at statsminister Katrin Jakobsdottir (45) ser ut til å få flertall for regjeringskoalisjonen som har styrt Island før valget.

FORTSETTER TROLIG: Islands statsminister Katrin Jakobsdottir. Foto: Shutterstock/NTB.

Politiet har identifisert mannen som ble drept i Asker:

Mannen som fredag ble drept i Åros i Asker, var en litauisk mann i 30-årene, opplyser politiet. En annen litauisk mann er pågrepet i saken.

Søndag opplyser politiet til Budstikka at de har formelt identifisert den drepte mannen.

Det var fredag tidlig ettermiddag at en mann ble knivstukket utenfor en pizzarestaurant i Åros. En mann ble observert løpende fra stedet.

Over et døgn senere ble han pågrepet. Mannen, som er i 40-årene, er også fra Litauen, og politiet har tidligere sagt at de mener det er en relasjon mellom de to mennene.

Han har ennå ikke tatt stilling til skyldspørsmålet, men knytter seg til hendelsen, ifølge politiet.

Mannen vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

(NTB)

Øigarden om Holmen: - Helt unik:

Skuespiller Jon Øigarden beskriver avdøde Kjersti Holmen som «helt unik», og sender i dag tanker til Holmens familie.

Det forteller han i en uttalelse til Dagbladet.

Øigarden spilte sammen i filmen «Mennesker i solen»

- Det er forferdelig trist å høre. Jeg var så heldig å få jobbe med Kjersti en gang. Jeg har alltid beundret henne, og synes at hun var helt fantastisk. Jeg husker fra videregående skole hvor jeg var med på Grefsenrevyen. Jeg var alltid så stolt over å si at hun også hadde vært med der. Hun var helt unik. Jeg har alt godt å si om henne, og mine tanker går til familien, sier han til Dagbladet.

Holmen gikk bort natt til søndag på Økernhjemmet i Oslo.

Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.