Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Opp mot 2000 i Oslo-park: - Meget dårlig fokus på smittevern:

Denne helga er den første helga med skjenking i Oslo siden utelivsbransjen ble rammet av coronatiltakene i november i fjor.

Klokka 01 natt til søndag fortalte operasjonsleder Gjermund Stokkli til Dagbladet at det var store ansamlinger av mennesker i flere Oslo-parker.

- Det er mye folk ute i byen og spesielt i parkene. De største ansamlingene er i Frognerparken hvor det i hvert fall er 1000 personer, og på St. Hanshaugen er det i hvert fall 2000 personer, sa operasjonslederen overfor Dagbladet, som baserte tallene på tilbakemeldinger fra patruljene på stedet.

- På St. Hanshaugen er det mange unge, som er åpenbart beruset, spiller høy musikk og har meget dårlig fokus på smittevern, sa Stokkli, som påpekte at det var rolig stemning ordensmessig.

- Folk etterkommer pålegg fra patruljene våre om å dempe musikken, og det er også natteravn på plass, la han til.

Operasjonslederen fortalte at det også i Frognerparken var mange små fester i natt, men at folk har litt bedre fokus på smittevern der.

- En eller to personer har blitt bortvist fordi de er for fulle, men folk etterkommer pålegg fra oss, fortalte Stokkli.

- I Frognerparken har det også ved et par anledninger blitt avfyrt fyrverkeri. Det er ikke lov, men vi har ikke fått noen meldinger om at folk skal være skadd, fortalte operasjonslederen.

Han understrekte at antall meldinger på forstyrrelser av natteroen har vært på det normale.

- Det har ikke vært flere, men heller ikke færre, slo han fast.

Stokkli understrekte at politiet har god kontroll på situasjonen i hovedstaden, men har en klar oppfordring når det kommer til smittevernet.

- Der er folk dessverre alt for dårlige. Vi oppfordrer folk til å ta hensyn til smittevern, holde avstand og bry seg om reglene. Vi har fortsatt smitte, og må fortsette dugnaden slik at Oslo ikke blir stengt ned igjen, oppfordrer operasjonslederen.

Advarer før «Syden»-helg

Advarer før «Syden»-helg

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Siktede har tilknytning til drapsbolig:

Søndag ettermiddag bekrefter politiet at de siktede i drapssaken på Fjellhamar bor eller har vært på besøk i den aktuelle boligen.

Samtlige av de siktede er nå i avhør og politiets etterforskning vil fortsette med full styrke utover kvelden.

Seks personer siktet

Seks personer siktet

dagbladet

Person ranet med kniv på Grønland:

Politiet har fått melding om at en person skal ha blitt ranet med kniv i området Grønland. Det opplyser politiet på Twitter.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Lina Odden, forteller til Dagbladet at de fikk melding om hendelsen klokka 16.17.

- Vi kom raskt i kontakt med personen som skal være fornærmet. Foreløpig er vi usikre på om det skal være snakk om en elller flere gjerningspersoner, men vi er på stedet med flere ressurser, sier operasjonslederen.

Hun forteller at det blir gjort avhør av flere vitner og at det søkes etter mulige gjerningspersoner tilknyttet hendelsen i området.

- Fornærmede fremstår som uskadd, sier Odden.

Sky News Autralia utestengt fra Youtube:

Mediekanalen Sky News Autralia er utelukket fra Youtube i en uke etter, fordi YouTube mener at mediekanalen sprer falsk informasjon om corona. Det skriver BBC.

Det skal, ifølge BBC, handle om en spesifikk video som Youtube mener sprer feilinformasjon.

Youtube peker ikke på spesifikke elementer, men sier at materiale kan være skadelig dersom det kommer ut feilinformasjon.

Sky News digitale redaktør, Jack Houghton, sier at avgjørelsen er et angrep på evnen til å tenke fritt, skriver BBC.

En uttalelse fra Youtube sier at de har klare og etablerte retningslinjer for medisinsk feilinformasjon om corona, basert på lokale og globale helsemyndigheters veiledning.

Sky News Australia nektet for at noen av vertene noen gang benekter at covid-19 finnes.

Flere millioner australiere er nå i lockdown, for å unngå smittespredning. Under 15 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Foto: NTB

Pfizer og Moderna skrur opp vaksineprisene:

EU og dermed også Norge må betale mer for coronavaksinene fra både Pfizer/Biontech og Moderna, viser kontrakter som Financial Times har sett.

Pfizer har økt prisen med over 25 prosent, mens Moderna har skrudd opp prisen med en tidel i de siste leveringskontraktene med EU, melder avisa søndag.

Prisøkningen skjer mens Europa sliter med forstyrrelser i leveransene, samtidig som bekymringene for bivirkninger fra andre koronavaksiner, vedvarer.

Legemiddelprodusentene ligger an til å tjene titalls milliarder dollar i år, skriver Financial Times. Avisa peker på at de inngår nye kontrakter med land som vil sikre seg nok vaksiner til en mulig tredje dose som følge av deltavariantens spredning.

(NTB)

Foto: NTB

Lange køer på E18 etter trafikkulykke:

Politiet i Oslo skriver på Twitter at det er store trafikale problemer på E18 i Bærum, retning inngående Sandvika, etter en trafikkulykke mellom fire bilister.

Operasjonsleder i politiet i Oslo, Lina Odden, opplyser til Dagbladet at det er forbipassering i høyre felt. Derfor går nå trafikken fremover.

- To av bilene trengte bilberging. Bergingen er på stedet nå, sier Odden til Dagbladet.

Det er enda ukjent om det er noen personskader.

Politiet er på stedet.

Flere hus evakuert grunnet brann på Osterøy:

Flere boenheter er evakuert på Osterøy etter at det søndag ettermiddag oppsto en brann i en bod. Brannvesenet melder at brannen er under kontroll.

Totalt er åtte boenheter evakuert på grunn av propanflaskene som er befinner seg i boden, skriver Bergensavisen.

En eldre dame får tilsyn av ambulansepersonell på stedet etter å ha blitt usatt for røyk, skriver avisa.

- Brannen har startet i en utebod som står ved siden av tomannsboligen, og utviklet seg ganske eksplosivt, forteller vakthavende Ronald Drotningsvik i 110-sentralen til Bergensavisa.

110 Vest opplyser at røykdykkere er i innsats på stedet.

- Det brenner nå i taket på den ene delen av en tomannsbolig. Alle har kommet seg ut. Åtte boenheter er evakuert, brannvesenet har kontroll på brannen, melder de.

(NTB/Dagbladet)

Lynnedslag: Seks personer til akuttmottak etter boligbrann:

Brannvesenet rykker ut på bygningsbrann i Kaptein Krags Vei i Kristiansand. Dette skriver brannvesenet på Twitter.

- Det brenner i toppetasjen på en blokk, skriver brannvesenet.

Politiet skriver på Twitter at nødetater på vei til melding om brann i boligblokk på Grim etter melding om lynnedslag.

- Nødetater er på stedet. Brannvesenet i gang med slukking. Det skal ha startet i øverste av fire etasjer. Politiet holder på med evakuering av beboere, skriver politiet på Twitter.

I en oppdatering klokka 2:10 skriver politiet at seks personer er tatt med av ambulanse til akuttmottaket for undersøkelse for mulig røykskade. En person skal ha alvorlige røyk- og brannskader.

Operasjonsleder i politiet i Agder, Ronny Aateigen, opplyser til Dagbladet at det skal være tolv leiligheter som er påvirket av brannen. Han understreker at det er usikkert om alle leilighetene er bebodde.

- Det er skade på en del av leilighetene, slik at de ikke er beboelige. Derfor organiseres det nå bo-muligheter for de pårørende, sier Aateigen til Dagbladet.

Det har brent i hele toppetasjen på blokken, brannen begynner og avta. Alle personer er kommet ut, skriver politiet 13.21.

Klokka 13.52 sier brannvesenet at de har kontroll på brannen. De driver nå etterslukking.

Klokka 16.54 oppdaterer politiet på Twitter om at bygningen er evakuert og beboerne har fått tilbud om overnatting på hotell.

- Fem beboere har benyttet seg av dette. Elektrikere er på stedet og jober med det elektriske, skriver de.

Foto: NTB

Stor hund løs i tunnel:

- Politiet har fått inn flere meldinger om en stor hund som er løs inne i Melsviktunnelen, skriver politiet på Twitter klokka 12.48 søndag.

Veitrafikksentralen stenger av tunnelen. Politipatruljen skal forsøke å lure den ut derfra.

I en oppdatering klokka 13:12 skriver politiet at de har kontroll på hunden og tunellen er åpen igjen.

Melsviktunnelen er en veitunnel på 2470 meter på E6 ved Melsvik i Alta kommune.

Foto: Politiet i Finnmark

Alvorlig trafikkulykke. Person bekreftet omkommet.:

Klokka 12.04 skriver politiet på Twitter at nødetatene rykker ut til trafikkulykke. Det skal være en MC som har kjørt ut av vegen på Fylkesvei 180 i Hurdal.

- Alvorlig trafikkulykke. En person bekreftet omkommet, skriver politiet klokka 12.36.

- Klokka ti på tolv ble politiet varslet om alvorlig skadd. Det er 80-sone på stedet. Luftambulansen ankom stedet, og det ble utført hjerte- og lungeredning, men livet sto ikke til å reddes, sier operasjonsleder i politiet i øst, Trond Loretzen, til Dagbladet.

Han informerer om at fylkesveien har mange svinger, men han kan ikke si med sikkerhet hva som førte til ulykken.

- Veien vil bli stengt en stund, fordi politiet og Statens Veivesen må gjennomføre sine undersøkelser på stedet.

Østsidevegen er sperret for trafikk i forbindelse med ulykken.

Mann (100) stilles for retten for drap:

76 år etter annen verdenskrig stilles en 100 år gammel tysk mann for retten for drap i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Dette skriver NTB.

100-åringen er tiltalt for ha medvirket til 3500 drap i de tre årene han var fangevokter i Sachsenhausen rett utenfor Berlin, skriver Bild am Sonntag ifølge Reuters.

Han var fangevokter fra januar 1942 til februar 1945, da han var i 20-årene. Dommeren i saken, Frank Stark, regner med at mannen kan møte i retten i et par timer hver dag.

Rundt 200 000 mennesker var fanger i Sachsenhausen i løpet av krigen, og 20 000 av dem ble drept.

Mannen er langt fra den eneste som de siste årene er stilt for retten for forbrytelser under krigen. En dom i 2011 mot en fangevokter i Sobibor banet veien for at man kunne tiltales bare for å ha arbeidet i konsentrasjonsleirer.

Blant annet ble den tidligere SS-soldaten Oskar Gröning, som var bokholder i Auschwitz-Birkenau, i 2015 kjent medskyldig i drap på 300 000 mennesker.

Han erkjente at han hadde vært til stede ved to tilfeller der jøder ble drept, men sa han ikke hadde vært med på drapene. Han ble likevel dømt til fire års fengsel, men døde før soningen startet, 96 år gammel.

Den tyske Forbundsdagen vedtok i 1979 å oppheve foreldelsesfristen for drap som opprinnelig var på 20 år. Det gjorde det mulig å oppspore krigsforbrytere og stille dem for retten.

I alt ble 6 millioner jøder drept i de tyske konsentrasjonsleirene, i tillegg til hundretusener av romfolk, homofile og politiske fanger.

(NTB)

Mange ble henrettet i Sachenhausen. Fanger som ved ankomst ble sendt direkte til henrettelse ble ikke innregistrert i leiren, og det totale dødstallet er derfor ukjent. Foto: Javier Larrando / Shutterstock / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.