Annonse

Nyhetsstudio

Offisielt: Vedum er statsministerkandidat

Som Dagbladet erfarte tidligere allerede tidlig i formiddag, er Trygve Slagsvold Vedum nå lansert som statsministerkandidat.

Som Dagbladet også erfarte tidlig i dag, var det parlamentarisk leder Marit Arnstad som lanserte Vedum.

- Jeg vil foreslå at følgende setning tas inn i resolusjonen om regjeringsmakt: "Partileder Trygve Slagsvold Vedum er statsministerkandidat i en regjering der Senterpartiet deltar", sier Arnstad.

Endringen fra Vedum ble vedtatt ved akklamasjon og Vedum er nå partiets statsministerkandidat.

- Husk at posisjoner ikke er et mål i seg selv - posisjoner er et middel, sier Vedum, og takker ja til posisjonen han blir bedt om å ta.

Dermed blir det to statsministerkandidater på rødgrønn side, og Vedum blir en uttalt konkurrent mot Ap-leder Jonas Gahr Støre i kampen om å bli Norges neste statsminister etter valget i høst.

Dagbladet vet at det var hastemøter både fredag kveld og lørdag morgen for å klargjøre strategien som Arnstad i dag sementerte ved å foreslå Vedum som statsministerkandidat.

- Det du drømmer om når du går inn i politikken er å få gjennomslag, ikke om posisjoner, sier Vedum.

Nyheten ble tatt imot med knusende ro i Arbeiderpartiet fredag kveld.

- Jonas Gahr Støre er vår statsministerkandidat for en regjering med Ap, Sp, og SV, sa Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Dagbladet.

Lørdag var Jonas Gahr Støre rolig.

- Jeg gratulerer min venn Trygve, sier Støre til Dagbladet.

Les hele saken

Hastemøte skal avklare statsministerjobben

Annonse
Livstidsdømt fra HBO-serie siktet for drap på kona
SIKTET: Eiendomsmillionæren Robert Durst fra New York er syk med covid-19 og ble lagt i respirator på sykehus få dager etter at livstidsdommen falt i forrige uke. Nå er han siktet for drapet på kona. Foto: Myung J. Chung / Los Angeles Times via AP / NTB

Livstidsdømt fra HBO-serie siktet for drap på kona

Eiendomsarvingen Robert Durst (78), kjent fra HBO-dokumentaren «The Jinx», er siktet for å ha drept sin kone. Han ble nylig dømt til livstid for et annet drap.

Drapssiktelsen ble levert inn til en domstol i Lewisboro i New York tirsdag, bekrefter myndighetene fredag.

Kathleen Durst var 29 år gammel da hun forsvant i januar 1982. Liket ble aldri funnet. Mannen Robert Durst ble i forrige uke dømt for å ha drept venninnen Susan Berman, som ifølge påtalemyndigheten hjalp ham å skjule drapet på kona.

Ifølge påtalemyndigheten i Los Angeles skjøt han Berman i 2000 da hun skulle til å tilstå sin rolle. Politiet har gjentatte ganger forsøkt å komme til bunns i forsvinningen av kona, men Durst er ikke blitt siktet i saken før nå.

Durst har hele tiden sagt han er uskyldig.

(NTB)

Etterlyst vitne meldte seg for politiet
MELDTE SEG: Mannen som har meldt seg for politiet sto utenfor Coop-butikken på Nytorget i Kongsberg da han skal ha blitt skutt etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Etterlyst vitne meldte seg for politiet

Torsdag ettermiddag etterlyste politiinspektør Per Thomas Omholt en mann som befant seg utenfor Coop-butikken på Nytorget i Kongsberg, og som skal ha blitt skutt etter med pil og bue.

- Personen meldte seg underveis eller svært kort tid etter pressekonferansen hvor jeg uttalte meg om det, sier Omholt til Dagbladet fredag ettermiddag.

- Det er svært, svært bra. Det liker vi veldig godt.

- Er det et vitne eller en fornærmet i saken?

- Slik som vi sa i går, er dette en person som skal ha blitt skutt etter. I så fall ligger det nærmere å være fornærmet enn vitne.

- Hva har denne mannen fortalt dere?

- Vi ønsker ikke å gå ut med hans forklaring på nåværende tidspunkt.

Espen Andersen Bråthen er siktet for å ha drept fem personer i Kongsberg onsdag kveld i forrige uke. Siktede har erkjent de faktiske forhold, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Torsdag fortalte Omholt at siktede nå vurderes som medisinsk avhørbar. Fredag forteller han at neste avhør etter planen vil finne sted på mandag.

- Vi planlegger å gjennomføre neste avhør på mandag.

Annonse

En person pågrepet etter Mortensrud-drapet

Oslo politidistrikt har etter drøye to ukers intensiv etterforskning i dag pågrepet en mann siktet for medvirkning til drapet på Hamse Hashi Adan.

Det melder politiet i en pressemelding.

To andre menn er også siktet i saken.

- Vi har grunn til å tro at de befinner seg utenlands, og de er etterlyst internasjonalt. Politiet gjør fortløpende vurderinger av hvorvidt personene skal etterlyses offentlig. Vi oppfordrer de aktuelle personene om å melde seg til politiet, skriver politiet videre.

Mannen som nå er pågrepet, vil bli framstilt for varetektsfengsling i løpet av helga.

- Siktelsene i denne svært alvorlige saken er et resultat av grundig etterforskning hvor godt samarbeid med lokalbefolkningen har vært viktig.

Det var på kvelden torsdag 7. oktober at Hamse Hashi Adan ble skutt på Mortensrud i Oslo. Dagen etter døde han av skadene.

Bistandsadvokat for Adans familie, John Christian Elden, skriver i en sms til Dagbladet at de håper dette betyr at politiet er på rett vei, og at det vil være et gjennombrudd.

Dagbladet følger saken.

England: To menn arrestert etter nattklubbvold
Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB

England: To menn arrestert etter nattklubbvold

To menn er pågrepet som en del av etterforskningen av neddoping på nattklubber i den engelske byen Nottingham, skriver BBC.

Politidistriktet Nottinghamshire har mottatt 15 meldinger om folk som hevder seg stukket med sprøyter på ulike nattklubber i byen.

I tillegg har politiet, siden 4. september, mottatt 32 meldinger om drinker som skal være tilsatt dop.

Mennene er i alderen 18 og 19. De er arrestert mistenkt for å bruke «gift med den hensikt å skade, plage eller fornærme».

En 20 år gammel mann ble tidligere i uka pågrepet i forbindelse med samme etterforskning. Han ble seinere løslatt mot kausjon.

Les hele saken

Stukket med sprøyter på nattklubb: - Redd

Annonse

Kjørte av veien - hentet av luftambulanse

Fredag ettermiddag har en bil med to personer kjørt av veien ved Espedalen i Innlandet.

Det melder politiet på Twitter.

Skadeomfanget på de to personene er ukjent, men den ene personen er flydd til sykehus med luftambulanse, mens den andre er kjørt til sykehus med ambulanse.

Operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Øyvind Bakken, forteller til Dagbladet at de ikke kjenner årsaken til at bilen har kjørt av veien, men sier samtidig at det er opplyst om store materielle skader på bilen.