Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Helterotta Magawa pensjonerer seg:

Helterotta Magawa, som i september i fjor ble hedret med gullmedalje for sin tapperhet og livreddende innsats, pensjonerer seg, seks år gammel.

- I løpet av sin berømte femårige karriere har Magawas arbeid direkte bidratt til å redde livene til barn, kvinner og menn fra skjulte landminer og andre dødelige krigsrester. Hver oppdagelse han gjorde reduserte risikoen for skade eller død for folket i Kambodsja, skriver den belgiske veldedige organisasjonen APOPO i en pressemelding.

Organisasjonen har siden 2000 drevet avling og opplæring av såkalte «HeroRats» for å spore opp udetonerte eksplosiver som er gravd ned i bakken. Afrikanske pungrotter, som Magawa er, er kjent for sine gode luktesanser og hukommelse.

- Til dags dato har han funnet 71 landminer og 38 blindgjengere, noe som gjør han til APOPOs mest suksessrike rotte noensinne. I løpet av de siste fem årene har han bidratt til å rydde over 225 000 kvadratmeter land, slik at lokalsamfunn kan bo, jobbe, leke og utdanne seg uten frykt for å miste liv eller lemmer, skriver APOPO.

Dagbladet omtalte i fjor at Magawa ble hedret av den britiske veldedighetsorganisasjonen PSDA, som setter søkelys på dyrevelferd. De ga ham deres høyeste rangerte utmerkelse, den gjeve PSDSA-gullmedaljen.

- Arbeidet til Magawa og de andre rottene fra APOPO er unikt og fremragende. Det redder livene til både barn og voksne, sa JanMcLoughlin i PSDA den gang.

Organisasjonen fremhevet at pungrotta var i stand til å rydde et område på størrelse med en tennisbane på 30 minutter, noe som vanligvis tar et menneske med metalldetektor opptil fire dager å gjøre.

Foto: AFP / NTB
Rotte dekorert med gullmedalje for heltemot og tapperhet

Rotte dekorert med gullmedalje for heltemot og tapperhet

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Fjerner alle spor etter corona i kollektivtrafikken:

Mandag startet jobben med å fjerne alle spor etter coronapandemien i kollektivtrafikken i Oslo. Også politikerne var med på å ta vekk sperrebånd og plakater.

Etter at Norge gjenåpnet lørdag, skal landet tilbake til en normal hverdag, også i kollektivtrafikken i hovedstaden. I Ruters område skal alle spor etter coronaen fjernes i over 1500 busser, samt T-banevogner, trikker og båter.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og samferdsels- og miljøbyråd Sirin Stav (MDG) brukte deler av arbeidstida mandag til å delta i oppryddingsarbeidet og rive vekk sperrebånd, klistremerker og plakater.

- Jobben handler om å få folk til å reise med kollektivtrafikken igjen, og da må alle spor som minner om korona fjernes, skriver Ruter i en pressemelding.

(NTB)

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte på dugnad for å klargjøre kollektivtrafikken for en normal hverdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Britisk krigsskip seiler gjennom Taiwanstredet:

Storbritannia trosser Kina og har latt et britisk krigsskip seile gjennom Taiwanstredet.

Tidligere er det kun USA som har sendt krigsskip gjennom stredet, som Kina regner som sitt territorialfarvann, men som USA og Storbritannia regner som internasjonalt farvann.

Meldingen om at fregatten HMS Richmond mandag var på vei gjennom stredet, ble lagt ut på skipets offisielle Twitter- konto.

Kinas reaksjon på hendelsen er foreløpig dempet.

- Vi håper aktuelle land kan gjøre mer for å bygge gjensidig tillit mellom land og opprettholde fred og sikkerhet i regionen, sier talskvinne Hua Chunying i utenriksdepartementet i Beijing.

(NTB)

Vulkanutbruddet på La Palma har stanset:

Lavaen stanset plutselig å strømme ut fra vulkanen på kanariøya La Palma mandag, åtte dager at utbruddet startet.

Man kunne verken høre eksplosjoner eller vislende lyder fra vulkanen Cumbre Vieja, melder spansk fjernsyn.

Imidlertid lå det da fortsatt en sky av røyk og aske over toppen, men mindre enn dagene før.

Slike plutselige stanser er ikke uvanlig, og det er derfor for tidlig å si om utbruddet er endelig over, uttaler en vulkanolog til kringkasteren RTVE.

Samtidig mandag hadde lava som fra før var på vei ned fra vulkanen, nærmet seg havet og var 800 meter unna øyas vestkyst. Giftige gasser kan oppstå når 1.000 grader varm lava kommer i kontakt med saltvann. Myndighetene har derfor innført portforbud i flere nærliggende byer.

Fra før er nesten 7000 mennesker evakuert.

(NTB)

Foto: AP / NTB

New York: Uvaksinerte helsearbeidere trues med sparken:

Alle ansatte på sykehus og i eldreomsorgen i New York har frist til midnatt, lokal tid, med å ta den første coronavaksinen - ellers får de sparken, permitteres uten lønn, eller nektes å gå på jobb.

Ifølge New York Times gjelder dette fremdeles mange helse- og omsorgsarbeidere i delstaten - nærmere bestemt rundt 70 000 ansatte på sykehusene og 20 000 ansatte på pleiehjemmene.

Dette tilsvarer i begge tilfellene til omkring 16 prosent av den samlede arbeidsstyrken.

Guvernøren i New York, Kathy Hochul, vurderer å bruke nasjonalgarden, samt utenlandske medisinske arbidere for å fylle mangelen på vaksinerte arbeidere.

- Det finnes ingen unnskyldninger, sier hun.

Guvernøren i New York, Kathy Hochul, krever at anstte i sykehus og ldreomsorg er vaksinert mot coronavksinen. Foto: Angela Weiss / AFP / NTB

Oslofjordtunnelen stengt etter ulykke:

Øst politidistrikt melder om en trafikkulykke i Oslofjordtunnelen.

- En trailer er involvert. Tunnelen er stengt i begge retninger, melder politiet.

I en oppdatering informerer politiet om at det kun traileren som er involvert i ulykken.

- Fører er ikke alvorlig skadd. Store skader på betongvegg i tunnelen. Tunnelen vil bli stengt en stund fremover.

Vurderer å sette inn hæren for å sikre bensinstasjon-forsyning:

Flere dager med lange bensinkøer og frykt for panikkhamstring gjør at den britiske regjeringen vurderer å sette inn hæren for å sikre forsyningen av drivstoff.

I tillegg til å vurdere å sette inn soldater for å sikre leveranser til bensinstasjonene, ventes regjeringen å oppheve konkurranselovene for å la oljeselskapene dele informasjon seg imellom og prioritere hvilke deler av landet som har størst behov for påfyll. Det melder BBC.

Den britiske bensinforhandlerorganisasjonen (Petrol Retailers Association) advarer om at to tredeler av nesten 5500 medlemsstasjoner har gått tom for drivstoff, mens resten er ventet å gå tomme snart.

Landet har over 8000 stasjoner totalt.

(NTB)

Bensinstasjoner i Storbritannia har måttet stenge fordi de har gått tomme for drivstoff. Regjeringen vurderer å løse situasjonen ved å sette inn hæren og oppheve konkurranselovene. Foto: Jon Super / AP / NTB

Ingen avklaring i dag:

HURDALSJØEN (Dagbladet): Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har forsterket delegasjonene som sonderer om en mulig rødgrønn regjering på Hurdalsjøen.

Men det blir nærmest garantert ingen avklaring i dag, opplyser Arbeiderpartiet til pressen. Ingenting tyder dermed på at sonderingene går over til forhandlinger i dag.

I dag skal partiene både snakke på partileder-nivå, slik de gjorde før helgen, og gå dypere inn i sakene i gruppearbeid.

Her vil det svi

Her vil det svi

dagbladet

Ny klimarapport: Dystre fremtidsutsikter for dagens ettåringer:

Dagens ettåringer vil oppleve hetebølger sju ganger oftere enn sine besteforeldre dersom utslippene ikke kuttes, ifølge en rapport fra Redd Barna.

Barn født i 2020 vil i gjennomsnitt vil bli rammet av mer enn dobbelt så mye tørke og flom sammenlignet med dem som ble født i 1960, ifølge Redd Barna- rapporten , som baserer seg på en ny analyse fra forskere ved Vrije Universiteit i Brussel.

I tillegg vil dagens unge i snitt oppleve dobbelt så mange skogbranner som besteforeldregenerasjonen, som følge av klimaendringer og mer ekstremvær.

Beregningene forutsetter at den globale oppvarmingen fører til en temperaturøkning på mellom 2,6 og 3,1 grader, ifølge rapporten «Born into the climate crisis, why we must act now to secure children’s rights», som bygger på data i en studie som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

FNs generalsekretær António Guterres advarte nylig om at verden er på vei mot en oppvarming på 2,7 prosent dersom utslippene ikke reduseres i henhold til Parisavtalen.

- Beregningene i rapporten er de første av sitt slag. Nå ser vi faktisk hva slags verden barn som vokser opp i dag vil arve om vi ikke endrer kurs, og funnene er skremmende, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

(NTB)

Dagens ettåringer kommer i snitt oppleve dobbelt så mange skogbranner som besteforeldregenerasjonen, som følge av klimaendringer og mer ekstremvær, ifølge rapporten. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB

Ida overlevde Nav-angrepet:

Den overlevende fornærmede etter knivangrepet på Nav Årstad er Ida Aulin.

Hun er nå utskrevet fra sykehus, men er sterkt medtatt som følge av skader og hendelsen, opplyser bistandsadvokat May Britt Løvik i en pressemelding.

- Hun er også tungt preget av at en nær og kjær kollega er revet bort, skriver Løvik.

For en uke siden ble to Nav-ansatte knivstukket på et brukermøte på Nav Årstad i Bergen. Marianne Amundsen døde kort etter på sykehus av skadene hun ble påført.

En mann i 30-åra er siktet for drap og grov kroppsskade etter angrepet.

Foto: Privat

Marianne (57) drept på jobb på Nav:

Det er bistandsadvokat May Britt Løvik som i samråd med familien går ut med navnet på kvinnen som ble drept på jobb på Nav.

- De etterlatte kjenner på dyp sorg, fortvilelse og sinne etter å ha mistet sin høyt elskede mor, datter og søster, Marianne Amundsen, skriver Løvik i en pressemelding.

For en uke siden ble to Nav-ansatte knivstukket på et brukermøte på Nav Årstad i Bergen. Marianne Amundsen døde kort etter på sykehus av skadene hun ble påført.

Den andre, en kvinne i midten av 30-årene, ble lettere skadd. Dette er Ida Aulin.

- Hun er nå utskrevet fra sykehus, men er sterkt medtatt som følge av skader og hendelsen. Hun er også tungt preget av at en nær og kjær kollega er revet bort, skriver bistandsadvokat Løvik i en pressemelding.

En mann i 30-årene ble pågrepet inne på Nav-kontoret. Han er siktet for drap og grov kroppsskade.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.