Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Varsler gjennomgang etter griseavsløring:

Landbruksministeren varsler en stortingsmelding om dyrevelferd og gjennomgang av næringen etter filmopptak som viser fortsatt dårlige forhold hos grisebønder.

– Vi vil vurdere om lovverket er godt nok. Om forskriftene er gode nok, og om Mattilsynet har de rammene og verktøyene de må ha for å kontrollere de som produserer maten vår, sier Olaug Bollestad (KrF) til NRK.

Det skjer etter at kanalen viste filmopptak fra aktivistgruppen Nettverk for dyrs frihet som viser at det fortsatt er dårlig velferd hos flere grisebønder i landet.

Aktivistene har ulovlig tatt seg inn i flere fjøs, og 24 bønder av bøndene som er oppsøkt, har anmeldt forholdet til politiet.

Bollestad er skeptisk til metoden, men forstår aktivistene.

– Jeg forstår engasjementet til dem som ønsker å vise at de er opptatt av dyrevelferd, sier landbruksministeren.

Stortingsmeldingen skal ta for seg alle dyrearter, også kjæledyr og fiskeoppdrett. Det er 20 år siden det ble gjennomført en samlet gjennomgang, ifølge Bollestad.

– Svært mye er forandret når det gjelder matproduksjonen på disse årene.

(NTB)

lllustrasjonsfoto: Gitte Johannessen / NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Sju personer «vaksinert» med saltvann:

Sju personer fikk saltvannsinjeksjon i stedet for covid-19-vaksine i Kongsvinger i Innlandet fylke.

- En rutinesvikt har medført at sju av de 147 som ble vaksinert i Holthallen mellom kl. 12.00 og kl. 13.30 torsdag 17. juni 2021 har fått saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine, skriver kommunen på sin Facebook-side.

Det opplyses om at samtlige som fikk vaksine i tidsrommet vil bli kontaktet av vaksineteamet i formiddag. Ved hjelp av blodprøver og individuell vurdering vil de kunne avdekke hvem disse sju er.

- Avviket er alvorlig, og Kongsvinger kommune beklager sterkt at dette har skjedd. Konsekvensen er at sju personer får forsinket vaksineringen. Disse vil få tilbud om ny vaksinering så snart vi får avklart hvem disse er, heter det i posten.

Kommunen har konferert med FHI om hendelsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tilbakekalles etter funn av metallbit:

Det er funnet en metallbit i en forpakning med fruktkarameller av typen Skåne konfektyrer Fruktkola 1kg poser. Rusta tilbakekaller derfor denne varen.

I mars ble det funnet metallbiter i samme produkt. Også da tilbakekalte de varen. Da var det funnet to metallbiter.

Det er importert 112 poser til Norge, og 71 poser er solgt til forbrukere hos Rusta Jessheim og Rusta Stavanger Hillevåg.

Hvis man har kjøpt produktet, bør det returneres til Rusta-butikken man kjøpte det på og få pengene tilbake.

(NTB)

Rusta tilbakekaller Skåne konfektyrer Fruktkola 1kg poser. Årsaken er at det er funnet en metallbit i en av forpakningene. Foto: Rusta / NTB

Hetebølge herjer i Sverige og Danmark:

Deler av Skandinavia ser ut til å bli påvirket av en pågående hetebølge, med enkelte strøk av Danmark og Sverige som er spådd opp mot 30 grader.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har advart mot temperaturer over 30 grader, skriver Expressen. Og i Danmark ser ikke prognosene helt annerledes ut.

- Helgen vil være preget av varme. Vi lover vanligvis opp mellom 25 og 32 grader - men 32 grader vil være lokalt og i den østlige delen av landet, sier Jesper Eriksen, vakthavende meteorolog, til Ekstra Bladet.

Ifølge Store norske leksikon er en hetebølge definert som fem dager på rad der temperaturen ligger fem grader over makstemperaturnormalen.

Men på hjemmebane vil ikke vi nordmenn bli berørt - inntil videre. Gårsdagen var preget av kraftige byger, lyn og torden over Sør- og Østlandet.

- Totalt utover kvelden og natta ble det målt over 40 mm i Drammen, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Foto: Danmarks Meteorologiske Institut

Etterlyser vitner etter helikopterstyrten:

Politiet etterlyser vitner i forbindelse med helikopterstyrten ved Porsgrunn sent torsdag kveld.

- For politiet er det viktig å komme i kontakt med personer som kan ha informasjon om hva som kan ha skjedd i forkant av ulykken, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Grenland politistasjon, Annie Sandersen, i en pressemelding.

Politiet ber derfor at de som kan ha informasjon eller gjort observasjoner av helikopteret tar kontakt på tipstelefon 476 96 200.

Over 50 prosent flere anmeldte seksuallovbrudd mot barn:

Tall fra politiet viser at det ble anmeldt 1052 seksuallovbrudd mot barn under 16 år i årets fire første måneder. Det er en økning på 53,6 prosent fra i fjor.

Tallet kommer fram i politiets rapport over anmeldelser de første fire månedene i år. I alt ble det anmeldt 367 flere saker om seksuallovbrudd mot barn under 16 år enn i samme periode året før.

- Økningen i antall anmeldte seksuallovbrudd kommer særlig på grunn av at det i første tertial 2021 er avdekket flere store nettovergrepssaker, og at det rett etter at pandemitiltakene ble iverksatt i 2020 ble anmeldt svært få saker, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Hun understreker likevel at det er grunn til å anta at mørketallene fremdeles er svært store når det gjelder seksuallovbrudd.

(NTB)

MØRKETALL: Politidirektør Benedicte Bjørnland sier mørketallene fremdeles er store for seksuallovbrudd selv om det er registrert en markant økning i antall anmeldelser av slike lovbrudd i årets fire første måneder. Foto: Terje Pedersen / NTB

Haukeland: Åtte nye funn av Delta-varianten:

Haukeland har funnet åtte nye tilfeller av deltavarianten av coronaviruset.

Det bekrefter avdelingsleder for mikrobiologisk avdeling, Elling Ulvestad, overfor Bergens Tidende.

- Det er også to prøver med sannsynlig deltavariant, som krever noe mer tolkningsarbeid, sier Ulvestad.

Trump innrømmer nederlag: - Vi vant ikke:

I et nytt intervju med Fox News innrømmer USAs tidligere president, Donald Trump, at han ikke vant presidentvalget - et halvt år etter Joe Bidens valgseier.

Trump sa følgende til Fox-programleder Sean Hannity onsdag kveld:

- Sjokkerende nok så skulle vi vinne lett med 64 millioner stemmer, og vi fikk 75 millioner stemmer, og vi vant ikke. Men la oss se hva som skjer med det, sa Trump ifølge The Huffington Post.

Trump tapte imidlertid valget med over sju millioner stemmer. Valgmannskollegiet tapte han med 232 stemmer mot Bidens 306.

Den avgåtte presidenten, og enkelte republikanere, tviholder likevel på påstanden om valgfusk, og kommer stadig med nye anklager.

Dette til tross for at verken Trump eller noen andre har lagt fram dokumentasjon på omfattende valgfusk. Tvert i mot er denne påstanden blitt avvist både av lokale myndigheter, domstoler og andre instanser.

Foto: REUTERS / NTB Scanpix

Politibetjenter festet med russen - saken henlagt:

Det var i slutten av mai at to politibetjenter hadde var om bord i en russebuss i Elverum, hvor betjentene danset tett inntil flere russ på en russebuss.

En privatperson anmeldte politipatruljen som festet i en russebuss på Elverum i forrige uke. Saken ble gjennomgått av Innlandet politidistrikt, og to dager etter ble hendelsen anmeldt.

Nå er saken henlagt, skriver Spesialenheten i en pressemelding.

- Det var selvsagt uheldig at tjenestepersonene ikke benyttet munnbind inne i bussen og at anbefaling om avstandskrav ikke syntes overholdt. Tjenestepersonene og ledelsen ved politidistriktet hadde beklaget dette. For den strafferettslige vurdering bemerket Spesialenheten at det på tidspunktet for hendelsen ikke var et straffesanksjonert påbud som regulerte dette. Forholdet ble ikke rammet av en straffebestemmelse, og saken er henlagt som intet straffbart forhold, heter det i pressemeldingen.

Her slo lynet ned:

I går sendte Meteorologisk institutt ut sitt første farevarsel for lyn i Norge noensinne.

- Torsdag kveld og natt til fredag ventes mye lyn i forbindelse med regnbyger. Uværet vil først treffe Agder og Telemark, og deretter bevege seg nordøstover mot sørlige deler av Innlandet fylke. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet, og noen steder vil ikke få tordenvær, skrev YR på deres hjemmesider.

I 08-tiden fredag morgen teller instituttets lynoversikt 6100 lyn de siste 12 timene, og hele 7426 de siste 24 timene. Disse er i aller størst grad registrert fra Kristiansand i Agder og langs kysten innover mot Oslo. Det er også registrert lyn i Skagerrak og Nordsjøen og Sverige.

LYN: Her kan man se registrerte lyn de siste 12 timene. Foto: Meteorologisk institutt

12 prosent rømmer landet i sommer:

De fleste planlegger norgesferie i sommer, men noen vil til utlandet, viser en undersøkelse.

Undersøkelsen som Kantar har gjort for NRK, viser at 12 prosent planlegger utenlandsferie, mens 71 prosent sier de blir hjemme også denne sommeren.

9 av de 12 prosentene svarer at de ønsker ferie i utlandet hvis det er mulig, mens de resterende 3 prosentene svarer at de uansett reiser til utlandet i deler av ferien.

1687 personer har deltatt i undersøkelsen perioden fra 11. til 14. juni.

- Av dem som har sommerferie, reiser normalt seks av ti utenlands. Vi tror det handler om at den siste tiden har vært preget av lite forutsigbarhet, og at det fremdeles er mye uvisshet om hva som er mulig i juli, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv, til NRK.

63 prosent svarer at de vil feriere i Norge, mens 8 prosent svarer at de blir i hjemkommunen. 16 prosent svarer at de ikke har klare planer.

Det siste døgnet er det registrert 219 koronasmittede i Norge. Det er ni flere enn samme dag i forrige uke.

(NTB)

FERIE: Få nordmenn planlegger å ta sommerferien i utlandet. Her er stranda i Magaluf i sommerferien i 2020. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.