Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Varsler vaksine-pressekonferanse:

Helseministeren kaller inn til pressekonferanse om Janssen-vaksinen klokka 14 i morgen, onsdag 9. juni, skriver Helsedepartementet i en pressemelding.

Helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg vil være der.

Janssen-vaksinen er tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet på grunn av frykt for bivirkninger som liker på AstraZeneca-bivirkningene. Regjeringen har jobbet med en løsning for at Janssen-vaksinen kunne tilbys som en frivillig løsning.

Helsedirekoratet anbefaler fortsatt ingen å ta den.

Helseminister Bent Høie kaller inn til pressekonferanse. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nekter å svare om frivillig vaksine

Nekter å svare om frivillig vaksine

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Smitte på nok et utested i Bergen:

Det er påvist koronasmitte ved nok et utested i Bergen, denne gangen på Lille i Vaskerelven.

Det bekrefter smittevernoverlege Egil Bovim overfor Bergensavisen.

– Det er noen ansatte på Lille som er blitt smittet, men det er ikke sikkert om de har blitt smittet på jobb eller andre steder, sier han.

Han legger til at smittesituasjonen ser oversiktlig ut foreløpig.

– Vi har akkurat hatt et møte med Lille, hvor vi har kommet fram til en felles forståelse om at de nok en gang går gjennom alt. Jeg føler vi har en god dialog med dem, og jeg tror vi har rimelig god oversikt over situasjonen.

Flere utesteder i Bergen har måttet sende ansatte i karantene eller holde stengt etter påvist smitte den siste tiden, skriver BA. Forrige uke ble det påvist smitte hos ansatte ved Folk og Røvere, Fotballpuben og Skipperstuen.

Lørdag ble det registrert 25 nye smittetilfeller i byen. Totalt er 135 koronatilfeller bekreftet i Bergen den siste uken.

(NTB)

Mer regn i vente i flomrammede områder i Tyskland:

Nye regnmengder skaper uro vest i Tyskland, bare dager etter at uvær førte til flommer som kostet minst 179 personer livet.

Leder for nødetatene i regionen, Begona Hermann, sier at værmeldingene viser at enkelte områder kan få kraftige byger og storm, og mellom 30 og 40 liter regn per kvadratmeter.

Innbyggerne har fått tilbud om evakuering i flere av områdene som allerede er hardt rammet av flom.

– Folk må selv ta avgjørelsen, sier Hermann, som understreker at de varslede regnbygene ikke ventes å bli like lille som de som rammet tidligere i måneden.

Samtidig påpeker hun at kloakk og avløpssystemene fortsatt er ute av stand, noe som betyr at de kanskje ikke kan håndtere nytt regnvær særlig bra.

(NTB)

Bilde fra flomrammede Swisttal-Odendorf, vest i Tyskland. Foto: AFP / NTB

220 personer i karantene i Sortland:

I Vesterålen jobbes det nå med å få kontroll på smitteutbruddet som har utgangspunkt i Sortland. Det sier fungerende smittevernlege i Sortland kommune, Hedda Mørch, til Dagbladet.

Per nå er det 220 mennesker i karantene i kommunen.

- I tillegg vet vi at det er forgreininger til andre kommuner i Vesterålen, sier Mørch.

I Sortland ventes det i dag svar på omkring 300 tester som ble tatt i går.

Det er også tatt 283 nye tester lørdag og forventes å teste et likt anntall personer søndag.

Kommunen kommer med en ny pressemelding når tallene fra fredag er inne. Det er forventet å komme lørdag kveld.

Smittevernlege slår alarm om vaksineeffekt:

I Sogndal ble flere personer smittet på nattklubben Meat Point sist helg, skriver Bergens Tidende.

I en pressemelding fra Sogndal kommune advarer smittevernoverlege Jan Ove Tryti om at av de elleve som er smittet i utbruddet, er det bare tre som er uvaksinert.

- Smitteutbruddet i Sogndal gir oss grunn til å tro at vaksinen gir dårlig vern mot smitte, skriver han.

Det opplyses at en er fullvaksinert, seks er delvis vaksinerte med en dose for mer enn tre uker siden, og én har fått en dose for mindre enn tre uker siden, heter det i pressemeldingen. Smittevernlegen skriver at vaksinen heldigvis gir godt vern mot alvorlig sykdom.

- Siden vi nå ser at såpass mange vaksinerte blir smittet vurderer vi at det kan være stor fare for at vaksinerte nærkontakter med fritak fra karantenereglene kan bli smittet og smitte andre. Vi oppfordrer derfor alle, inkludert vaksinerte, om å være ekstra oppmerksomme på smittevernreglene. Hold avstand, vask hender og gå i isolasjon og test deg ved det minste tegn på symptom, skriver Tryti.

Overfor Bergens Tidende utdyper han bakgrunnen for meldingen:

- Vi er interessert i å få stanset dette utbruddet snarest. Derfor er det viktig å få ut informasjon om at også vaksinerte blir smittet, sier Tryti.

Foto: sergemi / Shutterstock / NTB

Bekymret: - Illevarslende:

Smittespredningen har den siste tida skutt fart i Sverige - og særlig i de største byene, skriver Expressen. Den fryktede deltavarianten står for en stor andel av smittetilfellene.

- Det er et illevarslende tegn, sier Annika Linde, tidligere statsepidemiolog, ifølge avisa.

I Stockholm-regionen økte smittetilfellene med 44 prosent den siste uka. Den tidligere statsepidemiologen mener at risikoen for en fjerde bølge er reell - og understreker at faren ikke er over ennå.

- Vi er i risikosonen for at det skal komme en ny bølge og det er viktig at alle forstår dette, sier hun.

Også Tom Britton, professor i matematikk ved Stockholms-universitet, mener at det er en risiko for en fjerde bølge.

- Dessverre eksisterer risikoen. Men det er vanskelig å tro at den vil være like stor som de tre forrige bølgene, sier han.

Dødeligheten er imidlertid lav i Sverige. 75,8 prosent av den voksne befolkningen har foreløpig mottatt minst en dose av coronavaksinen, ifølge Folkhälsomyndigheten (FHM).

Foto: Tt News Agency / Reuters

To pågrepet og siktet i Trondheim:

Politiet har lørdag har søkt etter personer med tilknytning til ei bil som ble funnet på Heimdal i Trondheim etter å ha unndratt seg kontroll fra politiet, opplyser Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Situasjonen var en stund uavklart, idet politiet mottok vitneobservasjoner som tilsa at det kunne være fare for liv og helse for de involverte. Det ble derfor satt inn både helikopter og patruljer i søket, skriver de.

I 13-tida ble to personer pågrepet på Solsiden i Trondheim, opplyser politiet.

- De er nå siktet for narkotikaovertredelse og overtredelser av vegtrafikklovgivningen, sier Eli Nessimo, påtaleansvarlig i saken ved Trøndelag politidistrikt, i pressemeldinga.

Fant virus fra 15 000 år tilbake:

Forskere ved Ohio State Universitetet har oppdaget tidligere ukjente virus fra 15 000 år tilbake i tid i isprøver tatt fra et isbre i Tibet, skriver CNN.

Et team med klimaforskere og mikrobiologer tok to iskjerner fra toppen av Guliya iskappen i det vestlige Kina i 2015. Deretter analyserte de isen og fant 33 virus, hvorav minst 28 av disse tidligere var ukjente. Virusene skal ha overlevd fordi de var frossne.

Virusene stammer sannsynligvis fra jord eller planter. De skal ikke være skadelige for mennesker, forteller forskerne til CNN.

Smitteutbrudd på pub spredd til sykehjem:

To ansatte ved Myreheimen sykehjem i Øksnes i Nordland har fått påvist corona. Smittetilfellene knyttes til utbruddet på et utested i Sortland.

I en oppdatering lørdag skriver kommunen at de to smittede har vært i kontakt med beboere og andre ansatte på sykehjemmet.

- Ved den ene avdelingen er alle beboere fullvaksinerte. Alle har også testet negativt etter at smittetilfellet ved avdelingen ble kjent, opplyser smittevernlege Ellen P. Pedersen til VG.

Hun beskriver situasjonen som krevende ettersom det er ferieavvikling og mangel på personell.

Totalt er ti personer i Øksnes bekreftet smittet i forbindelse med utbruddet i Sortland som stammer fra utestedet Blå bar den 17. juli.

Fredag strammet de fem kommunene Hadsel, Bø, Øksnes, Sortland og Andøy inn coronatiltakene kraftig.

(NTB)

Gasslekkasje i Fredrikstad: - Lekkasjen er stanset:

Siste: Brannvesenet har stanset lekkasjen. Det skriver Politiet i øst på Twitter kl 14.07.

- De lufter nå ut og det er ikke lenger nødvendig å ta noen forholdsregler for beboere i nærheten, skriver de.

Politiet starter etterforskning.

Politiet i Øst meldte lørdag ettermiddag om utslipp av den giftige gassen ammoniak fra Brynildgruppen i Mosseveien 1 i Fredrikstad.

Politiet ba om at folk holdt seg borte fra området mellom nye Kråkerøybrua og rundkjøringen ved Fjeldberg sykehjem.

Kritisk skadd etter elsparkesykkel-ulykke i Oslo:

En person er sendt til sykehus med kritiske skader etter en ulykke med en elsparkesykkel på Vollebekk i Oslo lørdag ettermiddag.

Operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt sier til Dagbladet at hendelsesforløpet fortsatt er uklart.

– Vi fikk melding 13.30 om det som fremstår som en singelulykke, altså at kun elsparkesykkelen var involvert. Personen framstår kritisk skadd og er sendt til behandling på Ullevål sykehus, sier han til Dagbladet.

Politiet har vært på åstedet og sykehuset for å sikre spor, og de ber vitner som kan ha sett ulykken om å ta kontakt.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.