Annonse

Nyhetsstudio

Navalnyj-organisasjoner stemplet som ekstremistiske i Russland

Navalnyj-organisasjoner stemplet som ekstremistiske i Russland

En domstol i Moskva har slått fast at organisasjoner grunnlagt av den fengslede Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, skal betegnes som ekstremistiske.

Kjennelsen innebærer at aktivister som har jobbet for organisasjonen og andre som har gitt bidrag til dem, kan straffeforfølges og fengsles. Til og med folk som bare har delt gruppens materiale, kan straffes.

Trekket anses som en del av Kremls forsøk på å fortie opposisjonen før valget 19. september.

- Vi gir ikke slipp på våre mål og ideer. Dette er vårt land og vi har ikke noe annet, skriver han.

Onsdagens rettsmøte i Moskva pågikk bak lukkede dører i over 12 timer. Forsvaret ba om at Navalnyj selv måtte få delta via videolink, noe dommeren avslo.

Navalnyj grunnla organisasjonen for ti år siden, og den har siden vært kompromissløs i sin kritikk av russiske myndighetspersoner.

Mange kontorer knyttet til organisasjonene ble stengt alt i april etter pålegg fra påtalemyndigheten i påvente av rettsavgjørelsen.

Navalnyjs støttespillere har imidlertid lovet å fortsette arbeidet i andre former.

Navalnyj ble i fjor sommer forgiftet med den russiske nervegiften novitsjok og brukte fem måneder på rehabilitering i Tyskland.

Han ble pågrepet da han returnerte til Russland og soner nå en dom på 2,5 år i en arbeidsleir for brudd på meldeplikten etter en betinget dom fra 2014. Dommen var basert på en svindelsak som Navalnyj hevder var fabrikkert.

(NTB)

Annonse

Tre råd om snøskred før det braker løs

Snøen har begynt å legge seg noen steder i landet, og ekspertene kommer med tre viktige råd idet skisesongen starter.

Østlandet har så langt det beste skiføret, med store forskjeller fra sted til sted og ingen såle under den nyeste snøen. Der hvor det har kommet nysnø de siste dagene, kan det være mulig å løse ut små skred.

- Skal du på ski i for eksempel Hallingdal, som har fått litt snø de siste dagene, må du være obs på at du enkelte steder i fjellet lett kan løse ut skred. Selv om skredene stort sett blir små, kan du bli dratt med nedover av skredet, sier vaktleder Jostein Aasen i Snøskredvarslingen.

Andre steder i landet er svært lite snø i fjellet og mye stein som stikker opp.

Om du legger ut på sesongens første skitur de neste dagene, har varslingen tre råd:

- Sjekk snøskredvarselet. Selv om det er lite snø, betyr ikke det at det er problemfritt alle steder.

- Vær obs på terrengfeller. Selv små skred kan gi stor konsekvens om du blir dratt mot et stup eller mot store steiner.

- Husk at kropp og sjel ikke har vært på ski på en stund. Både utstyret, kroppen og kunnskapen kan ha blitt litt smårustent gjennom sommeren.

(NTB)

Annonse

Kraftig økning i tallet på trafikkdøde i år

I alt mistet 14 personer livet på norske veier i november i år. Det er dobbelt så mange som gjennomsnittet de siste tre årene og 10 flere enn i fjor.

Vi må tilbake til 2018 for å finne lignende tall. Så langt i år har 111 personer mistet livet i trafikken her i landet, det er 31 flere enn i samme periode i fjor, opplyser Statens vegvesen. Fire av de 14 døde i november var fotgjengere.

– Jeg følger utviklingen tett, og en periode i november tikket det inn meldinger om dødsfall daglig på min mobil, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Rus, fart og uoppmerksomhet er de vanligste medvirkende faktorene til dødsulykker.

- Til tross for at det stadig blir tryggere biler og veier, er vi også avhengige av at trafikantene er klar over og tar sitt ansvar. I julebordsesongen vil jeg be folk om å være ekstra oppmerksomme, sier Ranes.

(NTB)

Annonse

Morgennytt

Mann døde utforkjøring på E6
En 51 år gammel mann fra Hamarøy i Nordland døde i en utforkjøring på E6 i Hamarøy kommune onsdag kveld.

Hollywood-skuespiller voldtektstiltalt - juryen ga opp
Juryen klarte ikke å bli enige om Hollywood-skuespiller Danny Masterson er skyldig i de tre tiltalepunktene for voldtekt. Dermed blir det en ny rettssak for «That 70s Show»-stjerna.

Professor: Dette stopper alkosuget
Forholder du deg til alkohol på denne måten, kan det være tegn på at du har anlegg for å utvikle alkoholproblemer, ifølge fagfolka Dagbladet snakker med.

Annonse

Vil ikke utrede omskjæring

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ser ingen grunn til å utrede om rituell omskjæring av gutter bryter med menneskerettighetene, slik Røde Kors har bedt om.

Tidligere denne uken tok Thale Skybak, leder for nasjonal politikk og kunnskap i Redd Barna, til orde i Vårt Land for å gjennomføre en juridisk utredning av rituell omskjæring for guttebarn.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet ba organisasjonen regjeringen om å kartlegge hvorvidt barns menneskerettigheter er tilstrekkelig ivaretatt med dagens lovverk.

I svarbrevet fra helse- og omsorgsminister Kjerkol skriver hun at Norges lovverk innen rituell omskjæring ikke er i strid med menneskerettighetene, og at de ikke ønsker å gjennomføre noen utredning nå, melder Vårt Land.

– Jeg har forståelse for at dere er opptatt av spørsmålet om rituell omskjæring av gutter. Det gjør seg gjeldende kryssende hensyn ved slike inngrep. Jeg mener imidlertid at den loven vi har om rituell omskjæring av gutter, innebærer en riktig avveining av de ulike hensynene, skriver Kjerkol.

Fra 2015 ble norske helseforetak pålagt å gi tilbud om omskjæring av gutter.

Bakgrunnen var blant annet at flere babyer var blitt alvorlig skadd etter å ha blitt omskåret under utrygge forhold. I 2012 døde en to uker gammel gutt fra Oslo etter at han ble omskåret på et legekontor i hovedstaden.

(NTB)