Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Kritisk skadd i knivstikking:

En person er knivstukket på en adresse i Nordre Follo, melder politiet i Øst.

- Pasienten er kritisk skadet og transportert til Ullevål. Gjerningspersonen har meldt seg for politiet.

I en oppdatering opplyser politiet at begge de involverte er menn.

- Kriminalteknikere foretar undersøkelser på siktede og han vil bli avhørt. Åstedet sikres og taktiske etterforskningsskritt gjennomføres i området, skriver politiet.

ETTERFORSKER: En mann er kritisk skadd etter knivstikking i Nordre Follo. Foto: Hans-Arne Vedlog / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

SE LIVE: Putin møter pressen etter toppmøte:

President Joe Biden og Vladimir Putin møttes onsdag i Genève i Sveits for første gang ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Møtet er siste stopp på Bidens første rundtur i Europa som president. Forholdet mellom de to landene er omtalt som dårligere enn på mange tiår.

En rekke vanskelige saker har stått på dagsordenen. Biden-regjeringen har kritisert Russland for menneskerettsbrudd, omfattende dataangrep, fengslingen av Aleksej Navalnyj og styrkeoppbygging ved grensa mot Ukraina.

Klokka 17.30 melder Det hvite hus at toppmøtet er ferdig. Det er ventet at de to presidentene skal møte pressen hver for seg i etterkant av det fire timers lange møtet.

Følg pressekonferansene direkte på Dagbladet TV.

Den russiske presidenten tar spørsmål fra pressen, og amerikanske CNN fyrer av flere spørsmål på rappen:

- Kan du karakterisere dynamikken mellom deg selv og president Biden? Var den fiendtlig? Vennlig? Gjennom disse samtalene, har du forpliktet deg til å opphøre alle cyberangrep moyt USA? Har du forpliktet deg til å slutte å true Ukrainas sikkerhet? Og har du forpliktet deg til å slutte å slå ned på opposisjonen i Russland? spør CNNs journalist.

- Når det gjelder det overordnede, mener jeg at det ikke har vært noen fiendtlighet. Tvert imot har møtet vårt vært konstruktivt. Vi har ulike vurderinger på mange områder, men begge sidert uttrykte intensjoner om å forstå hverandre, og prøve å finne felles grunn. Samtalene var konstruktive, svarer Putin.

Han sier videre at de har diskutert Ukrainas mulighet til å bli med i Nato-alliansen.

- Vi berørte temaet bredt.

Putin sier de har blitt enige om å iverksette «konsultasjoner» når det kommer til cybersikkerhet.

- Jeg mener at det er ekstremt viktig. Når det kommer til ansvar, og hvem som bør gjøre hva, la meg orientere dere om ting som er viden kjent, men kanskje ikke for alle, sier Putin.

Putin hevder at «USAs kilder» sier at majoriteten av cyberangrep kommer fra innenrikshold, deretter fra Canada, «to stater i Latin-Amerika,» og Storbrittania.

- Russland står ikke på lista over land som i størst grad står for cyberangrep, hevder han.

- Det er en ting. For det andre: Gjennom 2020 har vi mottattt ti forespørsler angående cyberangrep på USAs infrastruktur. Som våre kolloeger har sagt, ble disse angrepene iverksatt fra Russisk territorium. I år har vi fått to slike forespørsler, og det er blitt gitt omfattende svar. Russland sendte i fjor 45 slike forespøsler til relervante organ i USA, og i år har vi sendt 35. Vi har ikke fått svar så langt. Det sier at vi har mye å jobbe med.

På spørsmål om opposisjonsleder Navalny, svarer Putin at
Navalnyj var klar over at han brøt russisk lov da han forlot landet for å motta medisinsk behandling for alvorlig forgiftning i august i fjor.

– Han satte seg bevisst i en posisjon der han visste han kom til å bli pågrepet. Hva slags diskusjon kan vi ha om denne mannen, som oppnådde akkurat det han ønsket seg?

Putin beskriver Biden som en "konstruktiv og erfaren politiker". Han understreker at det er vanskelig å vurdere hvorvidt forholdet til USA ville bli bedre, men at det er et "glimt av håp" om gjensidig tillit mellom Moskva og Washington.

- Vi hadde detaljerte samtaler i to timer. Det er ikke noe man kan ha med alle politikere. Han og president Trump er veldig forskjellige.

- Listen med politiske motstandere som enten er forgivtet, døde eller fengslet, er lang. Hva er du så redd for?, spør en journalist.

- Det handler ikke om at jeg frykter noe, svarer Putin og viser til et eksempel fra USA:

- Politiske motstandere stormet Kongressen. Over 400 mennesker risikerer straff, og noen trues med fengselsstraff i opptil 25 år. Hvilket grunnlag dette skjer på, vet vi ikke alltid.

- Vi sympatiserer med det som skjer i USA, men vi ønsker ikke at det skal skje i Russland, fortsetter den russiske presidenten.

Putin sier videre at han avviste Bidens påstander om at Russland ruster opp i Arktis.

- Det er ingen grunn til bekymring om Arktis. Amerikanerne har bekymringer, men de er grunnløse. Det vi gjør, er at vi gjenoppretter infrastrukturen langs den nordlige sjøruten. Det gjelder også den militære infrastrukturen.

(NTB / Dagbladet)

Foto: AP / NTB

Medier: Bombealarm ved fotballstadioen i Roma:

Det skal ha gått en bombealarm i nærheten den olympiske stadion i Roma onsdag kveld, melder flere italienske medier.

Det skjer bare kort tid før EM-kampen mellom Italia og Sveits.

Ordføreren i Roma, Virginia Raggi, bekrefter at det ble gjort funn av en bilbombe på Twitter.

- Det er veldig alvorlig, og jeg uttrykker min fulle solidaritet, skriver hun.

Corriere dello Sport skriver at den antatte bomben, som skal ha blitt plassert i en bil få kilometer fra fotballstadioen, skal ha blitt oppdaget av tilfeldig forbipasserende.

Aktivt søk avsluttet i Rogaland:

Onsdag kveld opplyser redningsleder Thoralf Juva ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet at det aktive søket har blitt avsluttet etter at en bobil havnet i sjøen i Randaberg kommune i Rogaland.

Politiet ble først varslet om hendelsen like før klokka 19 onsdag kveld og iverksatte umiddelbart en redningsaksjon.

- Nå forsøker vi å komme i kontakt med eier av bobilen, men vi er ganske trygge på at det ikke befinner seg folk i sjøen. På bakgrunn av dette har vi avsluttet det aktive søke. Videre vil vi undersøke bobilen, før vi vil heise den om bord på et skip når det lar seg gjøre, sier redningsleder Thoralf Juva ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet klokka 20.30.

- Vi kan ennå ikke utelukke at det befinner seg folk i bobilen, men vi har ingen grunn til å tro at det gjør det. Det er omstendigheten som gjør at vi ikke har noen grunn til å tro det, uten at jeg kan gå nærmere inn på det.

Det var utenfor båthavna ved Tungenes fyr at bobilen havnet i sjøen. Tidligere onsdag kveld opplyste politiet at de på tidspunktet ikke visste om det befant seg personer i bobilen.

- Det var en melder som så bilen kjøre ut. Vi jobber med å få klarhet i hva vedkommende har sett, og hvordan dette har skjedd, sa operasjonsleder Dag Steinkopf til Dagbladet i 19-tida.

- Vi har akkurat ankommet stedet. Brannvesenet gjør seg klar til å ta seg ned til bilen. Vi jobber med å få avklart om det befinner seg folk i den, eller om det er andre årsaker til at bilen har havnet i vannet.

AKSJON: Det ble iverksatt redningsaksjon etter at en bobil havnet i vannet i Rogaland. Foto: Per Thime / Randaberg 24

SE LIVE: Biden med stikk til Putin: - Latterlig:

President Joe Biden og Vladimir Putin møttes onsdag i Genève i Sveits for første gang ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Klokka 17.30 melder Det hvite hus at toppmøtet, som varte i overkant av fire timer, er ferdig. Like etterpå holdt Putin en pressebrief hvor han fortalte om møte med den amerikanske presidenten.

Det er også ventet at Biden møter pressen i forbindelse med toppmøtet.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

- Jeg har akkurat fullført det siste møtet på denne turen. Jeg vet det har vært mye oppstyr rundt dette møtet, men det er ganske klart for meg: Det er ingen grunn til at presidenter ikke skal møtes ansikt til ansikt. President Putin og jeg har pratet om forholdet mellom to stolte stater. Et forhold som bør være stabilt og forutsigbart, og et forhold som bør kunne samarbeide, innleder Biden.

Biden sier at han har forklart for Putin at hans agenda ikke er mot Russland - eller noen andre land - men for det amerikanske folk.

- Menneskerettigheter handler om hvem vi er og vil alltid diskuteres, sier Biden.

Han sier videre at de to presidentene snakket om nettangrep.

Biden sier videre at de to presidentene snakket om cybersikkerhet, og sier at USA har identifisert 16 nettinfrastrukturer som er "over grensa" og definert som kritiske.

- Russland var prinsipielt enig i det. Men prinsippet er en ting, det må underbygges av handlinger.

Den amerikanske presidenten sier det var viktig å møte Putin ansikt-til-ansikt.

- Da blir det ingen misforståelser når det gjelder hva jeg vil kommunisere. Jeg gjorde det jeg kom for. Nummer en: identifisere praktisk arbeid våte to land kan gjøre for å fremme våre felles interesser, og som også er til fordel for verden. To: Jeg kommuniserte direkte - direkte - at USA vil respondere på handlinger som svekker våre, eller våre alliertes, vitale interesser. Og tre, jeg tydeliggjorde vårt lands prioriteringer og våre verdier, slik at han fikk høre det direkte fra meg.

Pressen spør Biden om hva han har gjort for å forhindre russiks valginnblanding i fremtiden.

- Putin vet at det vil få konsekvenser, svarer presidenten.

Biden sier at Russland desperat forsøker å opprettholde sin status som en verdensmakt.

- Å miste denne statusen vil være prisen de betaler dersom de fortsetter med slik forstyrrelse. De er ikke i stand til å diktere hva som skjer i verden.

På spørsmål om Navalny, sier Biden at han gjorde det klart at det vil være ødeleggende for Russland dersom han dør i fengselet.

Putin sammenliknet russisk opposisjon med Kongress-stormingen da han møtte pressen tidligere onsdag.

- Det er en latterlig sammenlikning, sier Biden og ler.

Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB

Restaurant i Ålesund nekter å betale corona-bot:

Restaurant Toldboden i Ålesund ble bøtelagt med 75 000 kroner for brudd på reglene for smittevern. De nekter å vedta boten og dermed går saken til tingretten.

- Vi velger å ikke vedta boten fordi vi mener at det politiet har funnet, ikke er et sterkt nok grunnlag, sier Christian Bernhard Olsvik i Ålesund til NRK.

Han er daglig leder i HR Restaurantdrift som drev Toldboden fram til 1. mai. Ålesund kommune anmeldte restauranten for brudd på covid-forskriften 16. til 18. april.

Til sammen ble over 200 personer coronasmittet etter et utbrudd på restauranten denne helgen, ifølge rikskanalen.

Politiet slo fast at utestedet serverte folk alkohol uten at de også bestilte mat, som bestemt i forskriften.

- Politiet har gått ut veldig bredt for å prøve å finne noe. Det står ingen plass i forskriften om hvor lenge et måltid kan vare eller hvor mye drikke som kan serves til et måltid, sier Olsvik.

(NTB)

Foto: Halvard Alvik / NTB

Smittehopp i Storbritannia:

Det siste døgnet er det registrert 9055 nye smittetilfeller i Storbritannia. Det er det høyeste tallet siden februar, melder Sky News.

I tillegg rapporteres det om ni coronarelaterte dødsfall de siste 24 timene.

I overkant av 42 millioner mennesker har fått første vaksinedose i Storbritannia. Nærmere 30,5 millioner er fullvaksinerte.

Mandag besluttet Storbritannia å utsette gjenåpningen i fire uker.

London. Foto: Shutterstock / NTB

FHI: Delta-varianten påvist i Troms og Finnmark:

Den mer smittsomme delta-varianten av coronaviruset er for første gang påvist i landets nordligste fylke, viser i Folkehelseinstituttets ferske ukesrapport.

Det er ikke oppgitt hvor den smittede bor eller har testet positivt, skriver Nordlys.

Delta-varianten, som først ble oppdaget i India, er mer smittsom enn alfa-varianten av coronaviruset, som tidligere var kjent som den britiske varianten. Ifølge FHI gir også delta-varianten mer alvorlig sykdom.

Kommuneoverlege Inger Hilde Trandem sier til avisa at hun ikke er kjent med at delta-varianten er påvist i fylket. Ett enkelttilfelle gir ikke nødvendigvis grunn til bekymring, påpeker hun samtidig.

– Vi må regne med å få enkelttilfeller. Spredningen av delta-varianten er mer en nasjonal bekymring, samtidig som vi selvfølgelig må være forberedt, sier hun.

(NTB)

Berg takker Johansen:

Onsdag ettermiddag sender Lan Marie Berg (MDG) en spesiell takk til Raymond Johansen (Ap).

«Jeg vil derfor gjerne bruke anledningen til å takke Ap og SV, og spesielt Raymond Johansen, for et tett og godt samarbeid i seks år», skriver hun i et Facebook-innlegg.

Det var onsdag ettermiddag at byrådet i Oslo gikk av som følge av mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg.

Bakgrunnen for mistillitsforslaget var Bergs håndtering av budsjettsprekken i forbindelse med utbyggingen av Oslos nye reservevannforsnyning. Blant annet har det blitt lagt vekt at Berg ikke informerte bystyret om budsjettsprekken før 20. mai 2021, og bystyret mener at hun har brutt informasjonsplikten. Budsjettsprekken var på 5,2 milliarder kroner.

Byråsdleder Raymond Johansen har hele tida holdt fast ved at han har full tillit til Berg, noe som førte til at han stilte kabinettspørsmål, som innebar at hele byrådet gikk av som følge av at miljøbyråden ble felt.

Byrådet blir imidlertid sittende som forretningsministerium fram til et nytt byråd er på plass. Johansen har varslet at nå har som ambisjon å danne et nytt byråd i Oslo utgått fra Arbeiderpartiet, SV og MDG.

Berg har på sin side besluttet at det ikke er aktuelt for henne å sitte i et nytt byråd. Hun er MDGs førstekandidat på partiets Oslo-liste til stortingsvalget, og har varslet at hun nå vil gå over til rikspolitikken.

SKÅLER: Berg skriver at hun i dag skåler i et glass med friskt vann fra springen. Foto: Privat

- Prioriterte Lan framfor Oslos innbyggere:

Anne Haabeth Rygg, Høyres gruppeleder i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen har ansvaret for dagens rabalder i Oslo-politikken.

Hun refser Johansen for å velge å gå av som byrådsleder framfor å kaste miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) når hun ikke lenger hadde bystyrets tillit.

- Raymond Johansen har valgt i en situasjon der Oslo har corona, en kritisk situasjon, å si at han ikke vil være byrådsleder lenger. Og det synes jeg er alvorlig, sier hun til Dagbladet.

Haabeth Rygg sier rett ut at Johansen har valgt å beholde forholdet til MDG framfor å sikre Oslos innbyggere trygg styring av pandemien.

- Har Johansen satt det å beskytte Lan Marie Bergs posisjon over trygg styring av byen midt i en pandemi?

- Ja, svarer Haabeth Rygg.

- Det er alvorlige ord?

- Ja, det er det, sier Høyre-toppen.

Raymond refser MDG-topper

Raymond refser MDG-topper

dagbladet

Biden skapte full forvirring:

Vanligvis er det flere minutter med bildetaking og spontan spørsmålsstilling fra medienes side før toppmøter. Det gikk ikke helt som planlagt under Joe Bidens og Vladimir Putins møte i Sveits.

Det oppsto kaos blant amerikanske og russiske journalister da førstnevnte forsøkte å stille presidentene spørsmål.

I flere minutter forsøkte amerikanske og russiske sikkerhetsstyrker og russiske journalister å holde igjen amerikanske journalister som ville slippe nærmere de to presidentene. En amerikansk journalist skal ha blitt dyttet i bakken. Til slutt ropte flere journalister at de følte de ble klemt i hjel i mengden, skriver NTB.

Det høye lydnivået fra journalistene gjorde at de to presidentenes kommentarer var vanskelige å høre. Det hvite hus' kommunikasjonsdirektør Kate Bedingfield har skrevet på Twitter at reportere ropte i munnen på hverandre.

Hun oppklarer også en misforståelse. På spørsmål fra presse om Biden stolte på Putin, nikket Biden. Bedingfield oppklarer:

- Presidenten svarte ikke på noen spørsmål, men nikket i anerkjennelse av pressen generelt, skriver hun.

Også pressesekretær Jen Psaki understreker at Biden ikke svarte på spørsmålet da han nikket.

- Under en kaotisk spørsmålsrunde fra pressen, som ropte i munnen på hverandre, ga presidenten et generelt nikk i medias retning, sier hun i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.