Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Trojan Shield-siktet varetektsfengslet:

En mann fra Rogaland er torsdag varetektsfengslet i to uker etter at han ble pågrepet i forbindelse med den store, internasjonale politioperasjonen Trojan Shield, melder NRK.

Mannen er siktet for grov narkotikakriminalitet.

– Det er godt mulig det blir en anke i denne saken, sier mannens forsvarer Ørjan Eskeland til kanalen.

Tidligere i dag ble det klart at Vestfold tingrett ikke mente at det var grunnlag for fengsling for to andre siktede i saken, på grunn av politiets metodebruk.

Totalt er ni personer pågrepet i Norge etter aksjonen. På verdensbasis er flere hundre pågrepet.

De siktede ble avslørt etter å ha brukt det de trodde var en kryptert meldingsapp, men som egentlig var drevet av amerikanske FBI.

Påtalemyndigheten har anket avgjørelsen til Vestfold tingrett. Dermed skal saken behandles i lagmannsretten.

Studioet fortsetter under annonsen

Østerdalen: Leteaksjon etter kvinne:

Politiet fortsetter natt til fredag leteaksjonen etter en kvinne i 70-årene som dro ut på fjelltur i Tolga kommune onsdag formiddag.

– Det har tatt litt tid å få satt ut bakkemannskap, men vi er i gang med helikoptersøk, sa operasjonsleder Per Solberg hos politiet i Innlandet til NTB torsdag kveld.

Ved totiden natt til fredag var kvinnen fortsatt ikke funnet, men letingen fortsetter utover natten. I tillegg til flere frivillige er hunder både fra politiet og Norsk Redningshunder med i søket.

Kvinnen dro ut på tur i Svartåsfjellet i Vingelen nord i Østerdalen onsdag, opplyser politiet i Innlandet på Twitter.

(NTB)

Enighet i sykehusoppgjøret:

Rett etter midnatt ble det enighet i sykehusforhandlingene mellom LO og Spekter.

Dermed unngikk man streik, slik som det endte med i forhandlingene med Unio.

– Dette er et resultat som bevarer kjøpekraften og gir en vesentlig heving av ubekvemstilleggene. Det er vi fornøyde med, sier Sissel M. Skoghaug, nestleder i Fagforbundet og forhandlingsleder for LO-forbundene, i en kommentar.

Oppgjøret har en ramme på 2,82 prosent.

– Vi er fornøyde med å løfte minstenivåene på alle ulempetillegg som sikrer en meget god uttelling for de lavest lønte, og en prosentsats som ivaretar alle andre. Oppgjøret ivaretar alle yrkesgruppene til LO, fra assistenter til høgskolegrupper med spesialutdanning, sier Skoghaug.

Også Spekter Helse er fornøyd med at partene kom fram til en løsning og unngikk en konflikt.

– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med forbundene i LO og YS i de forbundsvise sentrale forhandlingene for sykehusene, sier forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Spekter.

Det skal nå gjennomføres lokale forhandlinger i det enkelte helseforetak/sykehus.

Enigheten omfatter helseforetakene med sykehusdrift, samt Martina Hansens Hospital og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

(NTB)

Oslo: Båter kolliderte:

Nødetatene har rykket ut etter en kollisjon mellom to båter ved Aker Brygge i Oslo. Føreren av den ene båten mistenkes for promillekjøring.

Politiet fikk beskjed om ulykken da første vitne ringte klokken 23.04.

– Det er en mindre båt, en cabincruiser, som har kjørt inn i en større båt like ved gjestebryggen på Aker Brygge, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet opplyste først at det dreide seg om tre, men dette er rettet til to personer, som er kjørt til legevakten for kontroll. De befant seg begge i den største båten.

Politibåten kom raskt til stedet og foretok søk, og det er avklart, også fra vitner, at ingen personer havnet i sjøen.

– En mann i den minste båten, der det var i alt ni personer om bord, mistenkes for promillekjøring, sier Pedersen.

Politiet opplyste først at vedkommende hadde stukket fra stedet, men dette var ikke riktig.

Politiet avhører vitner til ulykken for å kartlegge hendelsesforløpet nærmere. De tre som ble skadd, var alle om bord i den største båten.

(NTB)

235 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 235 coronasmittede i Norge. Det er 16 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 196 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 174, så trenden er nå stigende.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 6,0 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 130.270 personer testet positivt.

Til nå har 2.296.696 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.503.074 personer har fått andre dose.

Torsdag var 33 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var én mer enn dagen før.

Til sammen er 792 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Pistolran på Ensjø:

Oslo-politiet melder at en person har blitt truet med pistol på Ensjø T-banestasjon.

- Person truet med pistol til å gi fra seg eiendeler. Vi har flere patruljer i søk. Vi har akkurat pågrepet en person som var i besittelse av pistol like i nærheten av åstedet. Vi fortsetter søket etter ytterligere to gjerningsmenn.

Operasjonsleder Vidar Pedersen forteller til Dagbladet at politiet fikk melding om ranet klokka 22.51 fra et vitne.

- Vi blir fortalt at en fornærmet person har blitt truet med pistol til å gi fra seg personlige eiendeler til tre gjerningspersoner. Det har blitt beskrevet at pistolen skal ha blitt holdt mot hodet til fornærmede.

Etter ti minutter kontrollerer en patrulje en person i nærheten av åstedet. Vedkommende passet til beskrivelsen og det blir funnet en pistol og noe narkotika, forteller Pedersen.

- Han settes i sammenheng med ranet. Han er pågrepet og kjørt til arresten. Det er pågående søk etter de to øvrige gjerningsmennene i området.

Operasjonslederen forteller at fornærmede ikke er fysisk skadd.

- Men det å få en pistol mot hodet og bli truet til å gi fra seg personlige eiendeler, har naturligvis en kraftig psykisk påkjenning. Vi sørger for oppfølging av fornærmede, sier han.

Politiet avsluttet fest i Frogn:

Politiet i Øst har torsdag kveld rykket med en patrulje til Solbukta i Frogn, Follo etter melding om 100-150 ungdommer og «mye leven».

- Avslutter festen som er sjenanse for nærliggende boliger, melder politiet.

Flere døde i tornado i Tsjekkia:

En tornado har torsdag jevnet flere hus med jorden i sørøstlige Tsjekkia. Flere er døde, og flere titalls er skadd.

– Vi må dessverre bekrefte at det er flere døde, men det er uklart akkurat hvor mange, sa Hedvika Kropackova, som er talskvinne for de lokale nødtjenestene.

– De første estimatene var at mellom 100 og 150 var skadd, men slik ting ser ut nå, tror vi det er snakk om flere titalls, la hun til.

Sykehuset i byen Hodonin, som ligger på grensa mellom Tsjekkia og Slovakia, opplyste imidlertid at det hadde behandlet opp mot 200 skadde.

– Alle tilgjengelige redningsenheter er i arbeid eller beveger seg til Hodonin-regionen, der flere kommuner er rammet av en tornado, tvitret innenriksminister Jan Hamacek.

Østerrikske og slovakiske nødtjenester bistår redningsarbeidet, og det tsjekkiske forsvaret er rekvirert.

Tornadoen og store haglbyger rammet flere byer og landsbyer, blant dem Hodonin, der uværet i tillegg til skadene som er blitt påført folk, også ødela et gamlehjem og den lokale dyrehagen.

Tornadoen førte også til omfattende strømbrudd og trafikkproblemer. En viktig kraftlinje falt og havnet på tvers av en stor motorvei som går mellom Tsjekkias hovedstad Praha og Slovakias hovedstad Bratislava.

Videobilder fra regionen viser omfattende skader, med ødelagte bygg og biler, trær som har blitt revet av ved rota, og flere branner, med tjukk, svart røyk. Guvernør Jan Grloich omtalte det som «et helvete» etter å ha besøkt regionen.

(NTB)

Dagbladet følger saken.

Seks nye smittede i Grimstad:

I løpet av torsdag er det blitt registrert seks nye smittetilfeller i Grimstad kommune.

Dette gjelder fire gutter i alderen 10-19 år, en mann i alderen 20-29 år og en dame i alderen 40-49 år. Alle har har kjent smittevei, opplyser kommunen.

Grimstad er for tiden rammet av et større smitteutbrudd, og kommunen opplever sitt største coronautbrudd siden pandemiens start.

- Vi holder pusten

- Vi holder pusten

dagbladet

Regjeringen kjøper inn millioner av vaksinedoser:

Regjeringen har satt av 3,5 milliarder kroner til å kjøpe inn minst 10 millioner doser med coronavaksine som skal brukes i 2022 og 2023.

Vaksinene er blant annet tenkt brukt som såkalte boosterdoser, slik at effekten av vaksineringen skal vare lenger hos folk som er blitt fullvaksinert tidligere.

- De fremtidige vaksineavtalene er nødvendige for å sikre tilgang på vaksiner mot nye virusvarianter eller til boosterdoser, dersom det skulle være nødvendig. Dette vil bedre Norges vaksineberedskap betraktelig, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

I første omgang vil regjeringen inngå en avtale om kjøp av drøyt 10 millioner Pfizer-doser til Norge for årene 2022 og 2023, men det planlegges også for mulige innkjøp av vaksiner fra Moderna, Valneva og Sanofi-GSK.

Vaksinedosene kjøpes inn gjennom samarbeidet med EU, slik Norge også har gjort med vaksinene som allerede er kjøpt inn.

EU har nylig signert en avtale med Pfizer-Biontech om 450 millioner doser i 2022 og 450 millioner doser i 2023. Norges andel av denne avtalen er i overkant av 5 millioner doser per år, opplyser regjeringen. Formelt inngår Norge en avtale om dette med Sverige og Pfizer-Biontech, og etter planen vil dette skje i juli.

(NTB)

Regjeringen kjøper inn minst 10 millioner doser med Pfizer-vaksine for de to neste årene. Foto: Heiko Junge / NTB

Miami: - Fortsatt håp:

Én person har mistet livet etter at deler av en boligblokk raste sammen ved Miami Beach. Tidligere ble det opplyst at 51 personer ikke er gjort rede for. Ifølge avisa Miami Herald er det nå 99 personer som ikke er gjort rede for.

Under en pressekonferanse forteller Florida-guvernør Ron DeSantis at redningspersonellet fortsatt er i «søk og redning-modus».

- De prøver å identifisere overlevende, jeg vet de har oppnådd kontakt med noen, og de gjør alt de kan for å redde liv. Det er pågående og de kommer ikke til å hvile, sier guvernøren.

Han sier at dette er en tragisk dag, men understreker at de «fortsatt har håp om å identifisere ytterligere overlevende».

Det var torsdag morgen norsk tid det kom meldinger om bygningskollapsen. Bygningen ligger i Surfside, som ligger ved Miami Beach.

- Dette er den utenkelige situasjonen som ingen av oss kunne forutsett, men vi har de riktige folkene på jobben. Vårt team har håndtert kollapssituasjoner før. Hundene deres er trent, de har vært på stedet siden de fikk meldingen klokka 01.38 denne morgenen, sier ordfører i Miami-Dade County, Daniella Levine Cava.

Hun forteller også at de er håpefulle.

- Lille Surfside har opplevd en katastrofe, sier ordfører i Surfside, Charles Burkett.

- Vi skal gjøre vårt beste for å redde så mange personer som vi kan, sier han.

Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.