Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Redningsaksjon i Rauma:

To menn i 30-åra skal hentes med redningshelikopter etter å ha gått seg fast i en bratt fjellside i Rauma, skriver politiet på Twitter.

- De har meldt at de har gått seg fast, uten mulighet for å komme seg sikkert opp eller ned. Ingen av dem er skadd, skriver politiet.

Studioet fortsetter under annonsen

Kraftig jordskjelv i Peru:

Et jordskjelv med styrke 5,8 har rystet Perus hovedstad Lima.

Skjelvets episenter lå rundt 10 kilometer sørvest for byen Mala, som igjen ligger sør for hovedstaden.

Skjelvets dybde var på 50,6 kilometer, ifølge de første opplysningene som det amerikanske jordskjelvinstituttet USGS har registrert.

Perus eget seismologiske senter målte skjelvet til en styrke på 6.

Skjelvet rammet klokken 21.54 tirsdag kveld lokal tid.

Det var tidlig onsdag morgen norsk tid ikke meldt om personskader eller ødeleggelser.

(©NTB)

Morgennytt:

Vennen i sorg: - Helt spesiell
Dødsfallet til Per Inge Torkelsen betyr slutten på et livslangt vennskap for Dag Schreiner.

221 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 221 coronasmittede i Norge. Det er én færre enn samme dag i forrige uke.

Raser etter FN-forslag om Great Barrier Reef
FN-organisasjonen Unesco mener Great Barrier Reef må på lista over steder som er «i fare». Australske myndigheter sier de er sjokkerte.

Frontkollisjon: Tre til sykehus:

Tre personer er sendt til Gjøvik sykehus med ukjent skadeomfang etter en frontkollisjon på fylkesvei 33 i Nordre Land i Innlandet.

Ulykken skjedde klokken 4.30 onsdag morgen vest for Nordsinni.

Politiet i Innlandet opplyser at det var to varebiler med til sammen tre person involvert i frontkollisjonen.

En person satt fastklemt etter ulykken, men vedkommende er frigjort og fraktes til sykehus.

Veien er stengt ved ulykkesstedet.

(NTB)

52 smittede i Oslo:

Det er registrert 52 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 over snittet de sju foregående dagene.

Det er ett smittetilfelle mer en det som ble registrert dagen i forveien, og 14 flere enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 39 smittede per dag i hovedstaden.

Smittetallene er høyest i bydelen Nordstrand. Der ligger smittetrykket på 206 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Her ble det registrert seks nye smittede i siste døgn.

Etter det følger bydelene Ullern (119) og Vestre Aker (100).

Bydelen Alna har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 18 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble registrert ett nytt smittetilfelle i bydelen siste døgn.

Totalt er 37.289 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Hjerteproblemer hos vaksinerte tenåringer:

Amerikanske eksperter møtes onsdag for å granske over 300 bekreftede tilfeller av hjerteproblemer hos tenåringer som har blitt vaksinert mot coronavirus.

Ekspertene inngår i en komité i regi av Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Onsdag skal de gå gjennom data knyttet til mer enn 300 bekreftede tilfeller av hjertemuskelbetennelse (myokarditt) hos tenåringer etter å ha fått mRNA-vaksiner.

Hensikten er å finne ut om mRNA-vaksiner kan forårsake myokarditt, samt perikarditt (hjerteposebetennelse). Israel var det første landet som identifiserte en mulig forbindelse.

– Disse tilfellene er sjeldne, og det store flertallet har blitt helt friskmeldt etter hvile og støttetiltak, sier CDC-direktør Rochelle Walensky i forkant av møtet.

300 tilfeller av 20 millioner vaksinerte er et lite antall, men fortsatt trolig høyere enn det man ellers ville ha regnet med i denne aldersgruppen. I USA er vaksinen fra Pfizer og Biontech den eneste mRNA-vaksinen som gis til ungdommer fra tolv år og oppover.

(NTB)

Ikke fornøyd med politiets pengeinnkreving:

Justisminister Monica Mæland (H) er ikke nådig i dommen over politiets evne til å inndra penger fra kriminelle.

De ti siste årene har domstolene besluttet å inndra nær 2,7 milliarder kroner i straffesaker, men kun 793 millioner kroner er innbetalt, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg er ikke fornøyd. Vi har sendt tydelige signaler og fulgt opp med midler til politiet for å håndtere også denne kriminaliteten, og jeg forventer nå en plan fra Politidirektoratet og Riksadvokaten på hvordan de skal håndtere dette framover, sier Mæland til avisen.

Hun peker på at politiets forklaring om manglene ressurser ikke er god nok.

– Politiet har vært budsjettvinner hvert eneste år, og da må vi forvente at de også håndterer økonomisk kriminalitet på en bedre måte enn de har gjort de siste årene. Det skal aldri lønne seg å være kriminell, sier hun.

Politidirektoratet viser til at det de siste årene har det skjedd en stor endring i kriminalitetsbildet, og at «politiet opplever en kraftig økning innen de mest alvorlige og arbeidskrevende sakene».

– Dette gjelder på tvers av ulike kriminalitetsområder, og vi må erkjenne at resultatene innen økonomisk kriminalitet ikke har vært tilfredsstillende, skriver avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en epost til DN.

(NTB)

Pelosi-komité skal granske kongress-angrepet:

En komité satt ned av Representantenes hus' leder Nancy Pelosi skal granske stormingen av Kongressen 6. januar, ifølge en kilde.

Pelosi kom med kunngjøringen på et privat møte med ledere fra demokratene tirsdag, ifølge kilden som Associated Press har snakket med.

Den nye komiteen etableres i så fall etter at republikanerne i Senatet i forrige måned blokkerte et fremstøt om å opprette en tverrpolitisk, uavhengig kommisjon som skulle granske kongresstormingen.

(NTB)

Overveldende flertall mot elsparkesykkel-forbud:

Ni av ti spurte osloborgere vil ikke forby elsparkesykler, men de ønsker strengere regulering av de elektriske doningene velkommen.

Det kommer til å være så mange som 25.000 elsparkesykler i Oslos gater i sommer, skriver Aftenposten.

Byrådet ønsker i en forskrift å stramme inn reglene for selskapene som leier ut slike sykler. Ett av forslagene i forskriften som er ute på høring, er en maksgrense på 8.000 elsparkesykler til utleie i hele byen. Det er godt over en halvering av det som er tilbudet i dag, ifølge avisen.

Hele 73 prosent mener reglene for utleie av elsparkesykler bør reguleres strengere enn i dag, viser en undersøkelse Norstat har gjort for Aftenposten. 15 prosent mener reguleringene kan være som de er i dag.

Kun 9 prosent støtter et forbud, mens 3 prosent mener det ikke trengs noen form for regulering.

Byrådets reguleringsønske får en blandet mottakelse hos utleieselskapene. Vois norgessjef har omtalt maksgrensen som en «katastrofe», mens norgessjefen i en annen elsparkesykkelgigant er uenig med sin konkurrent:

– Å la være å regulere bransjen ville på lang sikt blitt en katastrofe. Vi støtter forslaget til byrådet 100 prosent. Et tak på 8.000 elsparkesykler i byen vil gi mer ordnede former for parkering. Det ligner også mer på antallet vi ser i andre europeiske byer, sier Fredrik Timell i Lime.

(NTB)

221 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 221 coronasmittede i Norge. Det er én færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 181 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 177, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 6,0 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 129.766 personer testet positivt.

Til nå har 2.197.343 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.459.709 personer har fått andre dose.

Tirsdag var 34 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

Til sammen er 790 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

(NTB)

- Vært på «Heidis»? Test deg:

Det er registrert elleve nye tilfeller av covid-19 i Tromsø.

- Vært på Heidi's i helga? Test deg, oppfordrer kommunen.

Alle de elleve tilfellene ser ut til å kunne knyttes til det pågående utbruddet og stammer fra «Heidi's Bier Bar». De fleste smittetilfellene er nærkontakter av allerede kjente tilfeller. Enkelte av de nye tilfellene har man derimot foreløpig ikke klart å knytte direkte til andre smittede.

- Vi oppfordrer nå alle som har vært på Heidi’s Bier Bar sist fredag og lørdag, om å teste seg, enten de har symptomer eller ikke, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem i en pressemelding.

- Det er coronasmitte i byen nå, og den ser ut til å spre seg raskt, legger hun til.

Nærkontakter til de smittede kontaktes nå fortløpende. Deler av kommunens beredskapsteam er aktivert for å hjelpe til med sporingsarbeidet.

I lys av det pågående utbruddet holdes testsenteret på Sydspissen åpent onsdag til fredag fra klokka 9 til 21.

(NTB)

Foto: Google Street View

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.