Nyhetsstudio

Emma Victoria Hegnar

5-åring som overlevde taubane-ulykken i Italia er utskrevet fra sykehus:

En fem år gammel gutt som var den eneste som overlevde taubane-ulykken i Italia forrige måned, har blitt utskrevet fra sykehuset.

Ulykken skjedde da en vogn på taubanen Stresa-Mottarone, en populær turistattraksjonen i regionen Piemonte, styrtet i bakken 23. mai. 14 av de 15 som var om bord, mistet livet.

Siden da har 5-åringen vært innlagt på et sykehus i Torino. Tilstanden hans har bedret seg, og torsdag kunne han endelig reise hjem.

Gutten mistet begge foreldrene, en bror og oldeforeldrene i ulykken, og han ble hentet av en tante torsdag. Sammen reiser de til hennes hjem i Pavia, sør for Milano.

Han vil fortsatt motta oppfølging fra sykehuset, bekrefter sykehuset.

Det er fortsatt uklart hva som forårsaket ulykken, og en etterforskning pågår.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Kaller inn til pressekonferanse:

Helseminister Bent Høie kaller inn til pressekonferanse onsdag klokka 14. Den skal handle om coronasituasjonen, skriver helsedepartementet i en pressemelding.

Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg skal også være tilstede.

Coronarelatert dødsfall i Vestfold:

En coronasmittet person døde mandag ved Sykehuset i Vestfold. Dette er det 13. coronarelaterte dødsfallet ved sykehuset.

Sykehuset i Vestfold opplyser på Twitter at det dreier seg om en voksen person, men at de av personvernhensyn ikke vil gi flere opplysninger om den døde.

(©NTB)

Bertheussen-anke skal delvis behandles:

Borgarting lagmannsrett skal behandle straffeutmålingen i saken mot Laila Bertheussen. Det skriver Borgarting lagmannsrett i en pressemelding.

- Anken over straffutmålingen er henvist til ankeforhandling, skriver Borgarting. Dermed blir det en ny runde i retten, hvor lagmannsretten skal vurdere om straffen Oslo tingrett kom fram til er korrekt.

Anken over skyldsspørsmålet kommer derimot ikke til å bli behandlet.

«Lagmannsretten har kommet til at det ikke hefter noen feil ved tingrettens bevisbedømmelse for tiltalen post I, II og IV når det er funnet bevist utover enhver rimelig tvil at Bertheussen utførte hver av hendelsene som er beskrevet i tiltalen post I, II og IV. Det er ikke tilbudt nye bevis som tilsier at en ankeforhandling vil kunne lede til et annet resultat», skriver ankeutvalget i sin kjennelse.

Bertheussen ble dømt i Oslo tingrett til ett år og åtte måneders fengsel for angrep på demokratiet, brannstiftelse og trusler.

Hun anket dommen på stedet.

I slutten av mars leverte påtalemyndigheten sitt tilsvar til anken. Statsadvokat Frederik Ranke mente det ikke er grunn for noen ny prøving av saken.

Laila Bertheussen dømt til ett år og åtte måneder

Laila Bertheussen dømt til ett år og åtte måneder

dagbladet

Vaksine: President truer med fengsel:

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte truer innbyggerne med fengsel dersom de ikke tar coronavaksinen, ifølge The Guardian.

Det gjør han etter en ny rapport om at vaksineringen i landet går langsomt framover, fordi folk kvier seg for å ta vaksinen.

- Du velger å ta vaksinen, ellers setter jeg deg i fengsel, sa presidenten i en uttalelse som ble sendt på TV mandag.

Filippinene er et av landene i Asia som har hatt det hardest under pandemien, med 1,3 millioner tilfeller av covid-19 og 23 000 dødsfall.

Duterte trosser dermed helsemyndighetene i landet som sier at selv om folk skal oppfordres til å ta vaksinen, skal det være frivillig.

Søndag hadde Filippinene vaksinert 2,1 millioner folk, noe som er få doser sammenliknet med målet til myndighetene om å sette 70 millioner vaksiner. Det totale befolkningstallet i Filipinene er 110 millioner.

Presidenten har også tidligere blitt anklaget av menneskerettighetsgrupper, etter han i 2018 ville løse landets narkotikaproblem med å beordre politiet til å drepe sivile som tok narkotika.

Foto: NTB

Coronabøter i retten i dag:

To kvinner som ikke godtok coronabøtene de ble ilagt, møter tirsdag i retten i Bergen.

Kvinnene blir de første som prøver en sak om coronabøter i Hordaland tingrett, melder NRK.

Natt til 15. november i fjor ga politiet bøter for i alt 70 000 kroner etter en fest med 15 personer i Sandviken i Bergen. De to kvinnene nektet å godta bøtene på henholdsvis 10 000 kroner og 5000 kroner.

Vest politidistrikt har i alt skrevet ut 30 bøter etter festing under pandemien.

Kvinnenes forsvarer, advokat Didrik Beck Rodarte sier de tar saken til retten på prinsipielt grunnlag.

– Det er ikke fordi de er motstandere av coronarestriksjonene generelt. Det er fordi de mener prosessen var for dårlig de to første ukene da forbudet gjaldt, sier han.

To dager før festen hadde Bergen sitt høyeste smittetall under pandemien. Da ble den mye omdiskuterte fempersonersregelen innført.

(NTB)

Pågrepet etter bilbrann:

Like etter klokken seks i dag tidlig meldte politiet i Agder at det hadde oppstått en brann i en bil hos bilbergingsfirma. Det meldte politiet på Twitter.

Nå melder de at det er mistanke om at brannen kan være påsatt, og en person er nå pågrepet i nærheten av åstedet.

Saksøker etter golf-kansellering:

I kjølvannet av angrepet på Kongressen i USA, kansellerte New York City en avtale om at et av Donald Trumps selskaper skulle drive en golfbane i millionbyen.

Nå har Trump-organisasjonen saksøkt ledelsen i byen, fordi de mener at avtalen ble sagt opp på ugyldig grunnlag. Det skriver CNN.

I søksmålet hevdes det at New York-ordfører Bill de Blasio hadde en «forhåndsbestemt, politisk motivert mål som gikk ut på å avslutte Trump-relaterte kontrakter», og at byen brukte angrepet på Kongressen 6. januar som en unnskyldning for å gjøre nettopp dette.

En talsperson for byen forsvarer avgjørelsen overfor kanalen.

- Trumps handlinger oppildnet til et dødelig opprør ved Kongressen 6. januar. Det var et brudd på kontrakten om drift av golfbanen ved Ferry Point, siden det fjernet mulighetene for å være vertskap for mesterskap. Vi kommer til å intenst forsvare byens avgjørelse om å kansellere kontrakten, sier talspersonen.

- Trump oppildnet direkte til et dødelig opprør ved Kongressen. Gjør man det, så mister man privilegiet det er å gjøre forretninger med New York City. Så enkelt er det, skriver ordfører de Blasios' talsperson Bill Neidhardt på Twitter.

Eks-president Donald Trump. Foto: Jonathan Drake / Reuters / NTB

Morgennytt:

- Hvor foraktelig er Donald Trump?
Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, fordømmer USAs forrige president, Donald Trump, og det republikanske partiet.

Første åpent homofile i NFL
Carl Nassib (28) ble mandag den første spilleren i NFL til å stå fram som homofil.

212 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 212 coronasmittede i Norge. Det er 17 flere enn samme dag i forrige uke.

Oslofjordtunnelen stengt:

Oslofjordtunnelen er stengt tirsdag morgen etter at et vogntog kjørte av veien i Sætre mandag.

- Oslofjordtunnelen vil være stengt i begge retninger fram til vogntoget er berget. Ledebil med begrenset kapasitet på E134 sør for Sætre fram til vogntoget er berget, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Vegtrafikksentralen opplyser at bilister enten må kjøre via Oslo eller fergesambandet Moss-Horten.

- Det er uvisst hvor lenge dette vil vare, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.

Klokka ni er østgående felt åpnet, mens vestgående fortsatt er stengt.

Cuba: Vaksine 92 prosent effektiv:

Den cubanskutviklede vaksinen Abdala er 92 prosent effektiv mot coronavirus, ifølge landets myndigheter.

Regjeringen i Havanna oppgir ingen detaljer om den kliniske testfasen, der Abdala er en av flere vaksiner som Cuba prøver ut. Nylig opplyste myndighetene at vaksinen Soberana 2, som skal gis i tre doser, har vist seg å være 62 prosent effektiv etter to doser.

Kunngjøringen mandag kom idet landet står overfor det største smitteutbruddet siden pandemien startet. Helsemyndighetene melder om 1.561 nye smittetilfeller siste døgn.

Til sammen har Cuba 169.365 bekreftede smittetilfeller og 1.170 coronarelaterte dødsfall siden pandemien startet.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.