Annonse

Nyhetsstudio

VG: 400 000 færre Pfizer-doser i juli

VG: 400 000 færre Pfizer-doser i juli

Pfizers vaksineleveranse til Norge i juli vil bli betydelig mindre enn ventet.

Det melder VG

Avisa skriver at legemiddelskapet skulle ha levert 1,2 millioner vaksinedoser til Norge i juli. Nå ligger det an til at selskapet bare kommer til å levere 800 000 vaksinedoser - altså 400 000 færre vaksinedoser enn ventet.

Overfor VG bekrefter FHI at det kan bety en forsinkelse på én til to uker i vaksinasjonsprogrammet.

- Det er sterkt beklagelig at vi får en forsinkelse. Samtidig håper vi at Pfizer vil kompensere for dette og vil fortsette å levere i henhold til avtalene og at vi kommer i havn uten at det får altfor negative konsekvenser for når folk får vaksinen, sier sjefen for vaksinasjonsprogrammet, FHIs Geir Bukholm, til VG.

Til Dagbladet forteller Joachim Henriksen i Pfizer Norge følgende om nyheten:

- Jeg kan bekrefte at leveransen i juli nå ser ut til å bli noe lavere enn det som var FHIs estimater, sier Henriksen til Dagbladet.

Han understreker at fordelingene av vaksinedoser til Norge bestemmes av EU, og ikke av Pfizer.

Annonse
Sjefen for EU-kommisjonen: – Må diskutere vaksineplikt
Foto: AFP / NTB

Sjefen for EU-kommisjonen: – Må diskutere vaksineplikt

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen mener det er på tide å diskutere vaksineplikt i EU. Hellas vil gi en tusenlapp i bot til eldre som ikke vaksinerer seg.

Hun understreket onsdag at det er EUs medlemsland som må ta de endelige avgjørelsene. Men samtidig uttrykte hun forståelse for at spørsmålet er kommet på dagsordenen, gitt at en tredel av EUs innbyggere er uvaksinert.

– Jeg mener det er forståelig og riktig å ta denne diskusjonen nå, sa von der Leyen.

Det er medlemslandene selv som eventuelt må håndheve en vaksineplikt, og enkelte har allerede tatt steg i den retningen, skriver BBC.

Østerrike har varslet innføring av vaksineplikt fra 1. februar.

Spørsmålet drøftes også i Tyskland og påtroppende statsminister Olaf Scholz har sagt at han vil gjøre vaksinering obligatorisk fra mars.

Myndighetene i Hellas sa tirsdag at vaksinering vil bli obligatorisk for alle over 60 år. Alle som sluntrer unna, vil bøtelegges 100 euro i måneden, tilsvarende en drøy tusenlapp.

(NTB)

Strømmen tilbake i Asker

Strømmen er tilbake for de nesten 2.000 husstandene i Asker som var mørklagt onsdag kveld.

Strømbruddet berørte et stort område fra Heggedal, Gullhella og Borgen til Risenga, skriver Budstikka.

Ifølge strømleverandøren Elvia skyldtes strømbruddet en teknisk feil. Strømmen forsvant rundt klokken 19.50, men ved midnatt var feilen rettet.

Ifølge Yr var det minus 6 grader i Asker onsdag kveld.

(NTB)

Annonse

3780 nye smittetilfeller

Det siste døgnet er det registrert 3780 coronasmittede personer i Norge. Det er 795 færre enn samme onsdag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2889 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2297, så trenden er stigende.

Onsdag var 257 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var elleve flere enn dagen før. 68 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 37 på respirator. Det er én færre på intensiv og fem flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Nedgangen fra sist uke er neppe reell siden tallene forrige uke var kunstig høye på grunn av etterregistrering av smittetall grunnet driftsproblemer hos Norsk helsenett.

(NTB)

SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

Skyhøye strømpriser får opposisjonen til å reagere. SV vil ha med regjeringen på en kontantstøtte for å hjelpe folk med regningen.

– Nå må regjeringen sette seg ned med SV og å finne løsninger for hvordan vi kan gi økonomisk støtte til folk som trenger hjelp til å betale strømregninga, sa Lars Haltbrekken (SV) til NRK onsdag kveld.

Flere partier på Stortinget har varslet forslag i forbindelse med torsdagens finansdebatt. SV jobber også med et forslag, opplyser Haltbrekken.

– Det vil være en kontant utbetaling, som gis til personer og familier som strever med strømregningen. Dette må omfatte flere enn dem som får bostøtte, sier Haltbrekken til NTB.

Han skisserer en løsning med en støtteordning som gis til alle som tjener under et visst beløp, cirka 500-600.000 kroner.

– Vi tenker at det haster, det bør på plass før jul, sier han.

Utbetalingen vil dermed skje over budsjettet for i år, ikke for 2022. 2021-budsjettet skal gjennom en såkalt nysaldering på Stortinget før jul.

(NTB)

Annonse
Smitterekord i Tønsberg
Foto: Shutterstock / NTB

Smitterekord i Tønsberg

- 54 positive tester meldt i dag. Av disse er seks uvaksinerte og ni har ukjent smittevei.

Det opplyser ordfører i Tønsberg, Anne Rygh Pedersen overfor Tønsberg Blad onsdag kveld.

Ifølge lokalavisa har det aldri før vært registrert så mange smittetilfeller i byen.

- Dette er et svært høyt tall. Det jobbes på spreng både på teststasjonen og med smittesporing. Det som kan tolkes som positivt er et antallet med ukjent smittevei er relativt lavt. Vi vil oppfordre alle til å følge smittevernreglene - de finner du på kommunens hjemmeside hvis du er i tvil - og ta vare på seg sjøl og andre. Viktigst er å bli hjemme når du er syk, sier ordføreren om rekorden.