Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

210 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 210 coronasmittede i Norge. Det er 79 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 208 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 306, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 5,8 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 127.676 personer testet positivt.

Til nå har 1.889.117 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.269.036 personer har fått andre dose.

Torsdag var 55 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

Til sammen er 789 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Beryktet brasiliansk gjengleder drept:

En av Brasils mest ettersøkte kriminelle er drept i en politiaksjon i Rio de Janeiro, melder brasilianske medier.

Wellington da Silva Braga, også kalt «Ecko», ble angivelig skutt og drept mens han besøkte sin kone og barn i en av Rio de Janeiros favelaer lørdag.

Braga antas å være lederen for en av de største militsene i Rio de Janeiro.

Gruppen hans, O Bonde do Ecko, kontrollerer store deler av den vestlige delen av Rio samt regionen Baixada Fluminense, som grenser til metropolen i nord.

Rios mange militsgrupper består av både aktive og tidligere politifolk, brannfolk samt mange andre, og de kontrollerer om lag 25 prosent av byen. Militsgruppene er involvert i alt fra narkotikahandel og innkreving av beskyttelsespenger til å bestemme hvem som skal få strøm, gass og rennende vann.

(NTB)

Melding om amper stemning i Drammen:

Politiet i Drammen rykker lørdag kveld ut etter melding om amper stemning mellom to gjenger.

10-15 personer skal være involvert, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Operasjonsleder Øystein Eikedalen sier til Dagbladet at politiet foreløpig ikke har oversikt over hva som har skjedd, men at det nå er rolig på stedet.

Kjøretøy i full fyr i Tønsberg:

Politiet rykker lørdag kveld ut etter melding om full fyr i et kjøretøy som har trillet ut i skogen i Tønsberg.

Kjøretøyet er overtent, og det har tatt fyr i skogen, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Brannvesenet er i gang med slokking. Det er litt vind i området, men det er foreløpig ikke meldt om stor spredningsfare, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Øystein Eikedalen, til Dagbladet.

En person satt i kjøretøyet da det begynte å brenne. Vedkommende er uskadd.

Pågrepet under intervju fordi hun røykte:

Den russiske aktivisten og medlemmet av protestgruppa Pussy Riot, Veronika Nikulsjina, ble i dag pågrepet i Russlands hovedstad Moskva.

Årsak?

Hun røykte på offentlig plass.

Det melder den russiske avisa Novaja Gazeta på Twitter.

Pågripelsen fant sted midt under et videointervju med YouTube-kanalen Redaktsija, og er derfor fanget på film.

Den viser hvordan to politibetjenter rolig tar med seg Nikulsjina fra plassen. Nikulsjina gjør ikke motstand, sier så godt som ingen ting, men gjør et fredstegn til fotografen i det hun blir eskortert vekk.

Nikulsjina var ikke del av originalbesetningen av Pussy Riot som ble pågrepet og dømt for å ha tatt seg inn i en kirke og opptrådt regimekritiske sanger. Hun ble derimot pågrepet i 2018 da hun stormet fotballbanen hvor finalen i VM ble spilt.

Da var hun kledd i et politikostyme for å demonstrere mot pågripelsen av regimekritikere.

Skjermdump fra Redaktsija

Brann på Ågotnes: Skarpskyttere skal skyte:

Det brenner i flere acetylenflasker ved Ågotnes base i Øygarden kommune på Sotra. På grunn av eksplosjonsfare er det opprettet en sikkerhetssone på 300 meter, skriver 110-sentralen Vest på Twitter.

- Vi har fått melding om brann i en gassflaske som står i en kurv sammen med andre flasker på stedet. Det er uvisst hvor varmen står, om den står mot de andre flaskene, er det eksplosjonsfare, sier vaktkommandør Ole Jacob Hartvigsen ved 110-sentralen til Bergensavisen.

Avisa skriver at store ressurser er kalt ut til basen, deriblant mannskap fra Laksevåg brannstasjon som er eksperter på farlig gods. Også skarpskytter fra politiet er på plass. Like før klokka 19 melder politiet at skarpskyttere fra politiet har begynt å skyte hull i glassflaskene for å avlaste trykk.

- Totalt er det 16 flasker. Vil ta litt tid å bli ferdig på grunn av skarpskytterfaglige vurderinger på sikt og vinkel, i samspill med brannfaglige vurderinger på temperaturer, vindretning og utflamming, skriver politiet på Twitter.

Hele basen er evakuert, sammen med et skip som ligger fortøyd ved kaien.

- Ingen er foreløpig meldt skadd. Ingen bolighus er evakuert. Mannskap på en båt holdes om bord. Det er ikke fare for allmenheten, brannen er på inngjerdet industriområde, skriver operasjonsleder i Vest politidistrikt, Eivind Hellesund, i en pressemelding.

Coast Center Base i Ågotnes driver blant annet med vedlikehold av rigger og fartøy.

- Vi har ikke kontroll på situasjonen i øyeblikket, sier vaktleder Ole Jakob Hartvigsen til Bergens Tidende klokken 18.23.


( NTB / Dagbladet)


Israel: Kvinne drept av grensevakt:

En palestinsk kvinne som angivelig var væpnet med en kniv, er skutt og drept av en israelsk grensevakt, opplyser politiet.

Hendelsen skjedde ved en kontrollpost nord for Jerusalem lørdag ettermiddag.

Ifølge en uttalelse fra israelsk politi planla kvinnen å knivstikke vaktene ved kontrollposten Qalandia. En grensevakt skjøt og drepte kvinnen.

Qalandia er den mest benyttede grenseovergangen for palestinere på den okkuperte Vestbredden som skal inn i Israel. Grenseovergangen driftes av et privat sikkerhetsfirma.

(NTB)

Foto: NTB

Ti års fengsel for brannen i Moria-leiren:

Fire afghanske asylsøkere er hver dømt til ti års fengsel i Hellas for å ha stiftet brannene som raserte Moria-leiren på Lesvos i september i fjor.

Leiren, som huset over 10 000 mennesker, brant ned til grunnen i de to brannene.

Dommen falt i en gresk domstol lørdag dagen etter at rettssaken startet. De fire var tiltalt for brannstiftelse med fare for tap av menneskeliv, samt medlemskap i en kriminell gruppe.

Forsvarerne mener at de tiltalte ikke vill få en rettferdig rettssak og viste til at tre av dem var under 18 år da de ble pågrepet. De ble likevel ikke behandlet som mindreårige av påtalemyndigheten.

Anklagene mot dem bygget i hovedsak på vitneutsagn fra andre afghanske asylsøkere, som utpekte seks unge landsmenn som skyldige i brannene.

To afghanske asylsøkere er fra før funnet skyldige i ildspåsettelse i Moria-leiren. De ble dømt til fem års fengsel i mars.

(NTB)

Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / NTB

Turgåer satt fast i leire - reddet ut:

Nødetatene har iverksatt en redningsaksjon ved Øvre Djuptjønn i Nore og Uvdal, etter melding om at en turgåer har satt seg fast i leire, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Vedkommende, en mann i 70-åra, og står i et vann med leirbunn. Han synker nedover og trenger hjelp til å komme seg opp, opplyser operasjonsleder Øystein Eikdealen til Dagbladet.

- Han står omtrent tre meter fra land og holder seg fast i en båt. Luftambulansen er på stedet og vil hjelpe han ut av leira, sier Eikedalen.

I en oppdatering like etter klokka 16 melder politiet at mannen er løs fra leirmassene i vannet.

Skogbrann på Romsås: - Under kontroll:

SISTE: Ledelsen for brannvesenet på stedet opplyser til Dagbladet i 16-tida at de pakker sammen, men skal overvåke området utover kvelden. Brannårsaken er ikke fastslått.
------------------------------------------
Det brenner i et skogsområde ved Romsås i Oslo. Den siste meldingen i saken er at brannvesenet har kontroll, og nå har stoppet spredningen. Likevel er det fremdeles mye arbeid på stedet.

Tidligere meldte 110-sentralen på Twitter at brannen hadde spredd seg fra 100-200 kvadratmeter til et område på 300-400 kvadratkilometer.

- Nå brenner det i ca 400-500 kvm, vi er på stedet nå og begynt slokking, blåser en del som slukking litt utfordrerne, skriver de på Twitter.

Nødetatene er nå i Romsås, i området mellom Odvar Solbergsvei og Bånkall.

Brannen har oppstått i en kraftledningsgate. Brannvesenet er på stedet med mannskap.

- Vi har mange ressurser på området, og vi har lokalisert hvor brannen befinner seg. Vi har sendt inn mannskap i området, men det er litt vanskelig adkomst, sier vaktkommandør i 110-sentralen, Tor Audunhus, til Dagbladet.

Han legger til at det nå brenner i en lav vegetasjon, men at brannen kan spre seg videre på grunn av vinden og fordi det er tørt i området.


(NTB/Dagbladet)

Foto: Paul Kleiven / NTB

Politiet: - Folk må ta seg sammen:

Øst poltidistrikt kommer lørdag ettermiddag med skjennepreken til folk som ringer inn til politiet om funn av livløse mennesker, men som "ikke tør å gjøre noe for å hjelpe".

- Det anmodes om at folk må ta seg sammen og sjekke pust og puls i slike situasjoner, i verste fall kan liv gå tapt, skriver politiet på Twitter.

Politidistriktet har opplevd to slike hendelser bare i dag, forteller operasjonsleder Stein Walle til Dagbladet: I Halden ble en kvinne funnet livløs under ei bru. Politiet fikk etter hvert liv i en "meget beruset dame". En mann ble også funnet sovende i en park i Fredrikstad. Innringer ønsket ikke å gå bort for å sjekke om han var i live.

- Etter våre begreper er dette ikke greit. Man har en plikt til å hjelpe mennesker i nød. Det holder ikke bare å ringe nødnummeret og gå videre, sier operasjonslederen.

Denne plikten reguleres i straffeloven. Forsømmelse kan straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder.

Walle forteller at de på nødsentralen kommer med kyndig veiledning til innringer, slik at vedkommende kan hjelpe etter beste evne fram til kvalifisert personell eventuelt er framme. Han opplever at de ikke alltid når fram.

- Noe skyldes nok at folk er redde for å involvere seg, for at det skal skje noe. Og noe skyldes nok dessverre at folk ikke bryr seg så veldig. Det er litt trist, sier han, og fortsetter:

- Vi skjønner at folk kan oppleve det som skremmende eller ubehagelig i enkelte situasjoner, og det er bra at de ringer oss. Samtidig skulle vi ønske at folk tok mer ansvar.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.