Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

210 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 210 coronasmittede i Norge. Det er 79 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 208 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 306, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 5,8 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 127.676 personer testet positivt.

Til nå har 1.889.117 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.269.036 personer har fått andre dose.

Torsdag var 55 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre færre enn dagen før.

Til sammen er 789 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

52 smittede i Oslo:

Det er registrert 52 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 over snittet de sju foregående dagene.

Det er ett smittetilfelle mer en det som ble registrert dagen i forveien, og 14 flere enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 39 smittede per dag i hovedstaden.

Smittetallene er høyest i bydelen Nordstrand. Der ligger smittetrykket på 206 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Her ble det registrert seks nye smittede i siste døgn.

Etter det følger bydelene Ullern (119) og Vestre Aker (100).

Bydelen Alna har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 18 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble registrert ett nytt smittetilfelle i bydelen siste døgn.

Totalt er 37.289 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Hjerteproblemer hos vaksinerte tenåringer:

Amerikanske eksperter møtes onsdag for å granske over 300 bekreftede tilfeller av hjerteproblemer hos tenåringer som har blitt vaksinert mot coronavirus.

Ekspertene inngår i en komité i regi av Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Onsdag skal de gå gjennom data knyttet til mer enn 300 bekreftede tilfeller av hjertemuskelbetennelse (myokarditt) hos tenåringer etter å ha fått mRNA-vaksiner.

Hensikten er å finne ut om mRNA-vaksiner kan forårsake myokarditt, samt perikarditt (hjerteposebetennelse). Israel var det første landet som identifiserte en mulig forbindelse.

– Disse tilfellene er sjeldne, og det store flertallet har blitt helt friskmeldt etter hvile og støttetiltak, sier CDC-direktør Rochelle Walensky i forkant av møtet.

300 tilfeller av 20 millioner vaksinerte er et lite antall, men fortsatt trolig høyere enn det man ellers ville ha regnet med i denne aldersgruppen. I USA er vaksinen fra Pfizer og Biontech den eneste mRNA-vaksinen som gis til ungdommer fra tolv år og oppover.

(NTB)

Ikke fornøyd med politiets pengeinnkreving:

Justisminister Monica Mæland (H) er ikke nådig i dommen over politiets evne til å inndra penger fra kriminelle.

De ti siste årene har domstolene besluttet å inndra nær 2,7 milliarder kroner i straffesaker, men kun 793 millioner kroner er innbetalt, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg er ikke fornøyd. Vi har sendt tydelige signaler og fulgt opp med midler til politiet for å håndtere også denne kriminaliteten, og jeg forventer nå en plan fra Politidirektoratet og Riksadvokaten på hvordan de skal håndtere dette framover, sier Mæland til avisen.

Hun peker på at politiets forklaring om manglene ressurser ikke er god nok.

– Politiet har vært budsjettvinner hvert eneste år, og da må vi forvente at de også håndterer økonomisk kriminalitet på en bedre måte enn de har gjort de siste årene. Det skal aldri lønne seg å være kriminell, sier hun.

Politidirektoratet viser til at det de siste årene har det skjedd en stor endring i kriminalitetsbildet, og at «politiet opplever en kraftig økning innen de mest alvorlige og arbeidskrevende sakene».

– Dette gjelder på tvers av ulike kriminalitetsområder, og vi må erkjenne at resultatene innen økonomisk kriminalitet ikke har vært tilfredsstillende, skriver avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet i en epost til DN.

(NTB)

Pelosi-komité skal granske kongress-angrepet:

En komité satt ned av Representantenes hus' leder Nancy Pelosi skal granske stormingen av Kongressen 6. januar, ifølge en kilde.

Pelosi kom med kunngjøringen på et privat møte med ledere fra demokratene tirsdag, ifølge kilden som Associated Press har snakket med.

Den nye komiteen etableres i så fall etter at republikanerne i Senatet i forrige måned blokkerte et fremstøt om å opprette en tverrpolitisk, uavhengig kommisjon som skulle granske kongresstormingen.

(NTB)

Overveldende flertall mot elsparkesykkel-forbud:

Ni av ti spurte osloborgere vil ikke forby elsparkesykler, men de ønsker strengere regulering av de elektriske doningene velkommen.

Det kommer til å være så mange som 25.000 elsparkesykler i Oslos gater i sommer, skriver Aftenposten.

Byrådet ønsker i en forskrift å stramme inn reglene for selskapene som leier ut slike sykler. Ett av forslagene i forskriften som er ute på høring, er en maksgrense på 8.000 elsparkesykler til utleie i hele byen. Det er godt over en halvering av det som er tilbudet i dag, ifølge avisen.

Hele 73 prosent mener reglene for utleie av elsparkesykler bør reguleres strengere enn i dag, viser en undersøkelse Norstat har gjort for Aftenposten. 15 prosent mener reguleringene kan være som de er i dag.

Kun 9 prosent støtter et forbud, mens 3 prosent mener det ikke trengs noen form for regulering.

Byrådets reguleringsønske får en blandet mottakelse hos utleieselskapene. Vois norgessjef har omtalt maksgrensen som en «katastrofe», mens norgessjefen i en annen elsparkesykkelgigant er uenig med sin konkurrent:

– Å la være å regulere bransjen ville på lang sikt blitt en katastrofe. Vi støtter forslaget til byrådet 100 prosent. Et tak på 8.000 elsparkesykler i byen vil gi mer ordnede former for parkering. Det ligner også mer på antallet vi ser i andre europeiske byer, sier Fredrik Timell i Lime.

(NTB)

221 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 221 coronasmittede i Norge. Det er én færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 181 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 177, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 6,0 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 129.766 personer testet positivt.

Til nå har 2.197.343 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.459.709 personer har fått andre dose.

Tirsdag var 34 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før.

Til sammen er 790 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

(NTB)

- Vært på «Heidis»? Test deg:

Det er registrert elleve nye tilfeller av covid-19 i Tromsø.

- Vært på Heidi's i helga? Test deg, oppfordrer kommunen.

Alle de elleve tilfellene ser ut til å kunne knyttes til det pågående utbruddet og stammer fra «Heidi's Bier Bar». De fleste smittetilfellene er nærkontakter av allerede kjente tilfeller. Enkelte av de nye tilfellene har man derimot foreløpig ikke klart å knytte direkte til andre smittede.

- Vi oppfordrer nå alle som har vært på Heidi’s Bier Bar sist fredag og lørdag, om å teste seg, enten de har symptomer eller ikke, sier kommuneoverlege Inger Hilde Trandem i en pressemelding.

- Det er coronasmitte i byen nå, og den ser ut til å spre seg raskt, legger hun til.

Nærkontakter til de smittede kontaktes nå fortløpende. Deler av kommunens beredskapsteam er aktivert for å hjelpe til med sporingsarbeidet.

I lys av det pågående utbruddet holdes testsenteret på Sydspissen åpent onsdag til fredag fra klokka 9 til 21.

(NTB)

Foto: Google Street View

Sverige: 100 personer i masseslagsmål:

Over 100 personer skal ha vært involvert i et masseslagsmål i Borås i Sverige. Minst to personer - deriblant en politimann som ble truffet i hodet av ei flaske - er sendt til sykehus av ambulanse.

Ifølge politiet skal slagsmålet ha vært mellom to gjenger. Det er foreløpig ukjent hva som er årsak til konflikten, skriver SVT.

- Det er flere patruljer som jobber på stedet med flere involverte, sier Anna Göransson, talsperson for politiet i Vest-regionen, til avisa.

For å håndtere slagsmålet har Borås-politiet bedt om forsterkning fra politiet i Göteborg og helikopter.

- Politimannen er kjørt til sykehus og måtte sy to sting. Han har det bra etter forholdene, melder politiet ifølge avisa.

26 ungdommer coronasmittet i Grimstad:

26 ungdommer i aldersgruppen 15 til 20 år har fått påvist covid-19, opplyser Grimstad kommune.

«Dette er det største smitteutbruddet så langt i pandemien, og vi har bemannet opp kraftig for å møte den ekstraordinære situasjonen», skriver kommunen i en pressemelding, ifølge Fædrelandsvennen.

Kommuneoverlege Vegard Vige forteller at de i løpet av tirsdag har opplevd en massiv smittespredning som gir grunn til omfattende testing blant unge mellom 15 og 20 år. Han ber alle unge utsette og avvente sosiale samlinger.

- Det er helt avgjørende for oss at rådene om test og sosiale begrensninger følges for å få en oversikt over situasjonen, sier han.

(NTB)

Foto: Jiranan Thongloy / Shutterstock / NTB

Melding om knivstikking i Stavanger:

Politiet i Sør-Vest har rykket med flere enheter i Stavanger, etter melding om slagsmål med kniv.

- Flere meldinger til politiet om et slagsmål med kniv og at noen skal være knivstukket, melder politiet.

Politiet opplyser at det er uoversiktelig på stedet, men at de har kontroll på noen involverte.

- Foreløpig to med kuttskader, ikke beskrevet som alvorlig, melder de.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.