Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Betydelig del av Grimstad i karantene:

De rundt 650 elevene og 100 ansatte ved Fevik skole i Grimstad er i karantene på grunn av coronasmitte. I tillegg er alle husstandsmedlemmer i ventekarantene.

Ifølge Agderposten er dessuten 120 elever og sju ansatte ved Dahlske videregående skole i karantene.

- Vi snakker om et betydelig antall av Grimstads innbyggere som nå er i karantene og ventekarantene, sier kommunikasjonssjef Petter Toldnæs.

Torsdag kveld kom beskjeden om tre nye smittede i kommunen.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Nytt strømbrudd på Puerto Rico:

Rundt 190 000 var uten strøm på Puerto Rico onsdag, bare en knapp uke etter at om lag halvparten av øyas innbyggere mistet strømmen etter brann og nettangrep.

Det private selskapet Luma Energy, som fra 1. juni har vært ansvarlige for strømmen på øya, sa at tre enheter ble tatt av nettet. Det er uklart hvorfor.

Det siste strømbruddet førte til sinne i sosiale medier, da tusenvis av mennesker måtte kaste mat og medisin som må holdes avkjølt. Enkelte har også hatt problemer siden strømbruddet forrige uke gjorde at 900 000 mistet strømmen.

Det siste strømbruddet kom også like etter at Luma advarte om at det kunne bli opphold i tjenestene på nattetid de neste tre dagene på grunn av vedlikehold og andre mindre problemer.

Etter at orkanen Maria rammet Puerto Rico knallhardt i 2017, tok det elleve måneder før strømforsyningen var gjenopprettet.

(NTB)

Fem pågrepet i razzia mot prodemokratisk avis:

Politiet raidet lokalene til den prodemokratiske avisen Apple Daily i Hongkong torsdag morgen. Fem sjefer i avisa ble pågrepet, blant dem sjefredaktør Ryan Law.

De fem er pågrepet og siktet under Kinas nasjonale sikkerhetslov for Hongkong. De anklages for å konspirere med «et fremmed land eller andre eksterne elementer for å sette den nasjonale sikkerheten i fare», heter det.

Det er Apple Daily selv som opplyser at Law er blant de pågrepne. Avisa eies av den kjente mediemogulen Jimmy Lai, som for tiden sitter fengslet for ulovlige protester i 2019, da det var massedemonstrasjoner for demokrati.

(NTB)

Sju personer i trafikkulykke i Nome kommune:

Sju personer er involvert i en trafikkulykke i Hantovegen i Lunde i Nome kommune i Vestfold og Telemark fylke natt til torsdag, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Enslig bil som har kjørt ut. Nødetatene rykker ut, skrev politiet klokka 01.24.

Klokka 02.09 opplyser de at nødetatene har ankommet stedet.

- AMK har bestilt luftambulanse for en av de skadde. Politiet undersøker omstendighetene nærmere nå, skriver de.

Politiet vet foreløpig ikke om ytterligere detaljer rundt alvorlighetsgraden på den skadde.

I en oppdatering seinere natt til torsdag skriver de at føreren av bilen blåste til cirka 1,5 i promille etter kontroll:

- Politiet undersøker om noen fra ulykkesbilen har stukket fra stedet. Samtlige sju personer som har har kontroll på blir sendt sykehuset i Telemark for nærmere undersøkelser.

Ingen streik i flyteriggoppgjøret – enighet i meklingen:

Industri Energi kom natt til torsdag til enighet i meklingen med Norges Rederiforbund. Det blir derfor ikke streik blant riggarbeiderne.

Industri Energi og Norges Rederiforbund kom til enighet i meklingen rundt klokka 1 natt til torsdag. Forhandlingene har foregått i Stavanger siden onsdag morgen.

- Vi er fornøyd med at vi gjennom mekling har oppnådd et betydelig forbedret resultat som sikrer kjøpekraften for de ansatte på flyterigger og innen plattformboring på faste innretninger, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi i en pressemelding.

Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,7 prosent, dog minimum 24 500 kroner inkludert feriepenger. I tillegg blir nattillegget økt med 3,50 kroner til 90 kroner per time. Helligdagsgodtgjørelsen økes med 60 kroner til 2110 kroner per dag. Endringene gjøres gjeldende fra 1. juni.

Forhandlingene om flyteriggavtalen ble brutt 20. mai. Avtalen omfatter over 4500 ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

I år er det mellomoppgjør, som betyr at det bare forhandles om lønnsregulering. Dette til forskjell fra hovedoppgjør, hvor det forhandles om alle bestemmelsene i tariffavtalene.

(NTB)

180 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 180 coronasmittede i Norge. Det er 32 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 173 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 219, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til torsdag var det utført 5,9 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 128 679 personer testet positivt.

(NTB)

Nedslående resultater for ny vaksinekandidat:

Onsdag opplyser CureVac i en pressemelding at foreløpige resultater fra en av deres fase-3-studier viser at deres vaksinekandidat er bare 47 prosent effektiv mot covid-19.

Til sammenlikning viste Moderna og Pfizer sine vaksinekandidater seg å være omkring 94 prosent effektive mot covid-19 i deres fase-3-studier.

Selskapet opplyser at de har varslet Det europeiske legemiddelbyrået (EMA), som godkjenner vaksiner for bruk i Europa, om resultatet. EMA har ikke et minimumskrav for vaksineeffekt, men legger til grunn at produsenter bør kunne vise til minst 50 prosent effektivitet for sine kandidater.

Studien inkluderte 40 000 deltakere fra ti land i Latin-Amerika og Europa.

Daglig leder Franz-Werner Haas ved CureVac opplyser at det er utfordrende å oppnå gode resultater nå som det har oppstått så mange nye virusvarianter. Samtidig utelukker han ikke at seinere resultater fra fase-3-studiene kan vise høyere vaksineeffekt.

I mai uttalte en talsperson for legemiddelselskapet til Dagbladet at de forventet å søke om markedsføringstillatelse for sin vaksinekandidat i løpet av andre kvartal, altså seinest ved utgangen av juni. Talspersonen tok imidlertid forbehold om at anslaget ville avhenge av resultatene fra fase-3-studiene og EMA.

Folkehelseinstituttet opplyste i februar at Norge hadde bestilt omkring to millioner doser av CureVac-vaksinen.

Foto: Artur Widak / Shutterstock / NTB

Kommune beklager SMS-tabbe:

Onsdag kveld beklager Øyer kommune å ha sendt ut feil SMS. I SMS'en ble hyttegjester som oppholdt seg i kommunen bedt om å reise hjem, ifølge VG, som først omtalte saken.

«Øyer kommune har sendt ut en SMS angående påmelding til vaksinering. Dessverre gikk det ut en gammel melding i forkant av dette som ikke skulle vært sendt. Dette skyldes uheldig brukerfeil. Vi beklager!», skriver kommunen på sine Facebook-sider.

Overfor VG opplyser ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) at han antar at SMS'en ble sendt til mellom 4000 og 5000 mottakere. Midtmageli svarer «selvfølgelig» på spørsmål fra avisa om hyttegjester i Øyer kommune kan få lov til å bli værende.

- Maxwells fengselscelle oversvømt av kloakk:

Fengselscellen Ghislaine Maxwell sitter i ble i forrige uke «gjennomtrukket» av kloakk, ifølge en klage fra hennes advokat.

– Det førte til at hun måtte flytte til en annen celle. Avføring fra skadedyr falt fra luftventilene, skriver Maxwells forsvarer Bobbi Sternheim i et brev til en føderal domstol på Manhattan.

Maxwell, tidligere partner og venn av avdøde Jeffrey Epstein, er tiltalt for menneskehandel og medvirkning til seksuelle overgrep. Hun har erklært seg ikke skyldig i de seks tiltalepunktene.

Rettssaken mot henne skulle egentlig starte i juli, men ble i mai flyttet til høsten.

(NTB)

Ghislain Maxwell avbildet sammen med sin tidligere partner, Jeffrey Epstein. Foto: Patrick McMullan / Getty Image

Biden sa unnskyld til journalist :

President Joe Biden ble irritert da han ble spurt om hvorfor han var så sikker på at Vladimir Putin nå vil endre sin oppførsel.

– Når sa jeg at jeg var sikker? sa Biden som svar på spørsmålet som kom da han var på vei ut fra pressekonferansen etter toppmøtet i Genève onsdag.

– Det jeg sa, var at det som vil endre oppførselen hans, er om resten av verden reagerer og det reduserer deres plass i verdenssamfunnet. Jeg er ikke sikker, jeg bare legger fram fakta, sa han.

Konfrontert med at Putin på sin pressekonferanse etter møtet nektet for involvering i cyberangrep og at han nektet å si Nevanyjs navn, sa Biden følgende:

– Om du ikke forstår det, er du i feil bransje.

Biden beklaget senere utfallet, som var rettet mot CNNs Kaitlan Collins.

– Jeg skylder den siste som spurte en unnskyldning, jeg burde ikke svart så kjekt, sa presidenten, skriver CNN.

(NTB)

Foto: Peter Klaunzer / Keystone via AP, Pool

Medier: Bombealarm ved fotballstadioen i Roma:

Det skal ha gått en bombealarm i nærheten den olympiske stadion i Roma onsdag kveld, melder flere italienske medier.

Det skjer bare kort tid før EM-kampen mellom Italia og Sveits.

Ordføreren i Roma, Virginia Raggi, bekrefter at det ble gjort funn av en bilbombe på Twitter.

- Det er veldig alvorlig, og jeg uttrykker min fulle solidaritet, skriver hun.

Corriere dello Sport skriver at den antatte bomben, som skal ha blitt plassert i en bil få kilometer fra fotballstadioen, skal ha blitt oppdaget av tilfeldig forbipasserende.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.