Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

53 smittede i Oslo:

Det er registrert 53 nye coronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 15 under snittet de sju foregående dagene.

53 tilfeller er åtte færre enn på onsdag og 38 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 68 smittede per dag.

Smittetallene er høyest i bydelen Vestre Aker. Der ligger smittetrykket på 305 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert tre nye smittede i bydelen siste døgn.

Etter det følger bydelene Nordre Aker (229) og Nordstrand (193).

Bydelen Grorud har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 43 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert to nye smittede i bydelen siste døgn.

Totalt er 36.903 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Putin møter pressen etter toppmøte:

President Joe Biden og Vladimir Putin møttes onsdag i Genève i Sveits for første gang ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Møtet er siste stopp på Bidens første rundtur i Europa som president. Forholdet mellom de to landene er omtalt som dårligere enn på mange tiår.

En rekke vanskelige saker har stått på dagsordenen. Biden-regjeringen har kritisert Russland for menneskerettsbrudd, omfattende dataangrep, fengslingen av Aleksej Navalnyj og styrkeoppbygging ved grensa mot Ukraina.

Klokka 17.30 melder Det hvite hus at toppmøtet er ferdig. Det er ventet at de to presidentene skal møte pressen hver for seg i etterkant av det fire timers lange møtet.

Følg pressekonferansene direkte på Dagbladet TV.

Den russiske presidenten tar spørsmål fra pressen, og amerikanske CNN fyrer av flere spørsmål på rappen:

- Kan du karakterisere dynamikken mellom deg selv og president Biden? Var den fiendtlig? Vennlig? Gjennom disse samtalene, har du forpliktet deg til å opphøre alle cyberangrep moyt USA? Har du forpliktet deg til å slutte å true Ukrainas sikkerhet? Og har du forpliktet deg til å slutte å slå ned på opposisjonen i Russland? spør CNNs journalist.

- Når det gjelder det overordnede, mener jeg at det ikke har vært noen fiendtlighet. Tvert imot har møtet vårt vært konstruktivt. Vi har ulike vurderinger på mange områder, men begge sidert uttrykte intensjoner om å forstå hverandre, og prøve å finne felles grunn. Samtalene var konstruktive, svarer Putin.

Han sier videre at de har diskutert Ukrainas mulighet til å bli med i Nato-alliansen.

- Vi berørte temaet bredt.

Putin sier de har blitt enige om å iverksette «konsultasjoner» når det kommer til cybersikkerhet.

- Jeg mener at det er ekstremt viktig. Når det kommer til ansvar, og hvem som bør gjøre hva, la meg orientere dere om ting som er viden kjent, men kanskje ikke for alle, sier Putin.

Putin hevder at «USAs kilder» sier at majoriteten av cyberangrep kommer fra innenrikshold, deretter fra Canada, «to stater i Latin-Amerika,» og Storbrittania.

- Russland står ikke på lista over land som i størst grad står for cyberangrep, hevder han.

- Det er en ting. For det andre: Gjennom 2020 har vi mottattt ti forespørsler angående cyberangrep på USAs infrastruktur. Som våre kolloeger har sagt, ble disse angrepene iverksatt fra Russisk territorium. I år har vi fått to slike forespørsler, og det er blitt gitt omfattende svar. Russland sendte i fjor 45 slike forespøsler til relervante organ i USA, og i år har vi sendt 35. Vi har ikke fått svar så langt. Det sier at vi har mye å jobbe med.

På spørsmål om opposisjonsleder Navalny, svarer Putin at
Navalnyj var klar over at han brøt russisk lov da han forlot landet for å motta medisinsk behandling for alvorlig forgiftning i august i fjor.

– Han satte seg bevisst i en posisjon der han visste han kom til å bli pågrepet. Hva slags diskusjon kan vi ha om denne mannen, som oppnådde akkurat det han ønsket seg?

Putin beskriver Biden som en "konstruktiv og erfaren politiker". Han understreker at det er vanskelig å vurdere hvorvidt forholdet til USA ville bli bedre, men at det er et "glimt av håp" om gjensidig tillit mellom Moskva og Washington.

- Vi hadde detaljerte samtaler i to timer. Det er ikke noe man kan ha med alle politikere. Han og president Trump er veldig forskjellige.

- Listen med politiske motstandere som enten er forgivtet, døde eller fengslet, er lang. Hva er du så redd for?, spør en journalist.

- Det handler ikke om at jeg frykter noe, svarer Putin og viser til et eksempel fra USA:

- Politiske motstandere stormet Kongressen. Over 400 mennesker risikerer straff, og noen trues med fengselsstraff i opptil 25 år. Hvilket grunnlag dette skjer på, vet vi ikke alltid.

- Vi sympatiserer med det som skjer i USA, men vi ønsker ikke at det skal skje i Russland, fortsetter den russiske presidenten.

Putin sier videre at han avviste Bidens påstander om at Russland ruster opp i Arktis.

- Det er ingen grunn til bekymring om Arktis. Amerikanerne har bekymringer, men de er grunnløse. Det vi gjør, er at vi gjenoppretter infrastrukturen langs den nordlige sjøruten. Det gjelder også den militære infrastrukturen.

(NTB / Dagbladet)

Foto: AP / NTB

180 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 180 coronasmittede i Norge. Det er 32 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 173 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 219, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til torsdag var det utført 5,9 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 128 679 personer testet positivt.

(NTB)

Nedslående resultater for ny vaksinekandidat:

Onsdag opplyser CureVac i en pressemelding at foreløpige resultater fra en av deres fase-3-studier viser at deres vaksinekandidat er bare 47 prosent effektiv mot covid-19.

Til sammenlikning viste Moderna og Pfizer sine vaksinekandidater seg å være omkring 94 prosent effektive mot covid-19 i deres fase-3-studier.

Selskapet opplyser at de har varslet Det europeiske legemiddelbyrået (EMA), som godkjenner vaksiner for bruk i Europa, om resultatet. EMA har ikke et minimumskrav for vaksineeffekt, men legger til grunn at produsenter bør kunne vise til minst 50 prosent effektivitet for sine kandidater.

Studien inkluderte 40 000 deltakere fra ti land i Latin-Amerika og Europa.

Daglig leder Franz-Werner Haas ved CureVac opplyser at det er utfordrende å oppnå gode resultater nå som det har oppstått så mange nye virusvarianter. Samtidig utelukker han ikke at seinere resultater fra fase-3-studiene kan vise høyere vaksineeffekt.

I mai uttalte en talsperson for legemiddelselskapet til Dagbladet at de forventet å søke om markedsføringstillatelse for sin vaksinekandidat i løpet av andre kvartal, altså seinest ved utgangen av juni. Talspersonen tok imidlertid forbehold om at anslaget ville avhenge av resultatene fra fase-3-studiene og EMA.

Folkehelseinstituttet opplyste i februar at Norge hadde bestilt omkring to millioner doser av CureVac-vaksinen.

Foto: Artur Widak / Shutterstock / NTB

Kommune beklager SMS-tabbe:

Onsdag kveld beklager Øyer kommune å ha sendt ut feil SMS. I SMS'en ble hyttegjester som oppholdt seg i kommunen bedt om å reise hjem, ifølge VG, som først omtalte saken.

«Øyer kommune har sendt ut en SMS angående påmelding til vaksinering. Dessverre gikk det ut en gammel melding i forkant av dette som ikke skulle vært sendt. Dette skyldes uheldig brukerfeil. Vi beklager!», skriver kommunen på sine Facebook-sider.

Overfor VG opplyser ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) at han antar at SMS'en ble sendt til mellom 4000 og 5000 mottakere. Midtmageli svarer «selvfølgelig» på spørsmål fra avisa om hyttegjester i Øyer kommune kan få lov til å bli værende.

- Maxwells fengselscelle oversvømt av kloakk:

Fengselscellen Ghislaine Maxwell sitter i ble i forrige uke «gjennomtrukket» av kloakk, ifølge en klage fra hennes advokat.

– Det førte til at hun måtte flytte til en annen celle. Avføring fra skadedyr falt fra luftventilene, skriver Maxwells forsvarer Bobbi Sternheim i et brev til en føderal domstol på Manhattan.

Maxwell, tidligere partner og venn av avdøde Jeffrey Epstein, er tiltalt for menneskehandel og medvirkning til seksuelle overgrep. Hun har erklært seg ikke skyldig i de seks tiltalepunktene.

Rettssaken mot henne skulle egentlig starte i juli, men ble i mai flyttet til høsten.

(NTB)

Ghislain Maxwell avbildet sammen med sin tidligere partner, Jeffrey Epstein. Foto: Patrick McMullan / Getty Image

Biden sa unnskyld til journalist :

President Joe Biden ble irritert da han ble spurt om hvorfor han var så sikker på at Vladimir Putin nå vil endre sin oppførsel.

– Når sa jeg at jeg var sikker? sa Biden som svar på spørsmålet som kom da han var på vei ut fra pressekonferansen etter toppmøtet i Genève onsdag.

– Det jeg sa, var at det som vil endre oppførselen hans, er om resten av verden reagerer og det reduserer deres plass i verdenssamfunnet. Jeg er ikke sikker, jeg bare legger fram fakta, sa han.

Konfrontert med at Putin på sin pressekonferanse etter møtet nektet for involvering i cyberangrep og at han nektet å si Nevanyjs navn, sa Biden følgende:

– Om du ikke forstår det, er du i feil bransje.

Biden beklaget senere utfallet, som var rettet mot CNNs Kaitlan Collins.

– Jeg skylder den siste som spurte en unnskyldning, jeg burde ikke svart så kjekt, sa presidenten, skriver CNN.

(NTB)

Foto: Peter Klaunzer / Keystone via AP, Pool

Medier: Bombealarm ved fotballstadioen i Roma:

Det skal ha gått en bombealarm i nærheten den olympiske stadion i Roma onsdag kveld, melder flere italienske medier.

Det skjer bare kort tid før EM-kampen mellom Italia og Sveits.

Ordføreren i Roma, Virginia Raggi, bekrefter at det ble gjort funn av en bilbombe på Twitter.

- Det er veldig alvorlig, og jeg uttrykker min fulle solidaritet, skriver hun.

Corriere dello Sport skriver at den antatte bomben, som skal ha blitt plassert i en bil få kilometer fra fotballstadioen, skal ha blitt oppdaget av tilfeldig forbipasserende.

Aktivt søk avsluttet i Rogaland:

Onsdag kveld opplyser redningsleder Thoralf Juva ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet at det aktive søket har blitt avsluttet etter at en bobil havnet i sjøen i Randaberg kommune i Rogaland.

Politiet ble først varslet om hendelsen like før klokka 19 onsdag kveld og iverksatte umiddelbart en redningsaksjon.

- Nå forsøker vi å komme i kontakt med eier av bobilen, men vi er ganske trygge på at det ikke befinner seg folk i sjøen. På bakgrunn av dette har vi avsluttet det aktive søke. Videre vil vi undersøke bobilen, før vi vil heise den om bord på et skip når det lar seg gjøre, sier redningsleder Thoralf Juva ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet klokka 20.30.

- Vi kan ennå ikke utelukke at det befinner seg folk i bobilen, men vi har ingen grunn til å tro at det gjør det. Det er omstendigheten som gjør at vi ikke har noen grunn til å tro det, uten at jeg kan gå nærmere inn på det.

Det var utenfor båthavna ved Tungenes fyr at bobilen havnet i sjøen. Tidligere onsdag kveld opplyste politiet at de på tidspunktet ikke visste om det befant seg personer i bobilen.

- Det var en melder som så bilen kjøre ut. Vi jobber med å få klarhet i hva vedkommende har sett, og hvordan dette har skjedd, sa operasjonsleder Dag Steinkopf til Dagbladet i 19-tida.

- Vi har akkurat ankommet stedet. Brannvesenet gjør seg klar til å ta seg ned til bilen. Vi jobber med å få avklart om det befinner seg folk i den, eller om det er andre årsaker til at bilen har havnet i vannet.

AKSJON: Det ble iverksatt redningsaksjon etter at en bobil havnet i vannet i Rogaland. Foto: Per Thime / Randaberg 24

SE LIVE: Biden med stikk til Putin: - Latterlig:

President Joe Biden og Vladimir Putin møttes onsdag i Genève i Sveits for første gang ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Klokka 17.30 melder Det hvite hus at toppmøtet, som varte i overkant av fire timer, er ferdig. Like etterpå holdt Putin en pressebrief hvor han fortalte om møte med den amerikanske presidenten.

Det er også ventet at Biden møter pressen i forbindelse med toppmøtet.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

- Jeg har akkurat fullført det siste møtet på denne turen. Jeg vet det har vært mye oppstyr rundt dette møtet, men det er ganske klart for meg: Det er ingen grunn til at presidenter ikke skal møtes ansikt til ansikt. President Putin og jeg har pratet om forholdet mellom to stolte stater. Et forhold som bør være stabilt og forutsigbart, og et forhold som bør kunne samarbeide, innleder Biden.

Biden sier at han har forklart for Putin at hans agenda ikke er mot Russland - eller noen andre land - men for det amerikanske folk.

- Menneskerettigheter handler om hvem vi er og vil alltid diskuteres, sier Biden.

Han sier videre at de to presidentene snakket om nettangrep.

Biden sier videre at de to presidentene snakket om cybersikkerhet, og sier at USA har identifisert 16 nettinfrastrukturer som er "over grensa" og definert som kritiske.

- Russland var prinsipielt enig i det. Men prinsippet er en ting, det må underbygges av handlinger.

Den amerikanske presidenten sier det var viktig å møte Putin ansikt-til-ansikt.

- Da blir det ingen misforståelser når det gjelder hva jeg vil kommunisere. Jeg gjorde det jeg kom for. Nummer en: identifisere praktisk arbeid våte to land kan gjøre for å fremme våre felles interesser, og som også er til fordel for verden. To: Jeg kommuniserte direkte - direkte - at USA vil respondere på handlinger som svekker våre, eller våre alliertes, vitale interesser. Og tre, jeg tydeliggjorde vårt lands prioriteringer og våre verdier, slik at han fikk høre det direkte fra meg.

Pressen spør Biden om hva han har gjort for å forhindre russiks valginnblanding i fremtiden.

- Putin vet at det vil få konsekvenser, svarer presidenten.

Biden sier at Russland desperat forsøker å opprettholde sin status som en verdensmakt.

- Å miste denne statusen vil være prisen de betaler dersom de fortsetter med slik forstyrrelse. De er ikke i stand til å diktere hva som skjer i verden.

På spørsmål om Navalny, sier Biden at han gjorde det klart at det vil være ødeleggende for Russland dersom han dør i fengselet.

Putin sammenliknet russisk opposisjon med Kongress-stormingen da han møtte pressen tidligere onsdag.

- Det er en latterlig sammenlikning, sier Biden og ler.

Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB

Restaurant i Ålesund nekter å betale corona-bot:

Restaurant Toldboden i Ålesund ble bøtelagt med 75 000 kroner for brudd på reglene for smittevern. De nekter å vedta boten og dermed går saken til tingretten.

- Vi velger å ikke vedta boten fordi vi mener at det politiet har funnet, ikke er et sterkt nok grunnlag, sier Christian Bernhard Olsvik i Ålesund til NRK.

Han er daglig leder i HR Restaurantdrift som drev Toldboden fram til 1. mai. Ålesund kommune anmeldte restauranten for brudd på covid-forskriften 16. til 18. april.

Til sammen ble over 200 personer coronasmittet etter et utbrudd på restauranten denne helgen, ifølge rikskanalen.

Politiet slo fast at utestedet serverte folk alkohol uten at de også bestilte mat, som bestemt i forskriften.

- Politiet har gått ut veldig bredt for å prøve å finne noe. Det står ingen plass i forskriften om hvor lenge et måltid kan vare eller hvor mye drikke som kan serves til et måltid, sier Olsvik.

(NTB)

Foto: Halvard Alvik / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.