Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Morgennytt:

Trump overvåket demokratisk toppolitiker
Daværende president i USA, Donald Trump, og administrasjonen hans gikk hardt ut i jakta på lekkasjer.

Russebråk flere steder
Det var tilløp til slagsmål da ti-tolv russebusser samlet seg ved Skaret i Hole kommune. Busser som kom fra Oslo og Bærum, ble bortvist fra stedet.

210 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 210 coronasmittede i Norge. Det er 79 færre enn samme dag i forrige uke.

Studioet fortsetter under annonsen

Søk etter to kvinner i Sirdal:

Det blir iverksatt søk og redning etter to kvinner som har opplyst at de befinner seg i området Rosskreppfjorden i Sirdal, opplyser politiet i Sør-Vest på twitter søndag formiddag.

- Den ene kvinnen har en skade i foten, melder politiet, som også opplyser at søk med luftambulanse foreløpig ikke har gitt resultat.

Operasjonsleder i Sørvest politidistrikt Toralv Skaarland forteller til NTB, at politiet fikk melding om kvinnene 08.05 søndag morgen, og at søket med luftambulanse ikke har gitt resultater.

- Vi har hatt tidvis kontakt med kvinnene, men telefondekningen er litt dårlig så det går litt av og på, forteller han.

Han forteller samtidig at de tar høyde for at søksområdet kan bli utvidet, men at mannskapet som er ute å leter er fjellvant og vant til å løse oppdrag som de nå er ute på.

- Mannskap fra frivillige organisasjoner er kalt ut sammen med ressurser fra politiet og redningshelikopter fra Sola, skriver politiet på Twitter.

Politisk krise trolig avverget i Sverige:

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, hasteinnkaller til pressekonferanse søndag klokka 11. Det opplyser regjeringen. Også Centerpartiets leder, Annie Lööf, vil delta på pressekonferansen, som kan følges direkte på Dagbladet.

Mandag klokka 10 er det duket for en mistillitsavstemning mot statsminister Stefan Löfvens regjering. Et flertall i Riksdagen bestående av borgerlige Moderaterna og Kristdemokraterna, samt Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna, har varslet at de vil stemme for.

Bakgrunnen for situasjonen er et forslag fra regjeringen om fri fastsettelse av husleie i nybygde boliger. Markedet er i dag regulert ved at leien fastsettes basert på boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Forslaget fikk Vänsterpartiet til å trekke sin støtte til regjeringen. Dermed ble det raskt klart at et flertall i Riksdagen var innstilt på å stemme for et mistillitsforslag. Regjeringen har i helga sittet i intense politiske samtaler.

Vänsterpartiet stilte regjeringen et ultimatum om å droppe forslaget eller forhandle fram forbedringer. Da det ikke ble oppfylt, varslet partiet mistillit.

- Dette er ikke tida for å sette landet vårt i en vanskelig politisk krise, innleder Löfven, og viser til Sveriges corona-situasjon.

Nå inviterer han partene både politisk og på boligmarkedet til en forhandling. Kravet er at en enighet skal komme på plass før 1. september.

- Løsningen innebærer at boligmarkedets parter får en mulighet til å løse dette sammen med politikerne, sier Löfven, og legger til at han forventer at partiene er villige til å forhandle fram en utleieavtale og en løsning i stedet for å føre landet inn i en politisk krise.

- Ta ansvar, finn løsninger, oppfordrer statsministeren til slutt.

For å felle regjeringen kreves det minst 175 stemmer i Riksdagen. De fire partiene som stiller seg bak mistillitsforslaget, har 181 av de 349 plassene i nasjonalforsamlingen og det kreves sånn sett svært stor enighet blant disse dersom den svenske regjeringen skal bli felt.

De to siste årene har Löfven ledet en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterna – der han er leder, og Miljöpartiet.

Foto: TT / NTB

Seks væpnede oppdrag på få timer i Oslo:

Natt til søndag ble travel for politiet i Oslo. Bare fra midnatt og til omkring 02.30 ble det gjennomført seks væpnede oppdrag.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli beskrev i natt antallet oppdrag på så kort tid som høyst uvanlig. Hans kollega, Bjørn Gunnar Nysæther, sier søndag morgen til Dagbladet at det har vært ei travel natt.

- Det skjedde svært mye på kort tid. Det var alt ifra meldinger om slåssing, slagsmål hvor melder mente å ha observert en kniv i Tøyen-området til sammenstøt med øks og machete i sentrum, sier Nysæther.

I sistnevnte hendelse jakter politiet fremdeles på gjerningspersoner søndag morgen. En person ble alvorlig skadd.

I tillegg til de væpnede oppdragene har politiet hatt en rekke meldinger om bråk og festing. Politiet rykket blant annet ut etter en melding om at 100–150 russ i flere russebusser var samlet ved McDonalds ved E18 i Asker da det brøt ut flere slåsskamper ved 05-tida.

- Det har vært mye ordensforstyrrelser også denne helga, men det roet seg som normalt omkring klokka 04-05 i dag tidlig. Det har vært festing i parkene også i natt, men litt mindre enn de siste par helgene, muligens på grunn av været. Mange av ordensoppdragene har vi måttet nedprioritere på grunn av de større hendelsene, sier Nysæther.

Andre steder har det vært mindre alvorlige hendelser, men likevel mye å gjøre.

- Det har vært en travel natt for mannskapene inne og ute. 60 loggførte oppdrag der stikkord er alkohol, fest og høy musikk. Der vi har vært, har det løst seg med pålegg, men det er mange meldinger vi dessverre ikke rakk over. Folk har oppført seg, så ingen er i arresten, twitrer politiet i Troms mandag morgen.

Også i nabofylket i sør har det vært mye å gjøre for politiet.

- Nærmere 50 ordensforstyrrelser fordelt på hele distriktet. Respondert på mange forstyrrelser av nattero, hvor vi har fått inn flere uavhengige klager. Pålegg om ro har stort sett blitt etterkommet. Få slagsmål, og få straffesaker, skriver politiet.

I Trondheim har det vært en alvorlig voldshendelse søndag morgen. En mann skal ha blitt dyttet av en buss og deretter slått. I Møre og Romsdal melder de også om en travel – men heldigvis ikke alvorlig – natt. De har hatt 30 oppdrag som har dreid seg om støy og høy musikk, samt noen innbringelser i drukkenskapsarrest.

Agder politidistrikt melder også at de ikke har hatt kapasitet til å følge opp alle meldinger.

- I løpet av natta har det vært 14 meldinger om musikkstøy, forstyrrelse av natteroen og ordensforstyrrelser fordelt over hele politidistriktet. Politiet har dessverre ikke hatt kapasitet til å følge opp alle disse.

Skudd avfyrt fra veranda:

Politiet i Trøndelag rykket søndag morgen ut til en adresse i Steinkjer etter melding om at det hadde blitt avfyrt skudd.

På Twitter opplyser politiet at det ingen personer har kommet til skade, og at de har kontroll på de involverte.

(NTB)

Minst 15 døde i skyteepisoder i Mexico:

Minst 15 personer er drept i flere skyteepisoder nord i Mexico, ifølge lokale medier.

Menn i SUV-er skjøtt 14 personer i forskjellige deler av byen Reynosa på grensa mot USA, melder avisa Milenio, som viser til anonyme sikkerhetskilder. Ifølge avisa ble ytterligere én person drept i et angrep mot politiet.

I Nord-Mexico kjemper flere karteller om kontrollen over lukrative smuglerruter for narkotika, våpen og mennesker. Den mexicanske regjeringen har ikke klart å få kontroll på volden i landet.

Det blir registrert nesten 100 drap daglig i Mexico. I tillegg er mer enn 88.000 meldt savnet, og få saker blir løst.

(NTB)

Asker: Full slåsskamp mellom russ:

Politiet måtte sende flere patruljer for å få kontroll på cirka 100-150 russ i Asker. Det melder de selv på Twitter.

- Flere som slåss og amper stemning. Første politipatrulje klarte ikke å roe gemyttene. Vi er framme med flere patruljer, og har nå kontroll på situasjonen. Flere personer er lettere skadet, men ingen alvorlig, melder politiet.

32 nye smittede i Oslo siste døgn:

Det siste døgnet har 32 personer fått påvist coronasmitte i Oslo. Det er 13 flere enn samme dag i forrige uke, da det bare ble registrert 19 nye tilfeller.

Det daglige snittet i hovedstaden den siste uken har vært 34 nye smittede.

Bare fire bydeler har nå et smittetrykk på mer enn 100 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Det er Nordstrand med 231, Vestre Aker med 122, Ullern med 116 og Frogner, der tallet er 113.

13 av de 32 nye smittede det siste døgnet hører hjemme i Nordstrand bydel.

Bydelene Bjerke, Alna, Stovner Østensjø og Grorud hadde ingen nye smittede siste døgn.

De siste to ukene er 556 personer coronasmittet i Oslo, og 381 av disse er i aldersgruppen 10 til 29 år.

Totalt er 37.160 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Minst én død etter påkjørsel i Pride-parade:

En person døde da en pickup kjørte inn i tilskuere til en pride-parade sør i Florida. Ytterligere en person skal være i livsfare.

Det var like før en pride-parade i Wilton Manors skulle starte, at en pickup skjenet over veien og kjørte inn i publikum, ifølge Local10.

– Dette er et terrorangrep mot LGBT-samfunnet. Han kom hit for å ødelegge mennesker. Dette var åpenbart ingen ulykke, sier ordfører Dean Trantalis i den nærliggende byen Fort Lauderdale til South Florida Sun-Sentinel.

Ifølge Trantalis er en mann død, mens tilstanden er kritisk for en annen. En tredje mann ventes å overleve, ifølge Trantalis.

– Plutselig hørte vi høye motorbrøl og et krasj gjennom et gjerde. Det var definitivt med overlegg, rett på tvers av trafikken, sier Christina Currie, som var på stedet, til avisa.

En mannlig sjåfør er pågrepet.

– Han hoppet ut av bilen, og politiet pågrep ham. Han ropte vulgære ting, sier Trantalis.

Paraden ble avlyst etter hendelsen.

Bilen til den demokratiske kongressrepresentanten Debbie Wasserman Schultz, som var til stede ved paraden og skulle kjøre i den, holdt på å bli truffet.

Vitner sier ifølge Local10s reporter på stedet at det så ut til at pickupen forsøkte å treffe kongressrepresentantens bil.

(NTB)

Kvinne til sykehus etter fasadeklatring i Tromsø:

En ung kvinne er sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge etter et fall på fem meter fra en fasade i Tromsø sentrum natt til søndag.

Politiet fikk melding om saken klokken 1.57.

– Kvinnen klatret på et forretningsbygg mellom Storgata og Havnegata. Vi vet ikke hvorfor kvinnen klatret opp på bygningen og har ikke fått snakket med henne, sier operasjonsleder Rune Nilsen i Troms politidistrikt til NTB.

Tilstanden til kvinnen er ukjent for politiet. Operasjonslederen sier de har flere vitner til hendelsen.

(NTB)

Dramatisk voldshendelse i Oslo :

Operasjonsleder for politiet i Oslo, Gjermund Stokkli, forteller at det har vært travle timer for Oslo-politiet sent lørdag kveld, og etter midtnatt.

Den mest alvorlige hendelsen fant sted i Møllergata rundt halv ett, opplyser Stokkli.

- Det skal ha vært flere personer involvert i en slåsskamp hvor det ble brukt øks eller machete. En person var alvorlig skadd da vi kom fram, personen er kjørt til sykehus. Vi søker etter en eller flere gjerningspersoner, samt øks eller machete, forteller han.

Den skadde personen skal ikke ha livstruende skader. Rett før klokken 3 forteller Stokkli at de fortsatt leter etter tre personer.

- Vi har fått signalement på en person. Mørk i huden, blå hettegenser og sorte bukser, forklarer operasjonslederen.

Søndag morgen forteller operasjonslederen til NTB at de involverte hadde en relasjon, og at den skadde mannen trolig ikke var et tilfeldig offer.

- Vi har hatt seks oppdrag med bevæpna patruljer siden klokka 23. Det har vært snakk om folk med pistol og andre våpen som stikk- eller slagvåpen, opplyser Stokkli til Dagbladet like før klokka 2 natt til søndag.

Han forklarer at det er høyst uvanlig med så mange bevæpnede oppdrag på så kort tid.

Operasjonslederen forteller at politiet i tillegg har hatt en rekke andre oppdrag.

- Det har også vært andre slåsskamper uten våpen, samt festbråk, vi har det fortsatt hektisk, avslutter han.

Han forteller at de har fått mange meldinger om festbråk i Torshovparken, i tillegg til musikk på private adresser.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.