Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Innelåst i egen bil i flere timer:

En finsk statsborger måtte reddes ut av sin egen bil av Heimevernets grensepatrulje i Nordland.

Politiet melder at mannen hadde låst seg inn bak i sin egen bil ved Bjørnfjell øst for Narvik.

Operasjonsleder Lars Halvorsen sier til VG at mannen i 30-årene skal ha lagt seg til å sove i bilen sin, men våknet til at han var låst inne i bagasjerommet. Mannen ringte politiet da det begynte å bli lite luft igjen i bilen.

- Han snakket dårlig engelsk. Etter hvert skjønte vi at han var innelåst, men ikke hvor han var. Han ga inntrykk av at han hadde lite luft og følte seg dårlig. Da fikk vi ringt opp finsk politi og satt opp en telefonkonferanse, forklarer Halvorsen.

Etter å ha lokalisert mannen ble Heimevernets grensepatrulje sendt ut og fikk låst ut mannen, som ble lettet og glad for å kunne puste i frisk luft igjen. Politiet er usikre på hvordan mannen låste seg inne.

- En teori er at mannen har gått fri for strøm med bilnøkkelen sånn at han ikke kunne åpne bilen, sier Halvorsen til VG.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Tønsberg: Mann falt i sjøen:

En mann er kjørt til sykehus etter at han falt i sjøen fra en båt i Tønsberg natt til mandag. Tilstanden er uavklart.

Mannen skal ha falt i sjøen fra en båt ved brygga i sentrum av Tønsberg.

– Folk på stedet hørte et plask og fikk ham opp fra sjøen. Han skal ha vært under vann og det ble utført livreddende førstehjelp på ham før han ble kjørt til sykehus, sier operasjonsleder Erik Gunnerud i Sørøst politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 01.38 natt til mandag.

(NTB)

- Minnet om min mor:

President Joe Biden røper at dronning Elizabeth spurte ham ut om Russlands og Kinas ledere da de møttes søndag, og sier hun minner om hans mor.

Det er vanligvis ikke kutyme å røpe hva man har snakket med dronningen om, men USAs president gjorde et unntak da han seint søndag kom til Heathrow etter møtet på Windsor Castle.

Da sa han at dronningen hadde tatt ham elskverdig imot, at hun hadde spurt ham om Russlands president Vladimir Putin, og Kinas Xi Jinping. Biden sa også at han hadde invitert dronningen til å besøke Det hvite hus.

- Jeg tror ikke hun vil bli fornærmet av dette, men hun minnet meg om min mor, sa Biden før han gikk om bord i Air Force One for å fly videre til Nato-toppmøtet i Brussel.

Biden er den 13. amerikanske presidenten dronning Elizabeth har møtt.

(NTB)

96 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 96 coronasmittede i Norge. Det er 32 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 180 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 284, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til mandag var det utført 5,8 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 128.082 personer testet positivt.

Til nå har 1.929.544 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1.325.043 personer har fått andre dose.

Søndag var ingen coronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

Til sammen er 789 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Søgne: Pågrepet etter boligbrann:

Brannen i en enebolig i Søgne i Agder er slukket. Ingen personer skal ha kommet til skade, men politiet har pågrepet en mann som er siktet for brannstiftelse.

Alle nødetater ble sendt til eneboligen i Vedderheia i Søgne i Kristiansand kommune da brannen ble meldt inn før midnatt.

- Det er full fyr i boligen og huset er overtent. Brannvesenet gjennomsøker huset med røykdykkere. Vi har foreløpig ikke fått noen beskjed om at de har funnet noen, men det er registrert personer bosatt på adressen, sa operasjonsleder Ronny Aateigen Andersen i Agder politidistrikt til NTB.

Klokken 01.41 tvitrer politiet at brannen er slukket og at de ut fra omstendighetene mistenker at brannen kan være påsatt.

- En mann i 50-årene med tilknytning til boligen er pågrepet i området og siktet for brannstiftelse. Det var forhold på stedet som gjorde at politiet fikk mistanke til at brannen var påsatt, sier Aateigen Andersen til Fædrelandsvennen.

Politiet opplyser samtidig at det ikke var noen personer i boligen.

(NTB)

- Utsetter gjenåpning i fire uker:

Den planlagte gjenåpningen av England ventes å bli utsatt i fire uker.

Det melder Sky News. seint søndag kveld.

Statsminister Boris Johnson har allerede langt på vei bekreftet at myndighetene vil kunne tenkes å utsette gjenåpningen, som etter planen skulle ha funnet sted 21. juni.

Nå siterer Sky News ikke-navngitte kilder i regjeringen på at gjenåpningen vil utsettes med fire uker.

21. juni skulle egentlig alle coronatiltakene i England oppheves, ifølge Johnsons gjenåpningsplan, men nå sliter hele Storbritannia med en smitteoppblomstring.

Den økende smitten tilskrives Delta-varianten, tidligere kjent som det indiske mutantviruset.

Er man vaksinert med bare én dose av coronavaksinene, antas det at den har langt dårligere effekt mot Delta-varianten enn de andre variantene av coronaviruset. Foreløpige studier tyder likevel på god beskyttelse etter to doser.

- Utsetter gjenåpning

- Utsetter gjenåpning

dagbladet

Bakke-Jensen: Ingen indikasjon på spionasje mot norske politikere:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at det ikke ser ut til at norske politikere har blitt overvåket av USA.

For to uker siden skrev NRK, i samarbeid med DR, at kilder skal ha sagt at USA skal ha utnyttet et samarbeid med Danmark til å spionere på høytstående politikere i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike.

Søndag skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en epost til NRK at det ikke er noen indikasjon på spionasje mot norske politikere.

- Dette er alvorlige påstander som regjeringen tar på største alvor. Basert på det vi nå vet, ser det ikke ut som det har vært rettet aktivitet mot norske politikere, sier han.

(NTB)

Smittehopp i Alta - truer med nedstengning:

Denne helgen har Alta kommune registrert 15 nye smittetilfeller. Kommunen truer med nedstenging dersom smitten ikke går ned.

Kommunen skriver på sine hjemmesider at deres største bekymring akkurat nå er at de kjenner til at mange går i dagevis, opptil i flere uker, med symptomer uten å teste seg.

- Folk er på skole, jobb og andre steder med symptomer. Dette kan ikke fortsette, skriver kommunen.

De skriver også at dersom de ikke får kontroll på smitten, og det stadig dukker opp nye smitteutbrudd, utgår også festivaler og turneringer som er planlagt i Alta de nærmeste månedene. I verste fall kan man oppleve et nedstengt Alta i sommerferien.

- Vi har hatt samtaler med FHI angående situasjonen vår og deres klare anbefaling er at vi må forberede oss på å ikke være med på den nasjonal gjenåpning del 3 som er planlagt 17. juni, skriver kommunen.

- Hvis får et til utbrudd nå i tillegg til de vi har, er vi nødt til å innføre strengere tiltak, sier ordfører i Alta, Monica Nielsen (Ap) til NRK.

Totalt har kommunen 22 personer med aktiv smitte og 237 personer i karantene.

- Vi ser at Alta ikke kan være med på den gjenåpningen som Norge står foran nå. Vi er nødt til å holde mer igjen her, til vi har mer oversikt og kontroll, sier Nielsen.

(NTB)

Ordfører Monica Nielsen foran Alta Rådhus. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kjedekollisjon på E18:

Tre biler har kjedekollidert på E18 ved Sandvika i Bærum, i retning Oslo, melder Oslo politidistrikt.

- Bilene står i venstre felt. Ingen opplysninger om personskader, skriver politiet.

I en oppdatering klokka 20.27 skriver politiet at arbeidet på stedet er ferdig, og at E18 er åpnet igjen.

- Partene løser dette med skademelding, opplyser de.

Israels nye regjering er godkjent:

Med 60 mot 59 stemmer ble den nye israelske regjeringen godkjent av nasjonalforsamlingen Knesset søndag ettermiddag.

Naftali Bennett, som leder det høyrenasjonalistiske partiet Yamina, er dermed Israels nye statsminister. Han erstatter Benjamin Netanyahu, som har vært statsminister siden 2009.

Det er 120 medlemmer i Knesset, men kun 119 stemte. Ett medlem av det arabiske partiet Ra'am avsto fra avstemningen, skriver Times of Israel.

Debatten før voteringen var svært opphetet og varte i flere timer. Bennett brukte lang tid på å komme gjennom talen sin fordi han stadig vekk fikk tilrop fra Netanyahus tilhengere.

Bennett skal nå lede en regjering med støtte fra til sammen åtte ulike partier fra hele det politiske spekteret – deriblant Ra'am.

Tusenvis av israelere strømmet ut i gatene i Tel Aviv søndag kveld der de feiret at Israel har fått ny regjering. Mange ropte «forandring» mens de lo og danset og klemte hverandre.

USAs president Joe Biden har sendt gratulasjoner til Israels nye statsminister Naftali Bennett.

– Jeg ser fram til å jobbe med statsminister Bennett for å styrke alle aspekter av det nære og varige forholdet mellom våre to nasjoner. Israel har ingen bedre venn enn USA. Båndene som forener våre folk, er beviser på våre felles verdier og tiår med tett samarbeid. USA står også støtt i vår støtte til Israels sikkerhet, sier Biden i en uttalelse.

(NTB)

Benjamin Netanyahu. Foto: AP / NTB

Vurderer å utvide skjenketida i Oslo:

Oslos byråd vil i neste uke vurdere å tillate flere deltakere på arrangementer, flere gjester i private hjem og om skjenketida kan utvides.

- Vi vil nok vurdere veldig tidlig i neste uke om det er steg fra trinn to som fortsatt sliter med å komme i gang. Så vil vi også se om vi kan ta inn ting fra trinn fire, sier Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) til VG.

Fra 26. mai ble det åpnet for at Oslos skjenkesteder, kafeer, restauranter, treningssentre og svømmehaller igjen kunne ta imot besøkende og gjester. I tillegg kunne kino, teater og konsertsteder åpnes for inntil 20 personer om gangen innendørs på faste tilviste plasser.

Etter et smittehopp blant russen i forrige uke, utsatte Oslo den videre gjenåpningen med én uke. Siden da har smitten igjen sunket, og nå vurderer byrådet å komme med ekstra lettelser i neste uke.

- Det som ligger i trinn fire, er i hovedsak smittevernbegrensninger i det som allerede er åpnet. Vi har åpnet en del der det er strenge begrensninger, som arrangementer innendørs og utendørs, gjester i private hjem og skjenkestopp klokken 22. Vi vil vurdere om det kan lettes på disse områdene, sier Steen.

Helsebyråden tror Oslo kan være på det nasjonale tiltaksnivået i løpet av første halvdel av juli.

(NTB)

Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.