Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Helse Sør-Øst går ut av beredskap:

Etter ett år og tre måneder har Helse Sør-Øst RHF besluttet å gå ut av beredskap fra 11. juni. Det melder Helse Sør-Øst i en pressemelding.

​​​​- Dette har vært femten uvanlige og krevende måneder. Vi er ikke i mål med pandemien enda, men jeg vil benytte anledningen til å rette en stor takk til alle ansatte i hele regionen for godt lagspill og innsatsen så langt, sier konstituert administrerende direktør Jan Frich.

Beredskapen har blitt trappet opp og ned i flere omganger siden mars i fjor.

- Det er nedgang i smittetallene og færre innlagte med covid-19. Med stadig flere vaksinerte er det grunn til å tro at den positive utviklingen vil fortsette. Hvis situasjonen endrer vil vi raskt etablere beredskap om nødvendig, slås det fast i pressemeldingen.

Illustrasjon over antall innlagte pasienter i regionen gjennom pandemien. Foto: Helse Sør-Øst
Studioet fortsetter under annonsen

Fem personer i trafikkulykke i Nome kommune:

Fem personer er involvert i en trafikkulykke i Hantovegen i Lunde i Nome kommune i Vestfold og Telemark fylke natt til torsdag, melder Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

- Enslig bil som har kjørt ut. Nødetatene rykker ut, skrev politiet klokka 01.24.

Klokka 02.09 opplyser de at nødetatene har ankommet stedet.

- AMK har bestilt luftabulanse for en av de skadde. Politiet undersøker omstendighetene nærmere nå, skriver de.

Politiet vet foreløpig ikke om ytterligere detaljer rundt alvorlighetsgraden på den skadde.

Ingen streik i flyteriggoppgjøret – enighet i meklingen:

Industri Energi kom natt til torsdag til enighet i meklingen med Norges Rederiforbund. Det blir derfor ikke streik blant riggarbeiderne.

Industri Energi og Norges Rederiforbund kom til enighet i meklingen rundt klokka 1 natt til torsdag. Forhandlingene har foregått i Stavanger siden onsdag morgen.

- Vi er fornøyd med at vi gjennom mekling har oppnådd et betydelig forbedret resultat som sikrer kjøpekraften for de ansatte på flyterigger og innen plattformboring på faste innretninger, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi i en pressemelding.

Resultatet innebærer et generelt tillegg på 2,7 prosent, dog minimum 24 500 kroner inkludert feriepenger. I tillegg blir nattillegget økt med 3,50 kroner til 90 kroner per time. Helligdagsgodtgjørelsen økes med 60 kroner til 2110 kroner per dag. Endringene gjøres gjeldende fra 1. juni.

Forhandlingene om flyteriggavtalen ble brutt 20. mai. Avtalen omfatter over 4500 ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

I år er det mellomoppgjør, som betyr at det bare forhandles om lønnsregulering. Dette til forskjell fra hovedoppgjør, hvor det forhandles om alle bestemmelsene i tariffavtalene.

(NTB)

180 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 180 coronasmittede i Norge. Det er 32 færre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 173 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 219, så trenden er synkende.

Ved midnatt natt til torsdag var det utført 5,9 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 128 679 personer testet positivt.

(NTB)

Nedslående resultater for ny vaksinekandidat:

Onsdag opplyser CureVac i en pressemelding at foreløpige resultater fra en av deres fase-3-studier viser at deres vaksinekandidat er bare 47 prosent effektiv mot covid-19.

Til sammenlikning viste Moderna og Pfizer sine vaksinekandidater seg å være omkring 94 prosent effektive mot covid-19 i deres fase-3-studier.

Selskapet opplyser at de har varslet Det europeiske legemiddelbyrået (EMA), som godkjenner vaksiner for bruk i Europa, om resultatet. EMA har ikke et minimumskrav for vaksineeffekt, men legger til grunn at produsenter bør kunne vise til minst 50 prosent effektivitet for sine kandidater.

Studien inkluderte 40 000 deltakere fra ti land i Latin-Amerika og Europa.

Daglig leder Franz-Werner Haas ved CureVac opplyser at det er utfordrende å oppnå gode resultater nå som det har oppstått så mange nye virusvarianter. Samtidig utelukker han ikke at seinere resultater fra fase-3-studiene kan vise høyere vaksineeffekt.

I mai uttalte en talsperson for legemiddelselskapet til Dagbladet at de forventet å søke om markedsføringstillatelse for sin vaksinekandidat i løpet av andre kvartal, altså seinest ved utgangen av juni. Talspersonen tok imidlertid forbehold om at anslaget ville avhenge av resultatene fra fase-3-studiene og EMA.

Folkehelseinstituttet opplyste i februar at Norge hadde bestilt omkring to millioner doser av CureVac-vaksinen.

Foto: Artur Widak / Shutterstock / NTB

Kommune beklager SMS-tabbe:

Onsdag kveld beklager Øyer kommune å ha sendt ut feil SMS. I SMS'en ble hyttegjester som oppholdt seg i kommunen bedt om å reise hjem, ifølge VG, som først omtalte saken.

«Øyer kommune har sendt ut en SMS angående påmelding til vaksinering. Dessverre gikk det ut en gammel melding i forkant av dette som ikke skulle vært sendt. Dette skyldes uheldig brukerfeil. Vi beklager!», skriver kommunen på sine Facebook-sider.

Overfor VG opplyser ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp) at han antar at SMS'en ble sendt til mellom 4000 og 5000 mottakere. Midtmageli svarer «selvfølgelig» på spørsmål fra avisa om hyttegjester i Øyer kommune kan få lov til å bli værende.

- Maxwells fengselscelle oversvømt av kloakk:

Fengselscellen Ghislaine Maxwell sitter i ble i forrige uke «gjennomtrukket» av kloakk, ifølge en klage fra hennes advokat.

– Det førte til at hun måtte flytte til en annen celle. Avføring fra skadedyr falt fra luftventilene, skriver Maxwells forsvarer Bobbi Sternheim i et brev til en føderal domstol på Manhattan.

Maxwell, tidligere partner og venn av avdøde Jeffrey Epstein, er tiltalt for menneskehandel og medvirkning til seksuelle overgrep. Hun har erklært seg ikke skyldig i de seks tiltalepunktene.

Rettssaken mot henne skulle egentlig starte i juli, men ble i mai flyttet til høsten.

(NTB)

Ghislain Maxwell avbildet sammen med sin tidligere partner, Jeffrey Epstein. Foto: Patrick McMullan / Getty Image

Biden sa unnskyld til journalist :

President Joe Biden ble irritert da han ble spurt om hvorfor han var så sikker på at Vladimir Putin nå vil endre sin oppførsel.

– Når sa jeg at jeg var sikker? sa Biden som svar på spørsmålet som kom da han var på vei ut fra pressekonferansen etter toppmøtet i Genève onsdag.

– Det jeg sa, var at det som vil endre oppførselen hans, er om resten av verden reagerer og det reduserer deres plass i verdenssamfunnet. Jeg er ikke sikker, jeg bare legger fram fakta, sa han.

Konfrontert med at Putin på sin pressekonferanse etter møtet nektet for involvering i cyberangrep og at han nektet å si Nevanyjs navn, sa Biden følgende:

– Om du ikke forstår det, er du i feil bransje.

Biden beklaget senere utfallet, som var rettet mot CNNs Kaitlan Collins.

– Jeg skylder den siste som spurte en unnskyldning, jeg burde ikke svart så kjekt, sa presidenten, skriver CNN.

(NTB)

Foto: Peter Klaunzer / Keystone via AP, Pool

Medier: Bombealarm ved fotballstadioen i Roma:

Det skal ha gått en bombealarm i nærheten den olympiske stadion i Roma onsdag kveld, melder flere italienske medier.

Det skjer bare kort tid før EM-kampen mellom Italia og Sveits.

Ordføreren i Roma, Virginia Raggi, bekrefter at det ble gjort funn av en bilbombe på Twitter.

- Det er veldig alvorlig, og jeg uttrykker min fulle solidaritet, skriver hun.

Corriere dello Sport skriver at den antatte bomben, som skal ha blitt plassert i en bil få kilometer fra fotballstadioen, skal ha blitt oppdaget av tilfeldig forbipasserende.

Aktivt søk avsluttet i Rogaland:

Onsdag kveld opplyser redningsleder Thoralf Juva ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet at det aktive søket har blitt avsluttet etter at en bobil havnet i sjøen i Randaberg kommune i Rogaland.

Politiet ble først varslet om hendelsen like før klokka 19 onsdag kveld og iverksatte umiddelbart en redningsaksjon.

- Nå forsøker vi å komme i kontakt med eier av bobilen, men vi er ganske trygge på at det ikke befinner seg folk i sjøen. På bakgrunn av dette har vi avsluttet det aktive søke. Videre vil vi undersøke bobilen, før vi vil heise den om bord på et skip når det lar seg gjøre, sier redningsleder Thoralf Juva ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet klokka 20.30.

- Vi kan ennå ikke utelukke at det befinner seg folk i bobilen, men vi har ingen grunn til å tro at det gjør det. Det er omstendigheten som gjør at vi ikke har noen grunn til å tro det, uten at jeg kan gå nærmere inn på det.

Det var utenfor båthavna ved Tungenes fyr at bobilen havnet i sjøen. Tidligere onsdag kveld opplyste politiet at de på tidspunktet ikke visste om det befant seg personer i bobilen.

- Det var en melder som så bilen kjøre ut. Vi jobber med å få klarhet i hva vedkommende har sett, og hvordan dette har skjedd, sa operasjonsleder Dag Steinkopf til Dagbladet i 19-tida.

- Vi har akkurat ankommet stedet. Brannvesenet gjør seg klar til å ta seg ned til bilen. Vi jobber med å få avklart om det befinner seg folk i den, eller om det er andre årsaker til at bilen har havnet i vannet.

AKSJON: Det ble iverksatt redningsaksjon etter at en bobil havnet i vannet i Rogaland. Foto: Per Thime / Randaberg 24

SE LIVE: Biden med stikk til Putin: - Latterlig:

President Joe Biden og Vladimir Putin møttes onsdag i Genève i Sveits for første gang ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Klokka 17.30 melder Det hvite hus at toppmøtet, som varte i overkant av fire timer, er ferdig. Like etterpå holdt Putin en pressebrief hvor han fortalte om møte med den amerikanske presidenten.

Det er også ventet at Biden møter pressen i forbindelse med toppmøtet.

Følg pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

- Jeg har akkurat fullført det siste møtet på denne turen. Jeg vet det har vært mye oppstyr rundt dette møtet, men det er ganske klart for meg: Det er ingen grunn til at presidenter ikke skal møtes ansikt til ansikt. President Putin og jeg har pratet om forholdet mellom to stolte stater. Et forhold som bør være stabilt og forutsigbart, og et forhold som bør kunne samarbeide, innleder Biden.

Biden sier at han har forklart for Putin at hans agenda ikke er mot Russland - eller noen andre land - men for det amerikanske folk.

- Menneskerettigheter handler om hvem vi er og vil alltid diskuteres, sier Biden.

Han sier videre at de to presidentene snakket om nettangrep.

Biden sier videre at de to presidentene snakket om cybersikkerhet, og sier at USA har identifisert 16 nettinfrastrukturer som er "over grensa" og definert som kritiske.

- Russland var prinsipielt enig i det. Men prinsippet er en ting, det må underbygges av handlinger.

Den amerikanske presidenten sier det var viktig å møte Putin ansikt-til-ansikt.

- Da blir det ingen misforståelser når det gjelder hva jeg vil kommunisere. Jeg gjorde det jeg kom for. Nummer en: identifisere praktisk arbeid våte to land kan gjøre for å fremme våre felles interesser, og som også er til fordel for verden. To: Jeg kommuniserte direkte - direkte - at USA vil respondere på handlinger som svekker våre, eller våre alliertes, vitale interesser. Og tre, jeg tydeliggjorde vårt lands prioriteringer og våre verdier, slik at han fikk høre det direkte fra meg.

Pressen spør Biden om hva han har gjort for å forhindre russiks valginnblanding i fremtiden.

- Putin vet at det vil få konsekvenser, svarer presidenten.

Biden sier at Russland desperat forsøker å opprettholde sin status som en verdensmakt.

- Å miste denne statusen vil være prisen de betaler dersom de fortsetter med slik forstyrrelse. De er ikke i stand til å diktere hva som skjer i verden.

På spørsmål om Navalny, sier Biden at han gjorde det klart at det vil være ødeleggende for Russland dersom han dør i fengselet.

Putin sammenliknet russisk opposisjon med Kongress-stormingen da han møtte pressen tidligere onsdag.

- Det er en latterlig sammenlikning, sier Biden og ler.

Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.