Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Anker fengslingskjennelse etter Trojan Shield-pågripelse:

En mann fra Sør-Rogaland, som torsdag ble varetektsfengslet i forbindelse i den internasjonale politiaksjonen Trojan Shield, anker kjennelsen.

Mannens forsvarer, Ørjan Eskeland opplyser til NRK at kjennelsen blir anket på grunn av saksbehandlingsfeil.

Mannen, som ble pågrepet mandag, ble torsdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Totalt ni personer er pågrepet i Norge som følge av den internasjonale politioperasjonen, mens over 800 er pågrepet globalt.

Operasjon Trojan Shield omtales som en av de største internasjonale politiaksjonene noensinne.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Helsedirektoratet: Anbefaler trinn 3:

Helsedirektoratet skriver i sine anbefalinger i dag at de, med bakgrunn i smittesituasjon, sykdomsbyrde og kapasitet i helsetjenesten, anbefaler at vi nå kan gå videre i gjenåpningsprosessen til trinn 3.

Statsminister Erna Solberg (H) skal holde pressekonferansen om gjenåpning fredag klokka 13.

Dagbladet erfarer: Går videre med gjenåpningen:

Under dagens pressekonferanse vil regjeringen presentere ytterligere lettelser i coronarestriksjonene.

Dagbladet er kjent med at regjeringen kommer til å følge helsemyndighetenes anbefalninger om å gå videre med gjenåpningen av landet. Det er likevel ikke sikkert at trinn tre innføres i sin helhet.

Enkelte endringer kan gå ut over det som ligger i trinn tre, mens det kan bli holdt tilbake på andre punkter i gjenåpningstrinnet.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Torstein Bøe / NTB

Deler av tak falt ned på skole:

Politiet i Oslo melder at en bygningsplate har falt ned i forbindelse med arbeid på en skole på Holmlia.

- To arbeidere er skadet etter å ha fått denne over seg. Nødetatene ankommer stedet nå.

Ifølge 110-sentralen har nødetatene fått melding om at deler av et tak har falt ned.

- Uvisst skadeomfang.

Sju personer «vaksinert» med saltvann:

Sju personer fikk saltvannsinjeksjon i stedet for covid-19-vaksine i Kongsvinger i Innlandet fylke.

- En rutinesvikt har medført at sju av de 147 som ble vaksinert i Holthallen mellom kl. 12.00 og kl. 13.30 torsdag 17. juni 2021 har fått saltvannsinjeksjon i stedet for vaksine, skriver kommunen på sin Facebook-side.

Det opplyses om at samtlige som fikk vaksine i tidsrommet vil bli kontaktet av vaksineteamet i formiddag. Ved hjelp av blodprøver og individuell vurdering vil de kunne avdekke hvem disse sju er.

- Avviket er alvorlig, og Kongsvinger kommune beklager sterkt at dette har skjedd. Konsekvensen er at sju personer får forsinket vaksineringen. Disse vil få tilbud om ny vaksinering så snart vi får avklart hvem disse er, heter det i posten.

Kommunen har konferert med FHI om hendelsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tilbakekalles etter funn av metallbit:

Det er funnet en metallbit i en forpakning med fruktkarameller av typen Skåne konfektyrer Fruktkola 1kg poser. Rusta tilbakekaller derfor denne varen.

I mars ble det funnet metallbiter i samme produkt. Også da tilbakekalte de varen. Da var det funnet to metallbiter.

Det er importert 112 poser til Norge, og 71 poser er solgt til forbrukere hos Rusta Jessheim og Rusta Stavanger Hillevåg.

Hvis man har kjøpt produktet, bør det returneres til Rusta-butikken man kjøpte det på og få pengene tilbake.

(NTB)

Rusta tilbakekaller Skåne konfektyrer Fruktkola 1kg poser. Årsaken er at det er funnet en metallbit i en av forpakningene. Foto: Rusta / NTB

Hetebølge herjer i Sverige og Danmark:

Deler av Skandinavia ser ut til å bli påvirket av en pågående hetebølge, med enkelte strøk av Danmark og Sverige som er spådd opp mot 30 grader.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har advart mot temperaturer over 30 grader, skriver Expressen. Og i Danmark ser ikke prognosene helt annerledes ut.

- Helgen vil være preget av varme. Vi lover vanligvis opp mellom 25 og 32 grader - men 32 grader vil være lokalt og i den østlige delen av landet, sier Jesper Eriksen, vakthavende meteorolog, til Ekstra Bladet.

Ifølge Store norske leksikon er en hetebølge definert som fem dager på rad der temperaturen ligger fem grader over makstemperaturnormalen.

Men på hjemmebane vil ikke vi nordmenn bli berørt - inntil videre. Gårsdagen var preget av kraftige byger, lyn og torden over Sør- og Østlandet.

- Totalt utover kvelden og natta ble det målt over 40 mm i Drammen, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Foto: Danmarks Meteorologiske Institut

Etterlyser vitner etter helikopterstyrten:

Politiet etterlyser vitner i forbindelse med helikopterstyrten ved Porsgrunn sent torsdag kveld.

- For politiet er det viktig å komme i kontakt med personer som kan ha informasjon om hva som kan ha skjedd i forkant av ulykken, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Grenland politistasjon, Annie Sandersen, i en pressemelding.

Politiet ber derfor at de som kan ha informasjon eller gjort observasjoner av helikopteret tar kontakt på tipstelefon 476 96 200.

Over 50 prosent flere anmeldte seksuallovbrudd mot barn:

Tall fra politiet viser at det ble anmeldt 1052 seksuallovbrudd mot barn under 16 år i årets fire første måneder. Det er en økning på 53,6 prosent fra i fjor.

Tallet kommer fram i politiets rapport over anmeldelser de første fire månedene i år. I alt ble det anmeldt 367 flere saker om seksuallovbrudd mot barn under 16 år enn i samme periode året før.

- Økningen i antall anmeldte seksuallovbrudd kommer særlig på grunn av at det i første tertial 2021 er avdekket flere store nettovergrepssaker, og at det rett etter at pandemitiltakene ble iverksatt i 2020 ble anmeldt svært få saker, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Hun understreker likevel at det er grunn til å anta at mørketallene fremdeles er svært store når det gjelder seksuallovbrudd.

(NTB)

MØRKETALL: Politidirektør Benedicte Bjørnland sier mørketallene fremdeles er store for seksuallovbrudd selv om det er registrert en markant økning i antall anmeldelser av slike lovbrudd i årets fire første måneder. Foto: Terje Pedersen / NTB

Haukeland: Åtte nye funn av Delta-varianten:

Haukeland har funnet åtte nye tilfeller av deltavarianten av coronaviruset.

Det bekrefter avdelingsleder for mikrobiologisk avdeling, Elling Ulvestad, overfor Bergens Tidende.

- Det er også to prøver med sannsynlig deltavariant, som krever noe mer tolkningsarbeid, sier Ulvestad.

Trump innrømmer nederlag: - Vi vant ikke:

I et nytt intervju med Fox News innrømmer USAs tidligere president, Donald Trump, at han ikke vant presidentvalget - et halvt år etter Joe Bidens valgseier.

Trump sa følgende til Fox-programleder Sean Hannity onsdag kveld:

- Sjokkerende nok så skulle vi vinne lett med 64 millioner stemmer, og vi fikk 75 millioner stemmer, og vi vant ikke. Men la oss se hva som skjer med det, sa Trump ifølge The Huffington Post.

Trump tapte imidlertid valget med over sju millioner stemmer. Valgmannskollegiet tapte han med 232 stemmer mot Bidens 306.

Den avgåtte presidenten, og enkelte republikanere, tviholder likevel på påstanden om valgfusk, og kommer stadig med nye anklager.

Dette til tross for at verken Trump eller noen andre har lagt fram dokumentasjon på omfattende valgfusk. Tvert i mot er denne påstanden blitt avvist både av lokale myndigheter, domstoler og andre instanser.

Foto: REUTERS / NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.