Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Massetester ansatte på sykehus:

Sykehuset i Hammerfest massetester nå ansatte etter at en person på sykehuset har testet positivt for corona. Det skriver sykehuset selv i en pressemelding.

De stenger også for innleggelser på den medisinske sengeposten fram til mandag på grunn av smittesporingen. Unntaket er de som trenger øyeblikkelig hjelp fra Hammerfest og Måsøy kommune. Pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp fra andre kommuner blir sent til Kirkenes, Alta eller Tromsø.

Andre avdelinger på sykehuset tar fremdeles mot pasienter som normalt.

Studioet fortsetter under annonsen

Hetebølge herjer i Sverige og Danmark:

Deler av Skandinavia ser ut til å bli påvirket av en pågående hetebølge, med enkelte strøk av Danmark og Sverige som er spådd opp mot 30 grader.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har advart mot temperaturer over 30 grader, skriver Expressen. Og i Danmark ser ikke prognosene helt annerledes ut.

- Helgen vil være preget av varme. Vi lover vanligvis opp mellom 25 og 32 grader - men 32 grader vil være lokalt og i den østlige delen av landet, sier Jesper Eriksen, vakthavende meteorolog, til Ekstra Bladet.

Ifølge Store norske leksikon er en hetebølge definert som fem dager på rad der temperaturen ligger fem grader over makstemperaturnormalen.

Men på hjemmebane vil ikke vi nordmenn bli berørt - inntil videre. Gårsdagen var preget av kraftige byger, lyn og torden over Sør- og Østlandet.

- Totalt utover kvelden og natta ble det målt over 40 mm i Drammen, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Foto: Danmarks Meteorologiske Institut

Etterlyser vitner etter helikopterstyrten:

Politiet etterlyser vitner i forbindelse med helikopterstyrten ved Porsgrunn sent torsdag kveld.

- For politiet er det viktig å komme i kontakt med personer som kan ha informasjon om hva som kan ha skjedd i forkant av ulykken, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Grenland politistasjon, Annie Sandersen, i en pressemelding.

Politiet ber derfor at de som kan ha informasjon eller gjort observasjoner av helikopteret tar kontakt på tipstelefon 476 96 200.

Over 50 prosent flere anmeldte seksuallovbrudd mot barn:

Tall fra politiet viser at det ble anmeldt 1052 seksuallovbrudd mot barn under 16 år i årets fire første måneder. Det er en økning på 53,6 prosent fra i fjor.

Tallet kommer fram i politiets rapport over anmeldelser de første fire månedene i år. I alt ble det anmeldt 367 flere saker om seksuallovbrudd mot barn under 16 år enn i samme periode året før.

- Økningen i antall anmeldte seksuallovbrudd kommer særlig på grunn av at det i første tertial 2021 er avdekket flere store nettovergrepssaker, og at det rett etter at pandemitiltakene ble iverksatt i 2020 ble anmeldt svært få saker, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Hun understreker likevel at det er grunn til å anta at mørketallene fremdeles er svært store når det gjelder seksuallovbrudd.

(NTB)

MØRKETALL: Politidirektør Benedicte Bjørnland sier mørketallene fremdeles er store for seksuallovbrudd selv om det er registrert en markant økning i antall anmeldelser av slike lovbrudd i årets fire første måneder. Foto: Terje Pedersen / NTB

Haukeland: Åtte nye funn av Delta-varianten:

Haukeland har funnet åtte nye tilfeller av deltavarianten av coronaviruset.

Det bekrefter avdelingsleder for mikrobiologisk avdeling, Elling Ulvestad, overfor Bergens Tidende.

- Det er også to prøver med sannsynlig deltavariant, som krever noe mer tolkningsarbeid, sier Ulvestad.

Trump innrømmer nederlag: - Vi vant ikke:

I et nytt intervju med Fox News innrømmer USAs tidligere president, Donald Trump, at han ikke vant presidentvalget - et halvt år etter Joe Bidens valgseier.

Trump sa følgende til Fox-programleder Sean Hannity onsdag kveld:

- Sjokkerende nok så skulle vi vinne lett med 64 millioner stemmer, og vi fikk 75 millioner stemmer, og vi vant ikke. Men la oss se hva som skjer med det, sa Trump ifølge The Huffington Post.

Trump tapte imidlertid valget med over sju millioner stemmer. Valgmannskollegiet tapte han med 232 stemmer mot Bidens 306.

Den avgåtte presidenten, og enkelte republikanere, tviholder likevel på påstanden om valgfusk, og kommer stadig med nye anklager.

Dette til tross for at verken Trump eller noen andre har lagt fram dokumentasjon på omfattende valgfusk. Tvert i mot er denne påstanden blitt avvist både av lokale myndigheter, domstoler og andre instanser.

Foto: REUTERS / NTB Scanpix

Politibetjenter festet med russen - saken henlagt:

Det var i slutten av mai at to politibetjenter hadde var om bord i en russebuss i Elverum, hvor betjentene danset tett inntil flere russ på en russebuss.

En privatperson anmeldte politipatruljen som festet i en russebuss på Elverum i forrige uke. Saken ble gjennomgått av Innlandet politidistrikt, og to dager etter ble hendelsen anmeldt.

Nå er saken henlagt, skriver Spesialenheten i en pressemelding.

- Det var selvsagt uheldig at tjenestepersonene ikke benyttet munnbind inne i bussen og at anbefaling om avstandskrav ikke syntes overholdt. Tjenestepersonene og ledelsen ved politidistriktet hadde beklaget dette. For den strafferettslige vurdering bemerket Spesialenheten at det på tidspunktet for hendelsen ikke var et straffesanksjonert påbud som regulerte dette. Forholdet ble ikke rammet av en straffebestemmelse, og saken er henlagt som intet straffbart forhold, heter det i pressemeldingen.

Her slo lynet ned:

I går sendte Meteorologisk institutt ut sitt første farevarsel for lyn i Norge noensinne.

- Torsdag kveld og natt til fredag ventes mye lyn i forbindelse med regnbyger. Uværet vil først treffe Agder og Telemark, og deretter bevege seg nordøstover mot sørlige deler av Innlandet fylke. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet, og noen steder vil ikke få tordenvær, skrev YR på deres hjemmesider.

I 08-tiden fredag morgen teller instituttets lynoversikt 6100 lyn de siste 12 timene, og hele 7426 de siste 24 timene. Disse er i aller størst grad registrert fra Kristiansand i Agder og langs kysten innover mot Oslo. Det er også registrert lyn i Skagerrak og Nordsjøen og Sverige.

LYN: Her kan man se registrerte lyn de siste 12 timene. Foto: Meteorologisk institutt

12 prosent rømmer landet i sommer:

De fleste planlegger norgesferie i sommer, men noen vil til utlandet, viser en undersøkelse.

Undersøkelsen som Kantar har gjort for NRK, viser at 12 prosent planlegger utenlandsferie, mens 71 prosent sier de blir hjemme også denne sommeren.

9 av de 12 prosentene svarer at de ønsker ferie i utlandet hvis det er mulig, mens de resterende 3 prosentene svarer at de uansett reiser til utlandet i deler av ferien.

1687 personer har deltatt i undersøkelsen perioden fra 11. til 14. juni.

- Av dem som har sommerferie, reiser normalt seks av ti utenlands. Vi tror det handler om at den siste tiden har vært preget av lite forutsigbarhet, og at det fremdeles er mye uvisshet om hva som er mulig i juli, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv, til NRK.

63 prosent svarer at de vil feriere i Norge, mens 8 prosent svarer at de blir i hjemkommunen. 16 prosent svarer at de ikke har klare planer.

Det siste døgnet er det registrert 219 koronasmittede i Norge. Det er ni flere enn samme dag i forrige uke.

(NTB)

FERIE: Få nordmenn planlegger å ta sommerferien i utlandet. Her er stranda i Magaluf i sommerferien i 2020. Foto: AP Photo/Francisco Ubilla

NASA slår alarm:

Funnene i en ny studie, gjennomført av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og organisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), omtales som «enestående».

- Trendene vi fant var ganske alarmerende på en måte, sier NASA-forsker Norman Loeb ifølge The Guardian.

Studien konkluderer med at jorda fanger opp nesten dobbelt så mye varme som den gjorde i 2005 - noe som beskrives som en «alarmerende» utvikling.

- En positiv strålingsbalanse betyr at jordsystemet får energi, noe som får planeten til å varmes opp, heter det i en uttalelse fra NASA.

Strålingsbalansen er en balanse mellom solstrålingen som kommer inn i atmosfæren og ned til jordoverflaten, og varmeutstrålingen fra jorda og ut igjen i verdensrommet.

Studien peker på at doblingen delvis skyldes en økning av klimagasser og vanndamp, samt reduksjon i skyer og is, skriver The Guardian.

Foto: NTB / REUTERS / Mike Blake

UFO-rapport: - Foregår noe vi ikke kan takle:

USAs etterretningstjenester har laget en rapport som skal oversendes Kongressen innen den 25. juni. Observasjoner gjort av amerikanske militærflygere gjennom tiår har stått sentralt i granskningen.

Rapporten inneholder blant annet hemmeligstemplet militær dokumentasjon, og en gruppe kongressmedlemmer skal nylig ha fått en konfidensiell orientering om rapporten, skriver The Guardian.

- Åpenbart foregår det noe som vi ikke kan takle, sier kongressmedlem Tim Burchett til TMZ.

I fjor ga Pentagon ut tre svart-hvitt videoer tatt av militære flygere. Bildene ser ut til å vise ufoer.

- Vi tar spørsmålet om uforklarlige luftfenomener seriøst i den grad vi har å gjøre med USAs militære personell eller USAs nasjonale sikkerhetsinteresser, så vi vil vite hva vi har å gjøre med, sier den demokratiske kongressrepresentanten, Sean Patrick Maloney, til The New York Post.

- Jeg tror det er viktig å forstå at det er legitime spørsmål som involverer sikkerheten til personellet vårt, og i vår virksomhet og i våre sensitive aktiviteter, og vi vet alle at det er [en] spredning av teknologier der ute, sa han.

Bekymringen går altså i første rekke ut på at observasjonene kan være av nyutviklet teknologi som USA ikke har, men som kanskje Kina eller Russland har framskaffet. Såkalt hypersonisk teknologi er blitt nevnt, skriver NTB.

Foto: NTB / Handout / DoD / AFP

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.