Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Ung kvinne falt i vannet - kritisk skadd:

Fredag morgen fikk politiet i Sør-Øst melding om en person som hadde falt i vannet i Bamble i Vestfold og Telemark fylke.

Det pågikk hjerte- og lungeredning på stedet, opplyste politiet.

Det er snakk om en ung kvinne.

Både redningshelikopter og luftambulanse ble sendt til stedet, og klokka 10.05 opplyser politiet at hun er flydd til sykehus.

- Status pasient: Vurdert til å være kritisk, skriver politiet.

Hendelsesforløpet er ukjent, opplyser politiet, som fikk melding fra publikum som var på stedet.

Operasjonsleder Merete Kvaal berømmer de som fikk reddet kvinnen opp fra vannet.

- Dyktige, handlekraftige personer på stedet gjorde en god jobb og fikk hjulpet henne opp og satte i gang hjerte- lungeredning. Alle ære til publikummere som evner å handle og iverksette HLR. Det kan være tøft, sier Kvaal til NTB.

Ifølge politiet er kommunens kriseteam er varslet for å ivareta publikum på stedet.

Studioet fortsetter under annonsen

Vil hedre Per Inge Torkelsen med statue:

Det er bred politisk enighet i Stavanger om at nylig avdøde Per Inge Torkelsen skal hedres. En statue av komikeren kan være aktuelt.

- Det henger veldig høyt å få en statue etter seg, jeg kan ikke huske sist vi gjorde det i Stavanger. Per Inge Torkelsen har betydd enormt mye for byen og jeg mener det helt klart er grunnlag for å reise en statue av ham, sier gruppeleder Dag Mossige i Stavanger Arbeiderparti til Stavanger Aftenblad.

Han vil be om at dette vurderes på første kommunestyremøte etter ferien.

Både Høyre og Senterpartiet er enige i at Torkelsen skal hedres, og de mener en statue er en av mange måter han kan hedres på.

- Jeg har lyst til at vi hører med nærmeste familien om hvordan de tenker vi best kan hedre ham. Dersom det er sokkel eller skulptur på torget, så gjerne det, sier Høyres gruppeleder Sissel Knutsen Hegda.

(NTB)

Humoristen, forfatteren og politikeren Per Inge Torkelsen døde tirsdag kveld denne uka, 68 år gammel. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB
- Helt meningsløst

- Helt meningsløst

dagbladet

Regjeringen donerer vaksinedoser til Kosovo:

Norge vil i samarbeid med EU donere 182 900 doser av AstraZeneca-vaksinen til Kosovo, skriver regjeringen i en pressemelding.

- Kosovo er blant landene i Europa som til nå har mottatt færrest vaksinedoser. Jeg er glad for at disse vaksinene kommer til nytte og at Norge kan bidra til at Kosovo får vaksinert befolkningen sin raskere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

12. mai vedtok regjeringen, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet, å ta AstraZeneca- vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet i Norge. Den tilbys heller ikke frivillig, slik som Janssen-vaksinen.

Foto: NTB

Innfører ikke nye tiltak i Grimstad:

Grimstad er inne i sin verste smitteperiode i pandemien. Kriseledelsen i kommunen har onsdag morgen møttes, og skal orientere om eventuelle tiltak i dag klokka 16.

Ordfører Beate Skretting (H) sier at situasjonen er svært alvorlig, men opplyser at de ikke innfører nye tiltak.

Kommuneoverlege Vegard Vige sier at 46 personer er i isolasjon i kommunen, og cirka 650 nærkontakter i karantene.

Han anmoder til å bidra på «en lokal dugnad» for å begrense sosial kontakt.

Kommunen skal møte Statsforvalteren og representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI) på fredag for å diskutere situasjonen.

- I går ble det registrert 27 nye smittede, og vi har nå totalt 40 smittede i Grimstad. Vi har ikke fått inn dagens tall, men venter at det vil stige i dag og de neste dagene, har Skretting tidligere sagt til Dagbladet.

Hun fortalte at alderen på de smittede i all hovedsak ligger mellom 15 og 20 år.

- Vi har oppfordret samtlige innbyggere mellom 15 og 20 år om teste seg i løpet av uka. Det vil totalt dreie seg om 2005 innbyggere, sier Skretting.

SMITTEHOPP: Grimstad er nå inne i sin verste smitteperiode under pandemien med totalt 26 smittede Foto: Tore Meek / NTB

Norsk mann savnet i Australia:

7 News melder at en norsk mann skal være savnet etter å ha dykket ved øya North Stradbroke Island i den australske delstaten Queensland.

Mannen skal være i 20-åra, og forsvant onsdag formiddag lokal tid. Både båter, helikopter og jet-ski bistår i søket.

- Vi kan bekrefte at vi er kjent med at en norsk statsborger er savnet og at pårørende er varslet, sier Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til VG.

Foto: Surf Life Saving Queensland (SLSQ)

Delta-smitten øker i Norge:

Antall bekreftede tilfeller av Delta-varianten av coronaviruset har økt fra totalt 50 tilfeller fram til uke 21, til nå totalt 240 tilfeller til og med uke 24, skriver FHI i sin siste ukerapport.

De fleste er knyttet til større utbrudd som skyldes separate importhendelser.

Andelen smittet med Alfa-varianten, som først ble oppdaget i Storbritannia, har de siste ukene gått ned fra 90 til 81 prosent. Andelen smittet med Delta-varianten, som ble oppdaget i India, har økt fra 0,7 til 3 prosent.

- Altså et lavt nivå, men en rask økning. Vi forventer at det fortsatt vil øke, og at det vil komme flere utbrudd med denne varianten, bemerket FHI-direktør Camilla Stoltenberg under onsdagens pressekonferanse.

Storbritania avviser varselskudd:

Den britiske regjeringen avviser at det er skutt varselsskudd mot britisk marinefartøy i Svartehavet

(NTB)

Nyhetsstudio - Russland skal ha sluppet varselbomber

Nyhetsstudio - Russland skal ha sluppet varselbomber

dagbladet

Første uke uten dødsfall siden oktober:

Etter flere uker med nedadgående smitte har smittetallene den siste uka stabilisert seg. Det kommer fram i FHIs seneste ukerapport.

I uke 24 ble det registrert 1226 smittetilfeller, mot 1219 tilfeller i uke 23.

- Vi håper at det ikke skal øke, men må være forberedt på det nå som mye åpner opp, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg under onsdagens pressekonferanse.

Rogaland, Oslo og Vestfold og Telemark har flest meldte tilfeller i forhold til befolkningstall.

Antall nye innlegger ved sykehus og intensivavdelinger har gått ytterligere ned den siste uka, og er nå på det laveste nivået siden uke 42 i fjor.

Det er ikke registrert coronarelaterte dødsfall den siste uka. Sist gang det ikke ble registrert nye dødsfall var også i uke 42 i fjor. Totalt er det registrert 792 coronadødsfall i Norge.

FHIs modelleringer viser at trenden i smittespredningen har vært synkende siste periode, med et gjennomsnittlig R-tall på 0,7 siden 20. mai.

Norge blir en del av EUs coronapass-løsning:

Torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for coronasertifikater.

Det melder regjeringen i en pressemelding.

Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom siste seks måneder og har et gyldig coronasertifikat kan dermed komme inn i Norge. De slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering.

Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske coronasertifikatet på sine grenser.

Det vil si at nordmenn som har et gyldig coronpass fra og med torsdag neste uke kan slippe inn i EU-land som er tilknyttet løsningen.

Det gjelder foreløpig Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

Regjeringen har også laget et fysisk coronapass for ikke-digitale brukere. Fra og med torsdag kan man ringe myndighetenes informasjonstelefon for coronaspørsmål og få tilsendt et sertifikat i posten.

Det fysiske coronapasset har likefullt klare begrensninger: Det er bare gyldig i 90 dager fra utskriftsdatoen, og regjeringen melder at det kan ta ei uke før man mottar sertifikatet i posten.

Nyheten ble også formidlet på regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Der fortalte helseminister Bent Høie (H) at deltavarianten, tidligere kjent som den indiske mutantvarianten, kan bli dominerende i Norge i sommer.

- Dette muterte viruset er mer smittsomt enn alfavarianten, sa han.

Derfor innledet Høie pressekonferansen også med en oppfordring til det norske folk: Når du har fått vaksinetime, møt opp.

- Vi er helt avhengige av at så mange som mulig lar seg vaksinere. Det viktigste vi gjør i sommer, er derfor å møte opp til vaksinetimen, sa helseministeren.

Dagbladet oppdaterer saken.

Hadde tre gjester - må i retten:

En kvinne i 20-årene hadde besøk av tre gjester da Oslo kun tillot to besøkende. Hun nektet å godta forelegget, og saken ender dermed i retten.

Forelegget lød på 20.000 kroner. I retten vil påtalemyndigheten legge ned påstand om en bot på 24.000 kroner.

Hendelsen fant sted i starten av april da det kun var tillatt med to gjester i private hjem i Oslo

Saken kommer opp for Oslo tingrett 26. august.

(©NTB)

Russland skal ha sluppet varselbomber:

Russiske marinefartøy og kampfly har skutt varselskudd mot et britisk marinefartøy i Svartehavet, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

Ifølge russerne har det britiske skipet beveget seg 3 kilometer inn i det Russland anser som sitt territorialfarvann utenfor Krim-halvøya, melder nyhetsbyråene Ria og Interfax.

Et russisk kampfly skal ha sluppet fire bomber i sjøen nær den britiske jageren HMS Defender, mens et patruljeskip avfyrte et skudd for å få britene til å endre kurs, skriver Bloomberg.

– Jageren ble advart om at det ville bli brukt våpen om den krenket Den russiske føderasjonens grenser. De svarte ikke på advarselen, heter det fra russisk hold, ifølge Reuters. Russerne sier det britiske skipet endret kurs og forlot området etter at varselskuddene var avfyrt.

Storbritannia har foreløpig ikke kommentert hendelsen. Verken Storbritannia eller landets allierte anerkjenner Krim som russisk territorium. Halvøya ble annektert fra Ukraina i 2014.

(NTB)

Det er britiske HMS «Defender» som skal ha fått advarselen. Her på vei inn Bosporos 14. juli. Foto: Reuters / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.