Nyhetsstudio

Frode Andresen

Helsedirektoratet: - Vi blir nedringt:

Fredag formiddag opplyser kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet til Dagbladet at de blir nedringt.

- Informasjonstelefonen blir nedringt med spørsmål knyttet til koronasertifikatet, innreiseregler og karantenehotell. Ventetiden er dessverre lang og vi klarer ikke å svare alle til tross for at vi har bemannet opp, sier Melgård til Dagbladet og kommer med en oppfordring til befolkningen:

- Vær tålmodige og ikke ring informasjonstelefonen nå. Dere finner oppdatert informasjon på helsenorge.no og fhi.no. Bruk chatboten som ligger på helsenorge.no. Her finner dere svar på mye.

Helsedirektoratet opplyser at torsdag ringte 4154 personer deres infotelefon. Dette er det høyeste tallet siden 17. mars i fjor.

I tidsperioden 08.00 til 10.00 fredag har over 1200 personer ringt dem. Antallet samtaler i chatboten var 4926 torsdag, noe som er rekordhøyt.

Totalt har 750 000 nordmenn vært inne på koronasertifikatet sitt de siste dagene, opplyser Helsedirektoratet.

- Det viktigste folk kan gjøre nå, er å gå inn og sjekke at informasjonen som ligger på «Min Side» på helsenorge.no er korrekt.

Studioet fortsetter under annonsen

Russland: Smitten doblet på få uker:

For andre dag på rad melder Moskva om ny smitterekord. Pasienter som er smittet med deltavarianten, strømmer til sykehusene i den russiske hovedstaden.

På landsbasis rapporterte Russland lørdag 17.906 nye smittetilfeller, noe som er dobbelt så høyt som døgntallet i starten av juni.

Over halvparten av de nye smittetilfellene er registrert i Moskva, som for to uker siden registrerte bare 3.000 daglige tilfeller. Den høyst smittsomme deltavarianten utgjør 90 prosent av nye tilfeller, ifølge myndighetene.

Ifølge helseminister Mikhail Murasjko har antallet sykehusinnleggelser økt med 30 prosent på bare en uke.

I Moskva har myndighetene sett seg nødt til å utvide kapasiteten til 17.000 sykehussenger ettersom hele 13.000 senger er fylt i løpet av bare fem dager, ifølge ordføreren. I løpet av de neste ukene skal ytterligere 7.000 sengeplasser opprettes.

Den nye smittebølgen herjer mens Russlands nest største by St. Petersburg er vert for sju kamper i fotball-EM. Til kvartfinalen 2. juli ventes tusenvis av europeiske fotballsupportere til byen, som opplever den verste smitteøkningen etter Moskva.

Myndighetene i St. Petersburg jobber nå med å innføre nye koronatiltak og sikre økt sengekapasitet på sykehusene.

Hovedstaden innførte nye tiltak tidligere denne uka, der de blant annet forbød arrangementer i underholdningsbransjen med over 1.000 deltakere. Restauranter og barer må dessuten stenge klokka 23.

I tillegg har myndighetene i Moskva-regionen beordret obligatorisk vaksinering av ansatte i helsevesenet, kollektivtransporten, varehandelen, utdanningsinstitusjoner og servicebransjen.

Vaksinemotstanden i Russland er stor, og bare rundt 12 prosent av befolkningen har fått vaksine, skriver nyhetsbyrået AP. Totalt er det påvist nesten 5,3 millioner smittetilfeller blant Russlands 146 millioner innbyggere. 128.911 dødsfall er rapportert, men eksperter mener de reelle tallene er høyere.

(©NTB)

Foto: Denis Grishkin / Moscow News Agency / AP / NTB

Dagens nyheter:

Her vil mannen kjøpe sex av politiet

Politiet presenterte seg som ei jente på 13-14 år. Tilbud om sex-kjøp og nakenbilder fra fremmede nordmenn kom på rekke og rad.

Svensk løpedronning død

Svenske Sara Wedlund har gått bort. Det bekrefter familien til Aftonbladet.

Christian Eriksens kjæreste bryter tausheten

Sabrina Kvist Jensen, Christian Eriksens kjæreste, bryter tausheten etter hjertestansen.

Delta-viruset herjer i Sverige

Fagdirektør Frode Forland i FHI sier det ikke er mulig å helgardere seg mot Delta-smitte fra våre naboland - men mener Norge er godt rustet til å møte eventuelle utbrudd.


Joe Bidens hund er død:

USAs president skriver i en pressemelding på presidentens offisielle Twitter-side at Biden-familiens hund Champ er død.

- Det er med tungt hjerte vi i dag må gi beskjed om at vår elskede schæferhund Champ døde fredfullt i sitt hjem, heter det i pressemeldingen.

Foto: Mandel Ngan / AP / NTB
Joe Bidens hund er død

Joe Bidens hund er død

dagbladet

Stengte på minuttet etter smitte :

Restauranten Pieder Ro på Fiskebrygga i Kristiansand måtte lørdag stenge med umiddelbar virkning, etter at det ble klart at gjester har smittet ansatte med covid-19. Det skriver Fædrelandsvennen.

Samtidig må alle de ansatte i karantene.

- To gjester som var hos oss tirsdag denne uka hadde corona. En av våre ansatte ble smittet. Alle gjester som har vært hos oss 16., 18. og 19. juni må teste seg nå, sier daglig leder Rune Egedal til Fædrelandsvennen.

Fiskebrygga i Kristiansand. Foto: Vidar Knai / NTB

Tre personer til sykehus etter ulykker på E18:

Tre personer er sendt til sykehus etter en ulykke på E18 ved Kopstadkrysset, opplyser politiet.

Totalt to biler og fem personer var involvert i ulykka, opplyser politiets operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til Dagbladet.

- Det er meldt om personskader hos to foreldre og et lite barn. De er sendt til sykehus for sjekk, men det er ikke mistanke om alvorlige skader, sier operasjonslederen.

Ifølge politiet har ulykka skjedd ved Kopstad på avkjøringsrampe i sørgånde felt.

- Vi vet ikke hvordan ulykka har skjedd, utover at de har skjedd på et sted der det er en omkjøring som følge av en ødelagt vei, som krever lavere hastighet, sier Johnsrud i politiet.

Han forteller at det sydgående kjørefeltet midlertidig er stengt, men at både politiet og brannvesenet er på stedet og at trafikken dirigeres fra stedet.

Politiet fikk melding om ulykka klokka 12.32.

Det er også meldt om en annen ulykke i samme område, men det er ikke meldt om noen personskader i forbindelse med denne.

Nytt farevarsel om lyn:

Fra lørdag formiddag til lørdag kveld ventes mye lyn i forbindelse med regnbyger over det Østafjelske, opplyser Meteorologisk institutt som sender ut gult farevarsel. Uværet vil først treffe Agder og Telemark, og deretter bevege seg nordøstover.

- Mest intens lynaktivitet ventes om ettermiddagen. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet og noen steder vil ikke få tordenvær, skriver instituttet.

Det oppfordres om å følge med på utviklingen av været, og vurdere behovet for forebyggende tiltak som å koble fra elektriske apparater.

- Tordenværet kan føre med seg lokalt kraftige vindkast og kraftige regnbyger. Hagl kan forekomme og kan for eksempel gi forbigående glatte veier, skriver instituttet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Skogbrann herjer i Sverige:

Er skogbrann sprer seg lørdag i Mönsterås, sør-øst i Sverige. Like før klokka 13 meldes det om at brannen tilsvarer omkring 200 fotballbaner i størrelse, og nærmer seg bebyggelse.

Ifølge Aftonblandet er det bare 100 meter til flammene når de nærmeste husene. Brannmannskapene har ikke kontroll, men vinden skal blåse bort fra bebyggelsen.

- Brannen har blitt et monster, sier operasjonsleder i redningstjeneste, Johan Woxö, til Expressen.

Arbeidet med slukkingen har pågått siden fredag. Det er blant annet satt inn seks helikopter og 40 personer jobber på bakken.

- Området er veldig kupert. Brannen er vanskelig å håndtere, sier Woxö til Aftonbladet.

Redningsmannskapene oppfordrer alle i området til å være forsiktige.

Politi kritisk skadd i påkjørsel - to etterlyst:

Politiet i Danmark jakter på to personer etter en trafikkulykke i Aarhus natt til lørdag. En 31 år gammel mannlig politibetjent er livstruende skadd etter at han fredag kveld ble påkjørt av en bilist på flukt fra politiet.

Bilen skall ha kommet i svært høy fart. Etter påkjørselen fortsatte den 20 år gamle føreren i retning Brabrand.

Fluktbilen ble funnet i nærheten av ulykkesstedet. Politiet ber publikum om opplysninger som kan føre til pågripelser i saken.

Lørdag går politiet ut med både navn og bilde på både fører og passasjeren i den aktuelle bilen. Førstnevnte har status som mistenkt i saken.

Store sammenstøt - fransk politi stanset raveparty:

Sammenstøt mellom politi og festdeltakere pågikk i sju timer etter at fransk politi stanset et ulovlig raveparty. Flere mennesker ble skadd.

Festen ble holdt i den lille byen Redon i Bretagne fredag kveld. Deltakerne aktet ikke å overholde portforbudet fra klokka 23, og 400 politifolk rykket ut til stedet.

Dermed oppsto sammenstøt som pågikk i rundt sju timer. 1500 festdeltakere var til stede, og noen av dem kastet metallkuler og molotovcocktails mot politiet.

Fem politifolk og flere festdeltakere ble skadd, ifølge myndighetene. En 22 år gammel mann som deltok på ravepartyet, mistet den ene hånden.

Portforbudet på kvelds- og nattetid i Frankrike oppheves om bare et par dager.

(NTB)

Foto: AP / NTB

Ekstraordinært hastemøte i Sverige:

Den svenske riksdagen er kalt inn til et ekstraordinært hastemøte i morgen, søndag, skriver SVT.

Bakgrunnen skal være mistillitsforslaget fremmet mot statsminister Stefan Löfven og hans regjering, ifølge kanalen.

Torsdag ble det klart at fire partier som til sammen har flertall i riksdagen, støtter et mistillitsforslag mot regjeringen. Det skal stemmes over forslaget mandag.

- Dette er en veldig, veldig alvorlig situasjon. Vi er midt i en pandemi og den verste økonomiske krisen siden andre verdenskrig, uttalte finansminister Magdalena Andersson torsdag.

Striden står om regulering av leieboligmarkedet. Et forslag fra regjeringen går inn for fri fastsettelse av husleie. Markedet er i dag regulert, og leien fastsettes basert på boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Dersom det vedtas mistillit mot Löfven, kan han be om å trekke seg umiddelbart eller å kunngjøre nyvalg innen én uke. Et eventuelt nyvalg må avholdes innen tre måneder. Riksdagsvalget til neste år blir uansett holdt som planlagt.

(Dagbladet/NTB)

Må Stefan Löfven gi seg som Sveriges statsminister? Svaret kommer mandag. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.