Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Helse Vest ut av beredskap:

Helseforetaket Helse Vest går ut av beredskap for første gang siden 12. mars i fjor, skriver helseforetaket i en pressemelding.

​– Helse Vest RHF har vært i beredskap siden 12. mars 2020, og det er et godt tegn at vi nå kan ta ned ekstraordinære strukturer for beredskap, skriver administrerende direktør Inger Cathrine Bryne i Helse Vest.

- Det er få pasienter med covid-19 i sykehusene i Helse Vest og situasjonen er nær normal drift, skriver Bryne.

Tidligere fredag ettermiddag gikk Helse Sør-Øst også ut av beredskap.

Studioet fortsetter under annonsen

Meldinger om oversvømmelser i Oslo:

- Vi mottar flere meldinger om oversvømmelser, vannlekkasjer, tette sluk og underganger, skriver Oslos 110-sentral på Twitter like før klokka 01.00 natt til fredag.

De oppfordrer alle til å sikre egne verdier, holde sluk åpne og ferdes forsiktig.

Det ventes kraftige regnbyger på Sør- og Østlandet torsdag kveld og natt til fredag. Det er fare for overvann i tettbygde områder, samt stengte veier, varslet Meteorologisk institutt, som sendte ut gult farevarsel i forkant.

Varselet gjelder for kraftige regnbyger i områdene Oslo, Viken og Agder, samt Vestfold og Telemark.

Meteorologene gjorde samtidig oppmerksom på at været kan endres raskt. Samtidig ba de om at man holder seg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannoverføring.

219 nye coronasmittede registrert siste døgn:

Det siste døgnet er det registrert 219 coronasmittede i Norge. Det er ni flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 174 coronasmittede per dag Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 208, så trenden er fallende.

I alt har 128 898 personer testet positivt for covid-19 i Norge siden februar i fjor. Nesten 6 millioner coronatester er gjennomført.

Til nå har 2 069 012 personer fått første dose av coronavaksinen, og 1 407 328 personer har fått andre dose.

Torsdag var 43 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før.

Til sammen er 790 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 58,2 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Helikopterstyrt i Telemark:

Torsdag kveld opplyser Sørøst politidistrikt at et helikopter har styrtet i Telemark. Politiet opplyser at helikopteret har fløyet inn i en høyspentlinje og styrtet i området ved Lannerheia.

Politiet ble varslet om hendelsen klokka 22.56.

Nødetatene har delvis ankommet området. Politiet opplyser at det er uavklart hvor mange personer som er involvert i hendelsen.

Nye israelske luftangrep mot Gazastripen:

For andre gang siden Israel og Hamas inngikk en våpenhvile etter en elleve dager lang krig, har Israel gjennomført nye luftangrep mot Gazastripen.

Luftangrepene ble gjennomført torsdag kveld etter at palestinske aktivister sendte brannstiftende ballonger over grensen til Israel for tredje dag på rad.

Det er ikke blitt meldt om drepte eller sårede så langt.

Israel gikk også til angrep onsdag morgen. Ifølge israelske myndigheter var de rettet mot Hamas-bygninger. Ingen skal ha blitt drept eller såret.

(©NTB)

Drammen: Vei har rast ut:

Sør-Øst politidistrikt melder på sin Twitter-side at de torsdag kveld klokka 21.40 fikk melding om at en vei hadde raskt ut og truffet et hus.

- Ikke personskade. Politiet og brann er på stedet. Veitrafikksentralen er varslet i og med dette en fylkesvei. Hele veien er ikke rast ut men veien er sperret, skriver politiet.

Advokatpar dømt - retter våpen mot demonstranter:

Et advokatpar i St. Louis rettet våpen mot demonstranter under en Black Lives Matter-demonstrasjon i juni i fjor. Torsdag ble paret dømt for forseelser, melder nyhetsbyrået AP News.

Mark og Patricia McCloskey erkjente begge straffskyld og ble dømt til å betale en samlet mot på 2750 dollar, i overkant av 23 500 norske kroner.

Hver gang mobben nærmer seg meg, vil jeg gjøre det jeg kan for å sette dem i overhengende fare for fysisk skade, fordi det er det som hindret dem i å ødelegge huset mitt og familien min

Hendelsen fant sted da flere hundre aktivister var på vei til ordfører Lyda Krewsons hjem for å demonstrere. På grunn av veisperringer gikk de forbi Mark og Patricia McCloskeys hjem. Da demonstrantene passerte huset, ble de møtt av advokatekteparet, som sto i inngangspartiet - barføtte, ropende og bevæpnet med ei rifle og en pistol.

Den amerikanske grunnlovens andre lovtillegg gir borgerne rett til å eie og bære våpen. Til den lokale TV-stasjonen KMOV har Mark McCloskey tidligere forklart at han og kona bevæpnet seg fordi de fryktet for sine liv.

- Jeg ville gjort det igjen, skal Mark McCloskey ha sagt i retten.

Siden advokatparet er dømt for forseelser, risikerer de ikke å miste noen lisenser, og kan fortsette å eie skytevåpen, skriver AP.

Et ektepar i St. Louis rettet våpen mot en gjeng demonstranter for Black Lives Matter-bevegelsen i juni i fjor. Nå er de dømt. Foto: Laurie Skrivan / AP / NTB
Trakk våpen mot demonstranter

Trakk våpen mot demonstranter

dagbladet

Fare for styrtregn på Sør- og Østlandet i natt:

Det ventes kraftige regnbyger på Sør- og Østlandet torsdag kveld og natt til fredag. Det er fare for overvann i tettbygde områder, samt stengte veier.

Meteorologisk institutt har sendt gult varsel for kraftig regnbyger torsdag kveld og natt til fredag. Områdene det gjelder er Oslo, Viken og Agder, samt Vestfold og Telemark.

Meteorologene gjør samtidig oppmerksom på at været kan endres raskt. Samtidig ber de om at man holder seg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannoverføring.

(NTB)

Sjokkrapport: - Kunne reddet liv:

Alvorlige sikkerhetsmangler førte til dødsfall som kunne vært unngått i terrorangrepet mot Manchester Arena i Machester, England, hvor 22 personer mistet livet 22. mai 2017.

Det er konklusjonen i den rapporten fra en offentlig utredning, ifølge blant andre The Guardian.

Rapporten holder blant andre politistyrken British Transport Police (BTP) «prinsipielt ansvarlig» for tapte muligheter til å redde liv.

Høyesterettsdommer John Saunders, som har ledet arbeidet, uttaler i rapporten at «en kompetent BTP-ansatt ville handlet på en måte som kunne reddet liv», hadde de vært til stede i foajeen av lokalene lenger enn de var, ifølge Sky News.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at Salman Abedi burde vært identifisert som en trussel før angrepet var et faktum. Det understrekes at dette neppe ville hindret ham i å detonere bomben, men at liv kunne vært reddet i prosessen.

Allerede før funnene ble offentliggjort fikk utredningen bred medieomtalte i Storbritannia. Paul Price, som overlevde angrepet, men mistet kjæresten Elaine McIver, retter skarp kritikk mot BTP.

– Mye heroisk skjedde etter eksposisjonen, men feilene som ble begått før eksplosjonen er utilgivelige, sier han til BBC.

DØMT: Salman Abedis yngre bror, Hashem Abedi, ble dømt til et minimum av 55 år i fengsel for sin medvirkning til terrorangrepet. Foto: Greater Manchester Police / AFP Photo / NTB

Storbritannia: Høyeste smittetall siden februar:

Antallet nye coronatilfeller i Storbritannia var torsdag det høyeste på nesten fire måneder. Trolig er det deltavarianten som står bak smitteøkningen.

11 007 nye tilfeller er det høyeste antallet registrerte tilfeller på ett døgn siden 19. februar, ifølge britiske myndigheter.

Deltavarianten, som har sin opprinnelse i India, står nå for om lag 95 prosent av alle nye coronatilfeller i Storbritannia. Myndighetene regner med at den er mellom 40 og 80 prosent mer smittsom enn tidligere varianter. De fleste nye tilfellene oppstår blant yngre aldersgrupper som ikke er blitt vaksinert.

Smitten gjorde at Storbritannia måtte utsette å oppheve de fleste gjenværende coronatiltakene. Den planlagte gjenåpningen 21. juni er utsatt i opptil fire uker.

(NTB)

London. Foto: Shutterstock / NTB

Avslutter midlertidig bevæpning av politiet:

Politiet har siden november 2020 vært midlertidig bevæpnet på bakgrunn av PST sin vurdering om at terrortrusselen fra ekstrem islamisme er skjerpet. Fra og med 21. juni kl. 1500 vil politiet ikke lengre være bevæpnet i daglig tjeneste, skriver politiet i en pressemelding.

− I den siste trusselvurderingen vi har mottatt fra PST fremgår det at den skjerpede terrortrusselen har avtatt. Med en redusert terrortrussel bortfaller også politiets hjemmelsgrunnlag til å opprettholde en midlertidig bevæpning av mannskapene våre, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politiet har tett dialog med PST og vurderer fortløpende hvilke tiltak som anses som nødvendige for å møte utviklingen i trusselbildet.

− Det er vanskelig å forutse hvordan trusselbildet vil utvikle seg, men når det ikke lenger anses som en skjerpet trusselsituasjon må tiltaket med midlertidig bevæpning opphøre. Situasjonen kan imidlertid endre seg på kort tid, og politiet er forberedt på å raskt tilpasse seg endringer i trusselbildet, sier Bjørnland.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.