Nyhetsstudio

Frode Andresen

EMA undersøker mRNA-vaksinene:

Fredag ettermiddag opplyser Statens legemiddelverk at Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) fortsetter sitt arbeid med å vurdere sammenhengen mellom coronavaksinene og tilfeller av hjerteproblemene hjertemuskelbetennelse (myokarditt) og hjerteposebetennelse (perikarditt).

EMA startet sin utredning i april etter at tilfeller med hjertemuskelbetennelse ble rapportert i Israel, men mener at det er behov for flere undersøkelser for å vurdere en mulig sammenheng mellom slike hjerteproblemer og coronavaksinene.

Totalt har det blitt rapportert om 27 tilfeller av akutt hjerteposebetennelse som mistenkte bivirkninger i Norge. 23 av tilfellene kom etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen, tre etter vaksinasjon med Moderna-vaksinen og ett etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen.

Det er meldt seks tilfeller av hjertemuskelbetennelse etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen og ett etter vaksinasjon med Moderna-vaksinen i Norge. Totalt er det altså snakk om 34 meldte tilfeller.

- Det er ikke avklart om disse tilstandene kan knyttes til vaksinen, men vi undersøker om dette opptrer hyppigere hos de som er vaksinert enn de som ikke er det. Derfor er det viktig at vi får meldinger om tilfeller ved mistanke om sammenheng med vaksinering, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Til Dagbladet sier Madsen at tallene også sier noe om det norske rapporteringssystemet.

- Det er meldt om 126 tilfeller av perikarditt (hjerteposebetennelse, redn.anm) til sammen i Europa, mens det i Norge er meldt om 27. Det sier jo noe om hvor hurtig og effektivt vårt rapporteringsystem er, sammenliknet med resten av Europa. Norge utgjør altså omtrent 20 prosent av alle meldingene i Europa.

Det viser at norske leger er flinke til å melde om mistenkte bivirkninger, mener han.

- Det er vi veldig glade for. Når norske leger er så flinke ti å melde, betyr det at vi til dels kan se ting på et tidligere stadium enn i andre land, fortsetter han.

Det opplyses i pressemeldingen om at alle som får tungpust eller brystsmerter som bekymrer, bør oppsøke lege uavhengig om de er vaksinert eller ikke.

Videre opplyses det om at på tidspunktet for bivirkningsmeldingene i Norge, så var de aller fleste pasientene i bedring. Hjerteposebetennelse har god prognose, mens de fleste tilfellene av hjertemuskelbetennelse er milde og krever ikke behandling. Men det kan også ha et alvorlig forløp med nedsatt hjertefunksjon og behov for sykehusinnleggelse.

Nylig opplyste kommunikasjonssjef Joachim Henriksen for Pfizer Norge til Dagbladet at de tar alle meldinger om mulige bivirkninger med største alvor, og at det pågår en grundig gjennomgang av tilbakemeldingene.

- Vi er kjent med at det har kommet noen få tilbakemeldinger om tilfeller av hjertemuskelbetennelse (myokarditt) etter vaksinasjon med mRNA-vaksiner mot covid-19. 11. mai fastslo PRAC at det på nåværende tidspunkt ikke er noe som indikerer at disse tilfellene forekommer på grunn av vaksinen.

Pfizer-vaksinen regnes for å være svært trygg og effektiv. Tidligere har studier vist at vaksinen er over 90 prosent effektiv mot både covid-19-smitte og covid-19-sykdom.

Foto: NTB
Knytter Pfizer til bivirkninger

Knytter Pfizer til bivirkninger

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Ti nye smittede i Trondheim:

Det er registrert ti nye coronasmittede i Trondheim det siste døgnet.

Halvparten er barn i alderen mellom 0 og 10 år, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

Av i alt ti smittede har bare én ukjent smittevei.

I tillegg ber kommunen personer som har vært innom disse stedene om å være obs på symptomer og ha lav terskel for å teste seg:

* Basketballbanen på Finalebanen søndag 20. juni og mandag 21. juni.

* Bolia på Solsiden i 18-tida mandag 21. juni.

* Rema 1000 på Ladetorget i 19-tida mandag 21. juni.

Dagbladet oppdaterer saken.

Leteaksjon etter funn av båt:

Hovedredningssentralen melder om at det har blitt funnet en båt uten noen om bord i Gandsfjorden i Stavanger.

- Søk med luft- og sjøressurser pågår for å avklare om det befinner seg personer i sjøen, skriver hovedredningssentralen.

Politiet skriver at redningsaksjonen ledes av hovedredningssentralen (HRS).

- HRS leder oppdraget på sjø og politiet jobber parallelt med etterforskning for raskt å kunne avklare om det har vært personer i båten, skriver politiet.

Klokka 09.30 avsluttes søket. Det er ikke funnet personer i vannet.

48 smittetilfeller på Nord-Jæren:

Det er registrert 48 nye smittetilfeller i kommunene på Nord-Jæren. 32 av tilfellene er registrert i Stavanger.

48 nye smittetilfeller på Nord-Jæren er fem flere enn dagen før, men bare ett tilfelle mer enn tirsdag.

32 av tilfellene det siste døgnet er registrert i Stavanger. 24 av dem er nærkontakter, mens åtte har ukjent/usikker smittevei, opplyser kommunen.

Ifølge NRK er det registrert tre tilfeller i Sola kommune og 13 i Sandnes. I Randaberg er det ikke registrert smitte det siste døgnet.

(NTB)

Dronefoto fra Stavanger sentrum. Foto: Martin Valigursky / Shutterstock / NTB

30 til 40 russ i karantene etter russetreff:

I forbindelse med et russetreff på Sørlandet i helgen, er et sted mellom 30 og 40 russ satt i smittekarantene, og husstandene deres i ventekarantene.

Det skriver Eigersund kommune på deres nettsider torsdag kveld.

Smitten skal ha tilknytning til russ fra Nord-Jæren, men det er foreløpig ikke registrert smitte i Eigersund. Denne situasjonen vil bli mer avklart i løpet av fredagen.

Stanser gjenåpning etter deltautbrudd:

Et økende antall tilfeller av deltavarianten fører til at myndighetene i Portugal stanser planene om å lette på noen av coronarestriksjonene i landet.

Landet registrerte totalt 1556 coronatilfeller torsdag, det høyeste antallet siden februar, ifølge helsedepartementet.

Smitten er særlig høy i hovedstaden Lisboa, der 70 prosent av tilfellene er av deltavarianten.

For andre helg på rad stenger byen ned fra fredag ettermiddag til mandag morgen. Storbyområdets 2,8 millioner innbyggere får kun forlate byen om de har gyldig grunn eller om de er fullvaksinert, har vært coronasmittet eller kan vise til en negativ test.

Også i byene Sesimbra og Albufeira, som har registrert over 240 tilfeller per 100 000 de siste 14 dagene, strammes coronarestriksjonene inn. Blant annet må restauranter og butikker stenge klokken 15.30 i helgene.

(NTB)

En gruppe unge med munnbind i Lisboa i Portugal. Foto: Armando Franca / AP / NTB

Slettet kritiske meldinger før hun ble byråd:

Oslos nyslåtte byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), slettet flere kritiske Twitter-meldinger før hun i går tok fatt på jobben.

Det melder Aftenposten.

Felles for de to meldingene er at begge var kritiske mot mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG), og de som støttet det. Én av meldingene var rettet mot Rødt, som da og nå støtter byrådet i Oslo, som består av Ap, SV og MDG.

Rødt stemte imidlertid med opposisjonen som ville kaste Berg. Da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål, gikk byrådet av etter at mistillitsforslaget gikk gjennom.

Meldingen hvor Stav går ut mot Rødt, lyder som følger:

«Mistillitsforslaget fra Rødt mot Lan Marie var ikke et unntak - det går inn i et mønster. De setter en helt annen standard for Lan enn for noen annen politiker ansvarlig for tilsvarende prosjekter. Har de ingen bevissthet om strukturell diskriminering?»

Overfor Aftenposten bekrefter Stav at hun slettet meldingene. Hun avviser at hun slettet dem fordi hun skulle bli byråd, og forteller at hun heller ikke angrer på innholdet i meldingene.

- Jeg kunne godt latt de stå, det var bare sånn at jeg tenkte; nå legger vi den konflikten bak oss og ser fremover. Det var ikke noe annet, sier hun til Aftenposten.

Sirin Stav (MDG) er ny byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Foto: NTB

Elleve nye smittede i Grimstad:

Det er registrert elleve nye coronasmittede personer i Grimstad. Seks av tilfellene har kjent smittevei.

For de siste fem pågår fortsatt smittesporing, opplyser Grimstad kommune.

Grimstad er for tiden rammet av et større smitteutbrudd. Så langt denne uken er det registrert 53 nye smittetilfeller i kommunen. I hele forrige uke ble det registrert fem tilfeller.

Fredag skal kommunen avgjøre om det skal innføres lokale tiltak i Grimstad, skriver NRK.

(NTB)

Foto: NTB

20 soldater smittet etter Heidis-tur:

Utbruddet blant soldater ved Forsvarets leire i Skjold, Setermoen og Bardufoss, fortsetter å vokse.

Nå er i alt 20 vernepliktige soldater bekreftet smittet, og alle tilfellene stammer fra smitteutbruddet på Heidis Bier Bar i Tromsø.

Det melder Nordlys.

Tre av de smittede tjenestegjør ved Setermoen, tolv tjenestegjør ved Bardufoss og de siste fem tjenestegjør ved Skold.

- Forsvaret gjorde veldig raske grep da de fikk høre om dette. Takket være det, og god informasjon fra Tromsø kommune, føler vi at vi har kontroll, sier Vidar Bjørnås, smittevernoverlege i Bardu og Målselv, til Nordlys.

De smittede personene er nå i isolasjon. I tillegg er det et stort antall soldater i karantene, og i ventekarantene.

Torsdag ba Tromsø kommune om at de som tok rutebuss mellom Tromsø-Narvik/Øverbygd søndag, vurderer å teste seg. De smittede soldatene som var på perm i Tromsø sist helg, tok buss tilbake til leirene.

- Nå bes medpassasjerer på rute 100 (Tromsø-Narvik) og rute 105 (Tromsø-Øverbygd) søndag om å være oppmerksomme på symptomer og vurdere å teste seg, skriver kommunen i en pressemelding.

Foto: Google Street View

Erklærer unntakstilstand i Florida:

USAs president Joe Biden erklærer unntakstilstand og utsteder en kriseordre i Florida etter bygningskollapsen i går.

Det skriver Biden i en pressemelding, gjengitt av Bloomberg-journalist Jennifer Epstein på Twitter.

Hundre personer er ikke gjort rede for etter at en tolvetasjes bygning delvis kollapset torsdag.

Presidenten gir nå tillatelse til Homeland Security og kriseledelsesbyrået FEMA til å koordinere redningsarbeidet.

JOBBER: Redningsarbeidet pågår fremdeles i Surfside. Foto: AFP / NTB

Morgennytt:

Miami: Oppdaget barnehånd - reddet
Redningsmannskaper har snart jobbet på spreng i ett døgn med å finne overlevende etter at en bygning kollapset i Surfside i Florida.

235 nye smittede
Det siste døgnet er det registrert 235 coronasmittede i Norge. Det er 16 flere enn samme dag i forrige uke.

Trump sammenlikner Giuliani med norskættet mafiajeger
USAs forrige president, Donald Trump, er opprørt over at hans personlige advokat, Rudy Giuliani er fratatt retten til å jobbe som advokat i New York.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.