Nyhetsstudio

Frode Andresen

Forventer køer på Gardermoen:

Fredag opplyste justisminister Monica Mæland om køer og frustrasjon blant de reisende på grensa. Nå opplyser kommunaldirektør for helsevern og sosial omsorg, Gunnhild Grimstad-Kirkeby, ved Ullensaker kommune til Dagbladet at de forventer køer på Gardermoen.

- Vi forventer at trafikken over Gardermoen vil øke framover, og vi har tatt høyde for det i vår planlegging. Teststasjonen har kapasitet til å ta unna om lag 4000 reisende i døgnet, og det tror vi skal være tilstrekkelig. En betydelig del av de reisende vil være vaksinerte, og de trenger ikke å teste seg på flyplassen, men kan gjøre dette i hjemkommunen, sier Grimstad-Kirkeby til Dagbladet og legger till:

- Likevel vil jeg være tydelig på at det på enkelte tidspunkter, når det kommer flere fly samtidig, kan bli køer og betydelig ventetid. Det må de reisende belage seg på.

Fredag ettermiddag sa justisminister Mæland til Dagbladets finansnettsted Børsen at det er viktig for henne å si to ting: At alle reisende må være forberedt på at det vil ta tid på grensa, og at det har ingen hensikt å være sint på dem som jobber på grensa.

- For å redusere kø er det viktig at alle har all dokumentasjon tilgjengelig og klar for kontroll. Vær tålmodig og ikke kritiser de som håndhever regelverket, de gjør jobben sin for deg og meg, sa hun.

Grensekaoset skyldes sannsynligvis at karantenereglene ble endret fra fredag ettermiddag klokka 15. Nå slipper alle fullvaksinerte og personer som har gjennomgått covid-19 å gjennomføre karantene ved innreise til Norge.

Foto: Torstein Bøe / NTB
Mæland med bønn

Mæland med bønn

borsen.dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

34 nye coronadødsfall i Sverige:

Siden mandag 14. juni og til i dag er det blitt registrert 34 coronadødsfall i Sverige.

Totalt har nå over 14 600 personer dødd av eller med coronaviruset i Sverige.

I samme tidsperiode er det registrert 3378 nye smittetilfeller.

Til sammen har over én million svensker blitt smittet av covid-19 siden pandemien begynnelse.

35 dansker anmeldte steinkasting:

Totalt har nå 35 danske sjåfører anmeldt tilfeller hvor de har fått kastet stein- og metallobjekter på bilene sine i Sverige. Det skriver den danske avisa BT.

Det skal utelukkende være danske biler som har blitt utsatt for angrepene, ifølge svensk politi.

Det er heller ingen som har sett gjerningspersonen, eller gjerningspersonene. De er fortsatt på frifot. Motivet er også ukjent.

- Jeg tror at gjenstanden ble skutt på en eller annen måte. Det kan være med en slags potetkanon eller noe annet med trykk i, fordi man kan ikke kaste så hardt. Det var ingen biler i nærheten, og det var en fin vei uten stein, har sjåfør Jacob Seeberg, som ble rammet av et objekt tidligere denne måneden, sagt til BT.

Statsadvokaten: - Svært godt tilfredse:

Statsadvokat Fredrik Ranke, som var aktor i Bertheussen-saken, forteller til Dagbladet at Det nasjonale statsadvokatembetet er «svært godt tilfredse» med kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

En enstemmig lagmannsrett konkluderte i dag med at Laila Anita Bertheussen er skyldig, men lar Bertheussen anke selve straffeutmålingen.

I Oslo tingrett i januar ble Bertheussen dømt til ett år og åtte måneders fengsel for angrep på demokratiet.

- Vi er svært godt tilfredse med den klare og velbegrunnede beslutningen fra lagmannsretten, og at lagmannsretten også støtter opp under Oslo tingretts dom, sier Ranke til Dagbladet.

Statsadvokat Ranke er også fornøyd med hvordan politiets etterforskning får ros i kjennelsen fra lagmannsretten.

- Vi er fornøyde med at lagmannsretten er enig med oss i at dette har vært en svært grundig etterforskning, og at påstandene om tunnelsyn og skylapper er tilbakevist nok en gang.

Statsadvokatembetet har allerede, overfor lagmannsretten, forbeholdt seg muligheten til å fremme samme påstand om straff som de gjorde i Oslo tingrett:

Fengsel i to år.

Dagbladet oppdaterer saken.

Tegning: Fedor Sapegin

Trondheim åpner opp:

Trondheim har besluttet å oppheve den lokale coronaforskriften i kommunen. Det skriver Trondheim kommune på sine hjemmesider.

Kommunen åpner opp fra tirsdag 22. juni kl. 18.00, og skal deretter følge de nasjonale coronareglene.

Likevel har kommunen noen lokale anbefalinger:

- Minimum to meters avstand mellom personer som trener på treningssenter.

- Serverings- og skjenkestedene med alkoholservering registrerer alle kunder ved ankomst.

- Munnbind i drosje, både av sjåfør og passasjerer over 12 år.

- Munnbind på offentlig transport

- Å begrense antall sosiale kontakter.

- At arbeidsgivere legger til rette for hjemmekontor.

Foto: NTB

Slipper karantene i Danmark:

Danmark åpner for reiser i Schengen og EU, og vil ikke kreve at man går i karantene når man ankommer landet. Det vil da også gjelde nordmenn som ankommer Danmark.

Det opplyser direktør Erik Brøgger Rasmussen i det danske utenriksdepartementet på en pressekonfeanse, ifølge danske B.T.

- Det er ikke krav om karantene fra lørdag klokka 16. I verste fall kan man bli bedt om å ta en test, siger Rasmussen.

Årsaken til at de åpner er at smitten går ned i hele Europa.

Det er nå totalt 235 innbyggere i Danmark som er smittet med delta-varianten. Når grensene nå åpner ytterligere, er det derfor en risiko for at det kommer flere tilfeller av delta-varianten i landet.

Likevel mener myndighetene at det er forsvarlig å åpne landet. Det sier direktøren i Styrelsen for Pasientsikkerhet Anette Lykke Petri, selv om hun annnerkjenner at det kan komme flere smittetilfeller.

- Teoretisk sett ja, men så er det andre ting som spiller en rolle, som årstiden og været og så videre. Så de tingene kan veie opp for hverandre. Vi følger situasjonen tett og overveier hele tiden situasjonen, sier hun.

Foto: NTB

Risiko for smitte på bursdagsfeiringer:

En ny undersøkelse fra USA tilsier at husholdninger som nylig har feiret en bursdag har 30 prosent større sannsynlighet for å få en positiv koronatest, enn de som utsetter feiringen. Det gjelder spesielt i de områdene der det er høye smittetall, ifølge The Guardian.

Effekten er, ifølge undersøkelsen, enda tydeligere i tilfellene der det feires en barnebursdag. Der viser undersøkelsen at det er en økning med 15,8 smittetilfeller for hver 10 000 innbygger i de to ukene etter en barnebursdag.

Når det er en voksen som feirer bursdag viser tallene at det er en økning med 5,8 smittetilfeller for hver 10 000 innbygger.

Undersøkelsen, som er gjennomført på bakgrunn av data fra de første 45 ukene av 2020 fra helseforsikringer i landet, har undersøkt på hvor høy risiko det er for smitte med små forsamlinger.

Analysen viser likevel at i områder med lav smitte, er det ingenting som tyder på at det er en større risiko for å bli smittet i ukene etter en bursdagsfeiring.

Foto: NTB

Kaller inn til pressekonferanse:

Helseminister Bent Høie kaller inn til pressekonferanse onsdag klokka 14. Den skal handle om coronasituasjonen, skriver helsedepartementet i en pressemelding.

Assisterande helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg skal også være tilstede.

Coronarelatert dødsfall i Vestfold:

En coronasmittet person døde mandag ved Sykehuset i Vestfold. Dette er det 13. coronarelaterte dødsfallet ved sykehuset.

Sykehuset i Vestfold opplyser på Twitter at det dreier seg om en voksen person, men at de av personvernhensyn ikke vil gi flere opplysninger om den døde.

(©NTB)

Bertheussen-anke skal delvis behandles:

Borgarting lagmannsrett skal behandle straffeutmålingen i saken mot Laila Bertheussen. Det skriver Borgarting lagmannsrett i en pressemelding.

- Anken over straffutmålingen er henvist til ankeforhandling, skriver Borgarting. Dermed blir det en ny runde i retten, hvor lagmannsretten skal vurdere om straffen Oslo tingrett kom fram til er korrekt.

Anken over skyldsspørsmålet kommer derimot ikke til å bli behandlet.

«Lagmannsretten har kommet til at det ikke hefter noen feil ved tingrettens bevisbedømmelse for tiltalen post I, II og IV når det er funnet bevist utover enhver rimelig tvil at Bertheussen utførte hver av hendelsene som er beskrevet i tiltalen post I, II og IV. Det er ikke tilbudt nye bevis som tilsier at en ankeforhandling vil kunne lede til et annet resultat», skriver ankeutvalget i sin kjennelse.

Bertheussen ble dømt i Oslo tingrett til ett år og åtte måneders fengsel for angrep på demokratiet, brannstiftelse og trusler.

Hun anket dommen på stedet.

I slutten av mars leverte påtalemyndigheten sitt tilsvar til anken. Statsadvokat Frederik Ranke mente det ikke er grunn for noen ny prøving av saken.

Laila Bertheussen dømt til ett år og åtte måneder

Laila Bertheussen dømt til ett år og åtte måneder

dagbladet

Vaksine: President truer med fengsel:

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte truer innbyggerne med fengsel dersom de ikke tar coronavaksinen, ifølge The Guardian.

Det gjør han etter en ny rapport om at vaksineringen i landet går langsomt framover, fordi folk kvier seg for å ta vaksinen.

- Du velger å ta vaksinen, ellers setter jeg deg i fengsel, sa presidenten i en uttalelse som ble sendt på TV mandag.

Filippinene er et av landene i Asia som har hatt det hardest under pandemien, med 1,3 millioner tilfeller av covid-19 og 23 000 dødsfall.

Duterte trosser dermed helsemyndighetene i landet som sier at selv om folk skal oppfordres til å ta vaksinen, skal det være frivillig.

Søndag hadde Filippinene vaksinert 2,1 millioner folk, noe som er få doser sammenliknet med målet til myndighetene om å sette 70 millioner vaksiner. Det totale befolkningstallet i Filipinene er 110 millioner.

Presidenten har også tidligere blitt anklaget av menneskerettighetsgrupper, etter han i 2018 ville løse landets narkotikaproblem med å beordre politiet til å drepe sivile som tok narkotika.

Foto: NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.