Nyhetsstudio

Jesper Nordahl Finsveen

Palestinsk 15-åring drept av israelske soldater:

Israelske soldater har drept en palestinsk 15-åring på den okkuperte Vestbredden. Seks andre ble såret da soldatene åpnet ild mot en gruppe demonstranter.

Ifølge det palestinske helsedepartementet skjøt soldatene med skarp ammunisjon mot en gruppe palestinere som protesterte mot israelske bosettere som er i ferd med å opprette en såkalt utpost sør for Nablus.

- 15 år gamle Mohammad Said Hamayel døde i sammenstøt med israelske styrker nær Beita sør for Nablus, opplyser Palestinsk Røde Halvmåne.

Den israelske hæren har ikke kommentert opplysningene.

Torsdag ble tre palestinere drept av israelske spesialsoldater forkledd som sivile palestinere i Jenin på Vestbredden.

Ifølge israelske medier rykket spesialsoldatene inn i byen for å pågripe to medlemmer av gruppen Palestinsk hellig krig (Jihad). Tre palestinere ble drept i skuddvekslingen som fulgte, blant dem to medlemmer av de palestinske sikkerhetsstyrkene.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Kvinne (35) pågrepet, mistenkt for drap:

I et villaområde i Bålsta i Sverige ble en mann i 40-årene skutt og drept fredag kveld.

Aftonbladet skriver at en kvinne (35) er pågrepet, mistenkt for drapet.

Hun skal ifølge avisa ha blitt pågrepet på åstedet. Mannens pårørende er varslet.

- Forvent høyere pris for norske jordbær:

Færre jordbærbønder, problemer med å skaffe arbeidskraft og lavere produksjon gjør at Bondelaget tror man må regne med dyrere jordbær fremover.

Norske jordbær har vært solgt for opptil 90 kroner kurven i år. Nå ligger prisen på 60–80 kroner kurven, skriver NRK.

Thorleif Müller i Norges Bondelag, som også er jordbærbonde, tror man må regne med slike priser også i fremtiden.

Han tror normalpris for en kurv vil ligge på rundt 50 kroner i årene framover. Tidligere har kurven pleid å koste 30–40 kroner på sommeren, men også lavere ved kampanjer.

- Jeg tror vi må venne oss til noe høyere jordbærpriser enn det vi har hatt. Kanskje på nivå med i fjor, sier Müller til rikskringkasteren.

Vanligvis har bortfallet av jordbærbønder blitt kompensert ved at de andre produserer litt mer, men de siste årene har også store bønder redusert områder med jordbær. Grunnet koronapandemien slet bøndene i fjor med å skaffe nok arbeidskraft til åkerne, og det gjør de også i år.

I fjor ble produksjonen redusert med 30 prosent fra 2019, og i år kan den bli halvparten av et godt år.

Norgesgruppen håper årets sesong blir et unntak. Coop forventer mindre bær i år og dermed dyrere pris.

- Produsenter sliter med å skaffe nok arbeidskraft og har høyere kostnader. Det gjør at vi må forvente høyere pris på jordbærene i år enn normalt, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop til NRK.

(NTB)

Bondelaget mener situasjonen for norsk jordbærproduksjon er kritisk og tror nordmenn må forvente dyrere bær fremover. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Slår alarm om matsituasjonen:

Etterdønningene etter pandemien gjør Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, bekymret. Matsituasjonen i landet beskrives nå som anstrengt.

Årsaken er todelt. Både ekstremværet som i fjor ødela store deler av avlingene i landet og stengte grenser for å hindre coronasmitte har ført til en utfordrende situasjon, skriver Bloomberg.

Nylig uttalte Kim Jong-un at landbrukssektoren ikke klarer å produsere nok korn til å dekke behovet. Samtidig ytret lederen ønske om at selvforsyning skal prioriteres for fullt.

Små avlinger og tilgang på mat er ikke noe nytt for Nord-Korea, som kjemper mot en nærmest kronisk mangel. Omkring 40 prosent av landets befolkning betegnes som underernært.

Stengingen av grensene førte også til at handelen med Kina ble bremset kraftig ned, noe som ga ytterligere problemer med forsyningene.

Foto: Reuters / NTB

Fest-trikk stanset i Oslo:

En trikkefører stanset en trikk i Bogstadveien i Oslo som var full av festende passasjerer.

Natt til lørdag sirkulerte en video i sosiale medier av en trikk i Bogstadveien i Oslo full av festende passasjerer. I videoen har trikken stanset opp med hoppende folk tett i tett, mens trikkeføreren går ut, tar opp telefonen og går et stykke unna.

Sporveien bekrefter hendelsen overfor VG.

- Hendelsen ble rapportert inn klokken 00.20 i natt. Grunnen til at vognfører går av vognen, er fordi det var full fest om bord og han trengte å ringe etter vektere, sier pressevakt i Sporveien Jan Rustad til avisen.

Han sier førerne ikke skal engasjere seg direkte i slike hendelser og heller ringe etter assistanse. Han sier situasjonen løste seg raskt i etterkant og at ungdommen var vekke før vekterne ankom.

(NTB)

Valgseier for Raisi i Iran:

Den ultrakonservative kandidaten Ebrahim Raisi har vunnet presidentvalget i Iran. Flere av motkandidatene har allerede gratulert ham med seieren.

Flere iranske medier meldte lørdag at Raisi ledet i opptellingen av stemmene, og at den mer reformorienterte kandidaten Abdolnasser Hemmati lå på andre plass.

Hemmati har imidlertid allerede erkjent nederlag og gratulert Raisi med valgseieren. På Instagram skriver han at han håper Raisis nye regjering vil bedre den iranske økonomien.

Foto: AP / NTB

Uganda med «total nedstenging» i 42 dager:

President Yoweri Museveni har erklært en 42 dager lang «total nedstenging» for Ugandas 45 millioner innbyggere for å dempe spredningen av covid-19.

Innbyggerne er beordret til å holde seg hjemme, og kun kjøretøy med viktige varer eller syke personer får lov til å benytte veiene.

Landet registrerte fredag 11.704 nye smittetilfeller i uken som gikk. Det er den største økningen i uketallet som er registrert og bringer det samlede smittetallet opp i 67.215, ifølge Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC.

Uganda har forsøkt å skaffe ekstra oksygen på grunn av den nye smittebølgen. Helseminister Monica Musenero sier til nyhetsbyrået DPA at det trengs minst 15.000 oksygentanker.

– Vi har bedt våre naboland om hjelp. Naboer bør hjelpe oss dersom de kan, fordi vi har en reell mangel, sier Musenero.

Den svært smittsomme deltavarianten, som først ble oppdaget i India, sprer seg for tiden i Uganda og i 13 andre afrikanske land.

Ifølge CDC er det registrert om lag 5,1 millioner smittetilfeller og 136.000 dødsfall knyttet til koronapandemien i Afrika. Det reelle tallet er trolig langt høyere.

(NTB)

Festbråk: - Politiet har ikke hatt kapasitet:

Politiet i Agder skriver på Twitter at de har registrert 28 oppdrag på musikkstøy, forstyrrelse av natteroen og ordensforstyrrelse på på privat sted.

- Meldingene er fordelt over hele politidistriktet, men mest i det største byene. Politiet har ikke hatt kapasitet til å følge opp alle, melder politiet i Agder.

44 nye coronasmittede i Oslo siste døgn:

Det er registrert 44 nye coronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er 26 flere enn samme dag i forrige uke, da det bare ble registrert 18 nye tilfeller.

Den siste uken er det i snitt registrert 26 smittede per dag i hovedstaden.

Bare fire bydeler har nå et smittetrykk på mer enn 100 smittede per 100.000 innbyggere. Det er Nordstrand med 225, Vestre Aker med 136, Frogner med 115 og Ullern der tallet er 113.

Elleve av de 44 nye smittede det siste døgnet hører hjemme i Nordstrand bydel. Bydelene Stovner, Alna og Sagene hadde ingen nye smittede siste døgn.

Totalt er 37.128 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

(NTB)

Nekter festforelegg - tar saken til retten:

Smitteforskriften i Bergen blir nå prøvd i retten av to kvinner som nekter å godta foreleggene de fikk etter fest i november i fjor.

I november i fjor ble politiet varslet om en fest hjemme hos en 34-årig kvinne i Sandviken. Til sammen skal det ha vært 14 gjester til stede på festen, skriver Bergensavisen.

På dette tidspunktet var det en lokal smittevernforskrift i Bergen som forbød å samle mer enn fem personer i private hjem. Samtlige som var på festen fikk derfor forelegg av politiet, men den 34 år gamle verten og en 27 år gammel gjest vil ikke godta foreleggene på henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner.

Derfor kommer straffesaken opp for retten, der det skal avgjøres om byrådets forskrift med besøksforbudet var gyldig. Didrik Rodarte fra Elden Advokatfirma AS forsvarer de to kvinnene.

– Grunnen til at vi tar dette til retten er at vi mener det en prinsipiell sak om hvilke minstekrav vi kan stille til byrådets forarbeid når de vedtar de strengeste inngrepene i personlig frihet siden krigen. Mine klienter skal ikke straffes for en ugyldig forskrift og ønsker en prøving av gyldigheten, sier han til BA.

Helsebyråd Beate Husa (KrF), medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen, avgått smittevernoverlege Karina Koller Løland og jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen fra UiB skal alle etter planen vitne i rettssaken som kommer opp i Hordaland tingrett tirsdag. Retten har satt av to dager til saken.

(NTB)

Mann til sykehus etter slagsmål:

En mann i 40-årene er innlagt på sykehus i Hammerfest etter å ha blitt påført alvorlige skader i et slagsmål i Havøysund i Vest-Finnmark natt til lørdag.

Politiet fikk melding om voldsepisoden klokken 1.12.

– Det viste seg at han var påført så alvorlige skader at han måtte flys med ambulansehelikopter til Hammerfest, forteller operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Litt senere på natten ble en mann i 30-årene pågrepet i saken.

– Det var flere vitner til slagsmålet som skjedde utendørs, forteller operasjonslederen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.