Nyhetsstudio

Kjetil Kjær Andersland

Stoltenberg: Kina deler ikke våre verdier:

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fortsetter det harde skytset mot Kina. På et møte med norsk presse fredag ettermiddag sa han at landet ikke deler vestens og Nato-landenes verdier.

- Kina deler ikke vår tro på demokrati og frihet. Bare se på hvordan de slår ned demokratiforkjempere i Hong Kong og undretrykker urbefolkningen Uigurene. Samtidig bruker de moderne teknologi til å overvåke sine egne innbyggere på en måte som aldri før i verdenshistorien, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han peker på at landet er i ferd med å bli verdens største økonomi og at det skaper problemer.

- De utvikler stadig mer moderne teknologi som hypersoniske våpen og langtrekkende atomraketter.

Stoltenberg understreker at han ikke ser på Kina som en fiende, og at den voksende økonomien åpner nye muligheter for handel for medlemslandene. Organisasjonen ønsker også økt samarbeid med Kina når det gjelder klima.

- Kina er en av verdens største makter. De kommer nærmere oss. Det betyr noe for vår sikkerhet, oppsummerer Stoltenberg.

Stats- og regjeringsjefene i Natos 30 medlemsland møtes mandag i Brussel til toppmøte i alliansen. Her skal de diskutere strategien fram mot 2030.

Kan sette Norge i vanskelig skvis

Kan sette Norge i vanskelig skvis

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Politi kritisk skadd i påkjørsel - to etterlyst:

Politiet i Danmark jakter på to personer etter en trafikkulykke i Aarhus natt til lørdag. En 31 år gammel mannlig politibetjent er livstruende skadd etter at han fredag kveld ble påkjørt av en bilist på flukt fra politiet.

Bilen skall ha kommet i svært høy fart. Etter påkjørselen fortsatte den 20 år gamle føreren i retning Brabrand.

Fluktbilen ble funnet i nærheten av ulykkesstedet. Politiet ber publikum om opplysninger som kan føre til pågripelser i saken.

Lørdag går politiet ut med både navn og bilde på både fører og passasjeren i den aktuelle bilen. Førstnevnte har status som mistenkt i saken.

Store sammenstøt - fransk politi stanset raveparty:

Sammenstøt mellom politi og festdeltakere pågikk i sju timer etter at fransk politi stanset et ulovlig raveparty. Flere mennesker ble skadd.

Festen ble holdt i den lille byen Redon i Bretagne fredag kveld. Deltakerne aktet ikke å overholde portforbudet fra klokka 23, og 400 politifolk rykket ut til stedet.

Dermed oppsto sammenstøt som pågikk i rundt sju timer. 1500 festdeltakere var til stede, og noen av dem kastet metallkuler og molotovcocktails mot politiet.

Fem politifolk og flere festdeltakere ble skadd, ifølge myndighetene. En 22 år gammel mann som deltok på ravepartyet, mistet den ene hånden.

Portforbudet på kvelds- og nattetid i Frankrike oppheves om bare et par dager.

(NTB)

Foto: AP / NTB

Ekstraordinært hastemøte i Sverige:

Den svenske riksdagen er kalt inn til et ekstraordinært hastemøte i morgen, søndag, skriver SVT.

Bakgrunnen skal være mistillitsforslaget fremmet mot statsminister Stefan Löfven og hans regjering, ifølge kanalen.

Torsdag ble det klart at fire partier som til sammen har flertall i riksdagen, støtter et mistillitsforslag mot regjeringen. Det skal stemmes over forslaget mandag.

- Dette er en veldig, veldig alvorlig situasjon. Vi er midt i en pandemi og den verste økonomiske krisen siden andre verdenskrig, uttalte finansminister Magdalena Andersson torsdag.

Striden står om regulering av leieboligmarkedet. Et forslag fra regjeringen går inn for fri fastsettelse av husleie. Markedet er i dag regulert, og leien fastsettes basert på boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Dersom det vedtas mistillit mot Löfven, kan han be om å trekke seg umiddelbart eller å kunngjøre nyvalg innen én uke. Et eventuelt nyvalg må avholdes innen tre måneder. Riksdagsvalget til neste år blir uansett holdt som planlagt.

(Dagbladet/NTB)

Må Stefan Löfven gi seg som Sveriges statsminister? Svaret kommer mandag. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB

Kvinne (35) pågrepet, mistenkt for drap:

I et villaområde i Bålsta i Sverige ble en mann i 40-årene skutt og drept fredag kveld.

Aftonbladet skriver at en kvinne (35) er pågrepet, mistenkt for drapet.

Hun skal ifølge avisa ha blitt pågrepet på åstedet. Mannens pårørende er varslet.

- Forvent høyere pris for norske jordbær:

Færre jordbærbønder, problemer med å skaffe arbeidskraft og lavere produksjon gjør at Bondelaget tror man må regne med dyrere jordbær fremover.

Norske jordbær har vært solgt for opptil 90 kroner kurven i år. Nå ligger prisen på 60–80 kroner kurven, skriver NRK.

Thorleif Müller i Norges Bondelag, som også er jordbærbonde, tror man må regne med slike priser også i fremtiden.

Han tror normalpris for en kurv vil ligge på rundt 50 kroner i årene framover. Tidligere har kurven pleid å koste 30–40 kroner på sommeren, men også lavere ved kampanjer.

- Jeg tror vi må venne oss til noe høyere jordbærpriser enn det vi har hatt. Kanskje på nivå med i fjor, sier Müller til rikskringkasteren.

Vanligvis har bortfallet av jordbærbønder blitt kompensert ved at de andre produserer litt mer, men de siste årene har også store bønder redusert områder med jordbær. Grunnet koronapandemien slet bøndene i fjor med å skaffe nok arbeidskraft til åkerne, og det gjør de også i år.

I fjor ble produksjonen redusert med 30 prosent fra 2019, og i år kan den bli halvparten av et godt år.

Norgesgruppen håper årets sesong blir et unntak. Coop forventer mindre bær i år og dermed dyrere pris.

- Produsenter sliter med å skaffe nok arbeidskraft og har høyere kostnader. Det gjør at vi må forvente høyere pris på jordbærene i år enn normalt, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop til NRK.

(NTB)

Bondelaget mener situasjonen for norsk jordbærproduksjon er kritisk og tror nordmenn må forvente dyrere bær fremover. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Slår alarm om matsituasjonen:

Etterdønningene etter pandemien gjør Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, bekymret. Matsituasjonen i landet beskrives nå som anstrengt.

Årsaken er todelt. Både ekstremværet som i fjor ødela store deler av avlingene i landet og stengte grenser for å hindre coronasmitte har ført til en utfordrende situasjon, skriver Bloomberg.

Nylig uttalte Kim Jong-un at landbrukssektoren ikke klarer å produsere nok korn til å dekke behovet. Samtidig ytret lederen ønske om at selvforsyning skal prioriteres for fullt.

Små avlinger og tilgang på mat er ikke noe nytt for Nord-Korea, som kjemper mot en nærmest kronisk mangel. Omkring 40 prosent av landets befolkning betegnes som underernært.

Stengingen av grensene førte også til at handelen med Kina ble bremset kraftig ned, noe som ga ytterligere problemer med forsyningene.

Foto: Reuters / NTB

Fest-trikk stanset i Oslo:

En trikkefører stanset en trikk i Bogstadveien i Oslo som var full av festende passasjerer.

Natt til lørdag sirkulerte en video i sosiale medier av en trikk i Bogstadveien i Oslo full av festende passasjerer. I videoen har trikken stanset opp med hoppende folk tett i tett, mens trikkeføreren går ut, tar opp telefonen og går et stykke unna.

Sporveien bekrefter hendelsen overfor VG.

- Hendelsen ble rapportert inn klokken 00.20 i natt. Grunnen til at vognfører går av vognen, er fordi det var full fest om bord og han trengte å ringe etter vektere, sier pressevakt i Sporveien Jan Rustad til avisen.

Han sier førerne ikke skal engasjere seg direkte i slike hendelser og heller ringe etter assistanse. Han sier situasjonen løste seg raskt i etterkant og at ungdommen var vekke før vekterne ankom.

(NTB)

Valgseier for Raisi i Iran:

Den ultrakonservative kandidaten Ebrahim Raisi har vunnet presidentvalget i Iran. Flere av motkandidatene har allerede gratulert ham med seieren.

Flere iranske medier meldte lørdag at Raisi ledet i opptellingen av stemmene, og at den mer reformorienterte kandidaten Abdolnasser Hemmati lå på andre plass.

Hemmati har imidlertid allerede erkjent nederlag og gratulert Raisi med valgseieren. På Instagram skriver han at han håper Raisis nye regjering vil bedre den iranske økonomien.

Foto: AP / NTB

Uganda med «total nedstenging» i 42 dager:

President Yoweri Museveni har erklært en 42 dager lang «total nedstenging» for Ugandas 45 millioner innbyggere for å dempe spredningen av covid-19.

Innbyggerne er beordret til å holde seg hjemme, og kun kjøretøy med viktige varer eller syke personer får lov til å benytte veiene.

Landet registrerte fredag 11.704 nye smittetilfeller i uken som gikk. Det er den største økningen i uketallet som er registrert og bringer det samlede smittetallet opp i 67.215, ifølge Den afrikanske unions helseorganisasjon CDC.

Uganda har forsøkt å skaffe ekstra oksygen på grunn av den nye smittebølgen. Helseminister Monica Musenero sier til nyhetsbyrået DPA at det trengs minst 15.000 oksygentanker.

– Vi har bedt våre naboland om hjelp. Naboer bør hjelpe oss dersom de kan, fordi vi har en reell mangel, sier Musenero.

Den svært smittsomme deltavarianten, som først ble oppdaget i India, sprer seg for tiden i Uganda og i 13 andre afrikanske land.

Ifølge CDC er det registrert om lag 5,1 millioner smittetilfeller og 136.000 dødsfall knyttet til koronapandemien i Afrika. Det reelle tallet er trolig langt høyere.

(NTB)

Festbråk: - Politiet har ikke hatt kapasitet:

Politiet i Agder skriver på Twitter at de har registrert 28 oppdrag på musikkstøy, forstyrrelse av natteroen og ordensforstyrrelse på på privat sted.

- Meldingene er fordelt over hele politidistriktet, men mest i det største byene. Politiet har ikke hatt kapasitet til å følge opp alle, melder politiet i Agder.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.