Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Håper Biden er mindre impulsiv:

I forkant av sitt første møte med USAs president Joe Biden håper Russlands president Vladimir Putin at Biden er mindre impulsiv enn det Donald Trump var.

– Mitt største håp er at, ja, det finnes noen fordeler og noen ulemper ved Biden, men at det ikke vil finne sted noen impulsbaserte handlinger på vegne av USAs sittende president, sier Putin i et intervju med NBC News i forkant av møtet i Genève onsdag.

I intervjuet beskriver han Biden som en «karrieremann», som har vært i politikken hele livet, mens Trump får betegnelsen «fargerik».

– Du kan like ham og du kan mislike ham, men han kom ikke fra det etablissementet i USA, han hadde ikke vært del av storpolitikken før, sier Putin, som kaller Trump «usedvanlig» og «talentfull».

Biden har varslet et ærlig og åpent møte der han blant annet vil ta opp angivelig russisk valginnblanding og hacking med Putin.

Biden har ved en anledning kalt Putin «en drapsmann», en uttalelse som falt i lys av en rekke høyt profilerte dødsfall som blant annet rammet Putin-kritiker Boris Nemtsov.

På spørsmål om Putin ser på seg selv som en «drapsmann», svarer Putin at begrepet er del av «macho-oppførsel» fra Hollywood.

– Den type uttrykksmåte er del av amerikansk politisk kultur der det blir sett på som normalt. Men slik er det ikke her. Her blir det ikke sett på som normalt, svarer Putin.

Putin sier også i intervjuet at forholdet mellom USA og Russland er på det laveste nivået på flere år. Biden har sagt at USA ønsker et stabilt og forutsigbart forhold til Russland og at USA ikke vil ha noen konflikt.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Tegnell med nedslående jule-beskjed:

I Sverige planlegger regjeringen å lempe ytterligere på restriksjonene i september. Dette innebærer blant annet at antallsbegrensninger for sosiale sammenkomster fjernes, og at det tillates større selskaper på restauranter.

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell sa i sommer til Dagens Nyheter at smittevernrådene trolig kom til å fjernes helt i løpet av høsten. Nå er han imidlertid ikke like sikker lenger.

Overfor Aftonbladet tør han ikke love en julefeiring uten restriksjoner.

- Nei, det tror jeg ikke det er noen som kan love. Vi kommer til å måtte leve med det her viruset i en god tid framover, sier han.

Tegnell har imidlertid ikke tro på at det vil bli behov for innføring av nye og omfattende tiltak, men at det fortsatt vil være behov for å tilpasse seg pandemien.

- Akkurat hva det betyr synes jeg det er vanskelig å vite i dag. Det avhenger veldig mye av utviklingen, sier Tegnell.

Foto: Claudio Bresciani / TT / Reuters / NTB

Dobbelt så mange skader på elsparkesykkel:

Oslo universitetssykehus skriver på Twitter at de i juli har behandlet 400 pasienter etter ulykker med elsparkesykkel på Oslo skadelegevakt. Det er en dobbling fra juli 2020.

- Elsparkesykkelskadene utgjør nå 8 prosent av alt vi får inn, sier overlege Henrik Siverts.

WHO: - Vent!:

Verdens helseorganiasjon (WHO) ber om at dose nummer tre med coronavaksine inntil 10 prosent av verdens befolkning er blitt vaksinert. De foreslår derfor at dose tre utsettes til minst slutten av september. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Årsaken til WHOs oppfordring om utsettelse, er å minske forskjellene i vaksinedistribusjon.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus påpekte på en pressekonferanse onsdag at mer enn 80 prosent av verdens vaksiner hittil har gått til velstående lag av folket, selv om de bare utgjør halvparten, skriver NTB.

Over 4 milliarder doser er blitt fordelt rundt i verden.

Flere land har besluttet å tilby innbyggerne en dose nummer tre med vaksine, en såkalt oppfriskningsdose. Særlig er det for eldre og personer i risikogruppen at dette er aktuelt i enkelte land.

I Norge er det foreløpig ikke tatt noen avgjørelse på om det skal tilbys en dose nummer tre til risikogruppene.

31 elsparkesyklister bøtelagt i Oslo på en drøy time:

Politiet har tatt flere elsparkesyklister i å bryte trafikkreglene. I løpet av kun en drøy time onsdag ble 31 personer bøtelagt for overtredelser i Oslo.

I løpet av en drøy time ble 29 personer stanset for å ha kjørt på rødt lys, mens to personer fikk forelegg for å ha vært to eller flere på elsparkesykkelen, melder Aftenposten.

Det er Oslo-politiets fjerde kontroll av elsparkesyklister i Oslo sentrum de siste dagene. Politiets patrulje i krysset mellom Torggata og Hausmanns gate onsdag førte til forelegg på 43.700 kroner.

– Jeg synes 31 reaksjoner på fem kvarter er mye. Fredag hadde vi 19 reaksjoner på én time. Nå er dette vår fjerde kontroll siden fredag. Så det er et høyt tall. Det tok ikke mer enn fem minutter før vi hadde stoppe de tre første i dag, sier Kenneth Skogheim i Oslo politidistrikt.

Oslo skadelegevakt behandlet over 400 skadde etter elsparkesykkelulykker i juli, som er nær det dobbelte av i fjor. Det er grunnen til at politiet nå øker trafikkpatruljeringen av Oslos gater.

Men de færreste som ble bøtelagt onsdag, angret på å ha kjørt på rødt lys.

– Jeg føler at jeg kjører trafikksikkert. Det var ikke en eneste bil på veien da jeg kjørte. Jeg vil fortsette å kjøre på rødt så lenge det er klart og trafikksikkert, sier en mann før han 1.300 kroner fattigere suser av sted mot Oslo sentrum.

(NTB)

Sju svenske regioner kan få karantenekrav:

Tall fra Folkhälsomyndigheten viser at sju svenske regioner kan gå fra grønn til oransje. Eventuelle endringer vil gjelde fra mandag 9. august.

Norrbotten, Södermanland, Värmland, Västerbotten, Västmanland, Västra Götaland og Östergötland ligger alle an til å bli oransje, skriver VG.

Dermed kan det bli karantenekrav ved innreise til Norge fra disse områdene. Folkehelseinstituttet oppdaterer sitt smittekart fredag, noe som vil være gjeldende fra mandag.

I tillegg ligger Gotland og Halland an til å gå fra oransje til rødt. Det innebærer ingen endring for reisende per nå, skriver avisa.

De eventuelle endringene vil da bety at Norrbotten og Värmland kun fikk være grønne i en ukes tid.

(NTB)

Foto: Erik Johansen / NTB

Nav-ofre varsler massesøksmål mot staten:

Organisasjonen Nav-it varsler gruppesøksmål mot staten med krav om erstatning til ofrene i trygdeskandalen.

Det er leder Rune Halseth og sekretær Marianne Evensen i Nav-it som står bak varselet. De to er selv blant ofrene i den såkalte Nav-skandalen.

Tanken er at gruppesøksmålet skal reises på vegne av alle som er berørt.

- Vi henviser til alle berørte om å ta kontakt, slik at vi får en fullstendig oversikt, sier Halseth til NTB.

(NTB)

FHI: 259 fullvaksinerte smittet:

De siste to ukene har 259 tilfeller av covid-19 blitt påvist hos fullvaksinerte. Man regnes som fullvaksinert først fra og med sju dager etter andre dose. Dette skriver FHI i sin ukesrapport onsdag.

3659 personer er til sammen smittet av covid-19 i løpet av uke 29 og 30.

- Andelen fullvaksinerte av det totale antallet påviste tilfeller de siste to ukene utgjør dermed 7,1 %. Dette tallet vil kunne øke etter hvert som en stadig større andel av befolkningen blir fullvaksinert, skriver FHI.

Forekomsten av nye sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall holder seg fortsatt lavt, noe som må antas å skyldes at vaksinasjon beskytter de eldre og andre med forhøyet risiko for alvorlig forløp, skriver FHI.

- En del av de som er i risikogruppe for alvorlig koronasykdom og som nå er fullvaksinerte, vil fortsatt kunne bli syke dersom de blir smittet. Dette gjelder eldre og noen andre i risikogruppene, skriver FHI.

Disse vil allikevel ha mindre risiko for alvorlig sykdom enn de som er uvaksinert. l hovedsak får de lite alvorlig sykdom dersom de smittes.

- At noen vaksinerte får covid-19 og også kan spre smitte videre er et argument for vaksinasjon og ikke imot, skriver FHI.

Brann på Sotra: Fire hus ble evakuert:

En gressbrann som oppsto på Sotra i Øygarden kommune onsdag ettermiddag, ble raskt slukket. Fire hus ble evakuert.

Brannen ble slukket omtrent en halvtime etter at brannvesenet ble varslet

Gressbrannen startet ved Kauslandsmyra, og det var fare for at den kunne spre seg. Vind og spredningsfare gjorde at fire hus i Stølastegen ble evakuert av politiet.

Politiet opplyser at brannen sannsynligvis startet i forbindelse med bålbrenning.

– Vi er i kontakt med den som hadde bålet, så får vi nøste opp i hva som har skjedd her. Det er helt klart uheldig og ikke å anbefale å brenne kvist og kvast i terrenget nå, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

(NTB)

Mann varetektsfengslet i fire uker etter knivstikking i Oslo:

En mann i 50-årene som knivstakk en tilfeldig forbipasserende kvinne på Fagerheimgata i Oslo mandag, har blitt fengslet i fire uker for drapsforsøk.

Politiet ba om fire ukers varetekt for å forhindre at vedkommende ødelegger bevis eller begår noe straffbart igjen, melder NRK.

Det antas at kvinnen var et tilfeldig offer for knivstikkingen, da hun ikke hadde noen tidligere relasjon til den siktede.

- Mannen er brakt inn av politiet, og han er noe, men ikke veldig godt kjent av oss. Det er ingen relasjon mellom ham og kvinnen, etter det vi vet per nå, og angrepet kan sies å framstå som noe uprovosert, sa innsatsleder Brian Skotnes i Oslo-politiet til NTB tirsdag.

Kvinnen er ifølge NRK sterkt preget av det som har skjedd, men ikke alvorlig skadd.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB

FHI: Økning på 45 prosent smittetilfeller siden forrige uke:

Antall meldte smittetilfeller økte i uke 29 og 30, etter seks uker med en stabil trend. Dette skriver FHI i en rapport onsdag.

Det er foreløpig meldt 2 165 tilfeller av covid-19 i uke 30, en økning på 45 % siden uke 29 (1 494). Dette utgjør 68 meldte tilfeller per 100 000 innbyggere for uke 29 og 30 samlet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.