Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Svinesund: - Fortsatt lange køer:

Øst politidistrikt melder om lange køer ved Svinesund mandag ettermiddag.

- Det kan ta mellom 4 og 5 timer å krysse grensa. Politiet på stedet sier at den største utfordringen er at de som kommer ikke har registrert innreisen sin. Politiet bruker derfor veldig mye tid på råd og veiledning, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til Dagbladet.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400@db.no

Reisende bes om å registrere innreisen sin til Norge før de kommer til grensa. Det kan du gjøre her.

- Vi har inntrykk av at flere ikke vet at det er nødvendig å registrere innreisen. Derfor går vi ut med informasjon om dette. Det vil spare de reisende for ventetid dersom de gjør dette på forhånd, sier operasjonslederen.

Samuelsen har også en klar oppfordring til bilister i området:

- Vær tålmodig - politiet jobber så fort de kan! Ikke bryt trafikkreglene ved å forsøke å snu eller sånne ting, sier han til Dagbladet i 18-tida.

Klokka 21.30 sier Samuelsen at det fremdeles er lange køer ved grenseovergangen.

Yrkessjåfør Kjell-Inge Johansen er blant dem som har stått i kø ved Svinesund de siste timene. Han forteller til Dagbladet at bilene foran han står stille.

- Jeg kunne hoppe ut av førerhuset, sende opp dronen og fly rundt en god stund uten at køen bevegde seg i det hele tatt, sier han og viser til dronevideoen av den lange rekken med kjøretøy.

Studioet fortsetter under annonsen

Kina: Verste smitteutbrudd på flere måneder:

Flere kinesiske byer har iverksatt massetesting og innført reiserestriksjoner for å få bukt med det største coronautbruddet på flere måneder, skriver The Guardian.

Søndag ble det registert 75 nye coronatilfeller i Kina. Utbruddet er angivelig knyttet til flyplassen i byen Nanjing, hovedstad i provinsen Jiangsu, og skal ha spredt seg til 20 kinesiske byer.

Utbruddet er ifølge avisa det geografisk største som har rammet Kina på flere måneder etter at Wuhan ble rammet av et coronautbrudd i desember 2019.

Helsemyndighetene i Nanjing har iverksatt massetesting av byens om lag 9 millioner innbyggere, samt satt flere i isolasjon, skriver avisa.

Testpersonell ved en teststasjon i byen Nanjing, hovedstad i provinsen Jiangsu. Foto: STR / AFP / NTB

Båt på land i Nordhordland:

En båt med fire personer har kjørt på land i Romarheimsfjorden i Alver kommune i Vestland fylke.

Vest politidistrikt fikk melding om hendelsen klokka 4.20 natt til mandag.

- Alle våkne og prater. En eller to personer har trolig vært i sjøen, melder operasjonssentralen.

Alle de involverte er kalde og fryser, ifølge politiet. Båten lå natt til mandag fortsatt på holmen de kjørte på.

(NTB)

Savnet mann funnet død:

En mann i 70-åra ble søndag kveld meldt savnet etter at han dro alene på båttur i Storsjøen.

Natt til mandag ble han funnet død etter søk med Sea King-helikopter.

- Mannen hadde på seg redningsfest, som ble observert fra helikopteret. Han ble funnet omtrent midt i Storsjøen, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Haagen Løvseth, til Dagbladet.

Pårørende er varslet om dødsfallet.

Det ble søkt etter mannen med helikopter og politi langs land, og en sivil båt ute på Storsjøen. Politiet har foreløpig ikke funnet båten.

Hyttebrann i Hjartdal:

Politiet i Sør-Øst rykker natt til mandag ut etter melding om en hyttebrann i Hjartdal.

- Alle skal ha kommet seg ut, skriver politiet på Twitter.

Florida: Rekord i antall sykehusinnlagte:

Det var søndag innlagt flere coronapasienter i Florida enn noen gang før, halvannet år etter at pandemien nådde USA.

Hele 10207 mennesker var innlagt med bekreftet covid-19, ifølge det amerikanske helsedepartementet. Den forrige toppnoteringen er fra 23. juli i fjor, mer enn et halvt år før folk ble vaksinert i stort omfang. Da hadde Florida 10170 innleggelser.

Delstaten har blitt det nye nasjonale episenteret for coronaviruset, og en femdel av alle nye smittetilfeller i USA stammer fra Florida. I byer i hele delstaten sliter sykehus med å håndtere pågangen.

Guvernør Ron DeSantis har nektet å innføre påbud om bruk av munnbind og krav om vaksinering, og han har med henvisning til delstatens lovgivningsmakt begrenset lokale myndigheters mulighet til å innføre slike tiltak.

Lørdag registrerte delstaten det største antallet nye smittetilfeller på samme døgn til nå i pandemien, med 21683 koronatilfeller.

Tallene fra det amerikanske folkehelseinstituttet CDC viser hvor raskt smitten tar seg opp i delstaten. Dagen i forveien ble det registrert 17093 nye smittetilfeller, og økningen er dermed på 4590 tilfeller.

Den forrige rekorden var på 19.334 daglige smittede og ble rapportert 7. januar.

Avis: Tilbyr tredje dose til briter:

En tredje dose coronavaksine blir tilbudt rundt 32 millioner briter fra tidlig i september, skriver avisa The Telegraph.

Årsaken er bekymring for at effektiviteten til vaksinedosene som allerede er satt, kan begynne å avta. Regjeringen planlegger å tilby knappe 2,5 millioner tredjedoser i snitt per uke, skriver The Telegraph.

Vaksineringen skal primært gjøres via apoteker, slik at helsevesenet kan prioritere etterslepet av pasienter som har behov for annen behandling. Den såkalte boosterdosen vil tilbys alle som er over 50 eller i en risikogruppe.

(NTB)

240 nye coronasmittede:

Det siste døgnet er det registrert 240 coronasmittede i Norge. Det er 104 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 312 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 204, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til mandag var det utført 6,5 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor.

I alt har 137 954 personer testet positivt.

Fredag var 17 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var åtte færre enn dagen før. Tallene oppdateres ikke i helgen.

Til sammen er 800 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. I løpet av juli ble det meldt om to nye dødsfall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

57,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

Tre personer mistenkt for drap på 5-åring:

En mann (39), en kvinne (30) og en tenåring (13) er arrestert og mistenkt for drap på en fem år gammel gutt, ifølge Sky News.

Gutten ble funnet i elven Ogmore i Bridgend, Wales, tidlig lørdag. De tre mistenke er fra området, og politiet leter ikke etter andre mistenkte.

Politiet ber folk som kan ha sett hendelsen, eller som har informasjon, ta kontakt.

Flere hundre pågrepet i koronademonstrasjon i Berlin:

Flere tusen demonstranter ignorerte et rettslig forbud og protesterte mot koronatiltak i Berlin søndag. Rundt 600 ble pågrepet eller anholdt.

Tysk politi opplyser at det til sammen deltok opp mot 5.000 personer i den ulovlige demonstrasjonen. De var spredt i bydelene Charlottenburg, Schöneberg, Mitte og Kreuzberg.

Flere steder ble det sammenstøt mellom demonstrantene og politiet, som hadde satt opp veisperringer og brukte vannkanoner mot demonstrantene i Tiergarten-parken.

Demonstrantene krever at koronatiltakene avvikles, og holdt opp skilt med påskrift som «Slutt på koronadiktaturet» og «Ingen testing: Ingen pandemi».

Politiet opplyser at noen av demonstrantene angrep politibetjenter, ignorerte veisperringer og forstyrret trafikken i den tyske hovedstaden.

– De prøvde å bryte seg forbi politiet som sperret veien, og dra ut våre kolleger fra kjeden. Dette førte til bruk av spray, batonger og fysisk makt, skriver Berlin-politiet.

Det var ventet at over 20.000 ville slutte seg til søndagens demonstrasjon, som var erklært ulovlig av rettsvesenet.

Domstolen viste til frykt for at demonstrantene ikke ville bruke munnbind eller følge rådene om å holde avstand.

(NTB)

Politiet arresterer en demonstrant i Berlin søndag. Foto: Fabian Sommer / AP / NTB

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.