Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Svinesund: - Fortsatt lange køer:

Øst politidistrikt melder om lange køer ved Svinesund mandag ettermiddag.

- Det kan ta mellom 4 og 5 timer å krysse grensa. Politiet på stedet sier at den største utfordringen er at de som kommer ikke har registrert innreisen sin. Politiet bruker derfor veldig mye tid på råd og veiledning, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til Dagbladet.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400@db.no

Reisende bes om å registrere innreisen sin til Norge før de kommer til grensa. Det kan du gjøre her.

- Vi har inntrykk av at flere ikke vet at det er nødvendig å registrere innreisen. Derfor går vi ut med informasjon om dette. Det vil spare de reisende for ventetid dersom de gjør dette på forhånd, sier operasjonslederen.

Samuelsen har også en klar oppfordring til bilister i området:

- Vær tålmodig - politiet jobber så fort de kan! Ikke bryt trafikkreglene ved å forsøke å snu eller sånne ting, sier han til Dagbladet i 18-tida.

Klokka 21.30 sier Samuelsen at det fremdeles er lange køer ved grenseovergangen.

Yrkessjåfør Kjell-Inge Johansen er blant dem som har stått i kø ved Svinesund de siste timene. Han forteller til Dagbladet at bilene foran han står stille.

- Jeg kunne hoppe ut av førerhuset, sende opp dronen og fly rundt en god stund uten at køen bevegde seg i det hele tatt, sier han og viser til dronevideoen av den lange rekken med kjøretøy.

Studioet fortsetter under annonsen

Helsetjenesten kan omdisponere ansatte:

Bent Høie sier at de aller fleste i Norge vaksinerer seg, men at arbeidsgiver i helsetjenesten har en mulighet til å for eksempel si til en ansatt som ikke er vaksinert at han ikke kan jobbe med visse pasient.

- Arbeidsgiver i helsetjenetsen har større muligheter til å omdisponere ansatte enn andre arbeidsgivere med tanke på vaksiner de har tatt.

Skal en jobbe med enkelte pasientgrupper må en være vaksinert med visse vaksiner, sier Høie.

Lettelser i trinn tre:

Etter råd fra Helsedirektoratet og FHI har regjeringen besluttet å utsette innføringen av trinn fire i gjenåpningsplanen. Overgangen til trinn fire kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august.

Begrunnelsen er blant annet usikkerhet knyttet til smitteutvikling og delta-varianten og vaksineforsyning. Regjeringen gjennomfører likevel enkelte lettelser i nåværende trinn 3 i gjenåpningsplanen.

– Det er data og ikke datoer som avgjør når vi kan gå videre i gjenåpningen. Det er en risiko for at delta-varianten skal forårsake en fjerde smittebølge i den uvaksinerte delen av befolkningen, blant dem som bare har fått én dose eller er i sårbare grupper. Helsedirektoratet og FHI anbefaler at vi ikke går videre til trinn 4 nå. Vi støtter dette. En overgang til neste trinn kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august. Det er utviklingen i smittesituasjonen og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og hvor mange som er vaksinert som avgjør når vi kan gå til trinn fire, sier statsminister Erna Solberg.

Storbritannia og Israel er to av landene som har blitt trukket frem som suksesshistorier dette halvåret, på grunn av rask og effektiv vaksinering. Delta-varianten har likevel medført utsettelse av gjenåpningen i Storbritannia, mens Israel har innført nye tiltak, etter å ha avskaffet de fleste tiltakene tidligere i vår.

– Regjeringen innførte store lettelser i trinn 3 fra 18. juni. Vi reiser mer og treffer flere nå, og vi må følge med på konsekvensene av det før vi åpner ytterligere. Utbredelsen av delta-varianten i andre land er bekymringsfull, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Fra midnatt, natt til torsdag 8. juli øker vi antallet på offentlige arrangement der det benyttes koronasertifikat og adgangstest.

Antallet som kan delta på utendørsarrangement med sertifikat og test øker fra 5000 til 7000 hvis alle sitter på faste, tilviste plasser og deles inn i kohorter (se tabell for alle detaljer).

Krav om bordservering av alkohol opprettholdes, men innslipps-stopp fra kl. 24 gjelder ikke lenger for slike arrangementer.

Barnehager, SFO og skoler i områder med mye smitte bør forberede gult nivå

Regjeringen har tidligere sagt at skoler og barnehager kan forberede seg på grønt nivå til høsten. Økt spredning av delta-varianten og en mer usikker smittesituasjon kan imidlertid også få følger barnehager, SFO og skoler.

Regjeringen tilpasser innreisekarantenereglene og gir unntak fra innreiserestriksjoner for utenlandske toppidrettsutøvere og nødvendig støttepersonell ved innreise til Norge, i forbindelse med deltakelse i flere internasjonale idrettsarrangementer.

Overgangen ved gamle Svinesund: Voldsom oppgang:

Politiet opplever at mange forsøker å benytte overgangen ved gamle Svinesund, selv om den bare er åpen for pendlere med sammfunnskritiske jobber. Det opplyser politiet på politiet.no.

- Jevnt over har vi måtte snu rundt 50 prosent av trafikken på gamle Svinesund. Siste døgn har det imidlertid tatt seg voldsomt opp, og vi har snudd 411 biler der de reisende ikke har anledning til å benytte gamle Svinesund, forteller seksjonssjef Merete Beck i Øst politidistrikt.

At så mange biler må snus, skaper kø og ventetid for dem som lovlig kan benytte overgangen, skriver politiet.

Politiet ber om at reisende som ikke tilhører unntaksgruppene benytter lovlige overganger.

Solberg: Ønsker normal skolestart:

Regjeringen venter med trinn fire av gjenåpningen fordi de vil at skolestarten skal bli så normal som mulig, sier statsminister Erna Solberg (H).

Regjeringen kunngjorde onsdag at de ikke vil iverksette det siste trinnet av lettelser i coronatiltak ennå.

– Vi ønsker å ha litt flere vaksinerte før vi gjør det, fordi vi vil aller helst sørge for at vi kan starte skolene, universiteter og høyskoler på grønt nivå, et nivå som gjør at vi kan starte mest mulig normalt, sier Solberg til NTB

(NTB)

Statsminister Erna Solberg vil åpne skoler og studiesteder på grønt nivå. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Flere oppdrag i forbindelse med nedbør:

Oppdragene handler i hovedsak om kjellere som er fylt med vann.

Det melder Øst 110-sentralen på Twitter.

Unge under 18 år slipper smittekarantene fra 16. august:

Det opplyser regjeringen på onsdagens pressekonferanse.

- Det er naturligvis en viss risiko for økt smitte ved skolestart, men en stor del av befolkningen vil ha fått tilbud om vaksinen innen vi åpner opp med grønt nivå, sier Bent Høie.

Han sier at antall vaksinerte kan bidra til at motstanden i befolkningen mot smitten blir sterkere.

- Vi tror det er grunn til optimisme, og at det vil gå bra de fleste steder, sier Høie.

Han sier at det er veldig inngripende med karantene blant unge og med store kohorter må man sette uforholdsmessige store grupper i karantene.

Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen sier at det vil være økt risiko for smitte.

- Og vi vil følge med på storbritannia og de andre landene. Ifølge grafer stiger ikke antallet sykehusinnleggelse og alvorlig sykdom etter delta-smitten, sier hun.

- Barn og unge vil også være beskyttet av andelen innbyggere som nå er vaksinert i Norge, sier hun.

Fulllvaksinerte beboere på sykehjem smittet:

Tre av åtte beboere i en fløy ved Kattem helse- og velferdssenter, i Trondheim, er smittet av coronaviruset.

Alle beboerene er fullvaksinerte. Smitten skal ha kommet via en midlertidig ansatt som var vaksinert med første vaksinedose i juni.

Fløyen det er påvist coronasmitte på er stengt for besøkend. Beboere og ansatte ved fløyen blir testet hver tredje dag.

Det melder Trondheim kommune i en pressemelding.

Trinn fire iverksettes ikke nå:

I dag holder regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen ​med helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen.

Etter råd fra Helsedirektoratet og FHI har regjeringen besluttet å utsette innføringen av trinn fire i gjenåpningsplanen. Overgangen til trinn fire kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august.

- Basert på utviklingen de siste ukene anbefaler FHI at vi ikke går videre til trinn fire. Regjeringen venter med videre evaluering i august, sier Bent Høie.

Han forteller at regjeringen gjør det de kan for at skoler kan åpne ved skolestart.

- Om to uker er også flere vaksinert. Vi er nesten ferdig med å sette første dose om to uker, sier Høie.

Selv om målet er at barnehager og skolene skal være på grønt nivå ved skolestart er det viktig at kommunene opprettholder TISK-tiltakene.

- Vi endrer regelverket. Fra 16. august vil barn under 18 år være unntatt plikt for smittekarantene, sier Høie.

Vi må fortsatt holde avstand, vaske hender og holde oss hjemme om vi er syke.

- Vi har forebygget mye smitte ved å holde avstand og ha få nærkontakter. Kommunens arbeid med smittesporing har vært helt avgjørende, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Vi trenger fortsatt en-meteren.

- Antall meldte tilfeller har vært stabilt de siste ukene med en svak økning i uke 29. Det har vært en økning på 25 prosent sammenliknet med uke 28, sier assisterande direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen.

FHI mener en kombinasjon av to vaksinetyper med ganske lik teknologi og effekt er forsvarlig.

- Vaksinene bygger på den samme teknologien og beskytter mot det samme. De kan blandes og gi like god vaksinasjonseffekt. Det er ikke resultater fra studier for å kombiner mRNA-vaksiner, men vi følger nøye med på erfaringer både i utlandet og her.

Etter at en større andel av den norske befolkningen er vaksinert vil flere være beskyttet mot covid-19, sier hun.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 227 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 175, så trenden er fortsatt stigende, ifølge NTB.

I alt har 136 370 personer testet positivt på corona i Norge siden februar i fjor.

Tirsdag var 22 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før. Foreløpige tall viser at 799 coronasmittede personer er døde i Norge siden mars i fjor.

- Vi prioriterer å unngå en større risiko for at skoler må starte gult eller rødt nivå, sier Høie, om at regjeringen venter et par uker til med å åpne opp på trinn fire.

Han sier at vi aldri kommer til å ha en nullvisjon når det kommer til smitte, men at regjeringen holder igjen åpningen for å sikre grønt nivå ved skolestart.

- Får man smitte i skolen er det lokale tiltak som må til, og man kan ende på rødt nivå lokalt ganske fort. Nasjonalt vil det nok ikke være slik. Det sitter veldig langt inne å komme med nye tiltak nasjonalt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Bent Høie sier at de aller fleste i Norge vaksinerer seg, men at arbeidsgiver i helsetjenesten har en mulighet til å for eksempel si til en ansatt som ikke er vaksinert at han ikke kan jobbe med den og den pasient.

- Arbeidsgiver i helsetjnesten har større muligheter til å omdisponere ansatte enn andre arbeidsgivere med tanke på vaksiner de har tatt.

Skal en jobbe med enkelte pasientgrupper må en være vaksinert med visse vaksiner, sier Høie.

31 nye smittede i Bergen:

Onsdag ble det registrert 31 nye smittetilfeller i Bergen. Det opplyser kommunen på sin hjemmeside.

Kommunen opplyser at 20 av de smittede er nærkontakter, fem er importsmitte, tre har ukjent smittevei. Smitteveien til tre av smitteveiene er ikke klarlagt.

Det var totalt 1777 personer som ble testet i Bergen tirsdag.

- Smittetallene er høye, spesielt i aldersgruppen 20-29 år. Vi befinner oss fortsatt i en pandemi, og ettersom det nå er en del smitte i Bergen, gjelder det å være ekstra nøye med smitteverntiltakene. Oppfordringen er å tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har, huske godt smittevern og ta munnbindet på hvis det er vanskelig å holde nødvendig avstand, sier smittevernoverlege Egil Bovim i en pressemelding.

Kvinne døde i fallulykke i Troms:

En kvinne døde i en fallulykke i Ibestad kommune i Troms tirsdag.

Det bekrefter politioverbetjent Katrine Grimnes hos politiet i Midt-Troms til iHarstad.

Politiet har ikke mer informasjon å komme med på nåværende tidspunkt.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.