Nyhetsstudio

Johannes Theodor Fjeld

Sandefjord: Begge siktede nekter straffskyld:

Advokat Jon Anders Hasle, som er forsvarer for den 26 år gamle mannen som sammen med en 18-åring er siktet for drap eller medvirkning til drap på en 19-åring i Sandefjord, opplyser til Dagbladet at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Tidligere i dag ble mannen framstilt for varetektsfengsling.

- Han begjærte seg løslatt. Han ble fengslet, og vi tar fengslingskjennelsen til etterretning. Jeg skal drøfte det nærmere med ham hva vi eventuelt gjør, sier Hasle til Dagbladet.

Advokaten opplyser at hans klient er blitt fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

På spørsmål om hvordan hans klient har det, svarer Hasle:

- Han opplever det som vanskelig, men det virker som han tar det med fatning.

18-åringens forsvarer, advokat Søren Hellenes, opplyser at også hans klient nekter straffskyld.

- Han erkjenner ikke straffskyld. Han ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud og medieforbud. Han er veldig lei seg, og preget av situasjonen, sier Hellenes til Dagbladet.

Advokaten opplyser at 18-åringen skal i avhør i morgen.

Studioet fortsetter under annonsen

Unge under 18 år slipper smittekarantene fra 16. august:

Det opplyser regjeringen på onsdagens pressekonferanse.

Fulllvaksinerte beboere på sykehjem smittet:

Tre av åtte beboere i en fløy ved Kattem helse- og velferdssenter, i Trondheim, er smittet av coronaviruset.

Alle beboerene er fullvaksinerte. Smitten skal ha kommet via en midlertidig ansatt som var vaksinert med første vaksinedose i juni.

Fløyen det er påvist coronasmitte på er stengt for besøkend. Beboere og ansatte ved fløyen blir testet hver tredje dag.

Det melder Trondheim kommune i en pressemelding.

Trinn fire iverksettes ikke nå:

I dag holder regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen ​med helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterande FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen.
De siste sju dagene er det i snitt registrert 227 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 175, så trenden er fortsatt stigende, ifølge NTB.

I alt har 136 370 personer testet positivt på corona i Norge siden februar i fjor.

Tirsdag var 22 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før. Foreløpige tall viser at 799 coronasmittede personer er døde i Norge siden mars i fjor.

- Basert på utviklingen de siste ukene anbefaler FHI at vi ikke går videre til trinn fire. Regjeringen venter med videre evaluering i august, sier Bent Høie.

Han forteller at regjeringen gjør det di kan for at skoler kan åpne ved skolestart.

- Om to uker er også flere vaksinert. Vi er nesten ferdig med å sette første dose om to uker, sier Høye.

Selv om målet er at barnehager og skolene skal være på grønt nivå ved skolestart

Det er viktig at kommunene opprettholder TIST-tiltakene.

- Vi endrer regelverket. Fra 16. august vil barn under 16 år være unntatt plikt for smittekarantene, sier Høie.

Vi må fortsatt holde avstand, vaske hender og holde oss hjemme om vi er syke.

- Vi har forebygget mye smitte ved å holde avstand og ha få nærkontakter. Kommunens arbeid med smittesporing har vært helt avgjørende, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

31 nye smittede i Bergen:

Onsdag ble det registrert 31 nye smittetilfeller i Bergen. Det opplyser kommunen på sin hjemmeside.

Kommunen opplyser at 20 av de smittede er nærkontakter, fem er importsmitte, tre har ukjent smittevei. Smitteveien til tre av smitteveiene er ikke klarlagt.

Det var totalt 1777 personer som ble testet i Bergen tirsdag.

- Smittetallene er høye, spesielt i aldersgruppen 20-29 år. Vi befinner oss fortsatt i en pandemi, og ettersom det nå er en del smitte i Bergen, gjelder det å være ekstra nøye med smitteverntiltakene. Oppfordringen er å tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har, huske godt smittevern og ta munnbindet på hvis det er vanskelig å holde nødvendig avstand, sier smittevernoverlege Egil Bovim i en pressemelding.

Kvinne døde i fallulykke i Troms:

En kvinne døde i en fallulykke i Ibestad kommune i Troms tirsdag.

Det bekrefter politioverbetjent Katrine Grimnes hos politiet i Midt-Troms til iHarstad.

Politiet har ikke mer informasjon å komme med på nåværende tidspunkt.

(NTB)

Flere klager på NRKs avpublisering av Helt Ramm:

Kringkastingsrådet har mottatt klager på fjerningen av flere episoder av NRK-programmet «Helt Ramm i Tokyo». Flere er misfornøyd med avpubliseringen.

Selv om to av henvendelsene dreier seg om klager mot innholdet i programmet, har Kringkastingsrådet mottatt fire klager knyttet til avpubliseringen, opplyser rådssekretær Erik Skarrud til Kampanje.

Kritikken dreier seg om komiker Nicolay Ramms fremstilling av en japansk gameshow-vert i «Japanese Ramm Show». NRK har sagt at de avpubliserte programmet da det kunne oppleves som stigmatiserende og sårende.

I en av de to klagene som er negative til innholdet i programmet, roser avsenderen NRK for å ha avpublisert innholdet i lys av debatten om rasisme mot norsk-asiater. En annen klager hevder statskanalen har «sensurert» programmet, og kaller det en enorm skam.

«Debatten»-programleder Fredrik Solvang, som selv er av asiatisk bakgrunn, reagerte også på NRKs avgjørelse. På Instagram spør han hva konsekvensen blir dersom det ikke er greit å etterape aksenter og populærkulturelle sjangre.

Hovedpersonen Nicolay Ramm selv sier det var riktig å fjerne programmet fra rikskanalen.

– Vi ser nå at vi har tråkket feil. Da er det helt riktig å ta det bort. Vi trodde det ville være gøy for alle. Det er det ikke, sier Ramm.

(NTB)

Jente alvorlig skadd etter traktorvelt i Skjåk:

En jente er fløyet til sykehus med luftambulanse med alvorlige skader etter en trafikkulykke med traktor i Skjåk i Innlandet onsdag.

– Det har vært en trafikkulykke med traktor. En person er hentet ut med luftambulansen. Alvorlig skade. Kommunens kriseteam er varslet og tar hånd om pårørende, opplyser Innlandet politidistrikt på Twitter.

Jenta skal ha blitt fastklemt under traktoren og har blitt sendt med luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim, melder NRK.

Kommunens kriseteam er varslet og tar hånd om pårørende.

Ifølge politiet skjedde ulykken i 9-tiden onsdag.

(NTB)

52 smittet etter bryllupsfest i Lillestrøm:

Til sammen 52 personer har fått påvist coronasmitte etter bryllupsfesten på Strømmen i Lillestrøm i begynnelsen av juli.

Det siste døgnet har enda en person knyttet til bryllupsfesten i Lillestrøm fått påvist smitte, melder NRK.

Av de totalt 52 smittetilfellene som er oppdaget så langt, var 34 bryllupsgjester, mens 18 er nærkontakter til de smittede, opplyser kommuneoverlege Heidi Anne Birkeland i Lillestrøm til rikskringkasteren.

Hun utelukker ikke at det kan komme flere smittetilfeller.

Kommunen har anmeldt arrangørene for brudd på covid-forskriften og smittevernloven, men ingen er siktet.

– Vi er fortsatt tidlig i etterforskningen. Det er så langt ikke tatt ut noen siktelser, og det er for tidlig å gjøre seg opp noen mening om endelig saksavgjørelse, sa politiadvokat Mohsen Latif i Øst politidistrikt til NTB tirsdag.

(NTB)

Klimaalarm: - Har passert et vendepunk:

Jorden nærmer seg nå en situasjon der man ikke kan stoppe effekten av klimaendringene.

En ny rapport advarer at jorda allerede nærmer seg et punkt der det snart vil være umulig å ta tilbake mange av effektene av klimaendringene. Det skriver The Guardian.

Forskerne har reagert etter det i år blant annet har vært har vært flere flommer i Europa, og ekstremvarme i Nord-Amerika.

I rapporten kommer det fram at 16 av de 31 planetariske livstegnene som forskere har sett på, er bekymringsfulle. Det inkluderer både drivhusgasser i atmosfæren, havoppvarmingen og ismassene.

- Bevisene for at vi nærmer oss eller allerede har passert et vendepunkt knyttet til viktige deler av jordens system vokser, sier William Ripple, økolog ved Oregon State University, som var medforfatter av studien til The Guardian.

Forskerne er spesielt engstlige for at dette vil kunne påvirke blant annet verdens tropiske korallrev, sommerisen i Arktis og regnskogen i Amazonas

Selv om man gjennom coronapandemien har redusert transporten kraftig, sier forskerne at vi ikke er i nærheten av å snu trenden.

- De oppdaterte planettegnene vi presenterer, gjenspeiler i stor grad konsekvensene av å fortsette slik vi har gjort før, sier Ripple.

Ødelagt korallrev. Foto: NTB

26 nye smittetilfeller på Nord-Jæren:

Det siste døgnet har 26 personer testet positivt for coronaviruset på Nord-Jæren. Det er flest nye smittetilfeller i Stavanger og Sola.

Det er en økning fra i går, hvor 14 personer testet positivt for coronaviruset.

Stavanger kommune har registrert ni nye coronatilfeller det siste døgnet, melder Stavanger Aftenblad.

I Sola ble det registrert åtte nye smittetilfeller, hvorav sju er knyttet til importsmitte fra utlandet. Disse sju er ikke bosatt i Sola, opplyser kommunen.

I tillegg har Sandnes registrert sju nye smittetilfeller, Randaberg har to og Haugesund hadde en ny smittet det siste døgnet, ifølge avisen.

(NTB/Dagbladet)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.